2014. május 8., csütörtök

Már fiókák mocorognak a fészekben

Az első fióka kikelésével kapcsolatosan tegnap éjfél előtt lezárult, s mindössze egy napig tartó szavazás szoros eredményt hozott, s a legtöbb tipp a május 8-ra érkezett.

S láss csodát, ma ki is kelt az első két fióka. :-)

Mindössze egyetlen szavazat különbséggel, de a május 8-ra tippeltek a legtöbben.
Tehát az idei évben, eltérően az előzőektől, nem 33 nap kotlás után, hanem 32 napra kelt ki az első két fióka. Egy nap ide vagy oda, nem számít, a lényeg, hogy nagyra nőjenek! :-)

Ha minden rendben zajlik, akkor hamarosan várható a harmadik, majd rá 1-2 napra a negyedik fióka is kibújik. Így vasárnapra lehet, hogy már teljes lesz a kompánia.

A fehér gólyáknál az inkubáció ideje általában 29 - 34 nap közötti, s egyedi variációt mutathat akár a szülőkre, akár a tojásokra és lakóikra (embriók) vonatkozóan.

Egy valami nem változott az előző évekhez képest, mégpedig az, hogy az idén is esős, hideg napon keltek ki. Szerencsére délután már nem esett Nagyhalászban sem, s bár fújt a szél, de a Nap is kisütött. Reméljük, hogy a gondos szülőknek köszönhetően nem lesz gond velük, s azt is, hogy hamarosan melegebbre fordul az időjárás!

Sokan felteszik a kérdést, hogy miért nem egyszerre kelnek ki a gólyafiókák, mint ahogyan a kiscsirkék? 

Erről is írtam már korábban több alkalommal, például ebben a bejegyzésben: Ötből 5, majd 4 lett. (2011.05.19.) >>

De ahogy a műveltebb kollégák mondanák, repetitio est mater studiorum, ezért idézek a linkelt bejegyzésből:
„A gólyák az ún. aszinkron kelésű madárfajok közé tartoznak, azaz a fiókáik nem egy napon kelnek ki. Ezt úgy valósítják meg, hogy a kotlást még azelőtt elkezdik, mielőtt leraknák az utolsó tojásukat. Ebből következik, hogy a legutoljára lerakott tojásból sokkal később kel ki a fióka. (Ellenben pl. a fecskék többsége csak az összes tojás lerakása után kezd el kotlani, ezért fiókáik egy-két napon belül mindannyian kikelnek.)

Az aszinkron kelésről számos hipotézis ismert, melyek megpróbálják magyarázni, hogy miért lehet hasznos, ha a fiókák nem egyszerre kelnek ki, azaz nem egy korúak, s így jelentős méretbeli különbségek alakulnak ki. Egyik hipotézis szerint a később kikelő fiókák „tartalékok” lehetnek, s ha megfelelőek a körülmények (pl. elegendő a táplálék), akkor növelhetik a kirepülő fiókák számát, ha nem, akkor elpusztulnak.”

A mai bejegyzés vége három rövid videót tartogat még számotokra, melyen egyrészt az apróságok is láthatóak, másrészt egy köpetelés, amikor a szülő a megemészthetetlen táplálék maradványokat kiöklendezi (ahogy az a baglyoknál közismert), s amit sokan vészjósló fuldoklásnak néztek az élő közvetítés figyelésekor.



4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönjük!:)

yokas

Nagy Károly írta...

Még most lett kész a három videó. ;-)

Névtelen írta...

Megnéztem, köszönöm!:)

yokas

Bobojsza írta...

Köszönöm szépen :)