Bevezető

Nagyhalászi Gólyanapló és gólyakamera

Nagy Károly vagyok, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület monitoring és kutatási csoportvezetője. 2008. április 14-én munkatársaimmal egy Mobotix IP kamerát szereltünk fel a nagyhalászi református templom tornyára, hogy a mellette lévő, általam régóta ismert gólyafészket folyamatosan megfigyelhessük, s a folyamatos élő közvetítés sok ezer, a gólyák élete iránt érdeklődő emberhez eljusson.
Hamarosan elindítottam egy blogot (2008. május 11.), aminek a Nagyhalászi Gólyanapló nevet adtam, s ami először a webkamerával megfigyelt gólyafészek történéseit hivatott megörökíteni. A fészek története mellett időnként a gólyavédelemről és a gólyafelmérések aktualitásairól szóló cikkeket is írtam, valamint más gólyás webkamerák érdekesebb történéseit is megemlítettem. Próbálom a laikus megfigyelőknek a kamerán át látható történések hátterét is megvilágítani, s talán ennek is köszönhetően olvasóim közül az évek során sokan lettek gólyafészek felmérőink szerte az országban.

Valahogy így indult a Halász család története, s lettek ismertek nemcsak hazánkban, de szerte a világban. Már egy hónap után jelentős ismertséget értünk el (You're in the EarthCam Top 10!), s azóta is folyamatosan nő az érdeklődés gólyáink iránt. 2014 tavaszán már átléptük az 5 000 000 oldalmegtekintést a nagyhalászi gólyakamera oldalán, s 2015 áprilisáig a blogot is több mint 1 000 000 alkalommal olvasták látogatói.

A Gólyanapló írásában 2014 május-június hónapokban Szalay Rita barátom, a Nyíregyházi Állatpark munkatársa is részt vett, miután a négy Halász gyerek gondozása rá és kollégáira hárult egy ideig. Ezúton is köszönettel tartozunk nekik!

Nagyhalászi Gólyafesztivál

2012 nyarán megrendeztük az első Gólyafesztivált, amit azóta is minden június harmadik hétvégéjén tartunk. Erről a Nagyhalászi Gólyafesztivál oldalon olvashatsz bővebben, valamint a Gólyanapló minden olyan cikkében, amihez a Gólyafesztivál címkét is társítottam.

A fesztiválnak saját Facebook oldala is van, ami egyúttal a Gólyanapló és számos gólyás hírünk megosztására is szolgál.

GólyaMánia

A GólyaMánia egy játék, amit 2014 tavaszán indítottam, elsősorban azoknak, akik jó értelemben vett "gólyamániások". Feladatokat kell megoldani, azok sikeres teljesítésével pontokat gyűjteni, s időnként a legtöbb pontot elérők még ajándékokat is kapnak. De a cél közben maga a játék, a feladat teljesítése, a megismerés, hogy a résztvevők egyre többet tudjanak csodálatuk tárgyáról. Tudjuk vagy legalább sejtsük, hogy mi történik velük. Megtudjuk, hogy hol, mikor és mennyien költenek. Mert megvédeni is csak akkor tudjuk, ha ismerjük őket! Bővebben erről a GólyaMánia oldalon olvashatsz!

Így lett az elmúlt évek alatt a blogból "Gólyanapló + Mánia + Fesztivál". 

Kedves Látogató!

Ajánlom figyelmedbe a Halász család történetét a kezdetektől napjainkig, s ha módodban áll gyere el a soron következő Gólyafesztiválra, s vegyél részt a GólyaMánia feladatainak megoldásában is! S közben remélem, hogy sok érdekes információt megtudsz majd ezekről a csodálatos madarakról, s talán te magad is a gólyavédők és megfigyelők egyre szélesebb táborát bővíted majd hamarosan! ;-)


Üdv,
Karcsi

Nincsenek megjegyzések: