2014. május 23., péntek

Kamera és anya nélkül - Kell egy kis áramszünet!

A mai nap a fiókáknak talán kellemesebb volt az épületben, mint nekünk és a vadon élőknek kint a szabadban, hiszen errefelé 31 °C volt árnyékban. De hamarosan ők is napozni fognak, s ma már mi is néztünk nekik fészkeket a „vadonban”, ahová esetleg felkerülhetnének. Erről írok pár sort hamarosan.

De előtte jöjjön Rita mai naplóbejegyzése.

2014.05.23.

Nagyon köszönöm, hogy Ti is így izgultatok a gólyákért, mint én! Ma reggelre a 4. kis gólyánk éppen olyan volt, úgy viselkedett, ahogyan szokott. Így kiheverem a szívrohamot én is. :-) Nagy volt az éhség, és türelmetlenül ettek, ittak. Apró halat és csirkehúst kaptak. A nyulat egy darabig száműztem a "felejtős" fiókba. Mielőtt kijöttem tőlük, lekapcsoltam az infralámpát, hogy kezdjék el szokni a hűvösebb klímát.
Tízórai osztáskor újra visszakapcsoltam. Egy kicsi ittak, aztán hirtelen elfogyott néhány csibe, amit a fészek szélére tettem. Szerintem a négyfejű sárkány ehette meg őket. :-)

A következő etetésnél egy kis vizet fröcsköltem rájuk az ujjaimmal, amitől szerintem felfrissültek egy kicsit. Természetesen nem áztattam el őket. Ettek egy kis kárászt és tücsköket. Most fordult elő először, hogy a 3. a sorban ellökdöste a két nagyobbat és ő nyúlt először a kajáért. Csak nem kezd gólyamódra gondolkodni? Rájött, hogy jobban jár, ha harcol egy kicsit a finomabb falatokért? Hohó! Fejlődőképes. Az infrát lekapcsoltam ismét.

Elérkezett a "félnégyórai" méret felvételezés. Atya ég! Megint leesett az állam a mérleget elnézve. Lábak megmérve, feljegyezve. Itatás után etetés csirkehússal és csibével. (A kis picurkának a csibe volt a favorit.) Nem kapcsoltam infrát, megbeszéltem Kiss Józsival, hogy estig így hagyjuk, csak az utolsó etetés után melegítjük őket, éjszaka.

A Józsi által felkínált vacsorára való bizony majdnem teljesen elfogyott. Két kis darab maradt egy komplett csirkemellből. Ez aztán étvágy a javából! Józsinak is járt a kelepelés persze, mert ez úgy látszik, hogy elengedhetetlen tartozéka a gólyáknak. Felkapcsolta a piros fényű műanyát, és bezárta mára a gólyaovi kapuját.

Természetesen azért ettek ma vehemensebben, mert a meleget szolgáltató lámpa ki volt kapcsolva. Nem fáztak, hiszen ma azért 'hál Istennek nagyon jó idő volt. S tudjuk jól, hogy néha kell egy kis áramszünet...

16 megjegyzés:

Beck Éva írta...

Köszönöm szépen a mai élmény beszámolót :) csupa fül vagyok, nyakig ér a szám :) hálás köszönet Mindnyájatoknak.
Éva

Kata írta...

Köszönet a mai napért is! Az jár a fejemben, hogy ezt a gólyanaplót meg kéne jelentetni valami könyvkiadó félénél, mert aki ezt nem olvassa, az egyrészt nem tudja, mit veszít, másrészt szegényebb lesz egy csodálatos teleregénnyel:)

Amy's írta...

Ki fognak majd kerulni a kis bucifejek igazi feszekbe igazi szulokhoz ?

Névtelen írta...

Karcsi, mindig a frászt hozod rám ezzel a költözéssel :-)
Jó helyen vannak itt, mert látom őket :-), most jön az esős idő, nehogy mááá....
Álmatlan éjszakám lesz.
Üdv
gg Heni

Névtelen írta...

Jelent az valamit, ha az esti fo programom, hogy a legujabb bejegyzesre varok? Aztan meg szeles vigyorral elolvasom - rogton ketszer? :-) Iszonyuan tetszik amit es ahogy irtok. Koszonet es hala a beszamolokert.

Névtelen írta...

Lehet, hogy ostobaságnak tűnik, de nem lehetne legalább egy kis gólyát visszatenni az eredeti fészekbe, ha nem maradhatnak a Rita által készített fészekben? Szegény Halász egyedül maradt. Persze valószínű, hogy nem ismerné már meg. Ezt csak egy "gólyaszakértő" tudhatja.
Szenzációsak a napi beszámolók és a kis gólyák is.
Üdv. Anna

Unknown írta...

Köszönöm az árammentes esetről az információt. Tünemények lehetnek, olyan jó lenne látni őket.
Üdv. Jutka mama

murmurs írta...

Remek beszámolókat olvashatunk. Köszönjük! Nagyon jó hallani és látni az árván maradt kisgólyákról. Halásszal mi újság.Mostanában egyedül látom a fészekben őt vagy nem ő az?

Nagy Károly írta...

Kedves Kata!

Már gondolkodom egy ideje, hogy nem is egy az egyben (a videók és a linkek ugye könyvben nem nagyon jönnének át), de a Gólyanaplóra alapozva egy könyvet írni a gólyavédelemről. ;-)

Nagy Károly írta...

Szia Amy!

Ha a következő bejegyzést elolvasod, abból már kiderül, hogy mik a lehetőségek.

Nagy Károly írta...

Heni!

Nekik az lenne a legjobb. Olvasd el a következő bejegyzést! ;-)

Nagy Károly írta...

Kedves Anna!

Halászhoz semmiképpen nem lenne ésszerű visszahelyezni egyik fiókát sem. Persze értem, hogy a nézők imádnák, de jelen esetben ez nem szempont.

Nagy Károly írta...

Kedves Jutka mama!

Hozunk majd fotókat és videókat időnként. Vagy élőben gondoltad? Az nem megoldható jelenleg. De törjük a fejünket, hogy a nagy népszerűségük kapcsán esetleg egy alkalommal majd... De ez nem ígéret. :-)

Nagy Károly írta...

Kedves Murmurs!

A keddi verekedés óta Halász egyedül van a fészekben, bár már nem annyira gyakran, mint az első napokban.

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Ma egész nap nem láttam Halászt. A fészek üres, elhagyatott és nagyon zilált. Nagyom aggódom érte...Lehet hogy egy gólya lányért elhagyta a fészkét?
Üdv: Ibolya

Névtelen írta...

A röszkei gólyákat is érdemes nézni, bár ők olyan nagyok, hogy már mindhárman állnak a fészekben.
Anna