2014. május 28., szerda

Kamera és anya nélkül - Szent a béke!

Ma délután Zolival meglátogattuk a 4+3 kölökgólyát. 
De ez is kiderül Rita szerdai naplójából.

2014. 05.28.

A reggeli látogatásom a gólya klubnál egy kicsit másképp kezdődött. Mint ahogyan azt tegnap írtam fészekkészítésben gondolkodom, hogy a 3 kicsi is olyan körülmények között legyen, mint a halászi rokonaik. Gondoltam, hogy etetés előtt ezt a tervemet megvalósítom, de az „éh-halász” négyek ezt nem bírták volna ki, mert már kopogott a csőrük, majd felkopott. (Cudar világ is ez, mondom én…)
Megetettem és itattam őket, hogy nyugton legyenek. A kicsik is kérték sorba a falatot, de nekik nem adtam. (Önző, csalárd, számító okokból… :-) ) Szegényeket ide-oda rakosgattam a dobozaikkal, mire megtaláltam a leendő fészkük legjobb helyét. Természetesen a halászi gólyák fészkétől megfelelő távolságra.  Elkészült a puha gólyalak, és átraktam őket egymás után a szűk dobozból. Volt egy kis megilletődés, de az éhség nagyobb úr! Bőségesen megetettem mind a hármat, bízván abban, hogy jóllakva nem lesz kedvük verekedni, csipkelődni. A számításom bejött! :-) Annyira elfáradtak az evésben, hogy összeborulva elaludtak…

Az ebéd előtti etetésnél, ahogy odaértem, látom én, hogy a legnagyobb Halász kölök áll a fészekben. Ahogy észrevett lelapult. De jó óvatos, aminek nagyon örülök! Kikapcsoltam az infrát. Csibét kaptak mind a heten. Semmiféle verekedés nincs a három kicsi fészkében. Összebújva alszanak.
Ebéd után sem kapcsoltam már vissza a lámpát, nem fáznak a 3 nyulak (ja, bocsánat gólyák :D) Most csirke volt a menüjük.

Fél négyes góly-ADATOZÁS. Mindegyik hízik, gyarapszik, és nyúlnak a lábaik. Csak szemléltetni szeretném, hogy a vasárnap érkezett Eszlárka 442 g volt hétfőn, ma 584 g, Bogdányka 444 g volt, most grammra annyi, mint eszlári barátunk és az utolsóként érkezett Bercel 483 grammját ma átírtuk 700 grammra, nagyon sokat nőtt. Hal volt a fő fogás és néhány csibe.

Fél öt magasságában megérkezett Karcsi és Zoli, hogy ránézzenek a sok eszterágra (népies gólya elnevezés, nem botanikai különlegesség… :-D) Csodálkoznak, gyönyörködnek a gyarapodó kisgólyákban. Azt sem tudják, hogy videót vagy fotót készítsenek, hogy lássátok Ti is, kedves Nyomonkövetők, hogy mekkorák a madarak. Aztán készült ez is, az is. Karcsi fog felrakni képeket és mozizni valót számotokra. Gólyáink kaptak egy kis halat, ittak. Sokat nem akartam adni nekik, hogy este eleget egyenek, mert reggelig azzal ki kell bírni…

Esti utolsó etetés. Szépen ettek, ittak, nagy a halászi ácsorgott egy keveset, majd odabújt a három tesóhoz és nyugovóra tértek. (Egyébként a mérlegeléskor is felállt a mérőkosárban, úgyhogy holnaptól vödörben mérem, hogy ki ne essen.)
Eközben ránézek az „innen-onnan-amonnan” gráciára, és örömmel látom, hogy ők már jóllakottan, szorosan egymás mellett, Szent a béke módon alszanak. :-D
Nem hiába mondjuk mi emberek, hogy nem jó haraggal lefeküdni…, a gólyák ezt úgy tűnik, hogy pontosan tudják.

Holnap érkezünk, síppal, dobbal, nádi hegedűvel…

Íme a Rita által beharangozott videók.

Megérkezésünk után a négy nagyhalászi és a három különböző helyről (Tiszaeszlár, Nyírbogdány és Tiszabercel) érkezett fióka két külön fészekben pihent. Ha megnézitek a méret különbséget, akkor érthető, hogy miért vannak külön fészekben. A következő videókon már láthatjátok inni és enni is őket.

Ezen a felvételen az itatás mellett az is látható (02:10-től), hogy az egyik Halász gyerek milyen ügyesen ácsorog a fészekben! :-)




Az igazán jó fotókat Zoli készítette, de még nem kaptam meg tőle, ezért most be kell érjétek ezekkel.

Fészekben a 4 Halász kölök. Látjátok, hogy milyen jól működik a "fészekből kifelé kell üríteni" elnevezésű génjük! :-)
2014.05.28. ::: Fotó: Nagy Károly
Eszlárka, Bogdány és Bercel új fészke kicsit több puha bélést tartalmaz. :-)
2014.05.28. ::: Fotó: Nagy Károly
Pihen a négy "gengszter".
2014.05.28. ::: Fotó: Nagy Károly
A három kicsi közül Bogdány volt a legkelepelősebb.
2014.05.28. ::: Fotó: Nagy Károly

22 megjegyzés:

GPeva60 írta...

Nagyon-nagyon-nagyon köszönjük a beszámolót és a videókat!! Nagy élmény nézni őket!

Unknown írta...

Az első, Halász kölkökről készült hosszú videót már nagyon sokszor megnéztem, ezek is élményt nyújtanak, köszönöm szépen. Öröm olvasni, és látni is a megszaporodott családot.
Elismerésre méltó a tevékenységetek.

Unknown írta...

Buongiorno! bellissimi e simpatici filmati dei fantastici 4 e il trio nuovo arrivato, 7 ospiti bellissimi, Grazie Rita per l'amore che dai!

Névtelen írta...

Sziasztok!
Nagyon szépen fejlődnek a kölykök,Halász nyilván ezt nem tudja.2010-ben,ahogy olvasom az archívumban már sikeresen felnevelte szintén megözvegyülten 2 fiókáját.Nem tudom,nem lett volna e kíméletesebb megoldás 2 fiókát nála hagyni?Persze csak gondolkozom,tudom nagyon cudar idő volt.Ti láttátok Halász párosodását az új tojóval?Én láttam,örültem is akkor hogy ilyen hamar új párra lelt.Kár,hogy nem jött össze.Zs

Névtelen írta...

Most látok a fészekben egy gólyát.Szerintem ez nem halász.Biztosan van rajta jeladó,kérjük, (a többieket is érdekli ,úgy látom)azonosítsák be nekünk!
Köszönöm:Zs

Unknown írta...

Hidd el, Halász az. Este jött, majd egész éjjel a fészken ült, hajnalban portyázni ment, aztán vissza, volt alkalmam megfigyelni, 100 %, hogy Halász az. Nyugodj meg :D, jól van, már nem kell aggódnunk.

Nagy Károly írta...

Kedves Zs!

Ha a 2010-es esetet figyelmesebben is elolvassa, akkor egy alapvető különbséget is láthatna! Mégpedig azt, hogy akkor már nagyok voltak a fiókák, s ott hagyhatta őket a szülő. A néhány napos fiókákat nem hagyhatják magukra a szülők. S ez olyan alapvető különbség a két esemény között, hogy nem maradt más választásunk. Ezt említettem is itt: http://www.nagyhalaszgolyakamera.blogspot.hu/2014/05/golyamentes-nagyhalaszban-egy-szomoru.html

Névtelen írta...

Kedves Károly!
Köszönöm,ez valóban elkerülte a figyelmemet.Nyilván Önök a szakértők és tudom,hogy helyesen cselekedtek.Halászt be tudják azonosítani?El szeretném hinni,hogy ő az,de ennek a gólyának a mozgása szerintem más.Zs

Névtelen írta...

Sziasztok,
nagyon szépen köszönöm az odaadó gondoskodásotokat a csapat minden tagjának. Csodálatos amit nap, mint nap megtesztek a fejlődésükért. Rita neked tényleg könyvet kell írnod, mert ahogy az eseményeket leírod az nem mindennapi :)
Eddig még nem szóltam hozzá, de minden nap várom az élménybeszámolót a fiókák életéről. Öröm nézni őket és hallgatni az elégedett kelepelésüket! Csodálatos kis csapat vagytok. csak így tovább :) gg erika0329

Unknown írta...

Köszönöm, hogy videón, fotón is láthattam ezt a csodálatos 4-es és 3-as kis csapatot. A halásziak óriásit nőttek, tünemények. Ha tudná Halász, hogy milyen gyönyörű gyerkőceik vannak, de sajnos, az élet közbeszólt ismételten.
Üdv. Jutka mama

Luca írta...

Fantasztikus a beszámoló és a videók is! :) Annyira jó látni őket, örülök, hogy a három kicsit is "megbékélt".

Éva írta...

Ma 12 óra után pár perccel Halász a fészkére szállt, s jöttek a támadók is! Ijesztő kelepeléssel és hatalmasra tárt szárnyakkal riasztotta el a riválisokat. Most 13 óra, s békésen üldögél a birtokán.
Üdv: Éva

Névtelen írta...

Sziasztok!Lineless,Éva

Most tényleg Halászt látom,végre!
Szomorúan álldogál!Zs

Unknown írta...

Így jobb a kamera fókusza, könnyebben megfigyelhető ki van a fészken. Halász jól van, ez a fontos, még ha magányos is, majd elmúlik. Lehet ő vezeti majd a kicsiket.

Névtelen írta...

Minden eddigi naplóbejegyzés lenyűgöző volt, de ez a mai rendkívüli a videókkal és fotókkal.
Olyan részleteit ismerhetjük meg a kicsik fejlődésének, melyet másként elképzelni sem lehet. Egy magasban lévő fészekben már akkor lehet látni a fiókákat, ha felállnak. Megemelem a kalapom előttetek, hogy ilyen odaadással gondoskodtok a hét kicsiről és bennünket minden mozzanatukról tájékoztattok. A körülöttünk lévő élővilág nagyon-nagyon fontos, mert nélkülük sokkal kevesebb lenne a világ. A Föld nem csak az embereké. Jó tudni, hogy a környezettudatosság sokat fejlődik
Magyarországon is.
Munkátokhoz kívánok sok örömöt és elismerést.
Üdv.: Erzsi

Névtelen írta...

Ahogy van egy kis időm, (naponta többször)iparkodok gólyanézőbe!
További sok sikert, a munkátokhoz!
Üdvözlettel:
LKZS

Névtelen írta...

Ahogy van egy kis időm, (naponta többször)iparkodok gólyanézőbe!
További sok sikert, a munkátokhoz!
Üdvözlettel:
LKZS

Bobojsza írta...

Fantasztikus beszámoló, káprázatos videók ! :) Olyan jó látni az "összes" kicsit is.
Csodálatosan nőnek. Köszönet Ritának és kollégáinak, Karcsinak, Zolinak Mindenkinek.
További eredményes szép munkát Nektek.
Éva

Névtelen írta...

Széles vigyorral olvastam és néztem a mai beírást! Gyönyörűek mind a heten! :-)
Köszönöm Mindenkinek a közreműködést, nagy ölelés érte ;-)
Üdv
gg Heni

Amy's írta...

Fantasztikusak a videok ,koszi :) Mekkorakat nottek a halaszi bucifejek ,tunderi ahogy mar acsorog az egyik.

arev írta...

Nekem kérdésem lenne: hogy a fenébe képes egy gólya szülő ennyi kaját összekaparni, amennyit ezek a kölykök megesznek? És a felnőtt gólyák mikkel táplálják a piciket?
Vera

lorine írta...

Pár napja nem írtam, de a kamerát mindig figyelem, sajnos sokszor üres.Vajon hol kódoroghat Halász? Jó látni a fejlődő Halász kölköket és az újabb kicsi 3-t, de megjegyzem, hogy a szügyi gólyacsaládot is érdemes néha meglátogatni, ahol a természetes közegben nevelődnek a kicsik.
http://golya.mme.hu/golyakamera/szugystream/