2014. május 25., vasárnap

Kamera és anya nélkül - Nem csak a súlyunk gyarapodik

Megérkezett Rita naplóbejegyzése a hétvégéről.

Hétvégén sajnos, teljesen gólya nélkül maradtam. Nem, ez nem azt jelenti, hogy valami gond van az árvákkal, csupán nem dolgoztam a hét végén. Bevallom, ha tehettem volna, bemegyek hozzájuk, de el kellett utaznom. A gólyákról viszont teljes körű információval láttak el a kollégáim (Gyuri, Ildikó, Józsi és Dr. Szandi), akiknek ezúton is KÖSZÖNÖM! :-)

2014.05.24.

Szombat reggel Gyuri és Ildikó vette át a stafétát. Csibét és halat vittek a madaraknak és kikapcsolták az infrát. Ittak is a gólyák és bőségesen be is reggeliztek. Abban egyeztünk meg, hogy már egész nap melegítés nélkül üljenek a fészekben, csak éjszakára kapcsolják vissza.

Egész nap szépen ettek, a fél négyes mérésnél ez meg is látszott. (Holnap közzéteszem az eddigi adatokat és friss fotókat is készítek a cseperedő kelepelőkről.) Én is kíváncsi vagyok, hiszen két egész napig nem találkozunk...

Az utolsó etetést Józsi elvállalta, csirke mellet és csibét is kaptak. A két nagyobbnak a csibe, míg a 3. és 4. a csirkemell darabokat választotta (még válogatnak), de szerencsére van miből. Az infrát beüzemeltette, és megitatta a szerinte is napról-napra "kövérebb" madarakat.

2014.05.25.

Vasárnap reggel Ildikó kikapcsolta az infrát újra. Később, beszéltünk Gyurival telefonon, és abban maradtunk, hogy mától már éjszakára sem kapcsoljuk vissza. A kamerával ellátott fészkeket nézegetve, már a kint élő gólyaszülők csak "árnyékolás technikaként" állnak a jó időben a kicsinyeik felett. Így teszünk, hát mi is, bár pontosan tudjuk, hogy ez azért mégsem az igazi. Mi csak igyekszünk jól csinálni a dolgunkat. Ami számunkra fontos, hogy a négy árva jól van, és jó étvágyukat a mért grammokban hálálják meg.

Mind a négyen bőségesen ettek ma is. Csirkehús, csibe és kétféle hal is került a nyakiglábakba. A nyulat még mindig halogatjuk... :-)

Dél után nem sokkal kapok egy telefont... érkezik egy 5. elem is a négyekhez. Tiszaeszlárról hozzák, vagy kidobták a szülők, vagy a szél fújta ki a fészekből.
Dr. Szandit értesítem, hogy fogadja az új lelencet, vizsgálja meg, és a fél négyes mérésnél, készítsen egy ötödik rublikát is.

Megérkezett, kisebb, mint a "mieink", kicsivel több mint 500 g. Hurrá! Már nem a 4. a legkisebb Sünbalázs! Teljesen ép, semmi külsérelmi nyoma nincs annak, hogy egy villanyoszlop tetejéről landolt szerencsétlen. A lehető legjobb helyre hozták a kis párát. Az étvágya kifogástalan, mesélték a kollégáim.
Hová tegyük? Telefonálgatunk egymásnak, a lehető legjobbat akarva. Aztán megszületik a döntés, megpróbáljuk a négyek közzé "becsempészni" hátha nem lesz gond.
De lett.
"Eszlárkát" mihamar kimenekítették, pedig kedvesen kelepelve, jól érezte magát köztük. A Halász csapat viszont másképp gondolta, albérlőt nem kerestek, köszönik szépen ők elegen vannak négyen, üsd vág nem apád stílusban.
Újratervezés...
A kicsit még melegíteni kellene, de a fészekben nem maradhat, így hát a négyesfészek arrébb költözött egy kicsit, és a kis tiszai landoló bajnok egy új helyet kapva egyedül élvezheti a lámpa melegét. Talán néhány nap múlva már neki sem kell az infra. Ígérem, hogy holnap róla is küldök fotót, ahogy a "hiéna" :-) gólyákról is.
Fantasztikus hétvége, mert nem csak a súly, hanem létszám is gyarapodik...

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon szépen köszönöm a beszámolót.
Öröm olvasni, mennyien vigyáznak a négy Halász fiókára.
Olvasom, szépen fejlődnek. Szerencsére nagyon jó kezekbe kerültek.
Köszönet érte mindenkinek.
Eszlárkának gyors erősödést, növekedést kívánok.
Szerencsésnek mondható.
Köszönettel
Valcsi

Éva írta...


Csak úgy "megszokásból" bekukkantottan a gólyanaplóba, hátha lesz új olvasnivaló. Hála nektek, hétvégén is olvashatunk a kicsikről.
Rita, fantasztikusak vagytok!
Csak úgy eszembe jutott, ha a Halászkölkök kerülnek majd új fészekbe, befogadják- e őket, vagy úgy járnak, mint Eszlárka?

Unknown írta...

Várom mindig a tájékoztató írást a kicsikről, jó kedvre derít az olvasása. Sajnálom, hogy nem fogadták be a kis albérlőt, ő biztosan örömmel töltené napjait a négyekkel.
Köszönet mindenkinek az odaadással végzett munkáját.
Üdv. Jutka mama

Névtelen írta...

Imadom, amit es ahogy csinaltok. Ha rajtam mulna, kotelezo olvasmany lenne ez a naplo. :-) Mindig a nap fenypontja szamomra. :-)

Unknown írta...

Nagyon szerencsések ezek a kis gólyák, az ő sorsuk hála a sok gondozónak, biztonságban van, de én nagyon aggódom Halászért. Szombaton este-éjjel még láttam a fészken,a lába egészen a száráig úgy nézett ki, mintha mésszel öntötték volna le, fehér volt mindkettő, vasárnap hajnal óta nincs a fészekben. Ahányszor benéztem, ahogy most is, üres volt.

Névtelen írta...

Én sem láttam pedig gyakran nézem.

lorine írta...

Ha nem is szólok hozzá mindig, de olvasom a naplót, s örülök, hogy ilyen gondos kezekbe kerültek a kis árvák, s örömmel olvasom mások elismerő bejegyzéseit is, amelyhez most csatolnám az enyémet is.
A szügyi gólyacsalád életét szoktam mostanában nézegetni, mivel Halász fészke jobbára üres.Vajon hol lehet?

Köszönet ismételten és elismerésem a pótszülőknek, Ritának és munkatársainak.

Kamellor Adrienne írta...

Hálás szívvel olvasom a Gólyanaplót, köszönet érte!

Akinek van kedve még gólya-babákat nézegetni:
1.) röszkei gólyafészek, 3 kisgólya
http://horgaszegyesulet.roszkenet.hu/node/2

2.) szügyi gólyafészek 3 kisgólya
http://golya.mme.hu/golyakamera/szugystream/

3.) gemenci feketególya fészek, 3 kisgólya (akadozó kamerával..)
http://www.gemenczrt.hu/gemenc-fekete-golya-feszek.html

4.) kerecsensólyom fészek, 3 kis turullal, épp most tépik a kapott zsákmányt
http://sakerlife2.mme.hu/hu/content/webcam-1

Szeretettel Adri

Beck Éva írta...

Köszönöm a hétvégi történések részletes ecsetelést. Sajnálom nagyon, hogy a 4ek nem fogadták be a kis Eszlárkát. Köszönet az egész csapatnak az áldozatos munkáért.
Éva