2014. május 16., péntek

Kamera és anya nélkül - Ismerkedés az új fészekkel, a pótmamákkal és a médiával

Ahogy azt a tegnapi bejegyzés végén megírtam, mától nem csak én blogolok a Gólyanaplóban, hanem Szalay Rita is, aki folyamatosan vezeti naplóját (valódi papír füzetben, láttam ma a saját szememmel), amit aztán begépel, megküldi nekem, én pedig feltöltöm ide.

Fogadjátok szeretettel a szerda estétől ma délutánig naplójában papírra vetett sorait!

Kamera és anya nélkül, avagy napló a Halász árvákról a Nyíregyházi Állatparkban


Szóval ez a történet ott kezdődik, ahol a Hajnalé, a fehér gólyáé véget ért...
Sajnálatos módon párja, Halász ismét özveggyé vált, ráadásul 4 apró és gyenge fiókával tele a közös fészek.
Érkezik a telefon Karcsitól, hogy lehoznák a kicsiket, ha tényleg Hajnal veszett oda. Természetesen fogadjuk a gólyafikat, kapott Karcsi választ a kérdésre. Innen indul a Halászgyerekek életének kamerák nélküli, de cseppet sem unalmas új fejezete.

2014.05.14.

Telefon ide, telefon oda, amíg Karcsiék a kosaras járművet várják Nagyhalászban, az állatparkban már ezerrel készül az ember rakta gólyafészek, infralámpa próba, takarmány előkészítés és felkészülten várjuk a fiókákat. Féltő és reménykedő kérdések és gondolatok röpködnek a világhálón, olvasom egyiket a másik után. Mindenki nagyon aggódik és feszült. Eközben Halász a fészken ül és fegyelmezettem vár… valamire.
A fiatalok már éhesek, az élő kamerán át látszik, hogy egyik-másik hátravetett fejjel kelepelve kéri az uzsonnát. De Halász csak ül és vár. Néha feláll, nyújtózik egyet, aztán gyorsan visszaül, mert a szél egyre erősebb, csepereg az eső és nem hűlhetnek ki az apróságok. Aztán egyszer csak megérkezik a segítség, Halász feláll, elrepül, és a fiókákat kiveszik az emberek a fészekből. Ruhával bélelt kartondoboz az ideiglenes szállásuk. Késő este megérkeztek az addigra már igen éhes kis gólyák az állatparkba. Kínáljuk is őket a kiolvasztott naposcsibével, amit nagy vehemenciával, mosolyt fakasztó rutintalansággal el is fogadnak. A legkisebb fiókán törjük a fejünket, hogy vigyem e haza és etessek rá később vagy a többiek között hagyjuk e éjszaka… dilemma… De aztán úgy döntünk, hogy a tesókkal alhat. Kapott még repetát, el is fogadta. A jóllakott és elfáradt négy apró madár lassan megnyugszik és összebújva melegednek a térdig érő műfészekben az infra alatt. Csak reméljük, hogy reggelre nem történik semmi probléma…. Jó éjszakát kis gólyák…

2014.05.15. 

Reggel (7:30) első utam a gólyafészekhez vezetett. A kicsik jól vannak, aminek nagyon örülök. Kínálom a csibedarabokat szépen sorba. Ha a kezemből leesik szépen utána kapnak a nagyobb fiókák. A legkisebb is szépen eszik, kéri a falatokat, kelepel. A sorban a 3. fióka a legérdektelenebb. Kicsit aggódok is, mert nem értem, hogy miért nem kér enni. Tegnap teljesen jól evett és elfogadott minden felkínált darabot. Na! Gondoltam, később úgy is jövök hozzájuk újra és vele kezdem az etetést. Kulcsra zárom az ajtót, miután elpillednek és megyek a dolgomra. Velem szembe jön Mudri Edit kolléganőm, és mosolyogva közli, hogy kicsit korábban érkezett és kb. úgy pár perccel hét óra előtt látogatást tett a gólyáknál és 3 csibével jól megetette őket. Nevetve mondtam neki, hogy most jövök tőlük és szintén 3 csibét szervíroztam reggelire. Már értem, hogy a 3. gólyagyerek miért nem volt éhes…, később jelentkezek… Sziasztok!

10:15 - Edit etette a gólyákat. Evett mindenki, de a kicsi többet evett mint a többiek.

11:30 - Én mentem etetni, jól érzik magukat az infra alatt, nyugodtan pihennek. Ha mozgást érzékelnek hangoskodnak, kelepelnek. :-)

12:35  - Én mentem etetni, Zsuzsika jött fotózni, kelepeltek, ettek, most alszanak. Olvasztás alatt van a Lance fish, 13:30-kor ezt kapják majd, és a nasi lisztkukac lesz.

13:40 - A hal a csirke után először annyira nem menő, de második nekifutásra telitalálat. :-) 
Rengeteget ettek belőle, még a 3. is. De ez a madár a 4-ből a legkényelmesebb. Komótosan eszik, még az sem zavarja, ha a 4. kieszi a csőréből a kaját.

Menü: csibedarabok és halak ::: Fotó: Görögh Zoltán

15:45 - Pfúúú Apuskáim! Ezek a bábák még nyakig vannak hallal. Nyugodtan pihennek. Nem is ettek, csak 1-1 db halat.

20:15 - Kiss Józsi kollégám elvállalta a vacsoráztatást. Kelepelve köszöntötték Őt is, és rendesen bevacsoráztak… szép álmokat kis bábák! :-)

2014.05.16.

07:45  -Ildikó kolléganőm előttem érkezett és már volt a gólyáknál. A reggelinek szánt hal kevésnek bizonyult, ezért még csirkét is ettek.

Reggeli kép (a 4. fióka kitakarva, a középső mögött a háttérben)
2014.05.16. ::: Fotó: Révészné Petró Zsuzsa

09:30 - Nagy mosoly!!! Itt repül a kis madár!!! CSÍÍÍÍÍÍÍÍÍZ! Stb. Na!  Jól van, elég a hülyeségből. 
Szóval fotóriporter érkezett a félárvákhoz. Kis etetés a kép kedvéért meg miegymás, ami ilyenkor szokott. Jól ettek. Kelepeltek…

11:00 - TV stábok adják a kilincset egymásnak és mindenki a gólyákra kíváncsi. Híres etetés a mostani, TV sztárokká avanzsálódnak a kis gólyák. Nem sok idejük volt a felvételeket elkészíteni, mert hamar jól laktak és már nyugodtan alszanak is. Kicsit melegük is volt az infra alatt, így feljebb állítottam felettük a lámpát.

14:00 - Se TV, se fényképezőgép. Csak a gólyák és én. Szép csendben megetettem őket, megnéztem, hogy az állított infra alatt milyen a hőmérséklet. Jó. Bőségesen ettek. Nem viselte meg őket a média érkezése. :-) 
Holnap jelentkezek!

Ma délben négy TV stábnak, egy rádiósnak és egy online hírportálnak nyilatkoztunk.
Fotó: Görögh Zoltán
Rita sem maradhatott ki a jóból. ::: Fotó: Görögh Zoltán
Bocs Rita! Az előző bejegyzés végén megígértem az olvasóknak , hogy megismerhetnek. ;-)
Egy mai kelepelős bónusz fotó ::: Fotó: Görögh Zoltán

22 megjegyzés:

Judy írta...

Szia Karcsi!
Szuper a bejegyzés, örülök, hogy jól vannak a kicsik :-)

Luca írta...

Fantasztikus, úgy örülök! ez meg egészen hihetetlen, hogy már néhány napos korukban kiütközik az egyéniségük. <3 :)
Örülök, hogy Ritáról is került ki kép, várom a többi bejegyzést! :)

Névtelen írta...

Csodás a helyszíni közvetítés, köszönet érte!

Névtelen írta...

Köszönjük Karcsi!

Rita máris nagy kedvencünk!

yokas

Bobojsza írta...

Köszönöm Karcsi.
Csodálatos napló, öröm olvasni.
Tünemények a picurkák.
Ahogy írta más is Rita a kedvencünk.
Jó éjt.

panka írta...

Köszönöm a részletes híradást. Gratulálok mindenkinek! Tündériek a picik és gondozok is!

Panka

Cili írta...

Köszönöm én is a részletes tudósítást és Ritáéknak is a gondoskodást! Olyan jó látni az eleven picurokat! Nagy-nagy köszönet mindnyájatoknak! :-)

Cila

Névtelen írta...

Gratutalok a jol szervezett menteshez es koszonjuk a beszamolokat. Nagyon szuper ez az osszefogas ezekert a gyonyoru madarakert.
Mi Londonbol kovetjuk az esemenyeket. Anita

Névtelen írta...

Sziasztok! Elolvadok tőlük annyira cukik, tegnap óta is nőttek :-)
Rita nagyon aranyosan írja le a történéseket, nőiesen, részletesen, anyáskodóan. Ahogy olvastam, a kollégák is szeretnek szorgoskodni a csibék körül, Nekik is köszönet érte ;-)

Üdv
gg Heni

murmurs írta...

Olyan jó volt olvasni e sorkat- egy kicsit megnyugodtam. még most is hatása alatt van az elmúlt 3 nap szomorú eseményének.de látom jó kezekbe kerültek a kisgólyák. reméljük minél előbb "felnőtté" válnak és boldogan, egéazségben vágnak neki a világnak. Halásznak is természetesen a legjobbakt kívánom.találja meg ismét a boldogságot minél hamarabb. köszönöm Karcsi ezt a sok információt és képeket!!!!szívembe megnyugvás költözött

üdvözlettel!Németh Andrea/Bp/Csepel

Névtelen írta...

Köszönjük Karcsi!
Nagyon örülök, hogy jól vannak a Halász babák.
Annak különösen, hogy Ritáról is készült fotó.
Hála és köszönet a gondoskodásért.
Zolinak a fotókért. Csuda helyesek.
valcsi

Névtelen írta...

Karcsi, Rita és mindenki! Köszi-köszi-köszi!!!! Szuperek vagytok!!!!

Névtelen írta...

Nagyon jó volt ismét olvasni a beszámolót. Valóban megnyugvás, hogy figyelemmel kísérhetjük a kicsik sorsát.Amit szívből köszönünk. Sajnos szemben a Bácsalmási fészek, ahol ott szomorkodik a szűlő még most is az elpusztult kicsik mellett.
Igy látszik még jobban, hogy milyen értékes és nemes a madarakért folytatott munkátok.
Amihez további sok-sok sikert és kitartást kívánok.Nagyon jó hogy vagytok!!!
Üdv: Imre

Névtelen írta...

Nagyon szépek a kisgólyák, örülök, hogy ilyen jó helyre kerültek.
Köszönjük új anyukájuknak és mindenkinek a törődést :)
medit

nigara írta...

Szegény papa biztos nagyon aggódik, hogy hova lettek a kicsik... erre nincs valami megoldás?

Magdi írta...

Karcsi köszönjük a mentést Mindenkinek. Minden tiszteletem azoké az embereké, akik résztvettek a 4 pici gólyafióka megmentésében. Ritának is köszönjük a gondoskodását, és persze a beszámolókat is.
Hajnal halála miatti szomorúság mellett, öröm olvasni, hogy a picik jól vannak. Mégegyszer én is nagyon köszönöm Mindenkinek az áldozatos, lelkiismeretes munkáját. Jámborné Magdi

Magdi írta...

Szegény, drága Halásznak kívánom, hogy mielőbb találjon párt és legyen hosszú, boldog élete, legyen még majd sok-sok kis fiókája, és soha többé nem ismétlődjön meg ez tragédia.

Mindenkinek köszönünk mindent amit tettek és tesznek a fiókákért, köszönjük a képeket, beszámolókat is.
Rita, tündériek a kicsik. Köszönet és hála a gondoskodásodért.

Unknown írta...

Buongiorno! seguo anche oggi da Italia queste informazioni precise sui piccoli bambini di cicogna. Che bello vedere Rita con quanto amore sta con loro, mi piacerebbe essere con lei e crescere i piccoli, speriamo il piccolino non rimanga indietro e mangi tanto! grazie ancora per quello che fate. E' bello sapere che tutto il mondo ha visto questo salvataggio in diretta, che molte persone buone hanno chiesto di aiutare Fisher e la sua famiglia. Ora Fisher ha forse una nuova compagna.

Judit írta...

Az utóbbi napok gólyatragédiái után felüdülést nyújt a fiókák életéről szóló napló elolvasása.
Köszönöm, kedves Szalay Rita!
Karcsi, Zoli, nektek is köszönök mindent!
Judit

Ildikó írta...

Köszönjük a mentésben, gondozásban és tájékoztatásban résztvevőknek az áldozatos munkájukat!
Ildi_mama

Kata. írta...

Harmadszorra már sikerült könnyek nélkül végigolvasni ezt a keser-édes gólyanaplót. Kedves Rita, és az összes többi kollégád, kolleganőd, nagy-nagy köszönet Nektek, hogy ilyen szeretettel fogadtátok a 4 kis árvát, és ilyen gondoskodással nevelgetitek őket! Oly sok tragédiával küzködünk most, és hát azért itt is siratjuk Hajnalt, sajnáljuk Halászt, bár ő vagány gólya, reméljük hamar új társra talál!
Pici babák, nagyon szeretve vagytok, igazi PÓTMAMIT kaptatok Rita személyében, szerető gondoskodását majd háláljátok meg azzal, hogy egészséges vonuló gólyává cseperedtek!! És pár év múlva visszajöttök hozzá!

marian53 írta...

Thank You