2014. május 26., hétfő

Kamera és anya nélkül - Heten, mint a gonoszok

Rita friss bejegyzéséből is kiderül, hogy az állatparki gólyahelyzet eszkalálódik, s erre hamarosan megoldást kell keresnünk. Természetesen erről is beszámolunk majd. 

Következik tehát Rita hétfői jelentése az állatparkból, Anikó fotóival illusztrálva.

2014. 05.26.

Szép napra virradtunk. A biciklimet úgy tekertem, mint a szél, hogy minél hamarabb az állatparkba érjek, és megnézzem az immár ötöket. Eszlárka volt a leglármásabb, éhes volt, szomjas volt és a kis dobozkában, amibe érkezett, ide-oda toporgott.
Odanézek a fészekhez és a szemem felakadt, hogy mennyit nőttek ezek a nagyhalászi karatésok. Te jó ég!  A fotókon fogjátok látni, hogy miről is írok itt, még most is elképedve. Csirkemell, csibe és hal is akadt reggelire. Ittak, ettek.

Délelőtt épp mentem itatni, amikor csörög a telefonom,… érkezik egy kis gólya. Mosolygok, mert szinte éreztem, hogy ma sem fogok unatkozni… de nem ám.
Leviszem a nyírbogdányi ipartelepi fészekből kiesett kis gólyát a többiekhez, mérlegre teszem (van még hova híznia) és aztán teszem is „Bogdánykát” az eszlári kicsihez.
- De minek? – Eszlárka, ugyanazt művelte ezzel a kis szerencsétlennel, amit vele tegnap a halászi négyfejű sárkány.  Kezdődött a „Szétültetlek!” project, mint az oviba… Jó, így minden rendben. Tiszaeszlári barátunk nem szégyellve magát evett-ivott meszelt, aztán elaludt. Az új kisgólya enni nem evett, inni viszont ivott. Nem aggódok most ezen, majd eszik, ha legközelebb jövök etetni a többieket. A Halász palánták majd kiugrottak a fészekből, az éhségtől. (Ennyit szerintem a megye összes kis gólyája nem eszik… :-) )

Ebéd után megyek le a csapathoz. Kelepelés innen, onnan, amonnan. Ez aztán a koncert terem. A bogdányival kezdem. Van ám étvágy itt is, kérem. A halat úgy felkapja, mint egy igazi profi.  Aztán az eszlári kicsinek osztom a halat, aki annyira rutinos, hogy a halásziak ilyen korban elbújhattak volna mellette. Kicsivel kisebb, mint a nyírbogdányi, de sokkal élelmesebb. Az ifjonti halászi gólyanépek persze naposcsibét kapnak, mert előző etetéskor ők kárászt kaptak.

Mindjárt fél négy… kíváncsi vagyok nagyon, hogy mit mutat a mérleg. Ahogy elindulok a gólyaszálásra a portán vár egy csomag… gólya. Tiszaberceli kelésű, lemaradt kicsike. Fogom a legújabb ápolni valót és viszem a Kelepelők Klubjába.
A méréshez elhívtam a kolléganőmet Herlicska Anikót, hogy készítsen néhány fotót a cseperedő gólyákról. Jött is lelkesen, és kattogtatta a gépét. A mai fotókat neki köszönjétek! :-)

A négyek
2014.05.26. ::: Fotó: Herlicska Anikó
Majd ő diktálja a mérési eredményeket! :-)
2014.05.26. ::: Fotó: Herlicska Anikó
Mérlegelési eredmények (emlékeztetőül zárójelben,  a 21.-én mért tömeg):
  • 1. a legidősebb: 1769 g (1026 g);
  • 2. 1608 g (875 g);
  • 3. 1266 g (715 g); 
  • 4. a legkisebb 963 g (477 g);  
  • Eszlárka: 442 g;
  • Bogdányka: 444 g;
  • a legutolsóként érkezett Bercel: 483 g.
Mérlegelés után etetés következett, a sorrend – mint az iskolai tornaórán – kicsik elől, nagyok hátul. Mindenki evett, a ma érkezettek is.

Este én mentem etetni újra. Volt nagy lakoma és ivászat, kelepelés, meg mindenféle gólyáskodás… most már így heten, mint a gonoszok!

Balról Bogdányka, Eszlárka és Bercel.
2014.05.26. ::: Fotó: Herlicska Anikó
Szétültetlek!
2014.05.26. ::: Fotó: Herlicska Anikó

20 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Rita!
Nagyon aranyosak a gólya gyerekek...
Az utólag érkezők szerencsések, hogy ilyen odaadó és elhivatott gondozóra találtak a személyedben...
Köszönöm Neked odaadó fáradozásodat és "Stáb" minden tagjának. Sok sikert kívánok
Várom a további beszámolódat.
Szép napot kívánok.
Üdv: Ibolya

Névtelen írta...

Kedves Rita!
Ezt a Naplót, valóban ki kellene adni nyomtatásban, fotókkal illusztrálva.
Élmény olvasni is, látni őket pedig öröm és boldogság, milyen szépen fejlődnek.
Valahogy az az érzésem, jön oda még gólyababa.
Hála és köszönet a Naplóért, a fotókért és mindenért, amit tesztek értük.

Névtelen írta...

Hozzászólásomnál a név kimaradt:Valcsi

Névtelen írta...

Kedves Rita!
Tündériek a Halász gyerekek!
Hálás köszönet Neked és a kollégáknak a szerető gondoskodásért!
Napló egy élmény, kedvelem a humorodat...!

További sok sikert kívánok!

yokas

Unknown írta...

grazie Rita per l'amore che hai per questi piccoli di cicogna, sono quasi cicogne con ali nere! che bella la fotografia con piccolo in braccio!

Wildcat (GG fórum) írta...

Kedves Rita!
Öröm olvasni a naplódat. :) Annyi kedvesség, szeretet, humor van az írásaidban. A négyek gyönyörűek, szépen fejlődnek. A kicsiknek is megvan minden esélyük, hogy szép nagyra nőjenek. Kívánok további jó munkát Neked és a Stábnak! :)

Névtelen írta...

Kedves gondoskodók!
Én is nagyon örülök a gondoskodásnak,De az örömömet felülírja az apa iránti aggodalmam.Szeretnék róla hírt kapni!
Zs

Wildcat (GG fórum) írta...

Kedves Zs!
Halász reggel a fészekben volt, megmutatta magát. Nem sokkal később elrepült, azóta csavarog.
Most néztem, újra a fészekben van. :)

Unknown írta...

Kedves Rita! Nagyon örülök a bejegyzéseidnek !Köszönöm áldozatos munkádat a 7 Pici Gólya fival .
Puszi Zsuzsa, Szép délutánod legyen!

Luca írta...

Kedves Rita,

jó, hogy mindig írsz, nagyon édesek a kicsik! :)
jó munkát!

Luca

Unknown írta...

Kedves Rita!
Óriási boldogság volt látni a kicsiket, illetve már nem is kicsik, óriás babák, gyönyörűek, hála a gondoskodó, szerető kezeknek.
Mindig nagyon várom az újabb naplóbejegyzésedet, újra és újra elolvasom, mindegyiket elmentem magamnak, hogy majd később is tudjam olvasgatni.
Sok sikert a most érkezett picik neveléséhez is.
Üdvözöllek szeretettel Jutka mama

Amy's írta...

Jol indul a napom ahogy a naplot elolvasom:)
Valoban ki kellene adni konyv formaban annyira nagyon aranyos.

Névtelen írta...

Szia Wildcat!
Köszönöm,hogy megnyugtattál,képzeld,már meg is sirattam.Most nagyon örülök,de azért saját szememmel is szeretném látni.Köszönöm
Zs

Unknown írta...

Köszönöm, hogy megmutattátok a 4 fiókákat. Nagyon szépen fejlődnek.
Örülök, hogy vannak jó emberek, hogy a kidobott fiókákat megtalálták, és ők is fel tudnak nőni.

Névtelen írta...

Kedves Rita!

Ismét öröm volt olvasni a választékosan és remek humorral megírt beszámolódat a kicsikről. Nagyon jó dolguk van, és szerencsések, hogy hozzáértő kezekben vannak immár 7-en. Eddig is nagyon szerettem a Nyíregyházi Állatparkot és nagyon sok ismerősömnek ajánlom nyaralás gyanánt is, azonban nagyon sokan nem is gondoltuk, hogy a háttérben milyen fáradságos, kitartó munka folyik. Csodálatosak a fiókákról készült fotók is. Rengeteget fejlődtek. A gólyanapló nyomtatásban történő megjelentetését továbbra is szorgalmaznám, hiszen ilyen alapos ismeretekkel csak a gyakorlott ornitológusok rendelkeznek, ahogyan Te a kicsikkel bánsz.
Köszönet az áldozatos munkátokért.

Üdv.: Erzsi

Beck Éva írta...

Kedves Rita.
Köszönöm a részletes beszámolót.
Humorral megtűzdelve csodásan ecseteled a napi történéseket.
A 4ek nőnek mint eső után a gomba :)egyik szemem sír, a másik nevet az újabb 3 gólyababa miatt. Reméljük nem lesz több áldozat, s szüleik nevelhetik fel a gólyababákat.
Hatalmas ölelés az Állatpark minden lelkes dolgozójának és Neked. Éva

Névtelen írta...

Sziasztok! :-)
Teljesen kész vagyok, amit ezek a gólya csemeték művelnek! :-) Rita, nem unatkoztok úgy látom ;-) és Anikónak is nagyon köszönöm a fotókat!
Dehogy dupla akkorák lettek a négyek, csak ámultam a képeket látva...gyönyörűek, imádom őket!
Milyen picurka a 3 új lakó. Eszlárka nagyon tanulékony volt, hogy kell elcsépelni az új albérlőt :-), igen életrevaló gólyafi, nem értem hogy dobhatták ki. Szurkolok a 3 kicsinek is, hogy szépen gyarapodjanak! Ez a szétültetés mint az oviban sztori, olyan jókat nevettem :-)
Rita, nagyon köszönöm a mai naplót is!

Üdv
gg Heni

Névtelen írta...

Kedves Rita!
Mindig érdeklődéssel várom beszámolódat a kisgólyákról,nagyon csípem a humorodat és a könnyed tollforgatásodat,élmény olvasni.Köszönöm mindenkinek a munkáját,remélem Halász papa is mielőbb párt talál magának,én is mindennap benézek a fészekre,de nem mindig látom és örülök,hogy hírt adtatok felőle :)
További sok sikert kívánok,és várom az újabb naplóbejegyzést. Puszi : Pircsi

Éva írta...

Kedves Zs!
Én is figyelem Halászunkat, többször megjelenik a fészekben, ha rövid időre is. Késő este gyakran látni. Biztosan nem jó neki magányosan, de stramm fiú, jövőre biztosan új családot alapít.
Ez, amit az állatparkban végeznek ez nem munka, hanem hivatás! Ahogy olvashatjuk, munkaidő nem nagyon létezik. Csak ilyen odaadással, szeretettel érdemes végezni, a kis kiszolgáltatottak védelmében. Példa értékű mindannyiunknak,amit nap, mint nap tesztek! Külön köszönet a Gólyanaplóért, remélem nagyon sokan olvassák!
Ezek a Halászgyerekek, ha 5 naponta duplájára "híznak" 2 hét múlva kinövik Rita anyukájuk ölét:-)
üdvözlettel: Éva

Névtelen írta...

Sziasztok!
Köszönöm,hogy tájékoztattok Halász létéről,nekem azóta sem sikerült látnom,de így is örülök.Mit gondoltok?A fészekben a csetepaté nem a tojóért folyt?A fészket azóta már ezerszer elfoglalhatták volna a támadók.Éva,aztán Te sem vagy ám híján a humornak!Rita munkáját én is nagyra értékelem,még ha eddig úgy tűnt is,hogy csak az apa sorsa érdekel.Zs