2014. május 18., vasárnap

Kamera és anya nélkül - Az első hétvége

A négyek az első hétvégét töltötték az Állatparkban, s az alábbiakban Rita erről feljegyzett sorai következnek.

2014. 05.17.

Tegnap megbeszéltem Görögh Zolival, hogy reggel jön fotózni. A parkban találkoztunk és együtt mentünk ébresztőt "kelepelni" a kis gólyáknak. (Gondoltuk mi...)

08:30 - Kikulcsolom az ajtót és bár örülve kelepelnek a négyek, annyira nem dobnak hátast örömükben... kicsit furcsálltuk is Zolival a dolgot, de azért eszegettek egy keveset. Egy kicsit fáztak szerintem, így állítottam a lámpán. Zoli videót és fotókat készít, és azon mosolygunk, hogy hajigálják a halat a Halászcsemeték. Etetés után, ahogy kijöttünk tőlük Zolival tanakodunk, hogy mi lehet az oka az étvágytalanságnak.
Ekkor kiabál a kolléganőm Edit:
- Bocsi! Nem Írtam be az etetési naplót! De már voltam ott és adtam nekik enni! :)
Na tessék, már megint kétszer reggeliztek a babák... szóval Zolival az elképzelés, hogy mi tálaljuk a reggelit füstbe ment.

09:00 - Nem sokkal ezután érkezett egy fehérgyarmati általános iskola erdei iskolai programra. Néhány mondatban meséltem nekik az állatparkról, és ők mondták, hogy reggel a rádióban hallgatták a gólyákról szóló híreket. Nagyon örültek, hogy jól vannak a mentett gólyák és figyelmesen jegyzeteltek... Jó volt ezt látni, mert ők a következő generáció, akik a természetvédelemért sokkal többet tehetnek majd, ha jó szívvel és szeretettel mesélünk nekik és tanítjuk őket.

10:00 - Zoli még itt van és jön velem etetni. A csirkének nagyon örültek a gólyák, pillanatok alatt bepakolták a fejadagot és már alszanak is. A hétvégén Edit kolléganőm dolgozik. Ő a szombati és vasárnapi pótgólya. De ne aggódjatok! Egy remek szakember és érti a szakma csínját-bínját.

Hamm! 
2014.05.17. ::: Fotó: Görögh Zoltán

11:30-kor is Edit ment etetni. Nagy kelepelés fogadta. Sok halat ettek, és hamar jóllakva elpihentek.

13:30 - a menü csirke. Volt is érte tülekedés a fészekben. Kelepelés, kajakérő sivítozás és mindenféle produkció a legízletesebb falatokért.

15:30-kor is csirkeosztás volt. Edit azt mondja, hogy etetés után nem aludtak egyből, egy kicsit tollászkodtak. Képzelhetitek, hogy a 4. miféle tisztálkodást művelhetett, hiszen még ülni is alig tud. :-D

A kora esti és az igazi vacsora vegyes volt. Vagyis halas-csirke. :-)
Mindenki jól van, szerintünk nagyon sokat nőttek ez alatt a néhány nap alatt. Zoli készített fotókat és videót a kis gólyákról, szerintem már el is küldte Karcsinak. Jó éjszakát Kelepelők, holnap jelentkezünk, én és a négyes tollas banda. :-D

Halfalatok 
2014.05.17. ::: Fotó: Görögh Zoltán

2014.05.18.

Edit 07:30-kor tálalta a reggelit. Akkora volt az étvágy, hogy nem volt elég a 3 csibe, így hal is kellett még.

2 óránként "repült a vadászportyáról" vissza a kicsikhez és nem hitt a szemének, hogy ezek a kis csibezabálók mennyit voltak képesek enni. :-) Egész nap ez ment... csak a kelepelés és az evés. A kicsit, a 4.-et, ő is külön eteti, mint én, mert nem szeretnénk, hogy nagyon elhúzzanak tőle a többiek.  A két etetés között nyugodtan pihentek és élvezettel tollászkodtak. Minden etetéskor vegyesen kaptak csirkét és halat. Olyan fekete a csőrük, mint a korom. Ha össze vannak bújva, csak a fekete csík látszik, meg néhány apró fekete ragyogó szem... Most ennyit írok, mert a holnapi naplóban hosszabb beszámolóval készülök nektek. A kis kelékre holnap nagy nap vár... én már alig várom a holnapi napot. Addig már csak egyet kell aludni és egy gólyalábnyit. :-)

Sziasztok, holnap jövünk!

Még egyet kérek! 
2014.05.17. ::: Fotó: Görögh Zoltán

18 megjegyzés:

Unknown írta...

NAGYON ARANYOSAK A BABÁK ÉS EZ A BABÁK GONDOZÓINAK KÖSZÖNHETŐ!
LEHETNE MAJD HALLANI HOGY EZEK A PICIK HOGYAN KELEPELNEK? MERT EL SEM TUDOM KÉPZELNI!
KÖSZÖNÖM A GONDOZÓK ÁLDOZATOS MUNKÁJÁT ÜDV HEGYES ZSUZSANNA!

Névtelen írta...

Kedves Rita és Edit!
Nagyon köszönöm, hogy ilyen odaadóan gondoskodtok a kicsikről. Nagyon hiányzik Hajnal és a családi fészek...
Igen, engem is nagyon érdekel a kelepelés, tudtok videót feltenni róla?

Karcsi, Neked külön köszönöm az elmúlt 3-4 év minden élményét (azóta lettem gólyamániás), és köszönöm a mostani Halász-család mentést. Jó kezekbe adtad a piciket.

Üdv, Adrienne

Nagy Károly írta...

Megkérhetem, hogy a CSUPA NAGY BETŰT itt a Gólyanaplóban kerüljétek! Az interneten az kiabálást jelent. ;-)

Üdv,
Karcsi

Beck Éva/Bobojsza írta...

Nagyon köszönöm Ritának a csodás beszámolót a Négyekről :)
Tündériek lehetnek a kis koromfekete csőröcskéjükkel kis gomb szemükkel. Örömmel olvastam a hatalmas étvágyukat :)
Kíváncsian várom, mi lesz a Négyek életében a holnapi nap amit már Rita is nagyon vár. No majd meg fogjuk tudni mi is.
Köszönöm Görögh Zolinak a szép képeket.
Karcsi Neked köszönöm, hogy megosztottad velünk.

Eric Bowman írta...

Thank you very much for the update on the Storklets! I would love to see the kelepelés (in English, we call it "clacking" or "beak clattering"). I am sharing the information about the Storklets on Facebook. Many many people all over the world want to know how the Storklets are doing and also how Fisher is doing. -Eric Bowman

Névtelen írta...

Sziasztok!
Imádom őket, tünemények! Nyüzsögnek, esznek, nőnek, mint ahogy kell :-)
Zoli köszi a csodás fotókat, no de ilyen modellekkel könnyű csoda fotókat készíteni ;-)
Rita köszi az újabb élvezetes beszámolót. Editnek is köszönöm az etető kezeit ;-)
Karcsi nem hagylak ki a sorból! Neked pedig a naplót köszönöm, hogy nem maradunk le semmiről!

Üdv és nagy ölelés
gg Heni

Kitti írta...

Köszönöm a beszámolót és a képeket. Olyan jó látni, hogy gondos kezekben vannak és szépen cseperednek.
Szép napot kívánok!
Kelta

Kitti írta...

Köszönöm a beszámolót és a képeket. Olyan jó látni, hogy gondos kezekben vannak és szépen cseperednek.
Szép napot kívánok!
Kelta

Névtelen írta...

Köszönöm mindenkinek az odaadó gondoskodást a picikről. Már jól kezdődik a napon, hogy tudom milyen jól vannak. Károly és a mentő csapat tagjai nélkül ez nem valósulhatott volna meg. Nagyon jó érzés, hogy az Állatpark ilyen segítőkész az ilyen helyzetben. Nagyon fontos, hogy erről az eseményről sokat tanulhatnak a fiatalok is, ezáltal a jövő nemzedék természetvédelme is megalapozásra kerül.

Üdv: Erzsi

Unknown írta...

Nagyon vártam már az újabb híreket a négyekről. Imádni való, tündérek. Hálistennek nagyon jó étvágyuk van, és szerető gondoskodás veszi őket körül. Hálás köszönettel tartozunk mindenkinek, aki részt vett és részt vesz ezeknek a kis csodás lényeknek a megmentésében, felnevelésében.
Várom szeretettel a további tájékoztatásokat a picik minden napjairól.
Jutka mama

Névtelen írta...

Ugy latszik Halasz mar ratalalt az uj parjara - ketten aldogalnak a feszken. Vagy netan valami idegenek? Marika, Kassa, Szlovakia

Névtelen írta...

Kedves Rita, Edit és Károly! Köszönjük a munkájukat és a részletes beszámolót. Sok ilyen áldozatos, lelkes emberre lenne szüksége ennek az országnak. Jó munkát és további lelkes ápolást kívánunk. N.Ilona és családja

Erdei Gyöngyi írta...

Minden elismerésem az egész csapatnak! 89482

Névtelen írta...

Karcsi, lehet, hogy naív kérdés, de most, hogy újra ketten vannak, nem lehet a fiókákat visszaadni? Vajon az új gólyalányban benne van az anyai ösztön, és fel tudnák nevelni őket együtt?
Vagy az emberszagú babákat már nem fogadnák el?

Adrienne

Nagy Károly írta...

Kedves Adrienn!
Nem valószínű, hogy elfogadnák őket (sőt!), de semmiképpen sem szeretnénk ezzel kísérletezni. Az sokkal jobb megoldás lenne, ha egy másik lakott fészekbe csempésznénk be 1-2 fiókát. Mert ez már több helyen is működött.

Unknown írta...

é bellissimo leggere i grandi progressi che fanno le piccole cicogne! Molto brava Rita e anche bravo il fotografo che segue i piccoli per farci vedere il cambiamento. Anche il quarto piccolo sta diventando grande, a Makov (Repubblica Ceca)hanno il quinto piccolo separato perchè inferiore di peso! Adesso vediamo se Fisher e nuova moglie fanno ancora bambini, credo che non possano volare in Africa, magari tenerli in un centro per l'Inverno? saluti da Italia

GPeva60 írta...

Sziasztok! Én még kezdő "gólyamániás "vagyok, tavaly kezdtem figyelni Halászékat, de egyből beleszerettem . Idén már első perctől nézem Őket! Nagyon jó ,hogy vannak ilyen emberek akik nem hagyják sorsukra a gólyababákat! Minden reggel és este az a programom,hogy végig nézem mi történik! Függő lettem :)Köszönöm!

GPeva60 írta...

Nézem Halászt amint védelmezi a fészkét!! Egy hős!! :) Lehetne a párja neve Harang! Mert végig harangzúgás volt a nászuknál! Ha mégis költésre kerül a sor idén, vajon mi lesz a fiókákkal..mert nem nőnek elég nagyra ,hogy elrepüljenek???