2014. május 20., kedd

Harc a fészekért

A tegnapi romantikus bejegyzés és nap után (Halász 5 nap alatt új párt talált) a fészekben ma paprikás volt a hangulat. Az idegenek még mindig itt vannak, s ma déltől órákon keresztül keményen támadták Halászt és új párját. Ment az adok-kapok, vívtak, szúrtak és védtek, egymást durván taszigálták. Vér egyelőre nem folyt, legalábbis nem láttam. A tollak azonban szállingóztak az összecsapások alatt.

Sokaknak talán túlságosan is erőszakos volt ez a látvány. Már korábban is írtam arról, hogy ezek az összecsapások nem ritkák*, legfeljebb ritkán látjuk más fészkeknél. Itt a kamera és a jelenlegi helyzet alapján (Halász egyedül maradt, majd lett egy új párja, akivel még nem szoktak össze stb.) várható volt, hogy ez bekövetkezik.

*Legutóbb március 26-án írtam erről: Készülnek az utódok és támadják a fészket >>
Akkor arról is írtam, hogy jómagam Spanyolországban, Caceres városában, ahol egy-egy régi templomon akár 20-30 pár gólya is fészkel, többször láttam vérre menő csatákat a költési időszak első heteiben.

A csatározások tehát egész délután tartottak, s olyannyira heves volt a harc, hogy végül Halász az új tojót is elzavarta, s az éjszakát újra egyedül tölti. Gondolom sokan izgatottan várják, hogy holnap mi történik? Vajon Halász el tudja majd hárítani a támadásokat? Visszajön hozzá a tojó?

S akkor végül következzen a két videó, melyeket már napközben feltöltöttem, így sokan láthattátok. Aki még nem látta, annak érdemes megnézni, mert ilyen minőségben, ilyen kemény harcot itthon még nem láthattatok korábban!


A felvétel első perceiben látható az igazán kemény párbaj, amit csőrrel vívnak (szúrás és védés), s a tét a fészek fölötti "tulajdonjog".

Órák óta zajlik a csata a fészekért. Halász és új párja védik a fészket, de az ellenfelek kitartónak tűnnek. Ebben a két percben egy olyan kemény csörte zajlott, melyhez hasonlót eddig még nem figyelhettünk meg.

17 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sajnos korai volt az örömünk...
Nem tudni mért kergette el a leányzót.
Párszor megnéztem a videókat, pont olyan vérmesen védte a fészket mint Hajnal.
Sajnálom,tiszteletben tartom Halász döntését.Reménykedem, hogy minél előbb találjon párt! Egyedül nehéz lesz neki...

Köszönöm, hogy ennyi időt áldozol ránk!

yokas

Névtelen írta...

Volt szerencsém az egészet élőben látni - tátva is maradt a szám. Főleg, amikor Halász az új párját is elkergette. Nem nagyon értettem, főleg, mert nagyon harcias, a fészket vad erőkkel védő tojó volt. A nagy csatározás közben az a kérdés is felmerült bennem, hogy vajon a gólyák miről/honnan ismerik meg egymást.

Unknown írta...

Elképesztő, egyben fájdalmas, ami történt. 2 "feleség" és a csemetéi elvesztése, és miután megtalálta megint a párját, aki bájos, kedves, aki mellette állt, most az is távolodott, közben a fészkét is rossz akaratúak akarják megszerezni. Ehhez kell nagy lelkierő, kitartás, HALÁSZ!!!Nem gondoljátok, hogy azért zavarta el a tojót, hogy megvédje a támadásoktól??? Bár adná az ég !!!

Rita írta...

Szerintem, így akarják megszerezni a fászket maguknak, Halászt kiüldözve.

Éva írta...

Nem tudjátok mi történt Zalaistvándon? Se öreg gólyákat, se apróságokat nem látok.
Éva

Unknown írta...

Azt írja az adatlap,hogy egy fióka kelt ki, de az 19.-én elpusztult.
Üdv Lineless

Nagy Károly írta...

Milyen adatlap?

Unknown írta...

A fészek adatlapja.

Nagy Károly írta...

De hol, a gólyafészek adatbázisunkban?
Mert, ha igen, akkor azért azt nem kell fixnek venni, mivel oda egyrészt nem minden adat kerül fel, másrészt gyakran csak hónapokkal később. :-)

Unknown írta...

http://www.golya.mme.hu/index.php?p=db&ksh=12496&nest_id=1249601

Én itt szoktam tájékozódni, azt hittem az adatok hitelesek.

Névtelen írta...

Kapcsolódva a Zalaistvándi információhoz, a Fehér gólya Online adatbázisban 1249601 jelű, Ady u. 2. alatti fészekről az utolsó megfigyelési adatokat 2014.05.19-én töltötték fel 10 óra 26-kor. Ez az információ tartalmazza, hogy nincs kicsi a fészekben. Azonban jelenleg is a fészekben tartózkodik a gólyapár.

Üdv. Erzsi

Unknown írta...

Egyébként most mindkét gólya a fészekben tartózkodik, az egyik ül a fészken.

Névtelen írta...

Viszont Szügyön növögetnek a gólyafik :D

Nagy Károly írta...

Kedves Lineless1!

Az adatok annyira hitelesek, amennyire az adott adatokat feltöltő személy hiteles adatokat töltött fel. Mivel mindenki láthatja, ezért az adatok általában hitelesek.

De itt nem a hitelességgel van gond, mert az adott dátumra az adat hiteles, csak azóta nem lett frissebb megfigyelési adat feltöltve. Ez itt a lényeg, nem a hitelesség, mert azzal nincs gond. ;-)

Unknown írta...

Kedves Karcsi

Hitelességgel nem volt problémám, általában szemmel is érzékeltem, ha friss adatok kerültek feltöltésre. A fiókák hiánya miatt néztem az adatlapot, akkor olvastam, hogy elpusztult.
(Jó dolog, hogy vezetitek a fészkekre vonatkozóan, kielégíti a kíváncsiságunkat.)

stef írta...

Kedves Karcsi!
1-2 órája a halászi kamera beállítása megváltozott, elromlott a szöge, és az optikája is! Lehetne javítani, túl messzire került a fészek, nem lehet jól felismerni az ott tartózkodó gólyát. Köszönöm figyelmét: Márta Budapestről

Névtelen írta...

Ahogy ma reggel elnézem Halászt, ahogy ott áll egyedül a fészkében, - arra gondoltam, hogy nem tette jól, hogy új párját elüldözte. Mert ki őrzi a fészket, ha táplálkozni megy?