2014. május 15., csütörtök

Gólyamentés Nagyhalászban – egy szomorú és hosszú nap krónikája

Ismét közbeszólt az élet, s nem arról írok, ami éppen esedékes lenne, hogy már egy hetes az első két fióka, s a negyedik is kikelt vasárnap.

A Gólyanapló régi olvasói biztosan emlékeznek még rá, hogy mi történt közel négy évvel ezelőtt, 2010. június 27-én: Harmat halála – harc, szél és áramütés >>

Már biztosan sokan tudjátok, hiszen a kamera képe fölött is megjelent egy üzenet, hogy tegnap Hajnallal is áramütés végzett. Halász így megint magára maradt, s mivel a fiókák még nem voltak egy hetesek sem (a legkisebb tegnap csak 3 napos volt), ezért, és a várható időjárás miatt is, le kellett hoznunk a négy fiókát. Tegnap este 9 órakor a Nyíregyházi Állatpark gondozóinak szakértő kezei közé kerültek.

Erről a szomorú és hosszú napról számolok most be, a 2010-ben történtekhez hasonlóan részletesen, de amennyire csak tudok tárgyilagosan.

Nem azért teszem ezt, mert nem kedvelem a gólyákat, hanem mert sajnos még mindig nap mint nap megtörténnek hasonló esetek országszerte. Sőt, ahogy azt már írtam több alkalommal korábban, Halászék fészke még jóval biztonságosabb környéken van, mint a legtöbb hazai gólyafészek.

Telefonhívások és felhívások
  • Szerdán 12:28-kor telefonon hívott Szennai-Nagy Erika (a Petőfi Sándor Művelődési Ház vezetője), akit a Gólyafesztiválozók már ismernek, s tudják, hogy az egyik jobb kezem a nagyhalászi gólyákkal és a fesztivál rendezésével kapcsolatban. Sőt utóbbiban már én vagyok az ő bal keze.
  • Azt hittem, hogy a III. Gólyafesztivál szervezésével kapcsolatban hív (előtte két órával erről beszéltünk), de sajnos nem. Közölte, hogy egy lakó a Hunyadi utcából jelezte neki, találtak egy elpusztult gólyát egy villanyoszlop közelében. Ezután még több körben telefonálgattunk, pontosítottuk az információkat, s erika ki ment a helyszínre, s kérésemre fotókat is készített az elpusztult madárról és az oszlopról. A friss tetem mintegy 5 méterre feküdt az oszloptól, a vezetékek alatt. Lehet, hogy az áthúzás után reflexből még elrugaszkodott, ezért nem közvetlenül az oszlop alatt volt, ahogy a legtöbb hasonló esetben.
  • Ezután nem sokkal, mivel munkaidőben dolgoznunk kell, felhívást tettem a gólyafigyelő közösségek weboldalain (Facebook, GG fórum), hogy nézzék a kamerát, s figyeljék van-e váltás és etetés a fészekben. Másképpen ugyanis nem bizonyosodhattunk meg arról, hogy Hajnal volt-e az áldozat. (Azt tudtuk, hogy a fiókákon ülő madár Halász volt, mert harcedzett csőréről már jól felismerhető. Azt már Erika is jelezte a helyszínre érve, hogy a halott gólyának nem ilyen csőre volt.)
  • Sajnos nem sok jót reméltem, miután tudtam, hogy a Hunyadi utca ugyan elég messze van, de azért mégiscsak Halászék fészke van hozzá a legközelebb.
A kamera utolsó rögzített képe, amikor még együtt volt a Halász család. Hajnal éppen elindult, hogy élelmet hozzon a kicsiknek. (2014.05.14. 11:52:39)
A gólyamentés megszervezése és várakozás
  • Mivel Hajnal több óra után sem érkezett vissza etetni a fiókákat és váltani párját, ezért már biztosak voltunk benne, hogy ő az áldozat. Ekkor úgy döntöttünk, hogy lehozzuk a négy fiókát, mivel a várható nagyon rossz időjárás miatt sem lenne esélyük a túlélésre. Hiszen, ha Halász esetleg ott is hagyja őket reggel, hogy élelmet hozzon nekik, a várhatóan hosszúra nyúló táplálékszerző utak ideje alatt a zuhogó esőben és erős szélben a néhány napos fiókák nem sokáig bírnák.
  • Közben segítséget kértünk és egyeztettünk a Katasztrófavédelem ügyeletes munkatársával, s elindultunk Nagyhalászba.
  • Miután kiértünk (délután négy körül), s megbeszéltük a lehetőségeket, hamarosan megérkeztek az ibrányi tűzoltók (Ibrány önkormányzati tűzoltóság). Őket küldte a Katasztrófavédelem, hiszen ők voltak a legközelebb (szomszédos város).
  • Sajnos a villanyoszlop, a fészek megvizsgálása és a feladat megvitatása után kiderült, hogy az ő járművük és létrájuk nem érne fel. (Talán sokan tudják az elmúlt évekből, hogy Halászék fészke nem egy átlagos magasságú oszlopon van, hanem 12 méter magasan.)
  • Ezután gyorsan intézkedtek, s ígéretet kaptak, hogy küldenek az EON-tól egy megfelelő emelőkosaras gépjárművet. Sajnos azonban annak előre láthatóan több órába kerül majd a helyszínre érni, mert dolgoznak, s a munka végeztével tudnak erre fordulni. Így aztán hosszú várakozásba kezdtünk az egyre erősödő szélben, s közben beszélgetéssel múlattuk az időt, s valamennyire megismertük egymás hivatását. (Bár az elmúlt évek alatt nekünk több tűzoltóval volt szerencsénk megismerkedni. Az övék valóban hivatás, a miénk meg valami olyasmi.)
  • Közben néha rövid üzeneteket küldtem a telefonomról a kamera képét élőben figyelőknek, hogy nyugodjanak meg, dolgozunk a fiókák megmentésén.
Rövid időkre a tűzoltó autóba is beültünk a hideg miatt. (Fotó: Görögh Zoltán)
A fiókák lehozatala
  • Közel négy óra várakozás után, háromnegyed nyolc környékén megérkezett a várva várt emelőkosaras autó és egy EON-os terepjáró. Megbeszéltük a feladatot, s az áramszolgáltató szakemberei gyorsan intézték mentést a tűzoltó srácokkal együtt. A nagy szélben András és Robi ment fel a kosárban a fiókákért, Zoli irányította a forgalmat, Feri pedig Görögh Zoli kollégámmal a toronyból figyelték az eseményeket. (Sajnos az EON munkatársainak nevére nem emlékszem!)
  • Az egész művelet alig 5 percig tartott, s a fiókák már lent is voltak az irodánkban mindig kéznél lévő egyik kartondobozban, melybe puha pamut ruhák kerültek, hogy ne fázzanak. (Ezt ezúton is köszönjük Végh Miklós lelkipásztornak, aki szintén 2008 óta támogatja minden a gólyákkal kapcsolatos munkánkat. Ha nem hoz nekem is egy pulóvert, akkor biztosan komolyan megfáztam volna a 4 órás várakozás alatt.)
  • Nyolc órakor már lent is voltak a fiókák, s miután gyorsan elköszöntünk a segítőinktől, azonnal elindultunk Zolival a Nyíregyházi Állatparkba, ahol már várták a piciket.
Az alábbi videón a mentés percei láthatóak, ahogyan sok ezren figyelhették a webkamerán keresztül (aznap 36 437 oldalletöltés volt, ma pedig 55 952).


Ezen pedig az látható, ahogy a mobiltelefonom rögzítette az eseményeket. (Amikor az irodából elindultunk a mentést szervezni, nem volt nálam más videórögzítő eszköz. A szél olyan erős volt, hogy a telefon a közlekedési táblának szorítva is remegett.)




András és Robi útban felfelé – Halász felállt, s érezte, hogy történik valami. (Fotó: Görögh Zoltán)
András és Robi útban felfelé – Halász visszaült, mert védelmezte a piciket. (Fotó: Görögh Zoltán)
Végül András vette ki a fiókákat. (Fotó: Görögh Zoltán)
S az utolsó is a dobozba került. (Fotó: Görögh Zoltán)
A mentőcsapat és a fiókák (a doboz védelmében) – a tűzoltók balról jobbra: Trencsényi Ferenc, Lippai András, Birgány Róbert, Lukács Zoltán. A képen látható EON munkatársnak és kollégáinak is köszönjük a segítségüket, ahogy a nagyhalászi segítőinknek, s nektek is, akik a kora délutáni órákban a fészek történéseiről közvetítettetek, s a mentéskor szorítottatok! (Fotó: Görögh Zoltán)
Megérkezés az Állatparkba és az első etetés
  • Fél kilenckor már az Állatparkban voltunk, s Rita fogadott bennünket, az előkészített „gólyafészekkel”, ami fölött egy melegítő infralámpa lógott, s egy vödörnyi naposcsibével. (Szalay Rita a Nyíregyházi Állatpark munkatársa, s az elmúlt években már tucatnyi esetben segített az általunk mentett fiókákon is munkatársaival. S még mennyi-mennyi különféle állat köszönheti neki, hogy felnőtt vagy meggyógyult. Az ő munkájuk is hivatás! Rita munkaideje egyébként tudtommal délután négy körül járt le, de zokszó nélkül maradt este fél tízig.)
  • Mivel a fiókák éhesek voltak, azonnal megetette őket, s két és fél naposcsibét gyűrtek le lefekvés előtt. Az alábbi, szintén mobillal készült videón ezt láthatjátok.

Még a dobozban, de már közel a pipihúshoz. (Fotó: Görögh Zoltán)
Még a dobozban, de már falatozunk. (Fotó: Görögh Zoltán)
Fészekben és melegben (Fotó: Görögh Zoltán)
Egy utolsó falat még lefekvés előtt (Fotó: Görögh Zoltán)
Ez csapatmunka volt, s köszönjük mindenkinek, aki részt vett benne!

Van egy kis hiányérzetetek? 

Például azzal kapcsolatban, hogy miért vannak még mindig veszélyes oszlopok Nagyhalászban (százas nagyságrendben) és országszerte (százezres nagyságrendben)?

Erre ma már nincs időm részleteiben válaszolni, de higgyétek el, hogy sokan mindent megtesznek azért, amit lehetőségeik szerint meg tudnak tenni, hogy egyre kevesebb veszélyes oszlop legyen. Az elmúlt években Nagyhalászban is sok oszlopfejet szigeteltek. Ajánlom az MME honlapjának ezt az oldalát olvasgatásra: Madarak és vezetékek >>

Arra viszont megkérnélek benneteket, hogy mindazok munkáját, akik tesznek valamit az ügy érdekében, lehetőség szerint ne fitymáljátok le! Mai „Facebook központú” világunkban nagyon könnyű a meleg szobában ülve kommentelni, s azokat ócsárolni akik tesznek valamit.

Vagy esetleg hiányoljátok, hogy Ritáról nem került fel kép? Szívesen megismernétek a Halász gyerekek új pótmamáját?

Valóban nem készült fotó és a videóban sem látható Rita, csak legfőképpen a keze, amint eteti az aprónépet. De ami késik, az nem múlik, s őt megismerhetitek hamarosan, ugyanis innentől kezdve rendszeresen ír majd, s készít videókat a fiókák mindennapjairól. :-)

Az első napról már meg is küldte a naplót és két rövid videót. Hamarosan fel is töltöm (valószínűleg már csak holnap). Mostantól kezdve tehát ketten vezetjük a Gólyanaplót, s meglátjátok, érdemes lesz követni az eseményket!

Mi lesz a fiókákkal? Ott maradnak az Állatparkban, bekerülnek egy másik fészekbe vagy szabadon engedjük őket a nyáron Górés-tanyán?

Ez még a jövő zenéje, de értesültök majd róla, ezt megígérhetem.

Még egy utolsó megjegyzésem lenne. Az elmúlt két napban soha nem látott mennyiségben érkeztek az érdeklődő üzenetek és telefonhívások. Nemcsak hazánkból, de a világ számos tájáról érkezett e-maileket és egyéb csatornákon jött kérdéseket valóban százával válaszoltam meg. (Tegnap egyébként a nagyhalászi gólyakamra látogatottsága átlépte az 5 milliós számot, s az elmúlt két napban több mint 90 000 oldalletöltés érkezett a gólyakameráink oldalaira, ami eléggé megterhelte a videó kiszolgáló szerverünket.) 

Mint tudjátok ez nem a munkám, ezért csak a szabad időmben tudok ezzel foglalkozni, így kérem, hogy nézzétek el, ha valakinek az elmúlt két napban nem tudtam válaszolni! (E-mail nem maradt megválaszolatlan.) 

Köszönöm a gólyák felé irányuló figyelmeteket!

43 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönöm Karcsi, hogy leírtad.
El lett temetve Hajnal, erről tudhatunk valamit?
Szívem szakad meg...:((

yokas

Névtelen írta...

Köszönöm mindenkinek aki részt vett a Halász gyerekek "megmentésében".
Ha nem jön időben a segítség a fiókák is odavesztek volna.

Drága Hajnalunk nyugodjon békében!

Halászunk találjon egy új párt, jövőre szeretnénk ha benépesülne a fészek.

yokas

Nagy Károly írta...

Kedves Yokas!

Igen, Hajnal el lett hantolva.

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Köszönöm Karcsi!

Ritát sok szeretettel köszöntjük! Türelmesen várjuk a jelentkezését, beszámolóját, úgy gondolom sokunk kedvence lesz!

Mindent nagyon köszönünk!

yokas

Eric Bowman írta...

Thank you for writing about what happened. I am so thankful that the chicks were rescued quickly before the storm arrived. And thank you for the films of the chicks feeding and the photos of them in their new nest. I hope the chicks thrive and grow to be healthy and strong.

Many people are very sad today about Dawn. And we are worried about Fisher.

Névtelen írta...

Köszönet és hála mindenkinek, akik a Halász babák mentését segítették.
Hajnal nyugodjon békében.
Reméljük, Halász mielőbb rátalál egy szépséges gólyácskára, aki párja lesz.
Köszönet,köszönet mindenért.
Kedves Ritának áldott legyen a keze, mellyel segíti és eteti a piciket.
Köszönet érte.
Várjuk a híreket a négy piciről.
valcsi

Emma írta...

Köszönöm a gyors beavatkozást. A fiókák immár biztonságban, de Halászért megszakad a szívem. :-(
Emma

Névtelen írta...

Megdöbbentően szomorú, és tragikus történet. De csodálatos befejezéssel, ha lehet ezt ilyenkor mondani. Két éve figyelem a fészket, s valóban a legkedvesebb gólyapár volt.Nem is gondoltuk én legalább is nem, hogy milyen nagy szervezés kellett a mentéshez. Könnyek nélkülnem igen lehet a történetet végignézni. S a köszöneten kívűl nem igen sokat tudunk mondani, de tudjuk, hogy sokkal, de sokkal több történt mint amit jelenleg ezekben a pillanatokban gondolunk.Remek emberek voltak mindannyian! KÖSzÖNJÜK!!!

lorine írta...

Nagyon köszönöm ezt a részletes beszámolót, igaz, hogy én csupán egy hónapja kísérem a nagyhalászi gólyacsalád életét mindennap, de nagyon a szívemhez nőttek, s most szomorú vagyok, de megható és egyben megnyugtató,ahogyan a kicsiket mentették.Köszönet érte!

Unknown írta...

köszönöm köszönöm köszönöm ezt a szép szomorú hírek a nap, így abbaimo követően az interneten az egész tragikus helyzetet, csináltam egy csomó fénykép a fészket, nekem is van egy fotó az utolsó olyan járat, de van egy kép szebb, az utolsó kép az Alba. Facebook is sokat segített, hogy tudja, az emberek közé tartozik, írunk Olaszországból és szeretjük a gólyák. Ön a nagy emberek, mindig kövesse a fészket Fisher, és kövesse a sorsa a kis gyerekek. Született elmúlt napokban az élet, nagy veszélyben van. egy nagy Hello, és ölelés.

syl írta...

Mert vannak még jó emberek!
Köszönjük az odaadó munkát, kedvességeteket és a gondoskodást, mennyi szeretetet kaptak a kis fiokák!
Nagyon fog nekünk hiányozni Hajnal, remélem hogy Halász szerencsésebb lesz a jövőben.
Vigyázzatok magatokra és a picikre!

Szilvia

Unknown írta...

NAGYON KÖSZÖNÖM AZ INFORMÁCIÓT
HÁLÁS KÖSZÖNET A MENTŐ CSAPATNAK ÉS TERMÉSZETESEN RITÁNAK HOGY GONDOZZA A PICIKET ÉS NEKED KARCSI HOGY ENNYIRE PONTOSAN MINDENT LE ÍRTÁL NEKÜNK VÁRJUK TÜRELMESEN AZ ÚJ HÍREKET VÉGIG SÍRTAM AZ EGÉSZ DÉLUTÁNT MÍG A KICSIK NEM VOLTAK BIZTONSÁGBAN ÜDV ZSUZSA!

borkablog írta...

Koszonet a rèszletes beszàmolòèrt!!!
Szèp csapat munka volt!!
Szegèny Halàszt nagyon sajnàlom, elveszitette a csalàdjàt, egyedul maradt!!
A kicsiket tovàbbra is figyelemmel kisèrem amennyiben lehetosèget adtok rà!!

Koszonet a munkàtokèrt!!

Névtelen írta...

:( Megérkezésük óta figyeltük kolléganőmmel a halászi gólyafészket. Hajnal és Halász voltak a kedvenceink! :(
Tegnap szomorúan láttuk az üres fészket.
Ma csüggedten üldögél Halász, nagyon szomorúnak tűnik!
Mi lesz vele?? Vajon felfogja-e, hogy mi történt vele???
Nagyon szomorú ez az egész történet!

Kata. írta...

Kedves Karcsi! nem tudtam könnyek nélkül újra átélni a tragédiát, de nem győzünk köszönetet mondani meindenkinek együtt, és külön-külön is, akik ilyen körülmények között is megszervezték a mentést,férfimunka, és hatalmas csapatmunka volt! Ritának ismeretlenül is külön köszönet, a kezeiből minden szeretetet kiolvastunk! Reméljük az arcát is megismerjük, és láthatjuk majd, ahogy szerető gondoskodása mellett felcseperedik ez a 4 Halász baba! Halásznak tiszta szívből kivánom, hogy gyorsan felejtse el ezt a tragédiát, és újból társra találjon, minnél hamarabb. Drága Hajanal, Isten Veled, nyugodj békében, Harmat mellett helyed lett a szivünkben Neked is!

Unknown írta...

Karcsi és mindenki aki részt vett ebben az embert próbáló mentésben, hiszen kegyetlen időjárási viszonyok között zajlott. Nagyon sok aggódás kíséri mindig a gólyaszezont, a nagyok megérkeznek -e, hány tojás lesz, a picik hogyan növekednek. Sok öröm, boldog perc jut nekünk munkátok által. Sajnos a tragédia megismétlődött, amit zokogva éltem át, szívem megszakadt a picikért, és drága Halászért. Még mindig rossz érzést és könnyeket csal elő az üres fészek látványa.
Drága Halász, kívánom, hogy mielőbb találj társat magadnak, hiszen megérdemled, csodálatos társ, és csodálatos apa vagy. Vigyázz magadra, imádlak.

Unknown írta...

Előbbi bejegyzés nem írta ki a nevemet, ezért pótlom: jutka mama

Névtelen írta...

Gólya nélkül számomra nincs tavasz, úgyhogy minden jót kívánok az apróságoknak. Remélhetőleg Halász fel fogja tudni dolgozni.

Patrícia

katalin írta...

Kedves Károly! Évek óta figyelem a Nagyhalászi gólyák életét.Minden évben alig várom,hogy megjöjjenek. A szivem sajog és nagyon fáj a történtek miatt. Nagyon köszönöm Neked és minden olyan résztvevőnek akik évek óta és most részt vettek a kisgólyák megmentésében, Minden tiszteletem azoknak az embereknek akik az állatok védelmével, mentésével foglalkoznak. Én továbbra is figyelem szegény Halász életét és természetesen a többi gólyafészket is. Sok sikert kívánok a munkádhoz.

Unknown írta...

JO NAPOT KIVANUNK.
KISFIAMMAL MARKKAL AKINEK A KEDVENCE A GOLYA NEZTUK A KAMERAT ES LATTUK HOGY MAR URES.
ORULUNK HOGY A KISGOLYAKAT MEGMENTETTEK.KOSZONJUK.
MINDEN JOT A MUNKAJUKHOZ.

Névtelen írta...

MOST MAR ,HA KONYES SZEMMEL IS DE NYUGODTABBAN,VAGYOK,NAP MIND NAP FIGYELTEM A CSALADOT,MEG A MULT EVTOL KEZDVE,SZUPER FOTOKAT IS KESZITETTEM,A TOJASOKROL,AZ ETETESROL,A VALTASROL,AZ EP NEKIRUGASZKODO ES ELLEBENO SZULOROL...ES EGYSZER CSAK URES VOLT A FESZEK..!EZ NAGYON MEGVISELT ES CSAK MA TALALTAM MEG A MENTESI VIDEOKAT,JAJ,JAJ,EZ NEKEM TUL SZOMORU,DE NAGYON KOSZONOM AZOKNAK AKIK SEGITETTEK A CSOPSEGEKNEK !KOLOZSVARROL,SZERETETTEL IBOLYA .

Ildikó írta...

Köszönöm a példamutató csapatmunkát és köszönöm a beszámolót róla!
Ildikó

Unknown írta...

Dziękuję strażakom ze Straży Pożarnej oraz wszelkim innym siłom, które zaangażowane zostały aby uratować bociany z Nagyhalász

Luca írta...

Köszönöm Karcsi, hogy megírtad a beszámolót és természetesen az egész mentést, szuperek vagytok! Bárki, bármilyen szakmában példát vehet a hozzáállásotokról!

Névtelen írta...

Több, mint egy éve figyeljük a nagyhalászi gólyákat. Hat éves fiam számára ők "a mi gólyáink", nagyon megsiratta Hajnalt. Két napja nem láttuk a fészken Halászt (most a kamera sem megy). Mi van vele? Mi lesz vele, mi várható? Köszönettel, Nóra

Angyal Andrea írta...

Szép napot kívánok,kedves Karcsi.Most olvastam,mi történt,Szegény halásszal.Nagyon sajnálom.Én már két éve figyelem a gólyákat,nagyon szeretem,Őket.Reméljük a kicsik túlélik és fel nőnek.Akkor most már nem fog menni a kamera???????További szép napot kívánok.Angyal Andrea.

Nagy Károly írta...

Kedves Mindannyian!

Köszönjük a kedves sorokat!
Tolmácsolom majd a többieknek is.

Hamarosan kiderül, hogy Halász marad-e a fészeknél, s a kamera továbbra is működni fog, tehát láthatjuk majd az eseményeket.

Névtelen írta...

Olyan szomorúság fogott el, láttam az üres fészket, nem is sejtettem mi történt.
Mindig szívesen nézegettem (pihenés közben) ezeket a kedves gólyákat, ahogy építették a fészket és ahogy féltették a tojásokat.
Sajnálom, ami történt.
De köszönet és hála a gondos kezeknek, a Lánglovagoknak, mindenkinek, akinek segítségével tovább élnek ezek a pici lények.

Üdvözletem, minden jót kívánok Önöknek!

Névtelen írta...

A szívem szakad meg Hajnal balesete miatt, valamint a kis család szétesése miatt. Szegény Halász értetlenül várakozik az üres fészekben. A kamera első beüzemelése óta figyelemmel kísértem a Halász család életét és ebben a pillanatban úgy érzem, mintha egy családtagomat veszítettem volna el. Bízom benne, hogy a kicsik túlélik ezt a traumát.

Névtelen írta...

Szia Karcsi! Itt is köszönöm Nektek a segítséget, mentést! Nagyon jó volt látni a Mentőcsapatot, Mndenkinek nagy ölelést!
Várni fogom a bejegyzéseket, híreket, fotókat, Ritát máris nagyon kedvelem, amiért felvállalta a napló írást, no és a Pótmamaságot :-)
Karcsi, én nagyon büszke vagyok Rátok! ;-) De ezt úgyis tudjátok Fiúk ennyi év után...azért ismétlem, hogy el ne feledjétek :-)

Üdv
gg Heni

Bobojsza írta...


Reggel már itt jártam. Örömmel látom nagyon-nagyon sokan szeretik a Halász családot.
Köszönöm Karcsi a beszámolót, a naplót. Csodálatos mentőcsapat. Mindenkinek köszönöm az munkáját. Ritát kicsit irigyelem, jó pót mamiságot kívánok neki.
Emberségből csillagos ötösre vizsgázott mindenki.
Jó hozzátok tartozni.

Névtelen írta...

Nagyon sajnálom a történteket! Szomorú most egyedül látni a megmaradt gólyát.
A három éves kisfiam minden nap többször jött, hogy nézzünk rá a gólyákra. A másfél éves kislányom is mindig megörült ilyenkor.
Lehet, hogy nem illik ilyet ilyenkor kérdezni, de mi lesz Halász sorsa? Találhat valamikor új párt magának?

Rita írta...

Kedves Érdeklődők, Aggódók és GÓLYASZERETŐ emberek! Köszönöm az előlegbe kapott bizalmatokat és kollégáimmal azon leszünk, hogy szakmai tapasztalatunkkal a kis gólyák túléljék. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon a Nyíregyházi Állatparknak is tartozunk egy köszönömmel!!! :) A napi beszámolókkal nem maradok adósotok... Üdvözlettel: Rita

Névtelen írta...

Hálás kszönet a kis gólyák megmentőinek, és a gondozóinak. Minden nap nézem az üres fészket, és várom, hátha ujból elfoglalja Halász egy új arával. Nagyon kedvesek voltak.

Nagy Károly írta...

Kedves Gólyafigyelők!

Köszönjük a figyelmetek, s nézzétek továbbra is a kamerát, olvassátok a Gólyanaplót!
Halász életéről és a fiókákról is beszámolunk majd rendszeresen.

Üdv,
Karcsi

Irenke írta...

MEGSIRATTAM ŐKET, NAGYON, NAP MINT NAP, MEGNÉZTEM, VÁRTAM TAVASSZAL, A TOJÁSOKAT, A KICSIKET, A HUZAVONÁT, NÖVEKEDÉSÜKET, A PRÓBAREPÜLÉSÜKET, SOKAT NEVETTEM IS RAJTUK, HANEM SIKERÜLT, AZTÁN ELMENTEK. ÉSMOST LÁTTAM ESTE A LEHOZATALT IS, NAGYON HAMAR TERJEDT A HIR, HOGY BAJ VAN. LÁTTAM AZ RTL MÜSORÁT IS. SAJNÁLOM, EGY BOLDOG CSALÁD VOLT:( VÁROM, HOGY TALÁLJON PÁRT MAGÁNAK, DE A MADARAK NEHEZEN, ŐK EGY ÉLETRE KÖTNEK. SAJNÁLOM A GYEREKEKET IS NAGYON. SZÓVAL MEGSIRATTAM.

lewega írta...

Nagyon sajnálom a történteket!
Azt szeretném kérdezni, hogy miért kell a szájukba tenni a kaját, mikor az anyjuk sem teszi?

lorine írta...

Most két gólyát látok kelepelni a fészekben, eddig csak Halász árválkodott ott. Ez most egy másik hím, aki elakarja foglalni a fészket, vagy egy tojó? Honnan lehet ezt tudni?

Unknown írta...

lorine jól látta, az elárvult fészekben Halásznak vendége van, és úgy tűnik, hölgy az illető.Órák óta rendezgetik a fészket, és 11 órakor közelebbi kapcsolatba is kerültek. Hiába, az élet megy tovább. Hajnalt nem felejtjük el, a kis gólyáknak pedig sikeres felnevelkedést kívánunk. Ritának köszönjük odaadó munkáját.

Névtelen írta...

Hajrá, Halász ketten van :-)
De néha keresik az apróságokat, nem lehetne őket visszahelyezni a természetes környezetbe? Más állat is néha elfogadja az idegen csibéket stb.
Köszönet a mentésért.

Unknown írta...

ket golya van most is
csak nem hallt meg a tojo??
vagy ki a masik??

Unknown írta...

egy uj parja van Halsznak de jo mar parosodtak is.lehet lesznek kisgolyak is..

Unknown írta...

egy uj parja van Halsznak de jo mar parosodtak is.lehet lesznek kisgolyak is..