2014. augusztus 31., vasárnap

Picur továbbra is Szudánban, a Nílus közelében

Picur jeladója ma is küldött adatokat, igaz nem sokat, csak a ma hajnali és reggeli órákból négy pozíciót. Valamiért a tegnap délutáni és esti pontok nem voltak az SMS adatcsomagjában. De örüljünk ennek is, hiszen a többi Afrikában lévő már napok óta nem jelentkezett! Reméljük, hogy hamarosan tőlük is kapunk SMS-eket!

Így a tegnap délutáni útról nincs sok információnk, de a délelőtti utolsó pontot összekötve a ma kora hajnali első pozícióval, kiszámolható, hogy minimum 259 km-t tett meg szombaton.

A tegnap délelőtti út és a ma kora hajnali pontok. ::: 2014. augusztus 30-31.
Kora reggel újra közel volt a Nílushoz. 15-25 km-es távolságban a folyam mentén kisebb nagyobb települések is vannak, közülük a jelentősebbek El Matamma és Shendi. Utóbbi egy 55000 lakosú város (2007-es adatok szerint), melynek a Nílustól kicsit távolabbi, sivatagi részein, öntözött farmokat is láthatunk (pl. a térkép jobb alsó sarkában). ::: 2014.08.31.
Picur reggeli pozíciójához közel találhatóak az Abu Klea-i csata (1885) sírhalmai. ::: Forrás: Panoramio, Fotós: Shamrock46
Ilyen arrafelé egy utcai forgatag. ::: Forrás: Panoramio, Fotós: Elsharif Abdel Salam
A fentebb is említett öntözött területek, kicsit közelebbről
Cukornád és rizs ültetvények az öntözött farmokon ::: Forrás: Panoramio, Fotós: Shutter
Picurtól mintegy 40 km-re északkeletre találhatóak az ókori Meroe piramisai, melyek a Google műholdképein is jól felismerhetőek.
A Meroe piramisok ::: Forrás: Panoramio, Fotós: Oliver Morice
Piramisok és utazók ::: Forrás: Panoramio, Fotós: Thoiry K.

Közben zajlik a gólyák vonulása, s egyre kevesebben vannak már Európában. A napokban talán soha nem látott tömegeket számláltak a Márvány-tenger fölött. Német gólyásoktól szerzett információ szerint, nemrég egy nap alatt 200 000 gólya átkelését becsülték. Szinte hihetetlenül nagy szám, s feltételezésem szerint valamilyen ok miatt feltorlódhattak a tenger előtt (valószínűleg az időjárási körülmények lehettek előtte kedvezőtlenek). Hans-Werner Neumann, aki aznap fotózta is az átkelő gólyacsapatokat, hozzájárult, hogy megosszak veletek egy képet. Ezúton is köszönöm Neki! Vielen Dank, Hans-Werner! ;-)

Fehér gólyák a Márvány-tenger fölött ::: Fotó: Hans-Werner Neumann

18 megjegyzés:

Kata írta...

Karcsi, fantasztikus vagy, nem elég, hogy Picurkánkról ilyen részletes beszámolót kapunk Tőled, readásul még a képek is, amiket beteszel, tele leszünk új ismeretekkel, mintha egy iskolapadban ülnénk :-) Remélem

hamarosan a többiektől is érkeznek az üzenetek, hisz izgulunk minegyikükért :-)Picurkánk, azért egy kicsit jó lenne, ha megpihennél :-)Kata

Nagy Károly írta...

Szia Kata!

Amíg bírom, s van esténként egy kis időm, vagy hétvégén, addig írok rendszeresen. Ha nem lesz időm, akkor majd ritkábban.

Üdv,
Karcsi

Beck Éva írta...

Köszi Karcsi az újabb beszámolót :)
Hála és köszönet, hogy ennyi időt fordítasz ránk.
Valahol azt érzem Halász után a szíved másik csücskében Picurkánk foglal előkelő helyet. Vagy tévednék? nem nem hiszen biztos vagyok az érzésemben.
Te úgy várod az SMS-eseket, híreket, ahogy mi beszámolódat.
Hajrá Picur és csapata csak így tovább.

Beck Éva

Unknown írta...

Karcsi

Így nagyon élvezetes Picur útját kísérni, sőt még hozzá is olvasunk ahhoz, amit írtál, merre jár, mit láthat, milyen emberek élnek arrafelé stb.

Naponta többször is benézünk, hátha informálódhatunk tőled, aztán amikor megjelenik az új post az egész család ráharap. :D Nagyon köszönjük.

Üdv Lineless

Névtelen írta...

Karcsi! Ez már egy kész kaland regény :-), ahogy néztem a fotókat a piramisokkal, az ott élőkkel, akár egy film. Nagyon jó és ahogy olvasom mások tetszését is elnyerte.
Abban a 200 000-ben ott lehet Halász és a röszkei Tisza és Virág is. Ez izgi, hogy vajon ki merre lehet. Miért kell nekik iyen sokat repülni, mikot itthon is maradhatnának. Enyhébb télen lenne elég élelem, szerinted?

üdv
Heni

Cila írta...

Köszönjük szépen Karcsi az újabb beszámolót! Nagyon jó olvasni Picurról és az egyéb, érdekes infókat is azokról a környékekről, amerre jár. Remélem, lesz olykor továbbra is kis időd, hogy megoszd velünk ezeket a számunkra is fontos adatokat. :-)

Üdv: Cila

Wagner Zsuzsa írta...

Köszönöm szépen.

Névtelen írta...

Kedves Károly!

Köszönjük ezt a nagyon szép bejegyzést. Folyamatosan ismétlem magam, hogy Picurral együtt vonulunk vizuálisan is. Nagyon szép a fotó a 200000 gólya vonulásáról is. Az már biztos, hogy jövőre én ezt személyesen akarom megélni.
Tudom, hogy sok időt és energiát vesz igénybe a beszámolók készítése, de még ha ritkábban is kapunk új információt, akkor is nagyon számítunk rá.

Köszönettel: Erzsi

B.Beata írta...

Én is köszönöm a beszámolót, és várom a folytatást :)

Unknown írta...

Köszönöm ezt a csodálatos képes beszámolót. Drága Picur és minden útra kelő vándormadár, vigyázzatok magatokra.
Jutka mama

lorine írta...

Köszönöm Karcsi a képekkel, térképekkel gazdagított érdekes élménybeszámolódat! Minden reggelem itt a gép előtt ezzel indul.Vajon a Szudánban élő emberek is úgy fogadják a gólyákat, ahogyan mi is, mikor tavasszal megérkeznek?
Bámulom és csodálom Picurt, hogy ilyen nagy utat megtett!

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Hálás vagyok és köszönöm a beszámolót és a felvételeket..
Várom a további híreket.
Üdv: Ibolya

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!
2013. április közepe - ekkor véletlenül rákattintottam a NAGYHALÁSZI GÓLYAKAMERA oldalra és innen a GÓLYANAPLÓRA tovább. Na ettől kezdve lettem "gólyamániás". (Korábban nem rajongtam túlzottan a madarakért)Nagyon meghatnak a beszámolóid melyeket folyamatosan aggódva, figyelemmel kísérek - nehogy baj érje a kis kedvenceket!
Hiányzott ez nekem?!
Üdv.: Szilvi

Névtelen írta...

Nagyon jók,és már fontosak is ezek a beszámolók.Úgy érzem mindnyájan tele vagyunk aggodalommal.Én még mindig az előző beszámoló hatása alatt vagyok.Halászról az utolsó videó mindent elmond arról,miért is jönnek vissza!Ez az igazi otthonuk.Ha ezt élőben látom a kamerán keresztül,szerintem tudtam volna,hogy menni készül,nagyon kifejezőek a képsorok.
/Kell ez nekünk?/ Szívszaggató!/
üdv zs

Unknown írta...

Szia!
Engem is érdekel, hogy ott Afrikában is örömmel fogadják-e a megérkező gólyákat. Tudsz erről is valamit?
Dalma ugye most nyáron kapott jeladót, hogy sikerült őt befogni?
Mi voltunk Nagykátán gólyagyúrúzésen, nagyon nagy élmény volt. A fiam még a daruskocsi kosarában felment a fészekhez is. Lehoztak kisgólyát, letették a földre és lehetett simogatni. Szegény meg se mozdult, a nyakát a földre tette, és tűrt. Érdekes volt, én azt hittem hogy majd menekülni próbál, mint a legtöbb vadon élő állat. A felnőtt gólyát gondolom nehezebb megfogni.
Nagyon várjuk a köv. beszámolód.
Üdv Zsuzsi

Nagy Károly írta...

Sziasztok!

No, ha így igénylitek, akkor ma este is írok egy bejegyzést. :-)

Üdv,
Karcsi

Nagy Károly írta...

Kedves Zsuzsi!

"Engem is érdekel, hogy ott Afrikában is örömmel fogadják-e a megérkező gólyákat. Tudsz erről is valamit?"

Ki így, ki úgy várja. Ahogy itthon sem mindenki ugyanúgy áll hozzájuk.
Az tény, hogy akik ott vadásznak rájuk, azok általában éhesek és nem ok nélkül lövik le őket.

"Dalma ugye most nyáron kapott jeladót, hogy sikerült őt befogni?"

Az öregek még a fészkelési időszak elején lettek befogva és kapták meg jeladóikat. Speciális fészekcsapdával, ahogy más európai projektekben is csinálják.

Üdv,
Karcsi

Unknown írta...

Akkor most meg jobban izgulunk ertuk. Remelem nem ennivalokent vegzik.
Borzaszto lenne.
Udv
Zsuzsi