2014. augusztus 17., vasárnap

Picur a Temes völgyébe érkezett‎

Picur szombat délelőtt megtett útjáról már írtam tegnap, amikor is átlépte a magyar-román határt. Ahogy akkor írtam, éppen útközben voltak*, s haladtak dél-délkelet felé. A Partium sík vidékét elhagyva dombos, majd hegyvidéki területeken át vezetett az útjuk, s haladtak egészen Poiana Mărului településig, ahogy egy szép völgyben, egy 6 km hosszú tó található. Itt aztán nyugatnak fordultak, mivel már útjukat állták a Déli-Kárpátok 2000 méteres csúcsai.

*Szinte biztosan nem egyedül utazik, hanem ahogy a gólyákhoz illik, csapatban vonul. Időközben érkezett is hír Papp Ferenc kollégámtól, aki szombat hajnalban a ludányi csapat keresésére indult, amely minimum két részre szakadt, s persze közben bővültek is máshonnan érkezőkkel. Megtalálta a Tisza-tó nyugati oldalán éjszakázókat, egy 43 fős csapatban (köztük ipolyvecei, drégelypalánki, ludányhalászi, nagylóci gyűrűs fiatalokkal, egy őrhalmi testvérpárral, s a nagyhalászi Vitézzel (HJ64, ludányhalászi fészekbe adoptál fióka). Miután felrepültek, továbbment az Ohat-erdő felé, hogy megnézze Picurt. Sajnos korán indult a csapat, mert mire 8:25-re odaért, éppen felszállt egy 21 fős csapat, amiben ott volt Picur is. A csapat két ütemben 77 fősre duzzadt, ahogy felszálltak és termikelve tovább indultak.
Erről és a többi jeladós gólyánkról - ahogy a korábbi években is - beszámolunk majd a Madárvédelem és kutatás határok nélkül projektünk honlapján.

A Poiana Mărului nevű tó a Google Föld 3D nézetében ::: 2014.08.16.
Szép vidék fölött repültek (Lacul Poiana Mărului) ::: Forrás: www.turistik.ro

Ezután már sokat nem utaztak, s megérkezve a Bánságba, megtalálták a Temes folyó völgyét. Ott az ártéren éjszakáztak, Bokos (Bucoșnița) és Temesszlatina (Slatina-Timiș) között. Innen a folyóvölgyeket követve hamarosan elérhetnek majd a Dunához, aztán pedig... De ez már a jövő kérdése, amiről legközelebb beszámolok.

Szombaton tehát 316 km-t vonult Picur és csapata, ami nem rossz teljesítmény. :-)

Picur szombati útja (316 km) ::: 2014.08.16.
Az éjszakázóhely a Google Föld 3D nézetében - látszik a Temes folyó völgye és keletre a Déli-Kárpátok magas csúcsai. ::: 2014.08.16.
Az éjszakázóhely nyugatról nézve, a Google Föld 3D nézetében ::: 2014.08.16.

Próbáltam végigrepülni Picur szombati útvonalát is a Google Föld szoftverrel. A vége felé, a magas hegyek közül kiérve, én kicsit elvétettem az utat, de Picur és csapata nem volt ilyen béna. :-) 

Körbetekintés a Google Föld szoftverrel Picur éjszakázóhelyén. Magas hegyek veszik körül, különösen a völgy keleti oldalán, ahol 2000 m feletti csúcsokat is láthatunk. 

Az idei évben jelölt gólyáink útvonalai és aktuális helyzetük - kékkel látható Picur! ::: Forrás: satellitetracking.eu, 2014.08.17.

12 megjegyzés:

Rita írta...

Karcsi!
Köszönet ezért a fantasztikus beszámolóért, nagyon jó látni, hogy Picur merre jár.
Várjuk továbbra is a híreket!

Beck Éva írta...

Kedves Karcsi.

Nagyon köszönöm a mai infókat.
Drága Picur nagyon bízom benned, és csapatodban.

Drága Halász és Hajnal Picurkája vigyázz magadra, jó utat.

Karcsi öröm olvasni a beszámolódat.

Köszike.

Éva

Kata írta...

Karcsi! Fantasztikus ez a beszámoló, igaz a "riportalany" is fantasztikus, csodálatos vér csörgedez az ereibe :-) Reméljük később is minden rendben lesz, és mindig jó híreket kapunk tőle! Én már nyugodtabb lennék, ha már Afrikából küldené az infókat :-)

Névtelen írta...

Csodálatosan hosszú utat tett meg Picur társaival. Olyan jó olvasni a beszámolót róla, róluk. Vajon apukája mikor indul útnak, vagy már elment ő is? Tegnap este nem láttam a zölddel csinosított fészkében

Unknown írta...

Karcsi!
Minden nap lesem a friss beszámolódat, izgulok Picurért és a többiekért hogy rendben megérkezzenek. Hálás vagyok neked és csapatodnak, hisz tavasz óta nézzük a nagyhalászi és atöbbi kamerát.Rita beszámolóit. Nagyon megszerettük a gólyákat.
Köszi Zsuzsa

Unknown írta...

Karcsi! Minden reggel várom az uj hireket Picur és társairól. Már virtuálisan én is Picurral utazom és nézem az ut vonalát. Milyen csodálatos a természet és az állatok is. tudják merre kell éshova kell nekik menni. Nemrégiben egy pici kis fioka volt és most meg azon izgulunk, hogy szerencsésen megérkezzenek Afrikába

Unknown írta...

Kedves Karcsi!Nagyon köszönjük az értékes beszámolót. Jó tudni a "kis" Picurról. Mindegyik gólya kedves nekünk, de Nekem Ő különösen, ismerve az előzményeket. Köszönöm még egyszer, és várom én is a további - remélhetőleg jó - híreket.

Cila írta...

Karcsi, nagyon köszönjük a napi értékes beszámolóidat! Olyan jó, hogy így követhetjük Picur és társai útját! Külön köszönet a videókért, amelyeken gólya-perspektívából láthatjuk útvonalukat! Gyönyörű tájakon repülnek, s igen komoly tempóban, váljék becsületükre! Legyen továbbra is szerencsés utatok, gólyácskáink!

lorine írta...

Nagyon szuper dolog ez a jeladós követés, s maga a Google térkép is az!Elámultam mekkora utat repült Picur és csapata!
S nagy köszönet Karcsinak az érdekes beszámolókért.
Halász még a fészkében látható, vajon ő mikor indul útnak?
Mégegyszer nagy-nagy köszönet az értékes-érdekes tájékoztatásért

ILDIKÓ írta...

Kedves Karcsi! Így ismeretlenül is remélem hogy megengedi hogy így szólítsam.Nagyon szépen köszönjük a beszámolókat a Drága Halász Picurról,imádom mindegyiket de Őt különösen.Reméljük hogy szerencsés utuk lesz mindegyiknek a csapattal,most az én szülőhazámban vannak,gyönyörű tájakat leshetnek a magasból és kaja is van bőven.Ott nem esik bántódása nekik,jó emberek vannak.Továbbra is várjuk a jó kis beszámolókat.Köszönettel.Ildikó.

Unknown írta...

Kedves Karcsi! Nagyon köszönöm az állandó tájékoztatót. Most olvastam, hogy Dalma is elindult, sőt tapasztalatból egyszerübb utvonalat választot és előbbre van mint Picurék. Épp néztem a videot és azon járt a agyam ugyan mint gondolhatott az indulás előtt. Még körülnézett a fészkében és egyszerre elrepült. Halász még most is a fészekbe van. Nem tudom, hogy mikor szánja rá magát a nagy utnak.
Nagyon várom az uj hireket a kedvenceimről, főkép Picurról mert nagyon belopta magát a szivembe. Továbbra is várom a jó hireket róluk, hogy szerencsés volt az utuk!

Nagy Károly írta...

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat és a szurkolást az úton lévőknek! :-)

Üdv,
Karcsi