2014. augusztus 16., szombat

Pénteken Picur is elindult!


Amint azt már biztosan sokan olvastátok, hiszen tegnap több helyen is közzétettük, a hét közepétől egyre több gólyánk indult útnak a hidegfrontnak is köszönhetően.

Erről a következő oldalainkon olvashattok: MME, Madárszámlálók vagy a Madárvédelem és kutatás határok nélkül projektünk honlapján is.

Ahogy arra számítani lehetett, egy hét ludányhalászi "edzőtábor" után, Picur is elindult csapatával, s az első napon 142 km-t tett meg a ludányi rétektől a Hortobágyon lévő Ohat-erdőig.


Picur első vonulási napjának útvonala (142 km) ::: 2014.08.15.
Ezt a bejegyzést még tegnap éjjel szerettem volna megírni, de mivel nem érkeztek meg az esti adatok Picur jeladójától, így végül nem került rá sor. Hajnal háromkor viszont felébresztett az éppen aktuális vihar, ami átvonult fölöttük, s mivel már nem tudtam visszaaludni, így megnéztem mi újság Picur adataival. Időközben megérkeztek, így már semmi sem akadályoz meg abban, hogy közzétegyem a pénteki útvonalát.

Reggel - az elmúlt egy hétben megszokott módon - még vadászgatott a ludányi réteken, majd délelőtt útnak indultak. A jeladó adatai alapján áthúzott Szécsény fölött, aztán Rimóc keleti oldalán (tudjátok, ott nevelkedett), majd Hollókő - Alsótold vonalában elhagyta a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzetet. Folytatta útját délkeleti irányban, s Vámosgyörk után (Rédeitanyánál) keletnek fordult. Tartotta ezt az irányt, s Nagyfüged - Tarnabod - Erdőtelek településektől északra repült. Délután négy körül érhetett a Poroszló közelébe, s átrepült a Tisza-tó fölött, s megérkezett a Hortobágyra. Ezután már nem utazott sokáig, s az Egyekhez tartozó Ohat-erdőben pihenhette ki az első vonulási nap fáradalmait.

Reggel még a ludányi réteken vadászgatott, aztán délelőtt útnak indult ::: 2014.08.15.

Reméljük, hogy Picur és csapata a mai napon minden baj nélkül folytathatja útját! Azt hiszen, nem egyedül szurkolok nekik! :-)

Have a good flight!

Ha valaki még nem tudná, akkor jelzem, hogy itt érheti el Picur térképét a satellitetracking.eu honlapon. >>

Picur napi útvonalát Facebook oldalunkon is közzétesszük egy képgalériában. >>
(ide általában hamarabb kerül fel a friss térkép)

Próbáltam a Google Föld szoftverrel végigrepülni Picur pénteki útvonalát, 
melyet az alábbi videón láthattok.
 

9 megjegyzés:

Unknown írta...

Remélem siker és szerencse kíséri őket ezen a hosszú úton.

Köszönöm Karcsi a tájékoztatást, bízom abban, hogy a téli hónapokban is beírod a blogban, ha valami fontos a tudomásodra jut Picur hollétéről.

Üdv Lineless

Névtelen írta...

217Kedves Karcsi! Köszönöm a teljes körű tájékoztatást! A gólya szülőknek és a "gyerekeknek" szerencsés utat sikeres érkezést kívánok a nagy idegenben! Várom Halászról is az információt!! Vajon mikor kel útra? Minden információnak örülök. Még egyszer köszönöm!

Üdv: Ibolya

Beck Éva írta...

Kedves Karcsi.
Köszönöm szépen az értékes tájékoztatást.
Bízom benne Picurnak hosszú élete lesz, és nagyon-nagyon sok fontos, és nem fontos információval lesztek, leszünk gazdagabbak.
Jó utat Halász Picur :)
Éva

Unknown írta...

Kedves Karcsi!

Köszönöm a tájékoztatót: Picurnak legyen szerencséje a nagy uthoz és érjen oda szerencsésen a csapatával ahova elindultak egy melegebb tájra.

Márciusba viszont visszavárjuk!!!!!

Kata írta...

Karcsi, köszönjük a jó híreket, drága kis Picurunk nagy utat repült be már első nap..Nagyon drukkolok neki, hogy sikeres útja legyen, és csak jó híreket küldjön nekük! Jó utat drága Halász baba, remegünk érted is :-)

Éva írta...

Köszönjük Karcsi!
Egy szárnycsapást sem tud titokban tenni Picur, figyeljük minden tudósításodat! Szeretetünk óvja hosszú útján!
üdv: Éva

Luca írta...

Köszönöm Karcsi!
Jó utat és sok szerencsét Picurnak és az egész csapatnak!

Unknown írta...

Köszönöm Karcsi, hogy megosztottad velünk drága Halász Picur útnak indulását. Mindig elérzékenyülök, ha a Halász gyerekekről kapok hírt. A madarak istene vigyázza útjukat, legyen szerencsés életük, és reménykedem abban, hogy még itthon örülhetünk megérkezésüknek kb. 3 év múlva.
Picur, legyél nagyon ügyes, figyelünk, és nagyon imádunk!l01
Jutka mama

N.Ilona írta...

Hát kiröpült és elment Ő is, mint minden felnőtt gyermek. Most döbbentem rá, hogy mennyire életem részévé vált Picur és a többi madár.Legyen könnyű, szép útjuk a másik otthonukig és jöjjenek vissza jövőre épen,egészségben.
Károly kedves, köszönjük és várjuk a további tudósítást.Üdv.N.Ilona