2014. augusztus 4., hétfő

Délceg nyaksérülése Dejtáron

Mintegy két hete vettük először észre, hogy a dejtári kamerás fészekben az egyik fióka (Délceg, gyűrűjének kódja: HGT5) nyakán egy sérülés nyomai láthatóak. Először még alig volt látható, de aztán az idő múlásával egyre jobban látszott a seb, melyet testvére időnként csipkedett is (Dió, gyűrűjének kódja: HGT4).

Már tíz napja kiderítettük, hogy mikor sérülhetett meg Délceg, de eddig nem volt időm videón is bemutatni "nyomozásunk" eredményét. Ebben a rövid bejegyzésben közzéteszem a videót, melyen látható, hogy mikor szerezte a nyakán látható sebet.

Július 27-én már nagyon jól látható volt a seb Délceg nyakán.
Azt tudtuk, hogy Délceg 20-án kora reggel repült ki először (legalábbis hozzám ez az infó jutott el), s a sebet 21-én már észlelték többen is. Így a 20-án reggel és a 20-án este rögzített videókat kezdtük el meg-megfelezve áttekinteni, s kideríteni, hogy mikor volt először látható a sérülés. Hamar eljutottunk a reggeli kirepülés környékére, s kiderült, hogy az első kirepülések után 06:00-kor újra elment a tesó után (még nem volt a nyakával semmi baj), s csak 06:06-kor jött vissza (a tesó később), de akkor már sérült volt a nyaka. Elég ügyetlenül is landolt, de utána percekig látszott rajta, hogy valamilyen sokkhatás érhette, mert minden mozdulatnál megingott, ami a videón is jól érzékelhető.

A videón látható, amint Délceg elrepült, majd 6 perc után már sérülten érkezett a fészekbe.


Azt, hogy mi okozhatta a sérülését, valószínűleg soha sem tudjuk meg, de reméljük, hogy a később már jól látható varas seb mielőbb teljesen meggyógyul! Mivel a madár láthatóan nem gyengült le, ezért bízhatunk benne, hogy együtt indulhat majd útnak a környékbeli gólyákkal.


4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Volt pár álmatlan éjszakám miatta.:(

Kedve töretlen, állapota sem romlott, már amennyire laikusként meg tudom ítélni.

Köszönöm a posztot és a videót.

yokas

Névtelen írta...

Köszönöm szépen a videót. Valóban látni, hogy sokk érte.
Figyeltem, és sajnáltam, hogy Dió csipkedte a sebet.
Látom, sokat javult a seb a nyakán. Csodaszép, erős gólyácska.
Nem lesz vele semmi baj.
Köszönet a posztért is.
Valcsi

Névtelen írta...

Vártuk már az információkat(nekem személy szerint nem sok időm van a megfigyelésre,többet jelentenek ezek az összefoglalók),de ez most nagyon rosszul esett.Aztán nyugtattam magam,hogy a balesetek is az életünk részei.Most meg már látom,hogy szépen kiheveri.Köszönjük.
zs

Beck Éva írta...

Köszönöm Karcsi a részletes tájékoztatás. Figyelemmel kísértem, kísérem Délceg "minden mozdulatát" szépen gyógyul, varasodik a seb. Gyönyörű szép gólya :)
Éva