2014. augusztus 19., kedd

Egy nap, három ország - Picur és Nógrád együtt folytatták útjukat

A hétfői nap összefoglalóját érdemes egy kis visszatekintéssel kezdeni. Vasárnap este ugyanis ott fejeződött be a történet, hogy Picur és csapata megállt a Duna parton éjszakázni, még Romániában, de már látva Bulgáriát.

Azt, hogy valamelyik testvére vele van-e abban a csapatban, csak feltételezhetjük (valószínűleg igen), de az biztos, hogy egy másik nógrádi jeladós fiatal szintén ott éjszakázott a Duna parton, a román-bolgár határon. Ő nem más, mint Nógrád (HN80 gyűrűvel), a Pösténypusztáról származó idei gólya. Vele egy csapatban vonult egészen Besenyőtelekig együtt utazott az első napon, amikor a csapat kétfelé szakadt, s Nógrádék csapata (ebben volt Vitéz (HJ64) is) a Tisza-tó nyugati oldalán éjszakázott, Picurék pedig az egyeki Ohat-erdőben. Ezután jó ideig külön útvonalon vonultak, de vasárnap este Picur és Nógrád is ugyanott éjszakázott a Duna parton. (Nógrádék vasárnap reggel már jóval előrébb jártak, de aznap csak 145 km-t tettek meg, így Picurék behozhatták lemaradásukat.)

Picur (piros) és Nógrád (narancs) első két napi útja (2014.08.15-16.).
Először együtt, majd külön csapatban vonultak. ::: Forrás: satellitetracking.eu
Picur (piros) és Nógrád (zöld) a harmadik napon újra egy csapatban éjszakáztak. ::: 2014.08.17.

Szóval újra együtt volt Picur és Nógrád, s reggel együtt indultak tovább. 9-kor már úton voltak, s leszállás nélkül átrepülték Bulgáriát. 17 órakor már Törökországban jártak, s 18:30 körül leszálltak a Terzili-tó közelében. A nap folyamán 40 km/h körüli átlagsebességgel haladtak.

Picur hétfőn megtett útja (344 km) ::: 2014.08.18.
A Terzili-tó, melynek közelében éjszakáztak ::: Forrás: Panoramio

Röviden összefoglalva Picurék hétfői napját: reggel elindultak Romániából, egyhuzamban átrepülték Bulgáriát, s megérkeztek Törökországba. Eközben megtettek 344 km-t. Szép teljesítmény! :-)

Érdemes még megjegyezni, hogy Dalma is hasonló távot tett meg ezen a napon (349 km), s nem sokkal tart előrébb, mint a két fiatal jeladós.

Picur már túl van az 1000. kilométerén. 1049 km-t tett meg hétfő estig, ha csak a jeladó által küldött koordináták pontjait összekötjük. (Persze tudjuk, hogy ennél valamicskével biztosan többet repült.)

Picur (piros), Nógrád (zöld) és Dalma (kék) hétfői útvonala ::: 2014.08.18.
Picur és Nógrád éjszakázóhelye Terzili település közelében. A tóvá duzzasztott folyócska mellett pihentek meg gólyáink, ahol valószínűleg könnyen összegyűjtik a reggelinek valót is. ::: 2014.08.18.

Már csak mintegy 175 km-re van a Boszporusz (légvonalban), s vagy ma, vagy holnap biztosan átkelnek fölötte, ha az égiek is úgy akarják.

Ezekben a napokban délelőttönként érdemes néha meglátogatni Isztambul webkameráinak oldalát. A szuper kamerák a várost pásztázzák, s némelyik olyan helyeket is mutat, ahol feltűnhetnek a Boszporusz felett termikelő vagy éppen átsuhanó gólyacsapatok. ;-)

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

Most elég sok a szürke és fekete felhő Isztambul fölött, ilyenkor vajon megreszkírozzák a továbbutazásukat kis kedvenceink?

Nagy Károly írta...

Egész jó ott az idő, ideálisnak mondható az átkelésre.

Nagy Károly írta...

Bár, ahogy elnézem, kezd elromlani a szélirány, s talán a felhők is többen vannak már.

Beck Éva írta...

Kedves Karcsi.

Nagyon köszönöm a mai részletes beszámolót.
Örömmel olvasom, hogy milyen szépen halad Dalma, Picur és Nógrád csapata.
Ügyesek vagytok drága gólyáim, vigyázzatok Magatokra.

Karcsi külön köszönet a webkamerás linkért.

Éva

lorine írta...

Kedves Karcsi!

Meddig repülnek a gólyáink?
Nagyon szeretem olvasni a naplót,s izgulni értük, hogy célba érjenek.De hol a cél?
S honnan tudják az idei fiatalok, hogy merre és hová kell repülniük?

Szilvi írta...

Teljesen "gólyafüggő" lettem, minden napom velük kezdődik és velük végződik. Hála neked!
Üdv. Szilvi

Cila írta...

Köszönjük Karcsi a mai beszámolót is! Köszi az isztambuli webkamera-linkeket is! Nagyon tempósan haladnak drága gólyáink. További jó utat nekik! :-)

Kata írta...

Karcsi! Hatalmas köszönet Neked ezért a nagy munkáért, de tudom, hogy a tudományos rész mellett értünk is csinálod, mert ismersz már minket annyira, hogy tudod, mennyire remegünk értük!És eddig (kop-kop) csak jó híreket kaptunk! Milyen szép is lenne, ha a sok idei tragédia után kis kárpótlást kapnánk most, a legveszélyesebb, a legnehezebb szakaszáról az életüknek! Sok sikert drága gólyáink, továbbra is remegünk értetek, vigyázatok nagyon Magatokra, egy tizedén már túl vagytok a nagy útnak!!

Luca írta...

Nagyon szuper ez a sorozat, most aztán egész részletesen megtudhatjuk mennyi időbe telik nekik az út, merre haladnak, stb. Szuper!

Nagy Károly írta...

Kedves lorine!

"Meddig repülnek a gólyáink?
Nagyon szeretem olvasni a naplót,s izgulni értük, hogy célba érjenek.De hol a cél?
S honnan tudják az idei fiatalok, hogy merre és hová kell repülniük?"

Érdemes megnézni a korábban jelölt gólyáink térképeit a satellitetracking.eu honlapunkon. Csokorba gyűjtöttem azokat, melyek Afrikában voltak hosszabb ideig a korábbi években: http://bit.ly/VDAdiX

Ebből is látszik, hogy főként Csád, Szudán és Etiópia területén kóborolnak, s néha lemennek Tanzániáig, vagy akár Zimbabwéig. Persze akár Dél-Afrikáig is elvonulnak.

De fontos megjegyezni, hogy nem egy adott helyre tartanak, hanem a tél folyamán rendszeresen átmennek egyik helyről a másikra, az időjárás hatására és táplálékforrásokat keresve.

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Kedves Károly!

Köszönöm a rengeteg érdekes információt kisgólyáink vonulásáról.
Volt-e már példa arra, hogy egy teljes fészekalj fióka kapott jeladót? S ha igen, mennyire vonulnak együtt a kicsik? A későbbiekben lesz-e ilyen projektre lehetőség?

Üdv: Erzsi

Nagy Károly írta...

Kedves Erzsi!

Igen volt már olyan (nem nekünk).
Addig utaznak együtt, amíg pl. le nem le nem maradnak, szétszakad a csoport, s azzal a csoporttal mennek tovább, vagy hasonlók történnek. A testvérek repülés közben nem tudják egymással tartani a kapcsolatot (ahogy a darvak krúgatással), mivel ők repüléskor nem tudnak hangokkal kommunikálni. Szóval ezért nem utaznak együtt, csak főként az elején, vagy ha a szerencse úgy hozza. Ez a párokra is igaz, ezért ők még az egyszerre induláshoz sem ragaszkodnak, úgysem tudnának végig együtt menni.

Névtelen írta...

Kedves Károly!

Köszönöm a kérdéseimre adott választ, és az eddigi sok értékes információt.

Üd: Erzsi

Unknown írta...

Kedves Károly !
Milyen gyakorisággal frissül az ajánlott satellitetracking.eu oldal ? Most 20-án írom soraimat, de még mindig a 17-i dátum szerepel a nyomkövetőn. A Gólyanaplóben pedig már a 18-i adatok is láthatóak.
Hol lehetne ennél rendszeresebb adatokhoz jutni ?
Köszönettel
Kovács Ágnes/Budapest

Nagy Károly írta...

Kedves Kovács Ágnes!

A satellitetracking.eu oldalra az SMS üzeneteket fogadó szerverünkről kiexportált CSV adatfájlokból töltjük fel a jeladós madarak adatait. Nos, ez a funkció (a CSV fájlok készítése) az elmúlt napokban nem működött, ezért nem frissült a satellitetracking.eu oldalon a térkép.

Üdv,
Karcsi