2014. augusztus 9., szombat

Dalma vagy Dani?

Egyre több fészket hagynak el végleg a több hete kirepült fiatal gólyák, s ahogy ez ilyenkor lenni szokott, újra a szülők veszik birtokba a fészket. Most pihenhetnek pár hetet, mielőtt elindulnának a nagy útra. S ahogy azt már hét éve a nagyhalászi webkamerán is megfigyelhettük (sajnos az idén nem!), a párok az indulásig ápolják kapcsolatukat, s idejük egy részét a fészekben töltve "romantikáznak". Nem csoda, hiszen az előző 3 hónapban nem nagyon volt idejük egymásra.

Ez az egymással töltött idő megerősítheti a kapcsolatukat. A hónap végén elindulnak Afrikába, s több mint fél évig nem találkoznak majd, csak itthon a fészeknél, ha jövőre újra elkezdődik a költés.

Ezekben a hetekben gyakran látható, ahogy a hím fellép a tojóra, s a párzáshoz hasonlóan viselkednek. Valójában ilyenkor nem párzanak, csak mímelik, megtermékenyítés sem történik.

Mivel a legtöbb kamerás fészekben nincsenek meggyűrűzve a madarak, ezért sokaknak fel sem tűnik, hogy ezekben az augusztusi napokban nem mindig a hím van felül.

S akkor a bevezető után rátérek a konkrét témára, amiért ez a bejegyzés született. Az elmúlt napokban több helyen többen jelezték, hogy Dalma, a dejtári kamerás fészek tojója, talán nem is tojó, mert "párzáskor" nem alul, hanem felül látták.

Mivel Dalmát tavasszal meggyűrűzték kollégáim, s akkor tojásos volt, így tudjuk, hogy ő a tojó abban a fészekben. (A gyűrűk és a felszerelt jeladója miatt biztosan meg tudjuk különböztetni a hímtől.) Amint azt fentebb írtam, ezek nem valódi párzások, s attól, hogy nem mindig alul láthatjuk, még nem lett hím. Egyébként az esetek nagyobb részében ő van alul, s az is megfigyelhető az alábbi videókon, hogy amikor Dalma felül volt, akkor a hím nem állt, hanem ült a fészekben. (A sikeres tavaszi párzások során szinte mindig az álló tojóra lép fel a hím gólya.)

Az alábbi videókon látható néhány ilyen eset.

Szóval bármennyire is kételkednek néhányan, Dalma tojó, azaz nem Dani. :-) 

A felvétel elején Dalma van a fészekben (gyűrűjéről (HN42) és jeladójáról felismerhető), majd megérkezik a párja és kelepeléssel köszöntik egymást. Két perc után a hím leül, Dalma a hátára áll, majd a párzáshoz hasonló mozdulatokat tesz. Természetesen ez nem párzás volt, csak a fiókák kirepülése és a fészek elhagyása után mindenhol látható viselkedés, amikor a szülők egymással vannak elfoglalva. 
Ötven másodperc múlva, amikor mindketten állnak, a hím felugrik Dalma hátára, s ő is a párzáshoz hasonló mozdulatsort imitál. Persze ez sem volt valódi párzás, megtermékenyítés nem történik. 
A tojók hasonló viselkedésekor általában az is látható, hogy ők nem "profik" ebben, s a legtöbbször csak a fészken ülő hímre másznak fel, az álló párjukon nem tudják jól végrehajtani ezt a viselkedést. Hiába, a gyakorlat hiánya itt is sokat jelent. :-)

A felvétel elején megérkezik a tojó, majd együtt kelepel a fészekben ülő hímmel. Ezután fellép az ülő hímre és párzást imitál. A hím feláll és tovább kelepelnek. Majd hosszas tollászkodás kezdődik, s a felvétel vége felé (5:48-tól) a leülő Dalmára lép fel a hím, s ő is a párzáshoz hasonló viselkedést mutat.

Ebben a rövid videóban már Naplemente után láthatjuk Dalmát és párját. A hím ül a fészekben, Dalma "bogarássza", majd fellép rá és párzást imitál.


11 megjegyzés:

mogyoro írta...

Hehe :D Gyakorlat teszi a mestert:D jövő tavaszig lesz idejük :)

Beck Éva írta...

Nagyon köszönöm Karcsi a tájékoztatást.
Nagyon tetszik a név, legyen Dani a hím gólya, ha már neki nem adtunk nevet.
Köszönet a videókért is. :)
Éva

Nagy Károly írta...

Ja, a Danit nem adtam a hímnek, csak úgy a cikk címéhez kellett valami fiú név. :-)

Üdv,
Karcsi

Unknown írta...

Az első videot néztem, az nem párzás, csak játék volt, mert csak a hátára lépett!

Beck Éva írta...

Karcsi, nagyon találó a név :) Egyszer Te is lehetsz "keresztpapa":)

Üdv. Éva

Unknown írta...

Ma délután Rimocon az egyik golya, nem tudtam leolvasnia számát, de (nem Picur) nem stabilan állt a lábán és a czöre nagyon csöpögöt. Nem tudom, hogy eset az eső, vagy miért folyott a csöre.

Nagy Károly írta...

Délután nem néztem a kamerát, ezért nem tudok nyilatkozni. Estére viszont már csak Révész jár haza a rimóci fészekbe, Picur és Rákász már két napja Ludányhalásziban éjszakázott.

Névtelen írta...

Kedves Károly!
Nagyon jó volt ez az ismeretterjesztés!Hogy mennyi mindent nem tudunk az életükről részleteiben,ilyenkor derül ki.Én pl azt gondoltam ,hogy a tőlünk távol töltött idő alatt is együtt élnek.Akkor Halász majd csak itt találhatja meg új párját?
zs

Unknown írta...

Kedves Károly!
Én csak idén nézem a gólyákat, és örükök hogy köztetek vagyok. Nézem a Dejtári fészket, és mostanában csak a Danit látom szerintem. Nincs jeladója, sem gyűrűje. Csak nincs baja Delmának is?
Üdv Zsuzsi

Nagy Károly írta...

Kedves Zsuzsi!

Tegnap is ott volt Dalma a fészekben.

Üdv,
Karcsi

Luca írta...

Mik vannak! :D
Köszönöm a bejegyzést, erről fogalmam nem volt. ;)