2014. augusztus 30., szombat

Picur már elhagyta a Nílus 4. kataraktáját és vulkánok fölött repült

Ahogy azt a Picur útjáról írt előző bejegyzésben írtam, fel kell készülnünk arra, hogy ezután ritkábban kapunk majd SMS-eket az Afrikába érkezett gólyáinktól. Ez főként azért van, mert Szudánban és Csádban többször kerülnek majd GSM hálózatokkal le nem fedett területekre. Ezért van az is, hogy Picur, Nógrád, Dalma és Veca térképeit már ritkábban frissítjük.
Miután leértek Afrikába, ritkábbra állítottuk az adatküldés gyakoriságát* is, mert arról a vidékről már drágábban küldik az adatokat a mobilszolgáltatók.

*A GSM hálózatokon keresztül adatokat küldő GPS-es jeladókkal oda-vissza tudunk kommunikálni.

Dalmától és Nógrádtól már több napja nem érkezett adat, Vecától viszont tegnap kaptunk, Picur jeladója pedig ma délben is küldött adatokat.

Egyébként az Afrikában lévő négy említett gólyánk ezekben a napokban nagy vízválasztó elé érkezett. Miután a Nílus mentén Szudánba érkeznek, általában az is eldől, hogy délnyugatnak fordulnak-e, s megcélozzák Csádot, vagy tartanak tovább dél felé a folyam mentén, s Szudánban kóborolnak, esetleg Etiópiába mennek. Ezekben a napokban még akár több száz kilométereket is vonulhatnak, aztán előfordulhat, hogy egy-egy helyen tovább időznek, majd újabb régiókat vagy országokat látogatnak meg. Lesznek közöttük olyanok, amelyek egy-két országban töltik majd a telet, de valószínűleg néhányuk több országot is felfedez magának, s akár jóval az egyenlítő alatt is kóborolnak majd. Vajon Picur meddig megy majd? Reméljük, hogy látni fogjuk, s minden rendben lesz vele és a jeladójával is!

Csütörtökön ott hagytam abba, hogy Picur reggel a Nasszer-tó mellett, az Asszuáni-gát alatt volt. Onnan aznap eljutott egészen a Nasszer-tó déli végéig, s megérkezett Szudánba, Wadi Halfa alá. Azon a napon megtett minimum 294 km-t. (Mivel jeladója már ritkábban menti a koordinátáit, ezért a mentett útvonala már nem olyan részletes, mint a korábbi szakaszoké.)

Picur csütörtökön a Nílus mentén (azon a szakaszon Nasszer-tó) Egyiptomból Szudánba érkezett, s megtett minimum 294 km-t. ::: 2014.08.28.
A Nílus, Picur csütörtöki éjszakázó helyének közelében ::: Forrás: Panoramio, Fotós: Seezunge
Picur péntek reggeli koordinátái a Google Föld 3D nézetén - A Nílus keskeny, termékeny völgye mellett Afrika végeláthatatlan sivatagja, a Szahara ::: 2014.08.29.

Pénteken Picur és csapata folytatta útját, de nem tértek el délnyugat felé, hanem délnek tartottak a Nílus mentén, s repültek legalább 354 km-t. A folyam 4. kataraktájához érkeztek, ahol alig tíz éve kezdték el építeni, s öt éve fejezték be a Merowe-gát építését (kínai - német - francia építőkkel). A 9 km hosszú és 67 m magas építmény a második legnagyobb vízerőmű a Níluson (kapacitása 1250 MW), s a felduzzasztott folyószakaszon egy hatalmas víztározó is létrejött (12,5 km3). A hatalmas építkezés érdekességei közé tartozik vonatkozása, hogy a terület régészeti feltárásában magyar kutatók is részt vettek.

A pénteki útvonal, melynek során 354 km-t  tettek meg (minimum). ::: 2014.08.29.
A Merowe-gát, még építés alatt ::: Forrás, Panoramio, Fotós: Zhanghui

Szombaton is tovább mentek, ezúttal délkelet felé, s délelőtt már megtettek 133 km-t. Érdekes táj fölött repültek, hiszen a Bayuda vulkáni mező több mint 90 kitörési központja, 15 elnevezett vulkáni salakkúpja, és 5 nevesített krátere hatalmas területet foglal el a sivatagban. Nyugodjatok meg, közel 900 éve nem volt ott vulkánkitörés! ;-)

Picur szombat délelőtti útja a Bayuda vulkáni mező fölött vezetett. ::: 2014.08.30.
Picur útvonala salakkúpok és kráterek fölött, a Google Föld 3D nézetén ::: 2014.08.30.
A Bayuda vulkáni mező legnagyobb krátere, a Google Föld 3D nézetén - A Hosh ed Dalam 1,3 km széles és 500 m mély!
Fotón így néz ki a Bayuda vulkáni mező. ::: Forrás: Panoramio, Fotós: Zhanghui


Picur 15 és fél nap alatt, amióta elindult Rimócról, megtett legalább 4441 km-t.

Picur eddigi útja ::: 2014. augusztus 15-30.
Picur, Nógrád, Dalma és Veca utolsó frissített pozíciói a satellitetracking.eu honlapon. ::: 2014. augusztus 26-29.
A másik hét idén jeladózott gólyánk pozíciói és eddigi útvonaluk. Januárnak (piros színnel) még esze ágában sincs elindulni, s Tura (sárga színnel) is visszafordult. ::: Forrás: satellitetracking.eu, 2014.08.29.
Horka, Keszi, Mező és Hófogó pénteken járt a Földközi-tenger keleti szélénél, ahol Picur előtte egy héttel. Nem tudom, hogy emlékeztek-e rá, de Hófogó hamarabb elindult, mint Picur. Csak előbbi Romániában több napig nem folytatta útját. ::: Forrás: satellitetracking.eu, 2014.08.29.
A jelenleg Afrikában lévő és aktív jeladós gólyáink ismert és legutóbb frissített pozíciói. Köztük szlovák madarakkal, melyek közül kettő már második alkalommal jár a fekete kontinensen. ::: Forrás: satellitetracking.eu, 2014. augusztus 19-29.

Végül egy ki ünneplés a Gólyanaplónak is. Tegnap sikerült elkapnom azt a pillanatot, amikor 888 888-on állt a számláló, azaz ennyi alkalommal látogatták meg a napló olvasói. Szép kerek szám, nem? Persze azóta már ezerrel többet mutat. :-)

A számláló állása tegnap este 19:07-kor

10 megjegyzés:

Mari írta...

Csodálatos, hogy Picur ilyen rövid idő alatt ilyen hosszú utat tett meg. Köszönöm, hogy olvashatok róla, és a többiekről.
Nem gondoltam, hogy ennyi mindent megtudhatunk róla, amikor fel lett rá téve a nyomkövető :)

Névtelen írta...

Karcsi, köszi szépen a részletes beszámolót! Bár követem őket, de szeretem olvasni, ahogy írsz a tájakról, merre járnak.
Hú rengeteg km-t tettek meg. Érdekes, hogy Hófogóék lassabban mennek. Lemaradtak az induló csapatból, vagy fiókás csapat leket, többet pihennek? Vagy Picurék felnőtt gólyákkal repülnek és azért ilyen gyorsak?
Tura visszafordult? :-)

Üdv
Heni

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Jó olvasni a nagyszerű beszámolódat.... Hatalmas utat tettek már meg a gólyáink,ez nagy teljesítmény.
Továbbra is várom az új híreket még ha ritkábban is van rá lehetőség. Megnyugtató, hogy az út nehezén már túl vannak....

Üdv: Ibolya

Nagy Károly írta...

Kedves Mari, Heni és Ibolya!

Köszönöm megtisztelő figyelmeteket!

Heni! Azt is megjegyezném, hogy azért mindig hozok olyan frissebb térképet is, ami a satellitetracking.eu honlapon még nincs fent a bejegyzés megírásának napján. ;-)

Üdv,
Karcsi

Éva írta...

Nézzük ugyan a satellitet, de az nem ugyanaz, mint amikor elmeséled nekünk a történéseket! Rengeteg dolgot tanulunk a gólyáink által bejárt területekről is, köszönet érte! Biztosan rengeteg idődet veszi el, hogy informáld ezt a gólyaszerető (állatszerető) népséget, de láthatod, megéri, mert rengetegen kattintunk a naplóra, s alig várjuk az új információkat!
Üdv: Éva

Névtelen írta...

Kedves Károly!

Ismét rengeteg új információval lettünk gazdagabbak. Picur nagyon ügyes és csodálatos kis gólyácska. Kívánom, hogy néhány év múlva valaki - a gyűrűje alapján -Magyarországon azonosítsa. Attól tartok, hogy Január és Tura nálunk szeretne telelni is. Amennyiben itt maradnak, róluk gondoskodniuk kell az állatszerető embereknek.
A bejegyzésnek köszönhetően ismét csodálatos helyeket járhattunk be. Köszönet érte, és várjuk a további bejegyzéseket.

Üdv: Erzsi

Unknown írta...

Kedves Karcsi!
Nézem a tájat, ami fölött repülnek a gólyák. Milyen sivatagos, kietlen. Mennyire más mint a mi vidékünk. A gólyák mégis tudják hol kell megállni, hogy táplálékot találjanak.
Jó hogy írtad, miért ritkábbak a gps adatok , igy nem hisszük azt hogy baj van.
Írj továbbra is, mert érdekes amiket írsz,és Picurékról tudni szeretnénk amennyit csak lehet.
Üdv Zsuzsi

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Csatlakozom az előttem szólókhoz: tisztelettel köszönjük a bejegyzéseidet, magyarázataidat. Mindig élmény olvasni. Reméljük, hogy sok jó hírről fogsz tudni beszámolni! A "Halász, öreg cimbora" búcsúztatása is nagyon kedves és megható volt. Szívből kívánunk minden vonulónak szerencsés utat, megérkezést és viszontlátást!!

Üdv.: Oravecz Tünde

Beck Éva írta...

Kedves Karcsi.

Először is gratulálok 888888 nagyon szép szám:)

Köszönöm az újabb beszámolót, képeket.

Hajra Picur és Minden Gólyácska, vigyázzatok magatokra nagyon.

Beck Éva

Nagy Károly írta...

Köszönöm én is, hogy olvassátok!
A mait is ajánlom figyelmetekbe! ;-)

Üdv,
Karcsi