2014. augusztus 24., vasárnap

Boszporusz előtt, Boszporusz után

Picur útjáról legutóbb kedden reggel írtam. Azóta sokat haladtak jeladós gólyáink, s bár figyelemmel kísértem mozgásukat, de írni nem volt időm, mert a Bükk déli oldalán barangoltunk. Amíg én szabadságon voltam, a satellitetracking.eu honlapunkon bárki követhette gólyáink útját.*

*Időhiány miatt sem tervezem, hogy a jövőben minden napjukról beszámolok, mert a satellitetracking.eu oldalunkon úgyis fent lesznek a frissített adatok.

Kedden reggel valahogy így fejeződött be a Picur útjáról szóló történetem:
"Már csak mintegy 175 km-re van a Boszporusz (légvonalban), s vagy ma, vagy holnap biztosan átkelnek fölötte, ha az égiek is úgy akarják."

Jeladós gólyáink kedden és szerdán is folytatták útjukat. Négyen - köztük Picur is - Törökországban voltak akkor, s átkelve a Boszporusz fölött már maguk mögött hagyták Európát.

Picur és Nógrád 19-én reggel 8 után elindultak, fél négyig vonultak, s megtettek 160 és 170 km-t. (Csaknem végig együtt mentek, amit abból lehet megállapítani, hogy ugyanazokban az időpontokban ugyanazokról a helyekről (koordinátákról) érkeztek tőlük a jeladóik adatai.)
Aznap éjjel a Boszporusztól 28-38 km-re pihentek meg, s 7 km-re voltak egymástól.
Közben két felnőtt gólyánk is előttük járt, Dalma 299 km-t, Veca pedig 309 km-t haladt a keddi napon, így ők már aznap Ázsiába értek. Sőt, már Eskişehir alatt éjszakáztak.

Picur (piros) és Nógrád (zöld) kedden is azonos útvonalon, azaz egy csapatban vonultak, de az éjszakázóhelyük már 7 km-re volt egymástól. ::: 2014.08.19.
Picur, Nógrad, Dalma (kék) és Veca (narancs) keddi útja - Egy ideig Dalma és Veca együtt utaztak, majd az Iznik tónál egy időre elváltak útjaik. ::: 2014.08.19.
Picur és Nógrád keddi éjszakázóhelye, már Isztambul közelében ::: 2014.08.19.
Bár Dalma és Veca útjai napközben elváltak, de éjjel nem túl messze éjszakáztak egymástól csapataik. ::: 2014.08.19.

Szerdán is folytatták a vonulást. Picur 366, Nógrád 353, Dalma 412, Veca 426 km-t tett meg. Picur így már összesen 1575 kilométert tudhat maga mögött.

Picur (piros), Nógrád (sárga), Dalma (világoskék) és Veca (narancs) megtett útja augusztus 20. estig. ::: Forrás: satellitetracking.eu
A vonulásban lévő jeladós gólyáink helyzete augusztus 20-án ::: Forrás: satellitetracking.eu
Jeladós gólyáink a következő napokban is haladtak tovább. A világoskék "pötty" mutatja Picur helyzetét. ::: 2014.08.23., Forrás: satellitetracking.eu
Legutóbb Picur a török-szír határról küldött jeleket, s Dalma, Veca és Nógrád megérkezett a Sínai-félszigetre. Picurtól 23-án délben érkeztek utoljára adatok, de reméljük, hogy csak a mobilhálózatokon kívül tartózkodik, s hamarosan újra a vonulásáról számolhatok be!

A jövő héten, ha lesz időm, írok majd egy összefoglalót Picur további útjáról. Addig is figyeljétek a frissítéseket a satellitetracking.eu honlapunkon!

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönöm a posztot!

Minden vonuló madárnak szerencsés utat!

yokas

Unknown írta...

Kedves Karcsi!
Nagyon hiányoztak a bejegyzéseid!
Néztük a satelites oldalt, követtük a gólyáinkat, de valahogy izgalmasabb klasszabb amikor a te beszámolóidat olvassuk.
"Minden vonuló madárnak szerencsés utat!"
Üdv
Zsuzsi

Beck Éva írta...

Köszönöm a részletes tájékoztatást.

Jó utat drága madárkáink.

Éva

Beata Balint írta...

Én is kíváncsian vártam a beszámolót.Csatlakozva az előttem szólóhoz, nekem is hiányzott a bejegyzés..Köszönjük a beszámolót..

Kata írta...

Köszönjük Karcsi, azért mások a Te beszámolóid! Izgulunk Picurért!
Hófogo mintha kicsit lemaradt volna.

Névtelen írta...

Köszönjük szépen a "tudósításokat" és ezt az áldozatos munkát! Olvasás közben összeszorul az ember szíve.

Nagy Károly írta...

Sziasztok!

Este, ha hazaérek este 10-ig, akkor még lehet, hogy ma beszámolok a mai nap történéseiről. ;-)

Üdv,
Karcsi

Beck Éva írta...

Kívánom érj haza este 10 előtt, és várom a beszámolódat :)

Éva

Névtelen írta...

Én már annak is örülök, ha Karcsi annyit közöl, hogy jöttek új adatok Picur felől. Ez lenne a legfontosabb... :)

clacika

Nagy Károly írta...

Jöttek út adatok Picurtól. ;-)

Üdv,
Karcsi

Beck Éva írta...

Most nyitottam ki a "kukkantóimat" az első utam ide vezetett.
Köszönöm Karcsi.

Éva

B.Beata írta...

Én is itt kezdtem a napot:D Örülök az új adatoknak:))

Unknown írta...

grazie per tutto il lavoro che fate sul percorso delle cicogne, sta andando molto bene!!! SE ho capito bene il piccolo di Fisher e Alba che è stato adottato è già arrivato lontano in Africa, incredibile. Triste notizie arrivano da due cicogne con GPS di Makov Repubblica Ceca, morti per scossa elettrica. é bello sapere ma anche brutto se poi le cose vanno male. un saluto dall'Italia.

Névtelen írta...

Sziasztok!
Én még a hozzászólásokat is elolvasom,azokból is sok információhoz jutok,amiért Nektek is hálás vagyok,Károly beszámolója nyilván szakmaibb és nagyon szeretem.Nem sok időm van a monitor előtt,ezért is nagyra értékelem!Tegnap láttam Halász fészkében gólyát,talán Ő volt.Pénteken,utazás közben egész gólyacsapatot láttam a tarlón,ilyent ezelőtt még soha.
zs