2014. június 2., hétfő

Szügy és Zalaistvánd

Az elmúlt napokban többen ajánlották hozzászólásaikban itt és a Facebook oldalunkon is másik két működő gólyakameránkat, ha már Halász fészkében sajnos nincs sok látnivaló. Persze a rutinos gólyalesők jól ismerik ezt a két kameránkat is, ahogy a korábbi években működtetett másik négyet is nézték. (Eddig összesen 7 gólyafészek lakóiról közvetített az MME.)

Mindhárom idén elérhető gólyakameránk folyamatos élő videó-folyamot közvetít, s bár ez a kettő minőségben nem veheti fel a versenyt a nagyhalászival, de azért érdemes figyelni őket.

A zalaistvándi kamera már 2007 óta működik, igaz korábban ott is hasonló Mobotix kamera volt, mint itt az első négy és fél szezonban. Mivel 2013-ban a régi kamera végleg meghibásodott, ezért egy új kamerát kellett vásárolni, amit a kamerát felszerelő Göcsej Természetvédelmi Alapítvány részben a gólyafigyelők adományaiból vásárolt. Így az idén már Zalaistvándról is videó-folyamot közvetítünk. >>
Sajnos a májusi hideg és esős időjárást a fiókák nem élték túl, de a szülők az óta is rendszeresen láthatóak.

A szügyi kameránkat korábban Kazáron és Dejtáron használtuk. Most a szintén Nógrád megyei Szügyön, az Általános Iskola kazánkéményén lévő fészket figyeli, ahol a 3 fióka átvészelte a májusi esőket, s most is ott nevelkednek.
Élőképe itt érhető el. >>

Lentebb egy-egy pillanatkép és egy-egy YouTube videó is látható. ;-)

Fent a zalaistvándi-, alatta a szügyi kamera egy-egy pillanatképe látható.



A nagyhalászi és szügyi gólyakamerák kihelyezése a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében, a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával valósult meg.

6 megjegyzés:

Wagner Zsuzsa írta...

Köszönöm szépe.

Névtelen írta...

Szia, Karcsi.

A szügyi gólyák mikor kapnak nevet? :)

Enikő

Unknown írta...

buongiorno! io ho sempre guardato questi nidi, ho sempre inviato domande sulla sorte di questi pulcini, avevo visto pulcini belli e grandi nel nido lontano e non credevo morissero, speravo voi salvate come bambini di Alba e Fisher...ho anche chiesto se fanno ancora uova perchè ciconge sempre giù. Anche per Szugy ero preoccupata, molte piogge, genitori molto bravi a salvare, erano ancora molto piccoli e faceva freddo, adesso sono fuori pericolo?

syl írta...

Annyira édesek ezek a Szügyi kicsik, napról napra nagyobbak az irodánk kedvencei a Nagyhalászi es Zalaistvándi gólyákkal együtt ! Köszönjük a csodás közvetítéseket!

Nagy Károly írta...

Kedves Enikő!

Majd a gyűrűzés után. Előtte nem nagyon lenne értelme.

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Szia Karcsi!
Szügyön még a szülőknek sincs nevük. Nekik is lesz keresztelő? Vagy jövőre máshová kerül a kamera? Szimpatikusak a szülők, nagy szeretettel nevelgetik a fiókákat, a környék is szép... :-)

Üdv
gg Heni