2014. június 4., szerda

Kezdődik a rendhagyó névadó szavazás!

Általában június végén, a gyűrűzés után szoktuk elkezdeni a Halász kölkök névadási ceremóniáit, ami két fordulóból szokott állni: 1. a névajánlások időszaka, amikor a Gólyanapló olvasói és a Facebook oldalunk közössége ajánl sok-sok nevet (2009-ben például 307 db K betűvel kezdődő névajánlat érkezett); 2. a beérkezett névajánlatokból 10-10 nevet kiválasztunk munkatársaimmal és segítőimmel, melyekre itt a Gólyanapló jobb oldali sávjában lehetett szavazni.

Mivel ez egy rendhagyó év lett a Halász családban, ezért az idén a névadás is rendhagyó lesz.

Amint azt a tegnapi bejegyzésben olvashattátok, a négy fiókát tegnap meggyűrűztük. Így kezdődhet a névadás!

A névajánlásokon már túl is vagyunk, ugyanis a mai napon megkértem a fiókák mentésében részvevő ibrányi tűzoltókat (András, Feri, Robi, Zoli), a gondozásukat végző Nyíregyházi Állatpark munkatársait (Rita, Anikó, Edit, Gyuri, Józsi, dr. Laci, dr. Szandi, Zoli, Zsuzsa), nagyhalászi legfőbb segítőimet (Erika, Zsuzsa), s a gólyakamera élő közvetítésében és mindenféle gólyás tevékenységeinkben aktívan közreműködő MME munkatársaimat (Zoli és a két Zsolti), hogy ajánljanak neveket az egyes gyűrűkhöz tartozó gilicéknek.

Így a végén 9-9 név jött össze. Olyanok, melyek nem jellemzően lány vagy fiú nevek, hiszen a kicsik nemét még nem tudhatjuk, s olyanok, melyek korábban nem lettek még megszavazva az előző években. Ezért például Csucsort, Kelét, Tiszát vagy éppen Berkenyét ne is keressetek a névajánlatok között! :-)

Remélem megértitek, hogy ezzel az apró gesztussal is kifejezhetjük nekik a köszönetünket!

Így a rajongóknak már csak a szavazással kell foglalkozniuk. ;-)

Ha a szavazáskor a nemcsak az éppen megtetsző nevekre, hanem a fiókák jellemző tulajdonságaira is figyelnél, akkor érdemes újra végigolvasnod Rita bejegyzéseit! :-)

2014. június 18-ig lehet szavazni, de nem itt Gólyanapló jobb oldali sávjában!

Nem fogjátok elhinni! A Gólyanaplóban 2008 óta használt blogspot modul, melynek a neve "közvélemény-kutatás", néhány hete meghibásodott. Nem csak itt a Gólyanaplóban, hanem minden olyan blogban (sok-sok ezer vagy százezer van világszerte), amelyik a Google blogspot-ot használja. Így aztán az idei szavazás igencsak rendhagyó lesz. :-) 
Persze kínomban nevetek, mert mindez akkor derült ki, amikor már feltöltöttem ezt a cikket, s elindítottam volna a szavazást.
De rövid gondolkodás után találtam egy áthidaló megoldást. Talán néhányan tudjátok, hogy az MME Monitorig Központjának van egy Madárszámlálók néven ismert információs honlapja, melyen rendszeresen híreket is közzéteszünk azoknak, akik különböző madárszámlálási programjaink résztvevői vagy érdeklődnek munkáink iránt. Ezen a honlapon tudok szavazásokat indítani. 
Aki szavazni akar a Halász kölkök neveire, azoknak ide kell ellátogatni. >>
Erre mondják, hogy ha ló nincs, jó a szamár is. :-D

Gólyafesztivál Facebook oldalán, a szavazásról közzétett bejegyzést lájkolók és megosztók között, egy Gólyafesztiválos ajándékcsomagot sorsolunk ki (bögre, kétféle hűtőmágnes, baseball sapka). Megéri tehát népszerűsíteni a névadó szavazást! ;-)


32 megjegyzés:

Bobojsza írta...

Bölcs gondolat, cselekedet volt a névadási javaslatot ezekre a csodálatos emberekre bízni.
Köszönöm szépen Karcsi.
Éva

Névtelen írta...

Tisztelt Gólyások!
Karcsival ellentétben nekem az a véleményem,hogy két gólyát úgy kellene talán elnevezni,hogy Hajnalka és Halászka a szüleikre való tekintettel.Halász már napok óta nincs meg,ki tudja mi van vele.Nincs kifogásom a nevekkel és a névadókkal kapcsolatban de a szívem valahogy ezt diktálja.Nem tudom ti hogy vagytok vele.?????
Tisztelettel: Anikó
No comment!!!!! Karcsi!!!!
Egy számítógép előtt ülő ütögető!!!!

Nagy Károly írta...

Kedves Anikó!

Így döntöttünk, de persze mindenkinek lehet más véleménye. :-)

Viszont az utolsó két sort nem igazán értem!

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!
Az első:sor írtam valamit amit nem kommentáltál,a második a te szavaddal élve a gép előtt okoskodók.
Akkor ez nagyon rendhagyó név adás Kész tények elé állítás!Talán a többieket is meg kellett volna kérdezni!!!!!
Tisztelettel:Anikó

Nagy Károly írta...

Kedves Anikó!

"Az első:sor írtam valamit amit nem kommentáltál..."

Hol és mikor? Elég sok komment van, amire nem írok, mert vagy nem is láttam, vagy nem látom, hogy választ várna.

"Akkor ez nagyon rendhagyó név adás Kész tények elé állítás!Talán a többieket is meg kellett volna kérdezni!!!!!"

Ezt nem egyedül döntöttem el. Mellesleg kik azok a többiek? Miért is ne dönthetnénk így? Mellesleg ez a véleményünk szerint egy olyan döntés, ami inkább támogatandó, nem pedig...
Vagy csak mi gondoljuk úgy, hogy jó az, ha azoknak akik tettek valamit a négy fiókáért, adunk egy gesztus értékű apró figyelmességet, hogy ők ajánlhatták a neveket, melyekre aztán szavazni lehet? Nem is értem, miért gondolja ezt rossz választásnak?

Nagy Károly írta...

Kedves Anikó!

Közben megtaláltam az említett kommentjét. Megválaszoltam.
De nem volt benne kérdés, ezért is nem válaszoltam rá korábban.

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!
Én úgy gondolom ha én működtetem ezt az oldalt akkor talán minden hozzászólásról tudnom kellene,kár hogy vannak amiket nem látsz.Érdekes a gg fórumról más olvasta.A többieknek azokat gondolnám akiket érdekel ez az egész történet,vagy azokat akik a fél életüket a gg fórumon töltik.Azért is dönthetsz így,mert te vagy előnybe mert kiírod és kész.Nem a névadók ellen van kifogásom és az ellen amit tettek nagyon is hálás vagyok érte nekik,mindenesetre nekünk nincs névadási lehetőségünk.
Jó utat!
Tisztelettel:Anikó

Névtelen írta...

"...vagy azokat akik a fél életüket a gg fórumon töltik..."

Nem lehet valami változatos az életük

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!
Hurrá!!Kérdés nem volt benne csak tény és egy felajánlás halálra ítélt madaraknak!
Tisztelettel:Anikó

Nagy Károly írta...

Kedves Anikó!

A kommentjében nem volt kérdés, ezért nem válaszoltam rá. Most megtettem, bár nem igazán választ írtam, mert nem volt kérdés.

Az előbb ezt írtam: "Elég sok komment van, amire nem írok, mert vagy nem is láttam, vagy nem látom, hogy választ várna."
Ez azt jelenti, hogy még nem láttam esetleg vagy nem volt benne kérdés. Természetesen elolvasom a kommenteket, csak nem feltétlenül azonnal. ;-)

Elnézést, ha "előnyben" vagyok, s bizonyos dolgokat eldöntünk azokkal, akikkel ezt az egészet működtetjük. Hol és kiket kellene megkérdeznem minden dolgoról? Komolyan ne értem, hogy mi a problémája ezzel a mostani döntésünkkel? Eddig akik kommentálták ezt, azoknak tetszett itt is és a Facebook-on is.

Csak tudnám, ki és honnan terjeszti, hogy elutaznék? :-D

Nagy Károly írta...

Kedves Anikó!

Akkor erre:
"Hurrá!!Kérdés nem volt benne csak tény és egy felajánlás halálra ítélt madaraknak!"

De én ezzel a felajánlással mit kezdjek? Nekem lett címezve? Azt sem tudom, hogy hol és mikor történt az Ön által említett eset.

Szerintem ezt nem itt kellene megvitatnunk, mert nem ehhez a bejegyzéshez való.

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Szia Karcsi!

Teljesen egyetértek a döntéssel! ;-) Nagyon jó az ötlet. A mentésben és gondoskodásban részt vevőknek, ennyi tisztelet minimum jár! Legalább ennyivel megköszönhetjük a munkájukat. Mert a 4 gyönyörű tollpihésünk felnövését, nem követhetnénk nélkülük.

Üdv
gg Heni

Névtelen írta...

Köszönet mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult ahhoz, hogy a fiókák biztonságban cseperedhessenek és külön hatalmas köszönet a napi beszámolókért. Nagyon szép gesztusnak tartom, hogy a segítők javasolhattak idén neveket.

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!
Jól elmentünk a névválasztás témájától azt hiszem.Engem csak ez zavart nagyon igazán.Úgy gondolom,hogy azoknak is adhatott volna esély akik ezeket a gólyákat családtagjuknak tekintik.Alig várják,hogy márciusba megjöjjenek és elsiratják őket amikor augusztus végén elmennek.Rájuk támaszkodik az összefoglalókba és esélyt se hagy nekik,hogy ők is válasszanak.Úgy gondolom,hogy semmibe veszi lenézi őket.
Tisztelettel.Anikó
Ui ki mondta hogy elutazik????

Névtelen írta...

Kedves GG Heni!
Hirtelen fontos lett a Halász család?????Évekig alig lehetett a topikon látni.Idáig hol voltál??????
Tisztelettel:Anikó

Névtelen írta...

Kedves Heni!
A darányi gólyák már elmentek Afrikába úgyhogy te is mehetsz utánuk.Ja ,hogy te utazol???? nem tudtam.Jó utat!
Most már olyan stílusban ahogy te!
Tiszteletlenül:Anikó
Sajnálom: Karcsi ez most kivételesen nem neked szól.
Remélem itt hagyod!
Tisztelettel:Anikó

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!
Szóval mégis utazol.Olvasom a facebookon.
Ez sajnos már nem titok!
Jó utat akkor tényleg!
Tisztelettel:Anikó

Unknown írta...

Kedves Karcsi!
A kicsik mentésében, csodálatos nevelésében részt vevők mindent megérdemelnek. Hálával és szeretettel gondolunk Rájuk a nap minden órájában, hiszen szeretett kedvenceink életét mentették meg. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy elsősorban Ők javasolhatnak a kicsi pihéseknek nevet, eléggé úgy sem tudjuk kifejezni hálánkat.
Nem az a lényeg kik adnak nevet, hanem az, hogy a picik egészségesen felnőjenek, útra tudjanak kelni és pár év múlva azt érezzék, hogy ez az ország a hazájuk, az otthonuk, és térjenek vissza családot alapítani.
Üdv.: Jutka mama

Unknown írta...

Csak megköszönni tudom, amit a kedvenceinkért tesztek. Minden reggel várom a friss bejegyzést, ami akkor készül, amikor már alszom. Hálás vagyok, hogy követhetem az eseményeket. A kis lelkes csapat munkájáért pedig minden elismerésem. TÖKÉLETES így a szavazás.
Kritizálás és kötekedés nélkül...

Nagy Károly írta...

Kedves Anikó!

Egy utolsó megjegyzést engedjen meg.

Ezzel fejezte be 0 óra 50 perckor feltöltött hozzszólását:
"Jó utat!
Tisztelettel:Anikó
2014. június 5. 0:50"

Erre kérdeztem vissza. Nekem ez úgy tűnt, minta... Ezért írtam ezt:
"Csak tudnám, ki és honnan terjeszti, hogy elutaznék? :-D
2014. június 5. 1:02"

Aztán erre válaszolta:
"Ui ki mondta hogy elutazik????
2014. június 5. 1:26"

Ezek szerint a "Jó utat!" mondatot értettem félre?

Erre a megjegyzésére pedig:
"Rájuk támaszkodik az összefoglalókba és esélyt se hagy nekik,hogy ők is válasszanak.Úgy gondolom,hogy semmibe veszi lenézi őket."
Ha ez így lenne, akkor az Ön kommentjeit sem válaszoltam volna meg. Higgye el, hogy azért kapták a névajánlást a bejegyzésben megnevezettek, mert ezt a gesztust többek szerint megérdemelték.

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Lehangoló volt a fentieket olvasni.

Igenis szép gesztus volt, hogy a megmentők/gondozók adhattak nevet, és mi is kaptunk lehetőséget a választással? Mi a gond?

Aki nem vesz rész a munkában, az örüljön annak a lehetőségnek, amit kap. Nincs joga kritizálni, követelni, számon kérni!!

Így gondolom!

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!
Senki nem vonja kétségbe,hogy ezt a gesztust megérdemelték volna.Én csak azokat sajnálom akik még megérdemelhették volna.Úgy gondolom,hogy akiknek ezek az állatok többet jelentenek mint neked ők is részt vehettek volna benne.Itt érzem az igazságtalanságot.Itt mindenki mindent rózsaszínbe lát sokszor én is,de aztán jön a nagy feketeség!Sajnálom ha sokszor túl nyers voltam vagy vagyok,de ez a névadás ezt hozta ki belőlem.Úgy gondolom még egy pár név nyugodtan elfért volna a 9 név mellett.Úgy gondolom így lett volna igazságos,de ez az én véleményem és lehet,hogy egyedül vagyok ezzel és csak én gondolom így.
Tisztelettel:Anikó

Nagy Károly írta...

Kedves Anikó!

"Én csak azokat sajnálom akik még megérdemelhették volna."

Valakinek úgysem lesz jó, bármilyen döntést hozunk.

"Úgy gondolom,hogy akiknek ezek az állatok többet jelentenek mint neked ők is részt vehettek volna benne."

Szeretnék azért látni sok olyan embert, akiknek a nagyhalászi gólyák többet jelentenek, mint nekem.

"Úgy gondolom még egy pár név nyugodtan elfért volna a 9 név mellett."

Ezek szerint nem ismerte a régi szabályokat? A névajánlások nem kerültek be automatikusan a szavazásba, mert amikor a nézők ajánlottak, akkor a 150-300 névből mi választottunk 10-10 nevet.

"Úgy gondolom így lett volna igazságos, de ez az én véleményem és lehet, hogy egyedül vagyok ezzel és csak én gondolom így."

Igen, egyelőre úgy tűnik, hogy másoknak tetszik a döntésünk.

Ezzel a magam részéről lezártnak tekinteném ezt a vitát, mert szerintem már nincs értelme ezen tovább rágódni.

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!
Mégis mindig ideírsz.
Anikó

Névtelen írta...

Mindaddig, amíg Karcsihoz fordulunk minden gólyákkal kapcsolatos ügyes-bajos dologban, addig ne követeljünk mindenféle jogokat magunknak! Örüljünk, hogy lehetőséget kaptunk ezeknek a kedves madaraknak a megismeréséhez!
Karcsi, köszönjük a munkádat, s kérlek, csak olyan kommentekre válaszolj, amik előrébb viszik a gólyákkal kapcsolatos munkádat.
Én első perctől követem a halászi gólyák sorsát, ott voltam már annál a gyűrűzésnél is, amikor a munkagép nem ért fel Halászékhoz, s csak a többieket sikerült meggyűrűzni.Úgy gondolom,ez feljogosít arra, hogy megkérjem azokat, akik csak követelőznek, fogadják el mások döntéseit.További jó munkát neked, Karcsi!!! Üdvözöl: Márti nagyi

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Számomra is érthetetlen, hogy ilyesmin vitázik valaki.
Hidd el jól csináltok mindent!!!!
Mindenki kedvére nem lehet tenni!!!!! A szavazás úgy jó ahogy van, a listából lehet minden fióka egyéniségéhez legközelebb álló nevet választani. Napról napra Ti vagytok a gólya gyerekekkel, a jellemükhöz illő nevet is Ti tudjátok kiválasztani. Az hogy mi is szavazhatunk több lehetőségből az csak felénk egy kedves gesztus...
Sok sikert a munkátokhoz!
Hidd el a többség örül és nagyra értékeli ahogyan törődtök és gondozzátok a gólyánkat.

Üdv: Ibolya

Luca írta...

Kedves Karcsi, Rita!

Szerintem is remek ötlet, hogy így alakult a névadás, mindenki aki részt vett a fiókák megmentésében, mostani nevelésében abszolút megérdemli ezt a fajta "elsőbbséget"! Kérlek ne hagyjátok, hogy egy negatív észrevétel elnyomja a rengeteg pozitív reakciót!

Luca

Gezemadár írta...

Csak köszönet illetheti azokat, akik saját életük idejéből és lehetőségeiből ilyen sokat áldoznak a madárvédelemre. Ritának, Karcsinak és a többi elkötelezett embernek csak elismerés járhat.

Azokkal pedig, akik keverik azt, amivel a gólyák meszelni szoktak, nem érdemes foglalkozni.Nem érdemlik meg.

Nagy Károly írta...

Köszönöm a támogató megjegyzéseket!
Kérek mindenkit, hogy maradjon meg békés mederben a diskurzus! :-)

Üdv,
Karcsi

Unknown írta...

A tériszonyom miatt székre alig állok. De a lehetőség, ami az első fesztiválon megadatott, felejthetetlen. Nagyanyó koromban is el fogom mesélni az unokáknak! Nem mellesleg minden "madaras" kérdésemre választ kapok. Kitartást és erőt a munkátokhoz!

Unknown írta...

Kedves Karcsi!
Nagyon jó döntésnek tartom a szavazás általad leírt módját. Ezzel is kifejezhetjük hálánkat a megmentőknek és gondozóknak. Én nem igen lettem volna ilyen türelmes Anikóval szemben,-aki megpróbálta a hozzászólásokat más mederbe terelni.
Köszönöm az eddigi munkátokat és további szép napot kívánok Hollandiából: Borsika1

Judy írta...

Szia Karcsi,
Szavaztam, aranyosak a nevek, igaz nem azok vezetnek amelyekre szavaztam, de az nem is fontos, a lényeg, hogy egészséges madarakká fejlődjenek a kicsik és éljenek boldogan sokáig. :-)
Köszönet mindenkinek aki a mentésben részt vett.
Természetes, hogy Csucsorka csak egy van :-)
További jó munlát Nektek!
Judy