2014. június 18., szerda

Gólya Road Show a Szamos és a Felső-Tisza mentén

Az MME 2014-ben is megszervezi országos gólyafészek felmérési és gyűrűzési programját, a Gólya Road Show-t. A fehér gólyák fiókái június közepére érik el azt a fejlettségi kort, amikor már megjelölhetők olyan színes gyűrűkkel, amelynek köszönhetően egész életükben – távcsöves leolvasással – azonosíthatóak lesznek, akár itthon, akár vonulás közben. A gyűrűzéseken bárki részt vehet, aki szeretne megsimogatni egy gólyafiókát vagy belepillantani egy fészekbe.

Ma délután (2014. június 18.), a korábbi évekhez hasonlóan Csengersimán, azaz a Szamos mentén kezdtük meg megyénkben a gólyafiókák gyűrűzését. Ezzel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is elkezdődött a 2014-es Gólya Road Show. A rendelkezésre álló idő rövidsége miatt most csak két fészekben gyűrűztük meg a fiatalokat, melyek jó egy héttel fejlettebbek voltak, mint a korábbi években. De érdekes módon, az országban eddig sokfelé tapasztalt fióka nélküli fészkek Csengersimán nem voltak jellemzőek, sőt, ebben a két fészekben 9 fióka nevelkedett. Közülük nyolc kapott gyűrűket, mert az ötös fészekaljban az egyik fióka olyan távol volt, hogy nem akartuk megzavarni ücsörgésében. Később fel is állt, amit ritkán láthatunk ilyenkor, hiszen a fiókák közeledtünkre általában lelapulnak a fészekben.

A mai gyűrűzésről néhány fotó megtekinthető itt (Görögh Zoli készítette), és néhány mobiltelefonnal kattintott kép itt.

Megyénkben a Gólya Road Show holnap folytatódik a Felső-Tisza mentén, majd szombaton, a III. Nagyhalászi Gólyafesztiválon fejeződik be. Ezek programja lentebb olvasható. A linkekre kattintva megtekinthetőek a fészkek adatlapjai az MME gólyafészek adatbázisában.

2014. június 19.

Timár / 09:00 – 10:00 között
Balsa / 10:30 – 11:00 között
Gávavencsellő / 11:30 – 13:00 között
Sajnos az eredeti programban szereplő ibrányi gyűrűzések az idén elmaradnak, a drágább darus-kocsi bérlési lehetőség miatt.

2014. június 21.

Nagyhalász / 14:00 – 17:00 között – a III. Nagyhalászi Gólyafesztivál egyik programja lesz.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Karcsi újra itthon! :)

Köszönjük az infókat.

Karcsi, tudsz valamit Halászék csemetéiről azóta? Info/kép/bármi.

Üdv,
Adrienne

Nagy Károly írta...

Kedves Adrienne!

"Karcsi, tudsz valamit Halászék csemetéiről azóta? Info/kép/bármi."

Holnap erről is részletes bejegyzéssel jelentkezem. ;-)

Üdv,
Karcsi