2014. június 24., kedd

Beszámoló a III. Nagyhalászi Gólyafesztiválról

Június 21-én (szombaton) sikeresen lezajlott a III. Gólyafesztivál. Nem voltunk annyian, mint az elsőn, nem volt olyan hőség, mint a másodikon, de akik eljöttek, azok most is egy tartalmas és vidám napot tölthettek el Nagyhalászban. Egy-két százan vehettek részt a különböző programokon, kezdve a mindenféle vetélkedőkkel, a közönség bevonásával zajló gólyalábas előadáson és állati bemutatón keresztül, a számos kézműves és játszóházi tevékenységekig. S természetesen kicsik és nagyok egyaránt sokan figyelték meg egészen közelről a nagyhalászi gólyák gyűrűzését. Ráadásul még Halász is hazalátogatott a nagy nap tiszteletére. :-)
A gyűrűzések után tartottuk a díjátadókat, majd a kitartóbbaknak a Cserge zenekar húzta* a talpalávalót. Ettünk, ittunk, jót mulattunk, s jövőre, ha minden jól megy, újra találkozunk mindazokkal, akik szeretik ezt a gólyás fesztivált.

*Valójában nem húzták, hanem pengették, fújták és ütötték. ;-)

Akik ott voltak tudják, akik pedig nem, azoknak sem szaporítanám a szót, inkább néhány fotóval és a fotógalériákra mutató linkekkel mesélném el a történteket. Persze lentebb felsorolom még, hogy kik és milyen helyezéseket értek el a versenyeken és pályázatokon, hol és mennyi fiókát gyűrűztünk ezen a napon, s végezetül megköszönöm mindazoknak a közreműködését, akik nélkül nem jött volna létre a III. Nagyhalászi Gólyafesztivál.

A mese-, vers- és prózamondó verseny volt az első programunk.
Fotók: Görögh Zoltán
Az ünnepélyes megnyitón sokak örömére jelen volt Rita*, s Végh Miklós** református lelkész is köszöntötte a jelenlévőket. S ne feledkezzünk el Erikáról*** és Zsuzsáról**** sem, akik nélkül nem lenne fesztivál.
*Szalay Rita a Nyíregyházi Állatpark munkatársa, ha valaki nem tudná kiről van szó, kattintson a blog alján a címkéjére. ;-)
**Elsősorban neki köszönhetjük, hogy 2008-ban felszerelhettük a webkamerát a templomtoronyban, s azóta is ahol csak tudja, támogatja munkánkat, amit ezúton is köszönünk!
***Szennai-Nagy Erika a Petőfi Sándor Művelődési Ház vezetője, és a 
szervezés motorja. Nélküle már biztosan nem lenne Gólyafesztivál.
****Ujhelyiné Magyari Zsuzsanna a Csuha Antal Baptista Általános Iskola egyik igazgatóhelyettese, aki a kezdetektől szervezőcsapatunk magjához tartozik.
Elnézést lányok (amúgy asszonyok), de olyan ritkán említelek meg benneteket, hogy ezúttal talán elviselitek. ;-)
Gólyalábasok előadása nélkül nincs Gólyafesztivál! :-)
Ezúttal az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház társulata lépett fel.

Fotók: Görögh Zoltán és Nagy Károly
A pavilonokban mindenféle kézműves bemutatók és foglalkozások, a szabad ég alatt Zöld Játszóház és pónilovaglás, s még más egyéb lehetőségek várták a gyermekeket.
Délután a csapatok a szintén elmaradhatatlan Gólyás Ki Mit Tud? és ügyességi vetélkedő című programon mérhették össze erejüket, gyorsaságukat és tudásukat. Sajnos erről nincs fotónk, mert ekkor Zolival éppen a fiókák gyűrűzésével voltunk elfoglalva. Kérjük, ha vannak erről fotóitok, akkor küldjetek néhányat, mert mi is kíváncsiak vagyunk ám erre is! ;-)
Tavaly nagyon tetszett kicsiknek és nagyoknak is az Állati Bemutató. Naná, hogy Révész Gyuri és pikkelyes, tollas, szőrös barátai az idén is itt voltak. Sőt már Zsuzsát, a feleségét is hozta. :-)
Együtt ismertették meg a gyerekeket a "nemszeretem" állatokkal is.

Fotók: Görögh Zoltán és Nagy Károly
A gyűrűzések után megtartottuk a vetélkedők és pályázatok eredményhirdetését és átadtuk a díjakat, ajándékcsomagokat a nyerteseknek és helyezetteknek. Lentebb olvasható, hogy kik voltak a díjazottak.
Fotók: Görögh Zoltán
Mogyorósi Ilona is eljött, s Ritával is megismerkedhetett. 
Örülök, hogy találkozhattunk! :-)
Fotó: Nagy Károly
A kitartóbbak a nap végén táncolhattak a Cserge zenekar által szolgáltatott dallamokra.
Fotók: Görögh Zoltán

Gyűrűs gólyák

Itt időben kicsit visszaugrok, mert a gyűrűzéseknek szentelek egy külön kis beszámolót.
Az eredeti program szerint 14 órától kezdődött volna a gólyagyűrűzés, s terveink szerint 17 órára be is fejezzük. Amikor az feszültségmentesítést kértük az E.ON-tól (legkésőbb 4 héttel előtte jelezni kell), még öt fészeknél terveztük a gyűrűzést, melyek a következők voltak:
Az idén ugye az ismert okok miatt Nagyhalász leghíresebb fészkénél már eleve nem terveztük (azt is jól tudjátok, hogy a Négyek már régóta gyűrűzöttek), de időközben kiderült, hogy a település másik legrégibb lakott fészkénél sincsenek fiókák (Arany J. u. 165.), így végül négy helyen zajlott a nagyhalászi Gólya Road Show. De természetesen az élet közbeszólt, s az áramkikapcsolás nem 14 órakor, hanem 13:30-kor elkezdődött, így Zolival gyorsan autóba ugrottunk (otthagyva az Állati Bemutatót), s már száguldottunk is Kecskésre, ahol az első fészek található. S akkor jöjjenek az adatok, mert többen már igényeltétek. ;-)

A kódokat mindig a színes gyűrűével kezdem, a második kód pedig az fémgyűrűé (ornitológiai gyűrű).

Kecskéshegy 22. 
Három termetes fióka volt a fészekben, s 13:47-kor már meg is gyűrűztünk a háromból kettőt. Széles és nagy fészek, s a harmadik fióka távol volt, ezért nem értük el. Így ő maradt gyűrűk nélkül.

Gyűrűk kódjai:
  1. HJ97 + PH06297
  2. HJ98 + PH06298
Arany J. u. 257. (élelmiszerüzlet előtt)
Itt is 3 fióka volt a fészekben, de jóval fiatalabbak, mint Kecskésen. Viszont itt is csak kettőt jelöltünk meg, mivel éppen etetés után érkeztünk, s egy jókora vízisikló volt a menü, amit az egyik fióka megkaparintott, s még a kígyó feje kilógott a csőréből. Nem akartuk zavarni a nyelésben, ezért ő is gyűrűzetlen maradt. Mire a gyűrűzés után a gyerekeknek levitt fiókával felmentünk, addigra lenyelte. :-) Itt 14:25 körül végeztünk, s népes közönség figyelte a munkát. 

Gyűrűk kódjai:
  1. HJ99 + PH06299
  2. HJ00 + PH06300
Arany J. u. 209.
Itt mind a 3 fiókát meggyűrűztük (még kisebbek voltak, mint az előző fészekben), s 15:35 után már indultunk is tovább.

Gyűrűk kódjai:
  1. HJJ1 + PH08711
  2. HJJ2 + PH08712
  3. HJJ3 + PH08713
Ibrányi út vége (Ibrány felé)
Az utolsó fészek távolabb volt, s közben kihagytuk azt a kettőt, ahol az idén nem voltak fiókák. Telefonon beszóltunk a fesztiválközpontba, hogy 15:55-kor megkezdjük az utolsó fészeknél a jelölést, hogy aki még látni akarja, az odaérhessen. Két apró fióka volt a fészekben, melyekre csak egy-két nap múlva ment volna fel a színes gyűrű (olyan gyorsan nőnek ilyenkor a gólyalábak). Így rájuk csak fémgyűrűk kerültek. 16:14-kor már végeztünk is (lent gyűrűztük meg őket), s ezzel véget ért az idei nagyhalászi Gólya Road Show.

Gyűrűk kódjai:
  1. PH08714
  2. PH08715
S volt még egy slusszpoén. Amikor visszavittük a fiókákat a fészekbe (ezeket a kicsiket a gyerekek nagyon szerették), akkor vettem észre, hogy az egyik szülő fémgyűrűt visel a bal lábán (lent, ahová a fémgyűrűk kerülnek). Mivel azt leolvasni távolról nem lehet (észrevenni sem egyszerű), ezért megvan a következő heti feladat. Ha arra járunk, akkor spektívet (20-50x nagyítású, állványon használható monokuláris távcső) és valami bazi nagy kályhacsövet is viszünk (teleobjektív), hogy megpróbáljuk leolvasni a kódot. Mert ő az első felnőtt gólya Nagyhalászban, amelyen gyűrűt láttunk. S akkor már ne maradjon titokban, hogy honnan származik és mikor láthatta meg a napvilágot. Nem igaz? ;-)

Összefoglalva, Nagyhalászban 2014-ben 7 fészekben volt költés, ebből 5-ben nevelkednek még most is fiókák. Egyben vagy ki sem keltek (a szülők ott voltak) vagy elpusztultak, a Halász gyerekek pedig mind a négyen Nógrád megyében készülnek a kirepülésre. Négy fészekben gyűrűztünk 9 fiókát (11 fiókából), azaz összesen 9+4 nagyhalászi gólyafióka kapott az idén gyűrűt.


Az egyes fészkeknél bemutattam a gyűrűket, az eszközöket és röviden azt is, hogy miért is jelöljük gyűrűkkel a gólyákat. Majd felemelkedtünk a magasba.
Fotók: Görögh Zoltán
Kecskéshegyen kezdtük a nagyhalászi Gólya Road Show-t. Minden fiókáról készítettem egy-egy fotót, melyen a színes gyűrű is látszik, hogy legyen róluk kép is, ha egyszer valahol megfigyelik őket, s arról hírt adhatunk. :-)
Fotók: Nagy Károly
Az Arany János út 257. előtt sok érdeklődő figyelte a munkánkat.
Fotók: Nagy Károly
Az Arany János út 209. előtti önálló oszlopon most először volt sikeres költés az elmúlt 5 évben.
Fotók: Nagy Károly
Az Ibrányi úton, a város szélén fejeződött be a Gólya Road Show. S az itteni pici fiókák egyik szülője szintén gyűrűt visel. 
Fotók: Nagy Károly és Görögh Zoltán
A gyűrűs szülő a fészekhez közelít.
Sajnos a fémgyűrűt leolvasni nem tudtuk. Ha sejtettük volna a gyűrű jelenlétét, s lett volna nálunk egy erős teleobjektív, még akkor sem biztos, hogy olvasható fotót tudunk készíteni.

Díjazottak a III. Nagyhalászi Gólyafesztiválon

Rajzpályázat

Első korcsoport (12-13 évesek)
  • I. helyezett: Tarsoly Vivien, Nagyhalász
  • II. helyezett: Kelemen Gergő, Nagyhalász
  • III. helyezett: Zajácz Beatrix, Nyírtelek
  • Különdíj: Tóth Fruzsina, Nagyhalász
Második korcsoport (7-10 évesek)
  • I. helyezett: Horváth Dalma, Komárom 
  • II. helyezett: Piszku Marcell, Nagyhalász
  • III. helyezett: Kovács Tamás, Nyírtelek
  • Különdíj: Farkas Eszter, Nagyhalász

Mese-, vers- és prózamondó verseny
  • I. helyezett: Szabó Nikoletta, Nagyhalász
  • II. helyezett: Sajben Cintia, Nagyhalász
  • III. helyezett: Tóth Petra, Nagyhalász
  • Különdíj: Török Márton, Nyíregyháza és Csatlós Marcell, Nagyhalász 

Gólyás Ki Mit Tud? és ügyességi vetélkedő
  • I. helyezett: Gólyák csapat - Gálik Sándor, Németh Nándor, Tóth Milán, Szabó Gergő
  • II. helyezett: Gólyafészek csapat, Szabó Maja, Szabó Luca, Dajka Bence Imre, Rajkai Bertalan
  • III. helyezett: Gólyahír csapat - Udvari Zoltán, Udvari Mariann, Görbe Bianka, Pinke Maja Lilla, Vécsi Orsolya
Akik még nem kapták meg a jutalmukat, azok közül a nagyhalásziak átvehetik a művelődési házban, a többieknek hamarosan postázzuk. Gratulálunk minden helyezettnek és köszönjük az összes résztvevőnek, hogy készült, dolgozott és játszott velünk!

Köszönetnyilvánítás

Segítőink, akik a III. Nagyhalászi Gólyafesztivál szervezésében közreműködtek (a fentebb említett főszervezőkön kívül):
  • Petőfi Sándor Művelődési Ház: Oláhné Szilágyi Mária, Molnár Viktorné, Szabó Zsuzsa, Tóth Enikő, Tóth Mónika, Horváthné Székely Ágota és Kamarás Klaudia.
  • Technikus: Szabó Zoltán
  • Csuha Antal Baptista Általános Iskola: Jankovszkiné Horváth Noémi, Szőkéné Koczán Matild, Czirjákné Veszeli Krisztina, Szabó Jakab Judit, Koi Ibolya, Tuza Józsefné, Pokareczki Norbert, Kulcsárné Fabók Judit, Feketéné Ádám Judit, Fábián Sándorné, Lippainé Kósa Mária, Kernács Jánosné, Horváth Andrásné, Veres Károly, Kropkóné Gulácsi Andrea, Béres Jánosné, Kelemenné Móré Andrea, Kovács Sándorné, Szentirmai Gáborné, Kulcsár Zsanett, Gégény Sándorné és Rózsáné Harsányi Irén.
  • A konyhai dolgozók: Tomasovszki Antalné és Greskó Istvánné.
  • A mese-, vers- és prózamondó verseny zsűrije: Szabó Józsefné, Katonáné Bacskai Éva és Tompa Anita.
  • Polgárőrök, akik a gyűrűzés során biztosították a helyszíneket: Huszár László és Lukács Zoltán.
  • Munkatársaim az MME kötelékéből: Görögh Zoltán és Nagy Zsolt, és önkénteseink: Dékány Enikő, Kiss Gréta és Nagygyőry Anna.

Köszönjük a közreműködésüket! 

Ha valakit kihagytam, akkor szóljatok, s mindjárt kiegészítem! ;-)

Fotógalériák

Zoli kiváló képeken örökítette meg a Gólyafesztivál pillanatait. Néhányat én is kattintottam. De voltak események, melyeken mi nem lehettünk ott (a Gólyás Ki Mit Tud? és ügyességi vetélkedő idején gyűrűztünk), s vannak melyeket esetleg ti más nézőpontokból láttatok. Kérjük, ha vannak fotóitok, küldjétek meg az albumokra mutató linkeket, s közzétesszük itt és a Gólyafesztivál Facebook oldalán! ;-)


10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönöm a beszámolót!

yokas

Névtelen írta...

Szennai-Nagy Erika kimaradt a névsorból !

Tipitá írta...

Kibírtam! :)
Van fotóm, majd feltöltöm! :)

Tipitá írta...

Nem maradtam ki! Ott vagyok még fotón is! :)

Nagy Károly írta...

"Segítőink, akik a III. Nagyhalászi Gólyafesztivál szervezésében közreműködtek (a fentebb említetteken kívül)"

Érthető? Vagy fordítsam? ;-)

Erika és Zsuzsa nem segítőnk, hanem a szervező csapat magja, akiket fent a képen is bemutattam. Lényegében a segítőink többes szám első személyű alakja Erika, Zsuzsa és Karcsi segítőire utal.

Unknown írta...

Szép estét vagy jó éjt !
Köszönöm a részletes beszámolót.

A sok fotót Karcsi szuper segítőid voltak végig a gólyák mentésétől a fesztivál meg szervezésében is!
Üdvözlök mindenkit aki részese volt!
Üdv Hegyes Zsuzsa.

mogyoro írta...

Mint részese az eseményeknek, tanúsítom, hogy remek munka volt a szervezés. A beszámoló pedig egyenesen pazar! Nagyon átfogó, mindenről tudósító! Férfi munka! :)
Gratula, és köszönjük szépen :)
Mogyorósi ili

Névtelen írta...

Köszönöm a beszámolót.
Sajnos én nem tudtam elmenni, így a beszámolót és a fotókat vártam nagyon.
Csodásak! Visszaadják a hangulatot, látni az érdeklődést az arcokon.
Köszönöm mindenkinek, aki részt vett benne.
A "Nagyhalász Gólyafesztivál" már hagyomány. Meg kell őrizni és jövőre is megtartani.
Látjátok, még Halász is meglátogatta.
Valcsi

Unknown írta...

fantastica organizzazione dedicata alla natura e al rispetto di essa rivolto in particolare alla salvaguardia delle cicogne. bellissimo coinvolgimento di giovani e di personale specializzato, ho visto Rita che ha curato i Fab Four e i tre bambini salvati dai nidi.
grazie per aver condiviso le immagini, un saluto dall'Italia.

Luca írta...

úgy sajnálom, hogy nem tudtam ott lenni.
remek a beszámoló és szuperek a képek is! :)))