2015. február 22., vasárnap

Keszi és Picur februári kalandjai Dél-Afrikában

Február elején írtam utoljára a két Dél-Afrikában telelő jeladós gólyánkról, s ők azóta is nagyrészt egy helyen tartózkodtak. Nyugalomban tölthették a tél utolsó hónapjának eddig eltelt napjait, csapatukkal járhatták a réteket, mezőgazdasági területeket, s szedegethették a sáskákat, gyíkokat, pockokat, s minden mást, ami mozog ott a dél-afrikai nyárban.

Keszi és Picur helyzete 2015. február 20-án
Forrás: satellitetracking.eu
Picur (piros) és Keszi (narancs) tette meg a legnagyobb utat jeladós gólyáink közül.
2015. február 20. ::: Forrás: satellitetracking.eu

Kesziről nem tudtunk további információkat, hiszen február 3. óta nem érkeztek tőle friss adatok. Közben ígéretemhez híven, a háttérben megindult a keresése, s találtunk is olyan kollégát, aki tudott segíteni ebben. A neve Bradley Gibbons, aki a Karoo jó ismerője, s régebben azon a farmon is járt, ahol Keszi január 24. óta idejét töltötte. Sajnos friss koordináták nélkül csak remélhettük, hogy Keszi még ott van az öntözött farmon, ahonnan utolsó koordinátáit küldte. Bradley megkérte a helyi gazdálkodókat, hogy próbálják megkeresni a gólyánkat. Gólyákkal ugyan találkoztak, de nem jártak sikerrel, már ami Keszit illeti. Pénteken egyébként kaptam fotókat a környéken vadászgató gólyákról, amelyeket Bradley édesapja, Malcolm Gibbons készített, amikor arra jártak. Lentebb láthatóak ezek a képek. Ezúton is köszönöm nekik!

Közben persze Bradley-vel folyamatosan tartottam a kapcsolatot, s megírta, hogy azon a vidéken elég rossz a GSM hálózat lefedettsége, így ne csodálkozzunk, hogy Keszi jeladója nem küld SMS-t. Így aztán vártuk, hogy olyan helyre mozduljon el, ahol kicsit jobb lesz a hálózati kapcsolat lehetősége.

Pénteken reggel aztán (február 20.) megérkeztek a várva várt SMS-ek, s kiderült, hogy Keszi egészen csütörtökig, azaz négy héten keresztül ott volt az öntözött farmon, Venterstad-tól délre. Csütörtökön viszont útnak indult, s repült 130 km-t. Először délkelet felé indult, majd északkeletnek fordult, s meg sem állt egy másik öntözött farmig, ezúttal  Burgersdorp közelében. Most már tényleg mondhatjuk, hogy kedveli az öntözéses földművelést. :-)

Persze nem véletlen, hogy a gólyák a Karoo félsivatagos tájain ezeket a farmokat látogatják, hiszen azon a vidéken nem túl sok az élelem. A folyók mentén megművelt és öntözött mezőgazdasági területek viszont lehetőséget nyújtanak a túlélésükhöz.

Keszi közel egy hónapot töltött ezen farmon, Venterstad közelében.
2015. január 24. - 2015. február 19. között ::: Forrás: satellitetracking.eu
Csütörtökön újra útnak indult, s repült 130 km-t. Délkelet felé indult, majd északkeletnek fordult.
2015. február 19.
Egy újabb öntözött farmig jutott, ezúttal Burgersdorp közelében.
Most már tényleg mondhatjuk, hogy kedveli az öntözéses földművelést. :-)

2015. február 19-20. ::: Forrás: satellitetracking.eu

Picur, a híressé vált másik gólyánk, egyelőre a megszokott menetrend szerint tölti napjait a Greytown közelében lévő hegyi réteken. Gyakran meglátogatja az aprócska vizes mélyedést, s az éjszakát általában a rét keleti oldalán lévő erdőfoltban tölti. Egyelőre nem érkeztek róla újabb fotók Dawie-től, de a lényeg, hogy rendszeresen érkeznek tőle az SMS-ek.

A két gólyánk jelenleg 460 km-re van egymástól, s egyelőre úgy tűnik, hogy jól érzik magukat Dél-Afrikában. Kíváncsian várjuk, hogy mikor hagyják ott a már-már megszokott helyüket, s indulnak esetleg észak felé. Gondolom, így vannak ezzel a kedves olvasók is.

Tipikus félsivatagos táj a Karoo-ban, kopár dombokkal, s zöldellő lucernafölddel. Teljes felbontásban láthatóak (a képre kattintva) a középső vonalban legelésző nílusi ludak (Alopochen aegyptiaca) és néhány szürkefejű ásólúd (Tadorna cana).
2015. február 18. ::: Fotó: Malcolm Gibbons
Szedegető fehér gólyák egy száraz, éppen ugaroltatott mezőgazdasági területen
2015. február 18. ::: Fotó: Malcolm Gibbons
Egy szedegető gólya, kicsit közelebbről, az előző képen látható ugaroltatott területről
2015. február 18. ::: Fotó: Malcolm Gibbons
Picur közel két hónapja ideje nagy részét egy mindössze 2 km-es körzetben tölti.
2014. december 25. - 2015. február 20. ::: Forrás: satellitetracking.eu

17 megjegyzés:

Rita írta...

Köszönet az információkért, nagyon örülök, hogy Keszi is jelentkezett.

Raffaella Valmassoni írta...

buongiorno!!! grazie per queste nuove buone notizie delle nostre care matricole!

Névtelen írta...

Na hál'istennek, hogy megvannak! :D Kíváncsi vagyok Keszi mikor veszi az irányt haza felé :)
ili

Éva írta...

Már nagyon vártuk a jelentkezésedet! Főként ilyen remek hírekkel!
Üdv: Éva

Névtelen írta...

Vajon Januárral mi történt? Él még? :-\
Mása

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!
Köszi a jó híreket- már nagyon hiányzott!:-)

ILDIKÓ írta...

Nagyon szépen köszönjük az infókat és köszönet az Afrikából fényképes tudósítónak is,persze ez az ismeretség Önnek köszönhető kedves Károly.Örülünk hogy ilyen jó kapcsolatai vannak és minden jó hírnek a drágaságainkról!!!!!!A nagyokat várjuk haza türelmetlenül!!!! Üdv.Balog Ildikó.

Rita Urbán írta...

Köszönöm! Már nagyon vártam a friss híreket :)

Kata írta...

Szia KArcsi! Köszönjük a jó híreket, már nagyon vártuk, reméltem, hogy Kesziről is születik kép, de ami késik, nem múlik :-) Lassan itthon is kezdődnek az izgalmak, jó lenne lassan gólyakelepelésre ébredni :-)Szeretettel: Kata.

Fejes Edit írta...

Karcsi! Én nem értem! A bejegyzésben az van, hogy 02.03-óta nem jött hír Kesziről! Dehogynem! 02.20 reggel hatkor. Legalábbis a Satelliten ez van. Nem jól van?
Üdvözöl, Fejes Edit

Nagy Károly írta...

Kedves Fejes Edit!

Ezek szerint nem olvasta végig a bejegyzést?

"Kesziről nem tudtunk további információkat, hiszen február 3. óta nem érkeztek tőle friss adatok."

Ez egy múlt időben írt mondat. :-)
Aztán két bekezdéssel lejjebb ezt írtam:
"Pénteken reggel aztán (február 20.) megérkeztek a várva várt SMS-ek, s kiderült, hogy Keszi egészen csütörtökig, azaz négy héten keresztül ott volt az öntözött farmon, Venterstad-tól délre."

Üdv,
Karcsi

Lászlóné Szabó írta...

Kedves Karcsi!
Láttam hogy a Tápiósági MME csop. márciusban rendbeteszi a gólyafészkeket. Hozzánk ők vannak közel, az ő programjaikat szoktuk látogatni.Ugyhogy már itthon nagyon várjuk őket.Indul a készülődés.Csak rendben hazaérjenek.
Üdv Zsuzsi

Lászlóné Szabó írta...

Még valami...
Halász fészkének kamerája mikor fog működni?
És... tényleg Januárral mi van?
Zsuzsi

Névtelen írta...

Sziasztok!

A Sattellitetracking friss adatai szerint úgy tűnik, hogy Varbó, Veca és Horka elindultak hazafelé.
Több németországi fészekbe is visszatértek, és már párban várják a tavaszt. Bár ott több volt a telelő pár is.

Üdv, Erzsi

Éva írta...

Ezt találtam: http://www.agraroldal.hu/megerkezett-az-elso-golya.html#

Üdv: Éva

Névtelen írta...

Szia Karcsi!
Néztem Igort és ugyanonnan jelez pár hete, Szarvas Annaliget, Adatbázis szerint nincs ott gólya fészek, épület udvar amit látok, de nem mozdul onnan még a csatornáig inni sem. Mentettem az adatait, egy hónapja ugyanazok a cikkcakkokat látni. Tudsz róla valamit?
üdv
Heni

Névtelen írta...

Michal miért lett inaktív? Történt vele valami, vagy csak elírás?
Heni