2015. február 28., szombat

Mikor érkeznek haza fehér gólyáink?

Február végén már egyre többen kérdezgetik, hogy elindultak-e már, s vajon mikor érkeznek haza fehér gólyáink?

Akik évek óta figyelemmel kísérik a gólyákkal kapcsolatos szakmaibb honlapokon megjelenő híreket és az MME által közzétett adatokat, azokat már nem tévesztik meg a februárban megérkező gólyákról szóló híradások. Sejtik, hogy az Afrikában telelő magyar gólyák márciusban érkezhetnek haza, s a februári "elsők" valahol a Kárpát-medencében, vagy valahol Európa mediterrán régióiban tölthették a telet.

Arra a kérdésre, hogy a Kárpát-medencében fészkelő fehér gólyák többsége elindult-e már, pontos választ nem adhatunk, de feltételezhetően még nem, s talán csak a következő napokban indulnak el. Jelenleg csak arra alapozhatjuk ezt a feltevést, hogy a GPS-GSM jeladóval Afrikában lévő négy "öreg", azaz korábban már költő jeladós gólyánk közül az utóbbi napokig csak Varbó mozgása mutatott arra utaló jeleket, hogy talán már hazafelé tarthat.

A februárban aktív, azaz adatokat küldő, Afrikában lévő jeladós gólyáink friss pozíciói (2015.02.26.)
Forrás: satellitetracking.eu

Az elmúlt években jeladóval Afrikába eljutó gólyáink adatai alapján az is feltételezhető, hogy a magyar fehér gólyák nagyobb része az Egyenlítőtől északra, Csádban és Szudánban tölti a telet, s talán csak kisebb részük vonulhat délebbre, Etiópiába, Kenyába, Tanzániába, sőt egy részük Zimbabwéig, Botswanáig és Dél-Afrikáig is eljut. (Azt, hogy Dél-Afrikában is telelnek magyar gólyák, már több mint 100 éve tudjuk a gyűrűzött egyedek megkerülési adatai alapján.)

Az Afrikában telelő gólyáink előőrsei már elindulhattak, s a következő napokban biztosan elindulnak, de a többség még várhat több napot vagy hetet is. Ha elindulnak, akkor viszont belehúznak, hiszen tavasszal sietősebb a dolguk, mint ősszel. A költés mielőbbi, de már megfelelő körülmények (tavaszias időjárás) között történő megkezdése sürgeti őket. Így aztán az Egyenlítőtől északra telelők akár két héten belül is hazaérhetnek, ha egy-egy kedvezőtlen időjárási front fel nem tartóztatja őket.

A fiatalokról régóta tudjuk, hogy első egy-két évükben nem térnek vissza a kikelésük közeli régiójába, s ezt a jeladóval megjelölt madaraink példáján is láthattuk. Csak Törökországig repültek vissza, s azt sem sietve, inkább április - május hónapokban tették meg ezt az utat. A most Afrikában lévőknek sem jutott még eszébe észak felé fordulni. Egyelőre élvezik az afrikai napsütést.

A korábbi években műholdas jeladóval Afrikából visszainduló fiatal gólyáink
(Apaj, Tisza, Natália és Alexander) áprilisban hagyták el a fekete kontinens földjét.
Forrás: satellitetracking.eu

Gólyafészek adatbázisban jelenleg 3616 olyan megfigyelési adattal rendelkezünk, amelyek az első vagy második gólya fészekhez történő megérkezését rögzítik, s ezek alapján az elmúlt években az érkezések 90 %-a március 20. és április 23. között történt. Mindössze az adatok 2 %-a szerint érkeztek korábban! Ez alapján kijelenthető, hogy a magyar fehér gólyák többsége március végétől április végéig érkezik meg a fészekhez.

3616 megérkezésről vannak adataink a Gólyafészek adatbázisban, s ezek alapján az elmúlt években
 
az érkezések 90 %-a március 20. és április 23. között történt.

Mindazoknak, akik szinte élőben szeretnék nyomon követni gólyáink hazafelé vezető útját és megérkezését, érdemes lesz gyakran meglátogatni a jeladós madaraink adatbázisát
Azoktól pedig, akik rendszeresen járnak gólyafészkek közelében, s regisztrált felhasználói a Gólyafészek adatbázisnak, azt kérjük, hogy töltsék fel az első vagy a második gólya megérkezését, minden olyan fészek adatlapjára, amelyről biztosan tudják ezeket az adatokat!*

Ezúton is köszönjük az adatfeltöltők közreműködését!

*Sajnos néhány adatközlő biztosan nem a megérkezések napját adta meg az adatbázisban, hanem a feltöltés napját! A Gólyafészek adatbázisban az egyes fészkek adatlapján mindig a megfigyelési adatokhoz kell ezeket feltölteni, s mindig azt a napot, amikor a feltöltött esemény megtörtént (pl. első gólya megérkezése; második gólya megérkezése; egyik szülő a fészken ül; párzás stb.)!


6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Károly! Tisztelettel kérem, válaszoljon nekem arra, hogy van-e tudomásuk arról, hogy a Január nevű, HK77 gyűrűkódú fehér gólya él-e még! A satellitetracking.eu-n 2015. január 4-i dátum szerepel, hogy előadója ezen a napon adott utoljára adatot a tartózkodási helyéről. Köszönöm, ha válaszol: Mása

Névtelen írta...

Jav: jeladója
Bocsánat, területről írok, amiatt a hiba.
Mása

Nagy Károly írta...

Kedves Mása!

Amint megtudom, hogy mi lett Januárral, megírom.

Üdv,
Karcsi

Nagy Károly írta...

Kedves Mása!

Papp Ferenc kollégám ezt válaszolta:
Január 16-án láttuk utoljára.
Viszont volt bejelentésünk a múlt héten is...
"Az elmúlt héten, több, mint egy hete a Káprás alatt a buszból láttunk egy fehér gólyát repülni a kiöntés fölött! A repülése is olyan volt, meg a kevés fekete tollazata is látszott! Remélem nem tévedtünk a férjemmel mind a ketten! Csak december 19-i gólya fotóm van bizonyítottan!"

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Ma márc.2-án úgy láttam, hogy a márc.1-i jelek szerint Veca és Varbo mintha észak felé vették volna az irányt.Lehet, hogy már hazafelé készülődnek?Kívánom minden hazatérő madarunknak, hogy épségben megérkezzenek!
Üdvözlettel
Szitáné.

Éva írta...

A "fészkünk" már látható (köszi Karcsi), már csak Halász hiányzik, reméljük új párral hamarosan hazaér!
Üdv: Éva