2015. február 7., szombat

Keszi az öntözéses mezőgazdaság kedvelője?

Miközben szerdán a bulvár médiában is tudósítottak Picur dél-afrikai kalandjairól, Keszitől is kaptunk friss adatokat kedden, s kiderült, hogy továbbra is azon az öntözött farmon éli mindennapjait, ahová még január 23-án érkezett. A két nappal korábbi beszámolóban már több térképen látható volt, hogy Keszi különösen kedveli az öntözött mezőgazdasági területeket.

Keszi már két hete ugyanazon az öntözött farmon van, közvetlenül a Venterstad és Steynsburg közötti főút közelében.
Sárgával jelölve a januári, pirossal a februári pozíciók.
2015. január 23. - február 03.

Vajon miért kedveli az öntözött mezőgazdasági területeket? S csak ő szereti ezeket a farmokat?

A válasz egyértelmű. Ahol víz van, ott általában étel is van gólyáink számára, s nem kizárólag a vizekben élő kétéltűekre vagy halakra kell gondolni. Egyrészt a vizes helyeken a növényzet is jól fejlődik, s ahol növényzet van ott az azokat fogyasztó rovarok is megjelennek, ráadásul a föld alatti járatokban élő rágcsáló vagy rovarevő emlősök is gyakrabban kényszerülnek elhagyni járataikat. S ez ugyebár minden olyan madarat is odavonz, amelyek mindent elkapnak, ami mozog és amit le bírnak gyűrni. Márpedig a gólyák ilyenek. :-)

Gólyák, gémek, kócsagok, sirályok, sőt a ragadozómadarak is előszeretettel időznek hosszabb ideig az öntözőberendezések környékén, legyen az itt Európában vagy akárhol a világ más tájain.


Gondolom sok kedves olvasóban felmerült a kérdés, hogy Picurhoz hasonlóan miért nem kerestetjük meg Keszit is, ha már két hete ugyanazon a helyen tartózkodik? Természetesen már intézkedtünk ez ügyben is. ;-)

Keszi és Picur térképe a satellitetracking.eu honlapon >>

Öntöző berendezésen pihenő, vonulásban lévő gólyák az izraeli Agamon Hula közelében.
Forrás: Twitter, 2014.08.21.
A legkisebb víz is fontos gólyáinknak. Picur is minden nap meglátogatja, a már jól ismert aprócska vizes mélyedést, a Greytown közelében lévő réteken. A Google Föld 3D nézetén látható, hogy ott sűrűbbek a pontok. 
Sárgával jelölve a januári, pirossal a februári pozíciók.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Károly!
Örülök, hogy Keszi is jól van és annak is, hogy felkeresik majd ottani madárbarátok!:):)
Köszönöm a hirt és a szép fotókat!
Üdv:kugizu

Unknown írta...

Kedves Karcsi!
Jó lenne Keszit is lencsevégre kapni.
néztem a térképet, olyan mintha Horka már elindult volna visszafelé.
Vajon Halász merre lehet? Biztos ő is készül hazafele.
Láttam hogy Tura az inaktívak közé került. Tudtok róla valami rosszat?
Nógrád sem jelentkezik ősz óta.
Üdv Zsuzsi

Névtelen írta...

Sajnos, én is észleltem, hogy Tura "eltűnt"!:(:(-Ez már biztosan rosszat jelent?
Nógrád utolsó hire aug.28-án volt fenn a térképen!
Köszönöm!

Nagy Károly írta...

Mivel Turától fél éve nem érkeztek adatok, s az utolsók még Törökországból jöttek, ezért került az inaktívak közé.
De nem tudjuk, hogy a jeladója romlott el vagy elpusztult? Az utóbbinak elég nagy az esélye, ha figyelembe vesszük, hogy a sérülés vagy legyengülés után felerősödött, egészségesnek tűnő, majd szabadon engedett madaraknak általában mi lett a sorsa.

Névtelen írta...

Köszönöm a választ, nagyon sajnálom Turát!:(-Vonulása kezdetén már Románia NYi részén volt,innen hazatért pár napra!-Lehet,érzett valamit?-És, sztem, a Fogarasi havasokat átrepülte!:)-Nagy teljesitmény!

Kata. írta...

Szia Karcsi! Fáj, hogy a sok jó hír közé bekerült egy fájdalmas hír is, de azért hátha...én még nem gondolok a legrosszabbra! Remélem sikerük Keszit is elkapni, de nagy öröm lenne az is! Gólyáink már csomagolnak, lassan indulnak hazafelé, nagyon-nagyon várjuk őket, és drukkolunk nekik, hogy mind hazaérjen, és jöjjenek a fiatalok is, sokan-sokan! Köszönjük az újabb bejegyzést :-) Kata.

Névtelen írta...

Nem gondoljátok, hogy Karcsi megérdemelne egy afrikai utat? Mondjuk kisrepülőn, hogy tudja követni a gólyákat. Talán jövő télen.

Összedobjuk neki? :)

Adrienne

Nagy Károly írta...

Nem rossz gondolat. Támogatom az ötletet! :-D