2012. július 2., hétfő

Beszámoló az I. Nagyhalászi Gólyafesztiválról


Jobb későn, mint soha. ;-)

Már több mint egy hete túl vagyunk a nagy eseményen, de még nem volt időm egy részletes beszámoló elkészítésére. Mivel sok időm most sincs, így nem halogatom tovább, s „röviden” megpróbálom összefoglalni a Gólyafesztivál történéseit.

Később talán majd további bejegyzésekben írok még a most megemlítésre kerülő témákról, külön-külön bővebben is, mert némelyik igazán megérdemli a részletesebb kibontást.

Az első nap (2012. június 23. szombat)

Az előzetes terveknek megfelelően alakultak az események, így 10 órakor a három gólyalábas csoport (Garagulya, Ort-Iki, Vaga Banda) látványos felvonulásával megkezdődött a program, majd a fesztivál ünnepélyes megnyitója után előadásaikkal folytatódott. Azt hiszem, hogy ezen a programon minden érdeklődő remekül szórakozott (a gyerekek aktív résztvevőként is bekapcsolódhattak az előadásokba). Ügyességükkel lenyűgözték, humorukkal jókedvre derítették a fesztiválozókat, így megadták az alaphangot a szombati napnak. S nem mellékesen a Vaga Bandában egy 3 méteres gólya is résztvevője volt a Gólyafesztiválnak. :-)



Gólyalábasok felvonulása, élükön a hatalmas gólyával ::: 2012.06.23. Fotó: Papp Ferenc
Orosz Károly polgármester megnyitja az I. Nagyhalászi Gólyafesztivált. ::: 2012.06.23. Fotó: Nagy Károly
A Garagulya műsorában fontos szerepe volt a bajszoknak és a táncnak is. :-) ::: 2012.06.23. Fotó: Papp Ferenc
A Vaga Banda gólyája és közönsége ::: 2012.06.23. Fotó: Szűcs Róbert

Ettől kezdve a fesztivál végéig gyermek és felnőtt egyaránt kikapcsolódhatott a zöld játszóházban, a kézműves foglalkozásokon, vagy röptethették a nyílvesszőket, s a gyerkőcök megkezdhették az iskola aszfaltos sportpályáját telerajzolni gólyákkal. Az érdeklődők MME standjánál végig hozzájuthattak az aktuális információkhoz az éppen zajló programokról és fesztivál ajándékokat is vásárolhattak, támogathatták gólyavédelmi programunkat.

Természetesen a gólya és a béka volt az agyagozás fő motívuma is. ::: 2012.06.23. Fotó: Nagy Károly
A fafaragás is népszerű program volt. ::: 2012.06.23. Fotó: Nagy Károly
Megpróbáltam én is nyílvesszőt röptetni, először nem túl nagy sikerrel. :-) ::: Fotó: Nagyné Uhrin Henriett
Népszerűek voltak az egyedi, kézzel festett gólyás kavicsok, melyeken a Halász család elmúlt öt évének pillanatai lettek megörökítve. ::: 2012.06.23. Fotó: Nagy Károly

A déli órákban lapcsánka party keretében vagy egy babgulyás elfogyasztásával csillapíthattuk éhségünket, majd 13 órától ismeretterjesztő előadások kezdődtek a Művelődési Házban (szemben az iskolával, ahol a fesztivál fő helyszíne volt), ahol már az első napon is megtekinthető volt a gólyás rajzpályázat beérkezett műveiből rendezett kiállítás.

A következő előadásokat láthatták az érdeklődők:
  • A Halász családról és a gólyák hazai helyzetéről; Gólya-gyűrűzés és eredményei Magyarországon (Nagy Károly, MME); 
  • Védett természeti értékek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében; s a fekete gólyák védelme (Habarics Béla, HNPI); 
  • Gólyavédelem a Zemplén, Taktaköz, Bodrogköz vidékén (Serfőző József, ANPI); 
  • Érdekes gólyafészkek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és országszerte (Pásztor Tamás, MME önkéntes).

Sülnek a lapcsánkák, hála a Nyírségi Ízkirályoknak! ::: 2012.06.23. Fotó: Szűcs Róbert
Előadás gólyáinkról és a gyűrűzések eredményeiről ::: 2012.06.23. Fotó: Szűcs Róbert
Habarics Béla (HNPI) megyénk védett természeti értékeiről és a fekete gólyákról tartott előadást. ::: 2012.06.23. Fotó: Szűcs Róbert

Jómagam az előadásom után elindultam, hogy Görögh Zolival megkezdjük a gyűrűzést Nagyhalász fiókás gólyafészkeinél. Mivel az első lakott fészek Kecskéshegyen van, 5 kilométerre a Gólyafesztivál központi helyszíneitől, ezért akik oda nem tudtak eljönni, azok élvezhették tovább az előadásokat.

Az gyűrűzés 14 – 18 óra között zajlott, az eredeti tervek szerint Kecskéshegyen kezdtünk, s Nagyhalász 7,4 kilométerrel távolabb lévő, Ibrány felőli végén fejeztük be. Röviden minden fészeknél beszéltem a gólyagyűrűzés céljairól, majd a gyors gyűrűzések után lehoztunk egy-egy fiókát, s az érdeklődők, főként a gyerekek örömmel vették szemügyre őket testközelből. Ezután a fiókát, s a bátrabb jelentkezőket emelőkosárral felvittük, hogy lássák milyen is egy gólyafészek egészen közelről.

Az 5 fészekben a 13 fiókából 11-et gyűrűztünk meg. Kecskéshegyen 5 nagy fióka volt a fészekben, de kettőjükre nem került gyűrű, mert nem értük el őket.

Mindenhol jelentős érdeklődés mellett végeztük a gyűrűzéseket, a gyermekek és felnőttek egyaránt életre szóló élményeket szerezhettek, s a gólyákkal kapcsolatban közvetlen tapasztalatokkal gazdagodhattak. 

Az öt fészek a gólyafészek adatbázisban:

Az idén 16 fészekben gyűrűztük meg a fiókákat megyénkben: Csengersimán, Timáron, Balsán, Gávavencsellőn, Ibrányban és Nagyhalászban. Összesen 46 fióka nevelkedik ezekben a fészkekben, s ebből 41 viseli jelöléseinket (három fióka nem volt elérhető, kettőt pedig elpusztulva találtunk Ibrányban, lásd az előző bejegyzést: Gólyamentéssel végződött a mai Gólya Roadshow a Felső-Tisza mentén). További 4 fészekben még túl kicsik voltak a fiókák a gyűrűzéshez.

5 fiókás fészek Kecskéshegyen ::: 2012.06.23. Fotó: Nagy Károly
Egy fióka maradt életben az Arany J. u. 257. előtti fészekben. ::: 2012.06.23. Fotó: Nagy Károly
1H544 – az Arany J. u. 165. előtti fészek két fiókája közül az egyik ::: 2012.06.23. Fotó: Nagy Károly
Halászék fiókáinak gyűrűzése a gólyakamera képein

A levitt fióka visszaérkezése, a webkamera optikáján keresztül

Közel százan figyelték lentről a Halász fiókák gyűrűzését. ::: 2012.06.23. Fotó: Nagy Károly
Valami hasonlót láthattak azok, akik a webkamera képein figyelték a gyűrűzést. ::: 2012.06.23. Fotó: Szűcs Róbert
1H547 – Ő lent kapta meg a gyűrűjét. ::: 2012.06.23. Fotó: Szűcs Róbert
A különböző gyűrűtípusok bemutatása ::: 2012.06.23. Fotó: Papp Ferenc
Ismerkedés a gólyafiókával ::: 2012.06.23. Fotó: Papp Ferenc
Az utolsó fészekben két fióka nevelkedik (Ibrányi út vége). ::: 2012.06.23. Fotó: Nagy Károly

19 órakor elérkezett az első nap utolsó programja, a nagyhalászi gólyákról készített fotóimból rendezett kiállítás megnyitója a Csuha-Kállay Kúriában, melyet egyébként már reggeltől meg lehetett tekinteni. Emellett a múlt századi gólyás fotókból, s a régi idők gólyákkal kapcsolatos dokumentumaiból is berendeztünk egy sarkot (pl. felmérőlapok, összesítő füzetek 1950-1980 környékéről, vagy a gólyatartó állvány eredeti tervrajzai 1980-ból). S ami szintén egy nem tervezett, spontán ötletként jött, az a Török Judit barátom nekem küldött munkáiból berendezett sarok volt, ahol az általa készített festményeket, díszpárnát, bögréket és pólókat tekinthették meg a látogatók. Mindhárom kiállítás elnyerte a vendégek tetszését, amit a vendégkönyvbe írt kedves bejegyzésekből is megtudhattunk.

A fotókiállítás megnyitója ::: 2012.06.23. Fotó: Nagy Károly
Török Judit barátom műveinek szentelt sarok a fotókiállításon ::: 2012.06.23. Fotó: Nagy Károly
Részlet a régi gólyás dolgoknak szentelt sarokból ::: 2012.06.23. Fotó: Papp Ferenc

A második nap (2012. június 24. vasárnap)

A második nap a pályázatok, versenyek és vetélkedők jegyében telt, de előtte még ünnepélyesen felavattuk a gólyáink tiszteletére állított Gólyafát, amit Hajdu Attila nagyhalászi fafaragó készített az elmúlt hetekben. A Református Idősek Otthonának lakója, Nagy Vilmos szavalta el Arany János versét (A rab gólya), majd a résztvevők megtekinthették a Gólyafát és a rá helyezett fatáblákat, melyeken a Halász család 2008. óta ismert lakóinak nevei és a fiókák gyűrűinek azonosítói olvashatóak. Ezentúl minden évben felkerül majd egy újabb tábla.

A Gólyafa ünnepélyes avatásán Nagy Vilmos szavalta el Arany János versét. ::: 2012.06.24. Fotó: Nagy Károly
Minden évet megörökít egy-egy fatábla. ::: 2012.06.24. Fotó: Nagy Károly

Ezután elkezdődött a „Gólyafészek látogató akadályverseny”, melyen mintegy 20 résztvevő indult el, s az egyes gólyafészkeknél megoldott feladatok után tovább futottak vagy kerékpároztak a következő fészekig. 11:30-tól az iskola udvarán álló színpadon lezajlott a rajz- és az irodalmi pályázat díjátadója, majd 12:30-kor a Művelődési Házban megkezdődött a vers- és prózamondó verseny. Délután egytől a „Gólyás Ki-Mit-Tud? és ügyességi vetélkedő” csapatai vetélkedtek az iskolai sportpálya árnyékos gyepén.

Gólya viszi a fiát – a „Gólyás Ki-Mit-Tud? és ügyességi vetélkedő” csapatai élvezték a közös játékot. ::: 2012.06.24. Fotó: Görögh Zoltán

Ezután már csak a vasárnapi versenyek és vetélkedők eredményhirdetése volt hátra, s 15 óra után bezártuk az I. Nagyhalászi Gólyafesztivált. Ha rajtunk múlik, akkor jövőre veletek és sok-sok újabb gólyakedvelővel együtt újra találkozunk Nagyhalászban. ;-) 

A pályázatok, versenyek és vetélkedők díjazottjai

Minden díjazott a Gólyafesztivál különböző ajándékcsomagjait kapta, stílusosan a fesztivál logóját is tartalmazó vászonszatyorban (pólók, bögrék, sapkák, könyvek, fa társasjátékok, hűtőmágnesek stb.). Akik nem tudták a helyszínen átvenni, azoknak postai úton juttatjuk el az ajándékcsomagot.


Irodalmi pályázat

Alsó tagozat:
1. Kormány Szabolcs (Nagyhalász)
2. Dajka Virág (Nagyhalász)
3. Bodnár Dániel és Pinke Domonik (Nagyhalász)

Felső tagozat:
1. Dajka Sára (Nagyhalász)
2. Konyha Dávid (Nagyhalász)
3. Tóth Fruzsina (Nagyhalász)

Felnőtt kategória:
1. Kónya Kitti (Bőcs)
2. Kovács Viktor (Kisvárda)

Rajzpályázat

Mintegy 100 rajz érkezett Budapestről, Nyíregyházáról, Ajakról, Újfehértóról, Kisarról, Kölcséről és Nagyhalászból.

Alsó tagozat:
1. Cserepka Fanni (Budapest)
2. Győri Veronika (Budapest)
3. Kmetz Csenge (Nagyhalász) és Toldi Nikolett (Kisar)
Különdíjasok: Mészáros Eszter (Nagyhalász) és Fojt Sára (Budapest)

Felső tagozat:
1. Kelemen Csaba (Nagyhalász) és Balaton Áron (Nagyhalász)
2. Gulyás Dorka (Nagyhalász)
3. Tóth Fruzsina (Nagyhalász)
Különdíjasok: Sebők Barbara (Ajak), Kovács Eszter Gizella (Ajak), Varga Vivien (Ajak), Széki Klaudia (Ajak) és Csombók Panna (Nagyhalász)

Felkészítő tanárok: Rozinka László (Ajak), Mátlagné P. Anikó (Budapest), Szabó-Jakab Judit (Nagyhalász)

Csombók Panna átveszi a rajzpályázat egyik különdíját. ::: 2012.06.24. Fotó: Ács László
Részlet a gólyás rajzpályázatra érkezett alkotásokból rendezett kiállításból ::: 2012.06.23. Fotó: Nagy Károly

Gólyafészek látogató akadályverseny

1. Dajka család és a Storky csapat
2. Kormány család
3. PD (Panny és Dorka)

Vers- és prózamondó verseny

Alsó tagozat:
1. Kormány Gábor
2. Nagy Dorina
3. Szabó Nikoletta

Felső tagozat:
1. Tóth Judit
2. Bódi Lajos
3. Vida Dominika

Különdíjas: Török Márton (óvodás)

Török Márton óvodás átveszi különdíját. ::: 2012.06.24. Fotó: Ács László

Gólyás Ki-Mit-Tud? és ügyességi vetélkedő

1. Csuhások (49 pont)
2. Gólyafészek (45 pont)
3. Bambulák (43 pont)
4. Fehérgólyák (42 pont)

A Csuhások csapata a díjátadón ::: 2012.06.24. Fotó: Görögh Zoltán
Csoportkép készül a díjátadó résztvevőiről és a Zöld Játszóházban készült gólyáról ::: 2012.06.24. Fotó: Ács László
Köszönjük minden pályázónak és versenyzőnek a részvételt, s ezúton is gratulálunk a díjazottaknak!

Ezennel bezárom az I. Nagyhalászi Gólyafesztivált. Jövőre veletek, ugyanitt! :-) ::: 2012.06.24. Fotó: Görögh Zoltán

Köszönetnyilvánítás

Ha nem áll mögöttünk egy csapat lelkes önkéntes segítő, akkor mindez nem valósulhatott volna meg.
Nekik szeretném megköszönni most, hogy tették a dolgukat, s együtt összehoztuk ezt a rendezvényt!

Legelőször a Gólyafesztivál első ötletétől a végéig mellettem álló szűk szervezőgárdát emelném ki, akik nélkül bele sem vágtam volna. Köszönöm Szennai-Nagy Erikának (Petőfi Sándor Művelődési Ház), Ujhelyiné Magyari Zsuzsannának (Csuha Antal Általános Iskola), Görögh Zoltánnak (MME) és Nagy Zsoltnak (MME), hogy az elmúlt két hónapban sokszor szabadidejükben is azon morfondíroztak, miként lehetne szebb vagy jobb egy-egy programunk! Köszönöm családtagjainknak, hogy ebben a munkában támogattak bennünket!

Nagyhalászból sokan segítették munkánkat, s biztosan nem sikerül mindenkit név szerint megemlíteni, de aki kimaradt, annak is köszönöm a közreműködést!
Név szerint:
  • Orosz Károly (polgármester) és Petró László (iskolaigazgató) támogatása nélkülözhetetlen volt;
  • Hajdu Attila fafaragó, aki a Gólyafát megalkotta;
  • Lisovszki Róbert, Nyerges Richárd, Lukács Zoltán, Tamaska Imre, Szarvas Sándor, polgárőrök, akik figyeltek a rendre és a biztonságra, különösen a gólyalábasok felvonulása és a gyűrűzések során;
  • Szabó Zoltán, aki a színpadoknál a technikát kezelte;
  • Oláhné Szilágyi Mária, Kovács Anita, Ujhelyi Georgina, Barati Andrea, Kovács Beáta, Szentpéteri Szabina, Balatonné Gerák Mária, Katonáné Bacskai Éva, Nagy Antalné, Pálóczi Jolán, Nagy Piroska, Gosztola Ferencné, Ujhelyi Ágnes, Bacskai János, Kulcsár Zsanett, Kovács Sándorné, Kormányné Gönczi Valéria, Rózsáné Harsányi Irén, Hadházi Judit, Dr. Laczjákné Albert Csilla, Szőkéné Kocán Matild, Feketéné Ádám Judit, Gönczi Béláné, Vegera Sándorné, Béres Jánosné, Gebri Szilárdné, Kropkóné Gulácsi Andrea, Czirjákné Veszeli Krisztina, Lippai Gabriella, Szentirmai Gáborné, Kernács Jánosné, Lippainé Kósa Mária, Varga Sándorné, Veres Károly, Szabó-Jakab Judit, Kelemenné Móré Andrea, Szuhár Miklós, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és a Csuha Antal Általános Iskola munkatársai és önkéntesei;
  • Tomasovszki Antalné, Here Antalné, Kassai Istvánné, Szabó Zoltánné, Hajnal Attiláné, Hegedűs Attiláné, akik az iskola konyháján serénykedtek;
  • Molnár Sándor és a Rétközi Sólymok íjászegyesület tagjai;
  • Potornai Tibor, aki az Erzsébet Eszpresszó részéről az frissítő italokat biztosította.

Köszönöm a közreműködést és a részvételt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársainak és önkénteseinek!
Név szerint:
  • Ács László, Drexler Máté, Drexler Szilárd, Kincses László, Lapis Barbara, Nagy Marietta, Nagy Réka, Papp Ferenc, Szász Péter, Török Anett.

Köszönöm továbbá:
  • Szoboszlai Gyulának és a Nyírségi Ízkirályok csapatának a finom lapcsánkákat;
  • Szalai Ritának, Révészné Petró Zsuzsának és Hetey Brigittának, a Nyíregyházi Állatpark munkatársainak, hogy közreműködtek a rendezvény népszerűsítésében;
  • Török Juditnak és Tomecz Istvánnénak a Gólyafesztiválra készített egyedi ajándékokat!

S végül, de nem utolsó sorban, köszönöm mindenkinek, aki részvételével hozzájárult a Gólyafesztivál sikeréhez!

A rendezvény a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt Gólya Roadshow akciója keretében, a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával valósult meg.








Fotógalériák az I. Nagyhalászi Gólyafesztiválról:


Média megjelenések

A Gólyafesztiválról tucatnyi internetes portálon adtak hírt, számos nyomtatott újságban jelentek meg cikkek, az MR1 Kossuth Rádió műsorában élőben jelentkeztünk be, s a TV2 és a Kölcsey TV is beszámolt rólunk esti híradójában.

Címlapon a Vasárnapi Keletben

TV2 riport – Sajnos ők csak vasárnap délután érkeztek forgatni, így a leglátványosabb programokról lemaradtak.


Kölcsey TV riport – Ők szombaton forgattak, s a hétfői híradóban adták le a riportot.


11 megjegyzés:

Edit írta...

Kedves Karcsi!

Nagyszerű beszámoló, köszönjük szépen! Ha esetleg érdekel itt van még egy fotógaléria a fesztiválról:

Mitsuhiro Hashimoto fotói:
https://plus.google.com/u/0/photos/113698853003542180479/albums/5760908242574448865


Szép napot Neked és mindenkinek! :-)

Üdv, Edit

Nagy Károly írta...

Szia Edit!

Köszi a linket!
Ha nem gond, akkor a Mitsuhiro fotógalériájának linkjét is odarakom a többihez.
S üdvözlöm Mitsuhiro-t! :-)

Üdv,
Karcsi

Edit írta...

Szia Karcsi!

Persze, hogy nem gond...sőt...köszönjük szépen! :)

Névtelen írta...

Szia Karcsi!

Nagyon szép és részletes beszámolót írtál, gratulálok! :-)
A fotós albumokat már megnéztem, ahogy sorban felkerültek ;-)...látszik, hogy nagyon jó hangulat volt.

Örülök, hogy sikeres lett az I.fesztivál! Nem kis munkátok van benne az biztos.
Nagyon megérte a sok előzetes szervezés, gazdag érdekes programokkal színesítettétek e 2 napot.
Ügyesek vagytok! ;-)

Gyönyörű a gólyafa, lementettem a fotóidat. Nagyon vártam az alkotója nevét.
Szívből gratulálok Hajdu Attila úrnak! :-)

Várom a névadást! ;-)

üdv
gg Heni

Unknown írta...

Hi Karcsi,

We had a wonderful day at Nagyhalasz. Thank you for everything.

Greetings from Germany.

Mitsuhiro

Judy írta...

Kedves Karcsi!
Le a kalappal előttetek, így, ilyen szuper módon megszervezni és levezényelni 2 napot, sűrű, szinvonalas tartalommal megtölteni ennyi gólyaszerető ember örömére! Szeretettel gratulálok ehhez a nagyszerű 2 naphoz! :-)

Nagy Károly írta...

Kedves Edit!

Köszönöm a hozzájárulást! :-)

Üdv,
Karcsi

Nagy Károly írta...

Kedves Heni!

Köszönöm a többiek nevében is!

Üdv,
Karcsi

Nagy Károly írta...

Szia Judy!

Mi köszönjük a csodás ajándékokat!
Hamarosan postázok neked én is valamiket. :-)

Üdv,
Karcsi

Nagy Károly írta...

Hi Mitsuhiro,

I'm glad you enjoyed the festival!

Come next year! :-)

Best wishes,
Karcsi

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Köszönöm a részletes beszámolót, a képeket, és szeretnék gratulálni a nagyszerű szervezéshez neked is, és mindenkinek, aki hozzájárult a fesztivál sikeréhez! :-)

Üdv: Kelta