2012. július 14., szombat

Új gólyakamera tesztelése Nagyhalászban


Hétfő délelőtt felszereltünk egy új kamerát a templom tornyára, hogy teszteljük, milyen is lenne, ha folyamatos mozgóképet (streaming video) közvetítenénk Halászékról vagy más gólyacsaládról.

Ehhez az eddiginél jóval gyorsabb internetkapcsolatra volt szükségünk, ami sajnos az elmúlt években nem állt rendelkezésünkre. Idén tavasszal adódott a lehetőség, hogy az ibrányi WES Net Kft. mikrohullámon lőjön át nekünk gyorsabb internetet, s a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében újabb gólyakamerákat állítsunk működésbe a magyar-szlovák határ menti megyékben.

Április végén szereltük fel a mikrohullámú internetkapcsolathoz szükséges eszközöket a templomtoronyban, de csak néhány hete helyeztük üzembe. ::: Fotó: Nagy Károly, 2012.04.20.

Mivel a pénzügyi lehetőségek csak a nyár közepére tették lehetővé, hogy az új kamerákat beszerezzük, így először csak egyet vettünk tesztelésre. Hol máshol lett volna alkalmasabb hely egy új kamerarendszer kipróbálására, mint Nagyhalászban. Persze közben a video stream fogadására és kiszolgálására is fel kellett készíteni a „gólyakamrás” webszerverünket.

A teszt eredménye az lett, hogy az új rendszer működik, így pénteken leszereltük a kamerát, s a jövő héten, ha minden jól alakul, felkerül majd a végleges helyére. Hol lesz az a hely? Valahol Nógrád megyében, a pontos hely egyelőre maradjon titokban. ;-)

Miért nem marad ez a kamera Nagyhalászban? Mert ide egy kevésbé nagy látószögű optikával szeretnénk fókuszálni. :-)

Az alábbi 8 és fél perces videót a kamera június 11-én mentett nappali, esti és éjszakai perceiből vágtam össze. Érdemes nagyobb méretben nézni!


Az új kamerákat a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében, a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával szerezzük be és működtetjük.


8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Karcsi! Ez ám az öröm, hát még ha a halászi fészket nézhetnénk ilyen kamerával! Gratulálok az új kamerákhoz, és sok sikert a további munkátokhoz, remélem hamarosan megtudjuk, hova szerelitek a következő ilyen kamerát! Gyönyörű a videó, talán már a kirepüléseket így nézhetjük?
Köszönet érte: Kata.

Nagy Károly írta...

A bejegyzésben látható videót még 11-én kézzel mentett rövid részletekből vágtam össze, de 12-én estétől a 13-i leszerelésig már működött a szerver archiváló script-je is. Az archivált videókba most belenézegettem, s eszméletlen jó pillanatokat találtam. Ha lesz egy kis időm, akkor összevágok pár videót etetésekből és a fiatalok szárnypróbálásaiból.

Már bánom, hogy a mikrofont nem próbáltuk ki, meg egy kicsit azt is, hogy nem hagytuk fent ezt a kamerát a szezon végéig. :-)

Üdv,
Karcsi

Jutka mama írta...

Szia Karcsi!
Csodálatos lesz ez a kamera, bizony nagyon jó lenne a halászi fészket nézni ilyen kamerával. De ami késik, nem múlik.
Sok sikert a munkátokhoz és örülök, hogy ilyen fejlesztésre lett lehetőség.
Üdvözlettel

Kata írta...

Ami késik, nem múlik, nem tudjátok már visszaszerelni? Mondjuk a szezon végéig:)Kata.

Névtelen írta...

Szia Karcsi!

Megint egy kis izgalom :-)
Ludányhalásziban nagyon sok fészek van. Attól is függ, hogy merre tekereg a net szolgáltatás, gondolom valamelyik Ipoly menti település lehet. Vagy nem? :-)

Jó volt látni őket, az egyik hogy csipkedte a szűlője popsiját :-)
Kíváncsi lettem volna a hangra, mivel pár méterrel messzebb van, nem biztos hogy jól működne náluk, sok a külső zaj.

Naponta nézem a dobogós neveket ;-)
talán majd énekelhetjük, hogy...jöjj vissza Vándor... :-)

üdv
ggHeni

Nagy Károly írta...

Már eldöntöttem, hogy ezt a kamerát elviszem hétfőn Nógrád megyébe, úgyhogy már nincs visszaút. :-)

De hétfőn sok mást is intézek Budapesten, akár még egy kamerát is Nagyhalászba. Ki tudja, hogy mire lesz időm. ;-)

Rita írta...

Szia Karcsi!
Köszi a kamerás beszámolót. Fantasztikus ez a kamera, csodás az "élő" közvetítés.
Ilyen közvetítés lenne jó minden fészeknél.
Remélem jut időd hétfőn akár egy kamerára is.:-)
Rita

Névtelen írta...

Szia Karcsi!
Köszönjük, hogy megemlítettél minket az internet kapcsán :)
További sok sikert a munkátokhoz!

Üdv,
Kulcsár Ferenc
WES Net Kft.