2012. június 21., csütörtök

Gólyamentéssel végződött a mai Gólya Roadshow a Felső-Tisza mentén


Az előző bejegyzés után a mai cím lehetne Kitikkadva 2, mert a hőség nemhogy csillapodott volna, de egyre fokozódott. Mivel a Felső-Tisza mentén ma gyűrűztük a gólyafiókákat, ezért a bőrünkön éreztük, hogy miért is fontos számukra a szülők által érkező vízutánpótlás, amit nemcsak isznak, de szó szerint zuhanyzásra is használnak. A fészkek jelentős részében vizesek voltak a fiókák, ami valamelyest enyhítette a gyötrő kánikulát.

Az elmúlt években 40-50 fiókát jelöltünk meg színes gyűrűkkel a Felső-Tisza menti településeken, s az idén már sikerült a 2009-as fiókák közül költésbe kezdett madarat megfigyelni: Már költenek a 2009-ben kirepült fiatalok!

A mai melegben 24 fiókát sikerült meggyűrűzni Timár, Balsa, Gávavencsellő és Ibrány településeken, s az eredetileg tervezettnél hamarabb fejeztük be a munkát, mert…
De erről majd a cikk végén írok.

Néhány fotóval folytatom, melyeket mobiltelefonnal kattintottam. Ezek többet elmondanak, mint a száraz sorok.


A szülő a kéményről figyelte a gyűrűzést.
(Timár Szabadság utca 14., 2012.06.21.)
H691 – az ő egyik szüleje a szomszédos oszlopról figyelt.
(Timár Szabadság u. és Dózsa u. kereszteződés, 2012.06.21.)
Ebből a fészekből egy szabályosan összetekert zsineget is eltávolítottunk. Korábban többször írtam már arról, hogy ezek milyen komoly sérüléseket okozhatnak.
(Timár Hunyadi u. 13., 2012.06.21.)
Gólyafiókák, Tokaji hegy és templomtorony
(Timár Hunyadi u. 13., 2012.06.21.)
Szöcskék és piócák – ezek ette az egyik fióka, amit kiöklendezett az emelőkosárba.
(Balsa Rákóczi Ferenc utca 57., 2012.06.21.)
A balsai óvodások, ahogy a fentebbi képen látható timáriak is, már nagyon várták az idei gólyagyűrűzést.
(Balsa Rákóczi Ferenc utca 57., 2012.06.21.)
Ennél a fészeknél nem gyűrűztünk, mert a fiókák picik voltak még. A szülő nem repült el, amikor felemelkedtünk a fészek magasságába.
(Gávavencsellő Petőfi u. 73., 2012.06.21.)
A mai nap egyetlen 5 fiókás fészkének lakói lapulnak.
(Gávavencsellő Tisza utca 99., 2012.06.21.)
Vigyázat gólyafröccs! – egy presszó melletti humoros figyelmeztetés.
(Gávavencsellő Petőfi utca 184. (templom mellett), 2012.06.21.)
A fészkek többségében az idén 3 fióka nevelkedik. A többi még a tojásban vagy a kikelés utáni hetekben elpusztult
(Gávavencsellő Petőfi utca 184. (templom mellett), 2012.06.21.)
Itt is picik voltak a fiókák, de már gyűrűzhetőek.
(Ibrány Jókai Mór u. 28., 2012.06.21.)
S akkor most jöjjön a mai gyűrűzés utolsó momentuma, ami miatt egy kicsit hamarabb befejeztük a munkát.
A Gólyanapló rendszeres olvasói már jól tudják, hogy a gólyák élete nem csak játék és mese. Sok minden veszélyezteti életüket, melyeknek jelentős részében szerepe van az embernek, de számos olyat ismerünk, ami az egymással vívott harcról szól. Ezek a legtöbb esetben a fészek birtoklásáért zajlanak.

Korábban többször írtam már a fiatal, még nem költő gólyák támadásairól, melyeket általában csapatostól intéznek egy-egy fészek megszerzése végett. Például ebben a bejegyzésben: Fókuszban a lovak és az idegen gólyák támadásai

Ibrányban, a Dózsa György u. 2. szám előtti fészekbe felemelkedve szomorú kép fogadott bennünket. A három, anyányi fióka közül kettő elpusztult, s véresen, kitekeredett végtagokkal feküdt a fészekben. A harmadik szintén vérfoltokkal, s a fején sebekkel feküdt mellettük. Szívszorító látvány volt, s azonnal tudtuk, hogy itt idegen gólyák támadásai okozhatták a bajt. A fészek melletti ház lakóitól megtudtuk, hogy tegnap 4-5 idegen gólya támadta a fészket, s azóta is látták őket a környéken. A fészek gazdái idegesen repkedtek a közelben, s amikor a még élő fiatalt lehoztuk, le is szálltak a fészekre. A két elpusztult fiókát is lehoztuk és a ház kedves lakói elhantolták őket.

A fiókák, a tetemek állapota alapján, valamikor a tegnap esti órákban vagy ma reggel pusztulhattak el. Mivel a támadások tovább folytatódhatnak és a megmaradt fiókán is sérülések voltak, ezért azonnal hívtuk a hasonló esetekben már többször segítő Nyíregyházi Állatpark munkatársát, s elvittük, hogy megvizsgálják, s a gyógyulás idejére otthont adjanak neki.

Este már azt a jó hírt kaptam felőle, hogy nincs komolyabb baja, már meg is vacsorázott, s a fején látott sebek is főként csak a bőr felületi sérülései. Valószínűleg a csőrükkel üthették a támadók, de neki szerencséje volt, nem úgy, mint testvéreinek.

A későbbiekben mindenképpen beszámolok majd az így megmentett fióka sorsáról.


Ez a szomorú látvány fogadott bennünket.
(Ibrány Dózsa György u. 2. (az emlékmű közelében), 2012.06.21.)
A sebesült fióka a lehozatal után.
(Ibrány Dózsa György u. 2. (az emlékmű közelében), 2012.06.21.)
Megérkeztünk az Állatparkba.
(Nyíregyházi Állatpark, 2012.06.21.)

5 megjegyzés:

Krisztina írta...

Kedves Karcsi,
köszönöm, hogy ismét jelentkeztél újabb és nagyon érdekes hírekkel. Csodásak a fotóid, csak az elpusztult kicsikért szakad meg a szívem és a szüleikért, akik ennyi ideig gondozták őket, és mégis erre a sorsra jutottak. Nagyon szomorú! Dehát ez a gólyák élete....
HÁLÁS KÖSZÖNETEM, hogy lehoztátok a megmaradt fiókát! Én nem vagyok az az állatbarát aki abban hisz, hogy nem szabad beavatkozni a természet rendjébe. Az ember már régen beavatkozott - és legyalázta a Földet a végletekig, de a legtöbben csak arra értik a "beavatkozást" ha menteni kell egy élőlényt. Úgy gondolom, azt tettétek ami a legjobb volt a kicsikének! Köszönöm!
Nagyszerű emberek vagytok - és nagyon örülök, hogy a kicsi gólya jól van. Nagyon szívesen viselném gondját :-) Szépséges kicsi madár.
Remélem személyesen is megismerhetlek majd Nagyhalászban szombaton és talán egy gólyácskát is megsimogathatok majd - ha ér az a megtiszteltetés!
Már alig várom, hogy mi történik a kedvenc nagyhalászi fészkeimben: a Coop-nál, a lámpásoknál és az Ibrányi út végén - de elsősorban Halász és Hajnal fogja az örömkönnyeket a szemembe csalni. :-)
Na ez jó hosszúra sikeredett, de szerettem volna ha tudod, hogy nagyon várom minden bejegyzésed, minden videód és fotód!
Nem győzöm eleget mondani, hogy köszönet mindenért és minden jót kívánok!
Üdvözlettel: Krisztina

Kata írta...

Uramisten Karcsi, hogy éltétek ezt túl....Nagyon kiváncsi lennék a véleményedre, az elmúlt 5 évben egyetlen egy fészekben se láttam ilyen durva fészekharcot, mint az idén, már sok helyen, többek között Darányban is, és különösen az a fájó, hogy költési, és fiókanevelési időszakban történtek ezek a támadások, több gólya támadta a fészkeket. Mi történhetett? Kik lehetnek ezek a támadó golyák?
És akkor már megragadom az alkalmat, hogy gratuláljak a sikeres gólyafestiválhoz, remélem mindenhol sikeres volt a gyűrüzés, én kicsit "sokaltam" a fészeklátogatókat, gólyababák nem örültek ennek! Köszönjük a hatalmas munkát, amit végeztetek, köszönet Görög Zolinak is, és nagyon várjuk a minnél jobb híreket a sebesült gólyababáról!
Szeretettel: Kata.

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Köszönöm szépen az új híreket!
Darányban történt három éjszakai támadást élesben néztem végig, utána a holland vérengzésről készült videót.., most Ibrány..:-(
A fészekben hófehér, nemes kiállású csodát látni.., a földön ahogy lépkednek, tekintélyt parancsoló, elegáns lényekké válnak..., nem találok magyarázatot arra, hogy miként tudnak ezek a csodaszép madarak ilyen szinten vérengző vaddá válni, mintha két énjük lenne...
Lehet a káros környezetei hatások ( vegyszerek, elektromágneses terek, savas esők ) eredménye az elmúlt időszakban történt sok, érthetetlen támadás?
Vagy csak nekünk "kívülállóknak" érthetetlen..?

Üdvözlettel: yokas

Wildcat írta...

Kedves Karcsi!

Köszönöm, hogy tudósítasz a blogodon keresztül minden jó és rossz eseményről, ami a gólyák életében történik. A feltett képeket is köszönöm. Sajnálom az elpusztult fiókákat, de örülök a megmaradt élőnek, és drukkolok, hogy teljesen felépüljön. Yokashoz hasonlóan én is döbbenten figyelem a támadásokat, amelyek elsősorban a fészek megszerzésére irányulnak. Talán, ha több üres fészek lenne, amit a fiatal gólyák birtokukba tudnának venni, nem lennének támadások? Ki tudja...?

Nagy Károly írta...

Ezeket a támadásokat ne gonoszságként fogjátok fel. Az új csapatot szerző hím oroszlánok sem gonoszságból űzik el a kivénhedt hímet, s ölik meg a nőstényei kisebb kölykeit. S ezekről már hallottatok, láthattátok a különböző természetfilm csatornákon. A bandázó fiatal felnőtt gólyáknál is valami hasonló zajlik le, csak ők fészket szeretnének szerezni.