2012. július 20., péntek

Szerdán kirepült Tisza és Borbolya, csütörtökön pedig Vándor is megtette első köreit!


Az előző bejegyzésben részletesen beszámoltam Tisza szerda reggeli első kirepüléséről, s az azt követő délelőtti szárnyalásairól. Csütörtökön este aztán megnéztem a régi kamera szerda reggel fél kilenc után mentett nagyobb felbontású képeit, s azokból kiderült, hogy szerda reggel Borbolya is kirepült.

Szerdán 08:46-kor tehát Borbolya is kirepült, s 2 perc múlva érkezett vissza.

Balról jobbra: Vándor, Tisza és Borbolya. ::: 2012.07.18. 08:44:49 (1280 x 960 pixel)
Balra Vándor, az ő csőre a legsötétebb, erről könnyen felismerhető. Jobbra Tisza látható. ::: 2012.07.18. 08:47:26 (1280 x 960 pixel)
Már látják, hogy érkezik Borbolya. ::: 2012.07.18. 08:47:46 (1280 x 960 pixel)
Középen Borbolya, a megérkezése utáni pillanatban. ::: 2012.07.18. 08:48:00 (1280 x 960 pixel)

Csütörtökön reggel 07:48-kor Vándor is kirepült, s a fészek közel fél órán át üres maradt.

Csak Vándor maradt a fészekben (2012.07.19. 07:31-07:41) A 10 perces videó részlet első másodperceiben Tisza és Borbolya elrepül, s Vándor maradt egyedül a fészekben. (Korábban, 05 óra 05 perckor egyszer már egyedül maradt, amire egy gólyaleső hívta fel a figyelmemet.) Ekkor még nem jött meg a kellő bátorsága, de hamarosan ő is elhagyta a fészket. Egy pók is megtalálta 2 nap után az új kamrát, s az lebeg időnként a horizont fölött. :-)

Vándor is kirepült (2012.07.19. 07:41-07:51) – Az előző videón megörökített percek után nem sokkal, 07:48-kor Vándor is megtette a nagy ugrást. Érdemes megnézni, ahogy gyűjti a bátorságát és próbálkozik, majd egyszer csak mintha mi sem lenne egyszerűbb, elindul (a videón 06:44-nél). Ezután közel fél óráig üres volt a fészek.

Csütörtökön délután nem nagyon repkedtek a nagy szél miatt, így amikor arra jártunk, csak a fészekben tudtam megörökíteni őket.

A fészek, a fiatalok és a kamerák ::: 2012.07.19. 15:00
Tisza, a legbátrabb az idei Halász kölkök közül ::: 2012.07.19. 15:20

Az új kamera élő közvetítését a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében, a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával működtetjük.


26 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Nagy Károly!

Az általam rögzített videó szerint az egyik gólya már 07.19-én reggel 5:05-kor egyedül maradt a fészekben, tehát 2.5 órával hamarabb mit ahogy azt Ön leírta.

http://youtu.be/E0UwKP0tpdk

Ön írt is megjegyzést ehhez a videóhoz a youtube-on, de itt a blogban a videóban szereplő előbbi időpontot már figyelmen kívül hagyta.

Tisztelettel: Madárleső

Nagy Károly írta...

Kedves Madárleső!

Igen, valóban, ezért a blogban javítani fogom, s a szerverünk archívumából feltöltöm a megfelelő videót.. De nem is figyeltem, az Ön által feltöltött videó időpontját, csak azt, hogy feltöltött egy olyan videóanyagot, melyhez nem kért engedélyt az élő közvetítést szolgáltató szervezet egyik képviselőjétől sem. Természetesen mindenkinek joga van leszedni az internetről az élő képeket és videó folyamot, de ahhoz már nincs, hogy ezt feltöltse a YouTube-ra úgy, hogy nem jelzi a forrását.
Ezért is raktam be a hozzászólásba a pályázati projektünk szövegét, ami a videókép alatt is látható, ugyanis ők elvárják, hogy ez ott legyen.

Üdvözlettel: Nagy Károly

Kata írta...

Kedves Madárleső! Két észrevételem lenne:
1. Szerintem teljesen mindegy, legalábbis a madarak szigete fórumozói körében, hogy a harmadik fióka mikor maradt a fészekben. Két óra eltérés ide vagy oda, kirepülésnél számít, de fészekben maradásnál? Nem hinném, hogy óramű pontosággal kéne rögzíteni az adatokat, lényeg, hogy a kirepülések rendben megtörténtek, soha nem úgy fogunk emlékezni az első megtett körökre, hogy hány óra hány perckor történt, nekünk tökéletesen megfelel, hogy mondjuk 19-én megvolt az első kirepülés.
De a másik, ennél sokkal lényegesebb: ha már ekkora gondot okozott ez az időponteltérés, akkor talán nem névtelenül kéne betenni a megjegyzést, hanem vállalni a nevünket is, ez így lett volna tisztességes! Kata.

Névtelen írta...

Kedves Kata!

Ha figyelmesen elolvasta volna levelemet, akkor láthatta volna, hogy aláírtam, hogy Madárleső.

Teljesen mindegy, hogy ez a fejlécben szerepel, vagy a levél alján, ahol mások is aláírják a leveleiket.

Tisztelettel: Madárleső

Névtelen írta...

Tisztelt Nagy Károly!

Természetesen ezentúl jelezni fogom a forrást. Ezért kérem, hogy más szervezetekhez hasonlóan jelezzék a kamera honlapján, hogy mik az elvárások a kameráról levett tartalmak más oldalakon történő közzétételével kapcsolatban.
Az összes eddig általam az új kameráról levett és a youtube-ra feltett tartalom leírás rovatában elhelyeztem az Ön által kért szöveget.

Tisztelettel: Madárleső

Nagy Károly írta...

Kedves Mackó Úr!

Az nem megoldás, hogy Ön utólag a mi kameránk videója alá feltölt egy szöveget, többes szám első személyben: "...működtetjük". Ön ugyanis nem működtet semmit, csak a mások által működtetett kamerák eredeti tartalmát megosztja, megkérdezésük nélkül. Tévedésben van, ha azt gondolja, hogy nekünk kellene erről külön értesítést kitenni a weboldalra. Azok, akik mások eredeti webes tartalmait megosztják, előtte szokták kérni a felhasználáshoz a hozzájárulást. De nem csodálkozom mindezen, végül is nem engem zártak már ki több fórumról az elmúlt években.

Névtelen írta...

Tisztelt Nagy Károly Úr!

Csak azt a szöveget másoltam be, amit Ön az első videómba beírt. Az összes hasonló folyamatos képeket sugárzó madaras webkamera honlapján a világon mindenütt fel vannak tüntetve az adott kameráról levett tartalom továbbközlésével kapcsolatos elvárások, ha vannak ilyenek az üzemeltető részéről, és én ezeket igyekszem is betartani.Ezek a szolgáltatók megbecsülik úgy a nézőiket, hogy tájékoztatják őket a jogaikról is.
Én nem óhajtom a szórakozásra fordított időmet jogi procedúrákkal eltölteni. Több videót nem készítek erről a kameráról, és amennyiben az Ön szervezete felszólít, hogy az Önök szerint jogtalanul feltöltött videóimat távolítsam el a youtube-ról azt is készséggel meg fogom tenni. Tisztelettel: Madárleső

Névtelen írta...

Szia Karcsi!

Nagyon tetszettek a felvételek! Ahogy hipp hopp kireppentek és tettek pár rövid kört és aranyosan kelepelve örvendeztek egymásnak.
Itt izgultam Vándorral együtt :-) mikor tette szét a kis szárnyait ahogy a tesók elröppentek, az valami csúcs volt :-)...és aztán husss :-)

üdv
Heni

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Arról van információ, hogy ilyenkor, amikor már "nem férnek el" a fészekben, a szülők hol éjszakáznak? Valahol a fészek közelében?

Nagy Károly írta...

A szülők ilyenkor már a szomszédos lámpaoszlopokon vagy a Júlia Centrál kéményein pihennek. De legtöbbször a lámpaoszlopokon látjuk őket.

Jutka mama írta...

Karcsinak soha nem tudjuk meghálálni munkáját, ami által mi gyönyörű élményekhez juthatunk. Nem jegyzem a kicsik kirepülésének csak a napját, de óramű pontossággal nem. Hiszen a lényeg, hogy elérkezettnek érzi a kicsi, hogy megpróbálja milyen az élet a biztonságot jelentő fészken kívül.
Köszönöt a csodás élőképért, mellyel képtelenség betelni.
Köszönöm, Jutka mama

Nagy Károly írta...

Kedves Jutka mama!

Nem szükséges hálálkodni, szívesen csinálom. :-)
Ne nevezzük munkának, inkább afféle kiegészítő tevékenységnek. A munkám egészen más.

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Tisztelt Nagy Károly Úr!

Csak annyit szeretnék még hozzáfűzni a dologhoz, hogyha jól tudom ezt a kamerát nem a saját pénzén vette, valószínű hogy nekünk adófizetőknek is van hozzá némi közünk, hogy az MME tudott erre is pénzt áldozni. Most már nagyon sok hasonló kamera működik szerte a világban, és még a magán kézben lévő kamerák többsége esetén sincs semmilyen korlátozás, mert vannak olyan okosak, hogy tudják hogy így a videó megosztók révén a hírük pillanatok alatt eljut a világba. Az észtek pl. 6 ilyen ennél egy kicsit jobb minőségű kamerát üzemeltetnek mindenféle jogi korlátozás nélkül. A Looduskalender fórum egy-egy topikjában napi 6-10 videót is feltöltenek naponta, így azok is akik csak este érnek haza rövid idő alatt meg tudják nézni a nap legszebb eseményeit élő képekben. Miért olyan nagy baj, ha valaki megpróbál rögzíteni néhány érdekes jelenetet, és azt megmutatni a többieknek, akik nem látták éppen élőben azt. Ennél sokkal nagyobb problémának érzem azt, hogyha egy magánszemély az egész mozgó kép állományt megpróbálja a saját felügyelete alá vonni, és az archívumból a saját dicsőségére csöpögtet csak videókat a többiek számára. Szerintem ez nem igazán a közérdeket szolgálja.

Tisztelettel: Madárleső

Jutka mama írta...

Karcsi, tudom, hogy más a munkád, éppen azért tartozunk köszönettel, hogy a sok munkád mellett szakítol időt ezekre a dolgokra.
Hétfőn megyünk Nagyhalászba, mint minden évben, most is meglátogatjuk a drágaságainkat.

Nagy Károly írta...

Kedves Madárleső Mackó Úr!

"Csak annyit szeretnék még hozzáfűzni a dologhoz, hogyha jól tudom ezt a kamerát nem a saját pénzén vette, valószínű hogy nekünk adófizetőknek is van hozzá némi közünk, hogy az MME tudott erre is pénzt áldozni."

Jelen esetben egy pályázati projekt keretében vásároltuk az új kamerát. Ez látható is az élőkép alatt. Éppen ez az amit Ön például elfelejtett megemlíteni, s az ominózus YouTube videók esetében, s tudtommal a támogató logóit sem helyezte el ott, ahogy nekünk ezt előírta a pályázati rendszert működtető szervezet.
Nem is az Ön feladata, de akkor a letöltött videót (amit nyugodtan letölthet bárki) ne töltse fel, ha nem tudja garantálni, hogy minden, a támogatott programra utaló szöveget és egyéb láthatósági elemet nem tud ott megjeleníteni. Ennyi a lényege a dolognak.

"Most már nagyon sok hasonló kamera működik szerte a világban, és még a magán kézben lévő kamerák többsége esetén sincs semmilyen korlátozás, mert vannak olyan okosak, hogy tudják hogy így a videó megosztók révén a hírük pillanatok alatt eljut a világba."

A kamerák híre az Ön által megosztott videók nélkül is eljut a világba.

"Miért olyan nagy baj, ha valaki megpróbál rögzíteni néhány érdekes jelenetet, és azt megmutatni a többieknek, akik nem látták éppen élőben azt."

Nem baj, ha mondjuk nem vágja le a kép egyes részeit, mint Ön ennél a videónál: http://youtu.be/aYu8Q4V-kI8
Illetve, ha nem utólag kerül ki a forrás megnevezése: "Természetesen ezentúl jelezni fogom a forrást."

"Ennél sokkal nagyobb problémának érzem azt, hogyha egy magánszemély az egész mozgó kép állományt megpróbálja a saját felügyelete alá vonni, és az archívumból a saját dicsőségére csöpögtet csak videókat a többiek számára."

Ezen valóban csak mosolyogni tudok. :-)
Mellesleg, akármennyi pénz mellett sem működnének a kamerák, ha a csúnya és "dicsőség" hajhászó csapatunk nem működtetné, nem kevés szabadidőt töltve ezzel.

"Szerintem ez nem igazán a közérdeket szolgálja."

Biztosan bennem van a hiba, de az Ön webes tevékenységét kevésbé tartom közérdekűnek...

Üdvözlettel:
Nagy Károly

Nagy Károly írta...

Kedves Jutka mama!

Hétfőn még biztosan a közelben lesznek a fiatalok is, úgyhogy jó időt kívánok a látogatáshoz! :-)

Üdv,
Karcsi

Rita írta...

Kedves Karcsi!

Alaposan végigtanulmányoztam a "kirepülős" összefoglalót is. Sajnos élőben lemaradtam róla. Nagyon jó, hogy ilyen lényegre törő összefoglalókat készítesz, így az is tájékozott lehet, aki nem tudja egész nap lesni a kamerát.
Köszi: Rita

Névtelen írta...

Tisztelt Nagy Károly!

Csak úgy kíváncsiságból rákattintottam a youtube-on az Ön
'Vándor is kirepült (2012.07.19. 07:41-07:51)' http://youtu.be/XhizBlRMEfc videójára, ahol semmi de semmi nem valósul meg az Ön által felsorolt nagyon homályos elvárásokból. Szerettem volna megtanulni az Ön által feltöltött videó kapcsán, hogy hogyan kell kinéznie egy szabályos videónak, de sajnos az Ön videóján sincs megnevezve még a forrás sem. Meg tudna esetleg nevezni egy Ön által készített videót, amelyet etalonként lehet használni,és maradéktalanul teljesülnek rajta az Ön elvárásai is.

Tisztelettel: Madárleső

Névtelen írta...

Tisztelt Nagy Károly!

Az Ön által feltöltött videó semmiben sem különbözik az enyémtől, amely így nézett ki a megtekintés pillanatában:

http://i1073.photobucket.com/albums/w387/macko50/2012-07-21_220434.jpg

Fel tudná esetleg sorolni, hogy hol találhatók ezen az Ön által elvárt elemek, mert én sajnos sehol sem találtam meg őket.

Tisztelettel: Madárlreső

Nagy Károly írta...

Kedves Mackó Úr!

Látom próbál fogást keresni, de az én általam feltöltött videókat mégiscsak az töltötte fel, aki az egész videós megfigyelést létrehozta, s a Gólyanaplóban közzétette, ahol láthatóak a szükséges információk.
Ön itt mégiscsak az, aki a idejön, s a mások által létrehozott eredeti tartalom lenyúlásával kapcsolatosan vélt igazát próbálja bizonygatni.

Inkább erre adjon választ:
Vajon miért vágja le a kép egyes részeit ennél a videónál: http://youtu.be/aYu8Q4V-kI8"

Illetve, miért csak utólag kerül ki a forrás megnevezése: "Természetesen ezentúl jelezni fogom a forrást."

De igazából ne is válaszoljon, mert itt is csak azt teszi, amit sok már webes fórumon (ahonnan kiutálták), támadja azt, aki éppen az Ön által igaznak gondoltakkal nem ért mindenben egyet.

Üdvözlettel:
Nagy Károly

Névtelen írta...

Kedves Nagy Károly!

Én nem fogást próbálok keresni, hanem szeretném megtanulni, hogy hogyan kellene kinéznie egy olyan videónak, ami az Ön elvárásainak is megfelel.

"Inkább erre adjon választ:
Vajon miért vágja le a kép egyes részeit ennél a videónál: http://youtu.be/aYu8Q4V-kI8""

Az észt fórumon ezért egy szót sem szóltak, amikor pl egy kelő tojást kellett bemutatni, de most megtanultam, legközelebb nem lesz levágva a kép egy része sem.

"Illetve, miért csak utólag kerül ki a forrás megnevezése: "Természetesen ezentúl jelezni fogom a forrást."

Ha valami nem tetszik valakinek, akkor ha jó indalatú figyelmezteti a másikat, és megmondja, hogy mit kell odaírni. Igazából Ön még most sem mondta meg ezt, de most odatettem a kamera linket, amelyre kattintva minden szükséges információ láthatóvá válik.

Némi segítő készséget is tanusíthatna, és igazán mutathatna egy olyan mintavideót, amely megfelel az elvárásoknak.

Egyébként a világon nincs még egy madaras kamera ahol letiltják a stream közvetlen felvételét. Egyáltalán mi indokolja hogy ez a kamera kilóg az összes többi kamerák sorából ebben a tekintetben is, és sehol a világon nem nevezik lenyúlásnak, ha egy fészek kamera stream-et felveszek a gépemre, és feltöltöm a egy megosztóra. Az összes amerikai és európia kameráknál meg van engedve ez a dolog, akkor Ön ezt miért nevezi lenyúlásnak.

Tisztelettel: Madárleső

Nagy Károly írta...

Kedves Mackó Úr!

Igazából túlpörgött már ez a téma, s nem is foglalkoznék vele, ha nem így nyitott volna: "Ön írt is megjegyzést ehhez a videóhoz a youtube-on, de itt a blogban a videóban szereplő előbbi időpontot már figyelmen kívül hagyta."

S ezen kívül volt még pár olyan mondata a YouTube-on, melyekben utalt az én kevésbé precíz archívum áttekintő tulajdonságaimra, amit azóta törölt.

Tudja, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.

"Az észt fórumon ezért egy szót sem szóltak, amikor pl egy kelő tojást kellett bemutatni, de most megtanultam, legközelebb nem lesz levágva a kép egy része sem."

S a mi élőképünkről, a kirepülés időszakában, mi indokolta, hogy csak a felső néhány pixelt vágja le (?), ahol történetesen ez szerepel: MME Nagyhalasz dátum idő

"Némi segítő készséget is tanusíthatna, és igazán mutathatna egy olyan mintavideót, amely megfelel az elvárásoknak."

Mindezt elkerülhettük volna, ha az új kamera üzembeállása után megkeres egy üzenetben.

"Egyébként a világon nincs még egy madaras kamera ahol letiltják a stream közvetlen felvételét."

Mivel ezt nem tudná senki sem tiltani, én sem mondtam azt, hogy ne szedje le a stream-et, mivel ami a webre felkerülő azt megfelelő technikával le lehet szedni.
Csak azt írtam, hogy a YouTube-ra való feltöltés előtt illett volna a hozzájárulásunkat kérni.

"...és sehol a világon nem nevezik lenyúlásnak, ha egy fészek kamera stream-et felveszek a gépemre, és feltöltöm a egy megosztóra."

Ez az Ön véleménye, de az általam megkérdezettek közül mindenki lenyúlásnak nevezi. Persze a web 99%-a mások eredeti tartalmainak lenyúlása, szóval nem ritkaság.

De, hogy lássa, tényleg nem szeretném a végletekig elmérgesíteni ezt a dolgot, megírom, hogy kb. mi lehetne a megoldás, szerintem:
- Egyrészt valóban jó lenne, ha nem vágna le részeket az élőképen is látható képkivágásból;
- másrészt az élőképhez mutató linket, amit utólag odatett minden erről a kameráról lementett képhez odatenné;
- esetleg még ezt: A nagyhalászi gólyafészekről az élő közvetítést az MME szolgáltatja, a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében, a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával.

Részemről valóban lezárnám ezt a vitát, mert egyrészt nem szeretek elmérgesedő vitában lenni még a weben sem, másrészt reggel 6-kor már terepen kellene lennem. :-)

Üdvözlettel:
Nagy Károly

Nagy Károly írta...

Ja, a logókat csak azért nem kérném, mert azokat a YouTube-ra úgysem tudná odavarázsolni, maximum, ha a videókra égetné. De az meg már nem biztos, hogy minőségben megfelelő lenne.

Névtelen írta...

Tisztelt Nagy Károly!

Köszönöm szépen a segítséget, és jó éjszakát kívánok Önnek!

Tisztelettel: Madárleső

Krisztina írta...

Kedves Karcsi,

ez a bejegyzés nagyon kedves és elragadó! Vándor ahogy a próbálkozik, gyűjti a bátorságot aztán egy szép lendülettel kecsesen elröppen - csodálatos látvány. Az ember szinte mondja neki, hogy "gyerünk kicsim, menni fog" Annyira aranyos kicsike!
Nagyon-nagyon örülök az új kamerának, igazán nagy élmény így nézni Halászékat!
Millió köszönettel: Krisztina

Jutka mama írta...

Szia Karcsi!
Tegnap Nagyhalászban voltam, ill. voltunk. Csodálatos nap volt, gyönyörű idő, minden együtt volt, ami egy ilyen látogatáshoz kell.
Drágaságaink bemutattak mindent, kirepültek, etetés volt, tehát egyszóval álomszép volt. Egy boldog napot töltöttem Nagyhalászban GG-s társaimmal együtt, vagyis négyen.