2014. szeptember 14., vasárnap

Naná, hogy Picur nem ment tovább!

Legutóbb szerdán írtam Picur helyzetéről, s akkor azt láthattuk, hogy szeptember 05-08. között nem folytatta útját. A friss vegetációs index adatok alapján jó helyen van, így nem is vártam, hogy azóta esetleg meggondolta volna magát ő és csapata.

Azóta érkeztek tőle újabb SMS-ek, legutóbb csütörtökön, s ezek szerint szeptember 09-12. között sem indultak tovább. Picur egy 20 km-es körzetben mozgott ez idő alatt.

Feltehetően, amíg jók lesznek a feltételek (kaja és egyebek), addig nem is fognak odébbállni. Hacsak nem kapnak kedvet Afrika további területeinek felfedezésére. :-)

Picur pozíciói 2014. szeptember 05-12. között, a Google műholdfelvételein megjelenítve.
Kékkel jelölve a szeptember 09-12. közötti mozgása.
Picur pozíciói 2014. szeptember 05-12. között, a már megszokott NDVI térképen (aug. 26. - szept. 05.)
Forrás: USGS - FEWS NET Africa Data Portal
Picur pozíciói 2014. szeptember 05-12. között, a már szintén megszokott másik típusú NDVI térképen (aug. 26. - szept. 05.), melyen látható, hogy az előző évtized ugyanezen időszakában mért átlagokhoz képest, mennyivel térnek el a mostani NDVI értékek.
A zöldek és kékek a pozitív eltérést (a legsötétebb kék árnyalatok az átlagostól 40 %-al nagyobb eltérést mutatnak), a sárgák, narancsok és barnák az alacsonyabb értékeket mutatják (narancsok és barnák nincsenek Picur közelében).
Forrás: USGS - FEWS NET Africa Data Portal

31 megjegyzés:

Beck Éva írta...

Kedves Karcsi.

Köszönöm szépen az új információkat, képeket.

Picurunk okos mint a Halász, nem hiába apja fia lánya )))

Beck Éva

Kata. írta...

Szia Karcsi! jó egy órája olvastam el a legújabb bejegyzésedet, először is köszönet érte, ránk szánod a vasárnapodat, a hétvégédet is, de szerintem érzed, tudod, hogy mennyire várjuk a friss híreket, és hát ezt a rengeteg újdonságot, amiket megmutatsz most nekünk, bizony nem győzzük habzsolni:-) ahogy elolvastam most a mai bejegyzésedet, első gondolatom (a köszönet után) az, hogy milyen okos is ez a mi Picurunk, hatalmas terülj-terülj asztalkámra talált rá (remélem a többiekkel együtt), és jó lenne, ha egy jó darabig maradna, úgy látszik itt nyugalom van, feltöltődhet erővel, pótolhatja a napokat, amikor nem talált kaját, szóval ez most főnyeremény Picurnak, és a többi gólyáinknak. De....elkezdtem most visszaolvasni a blogodat, azt a részt, ahol a bagólyák :-)beköltöztek a Halászbabák fészkébe, és egyszerűen leragadtam, erőt kellett venni magamon, hogy a dolgomra induljak! Hányan, de hányan nem jutnak hozzá ehhez a történethez, hány emberrel, gyerekkel lehetne megszerettetni ezeket a csodálatos madarakat, ha rátalálnának erre az igaz mesére! Valamit tenni kéne a cél érdekében, hisz olyan hatalmas munkád van benne, és olyan értékes munkád, hogy vétek lenne ezt nem valamilyen módon publikálni!! Beck Évával tökéletesen egyetértek, Picur pont olyan okos, mint az apukája, és mint az anyukája volt.....Köszönettel: Kata.

N.Ilona írta...

Én meg egyetértek Katával, igen is minden magyar gyermeknek ismernie kéne ezeket az okos és nagyon érdekes, értékes mondatokat.Bele kéne férnie a tantervbe ennek is.
Köszönjük Károly és várjuk a továbbiakat. Üdv.N.Ilona

Névtelen írta...

Kedves Károly!

Már nagyon türelmetlenül vártam ezt az új bejegyzést. Picur nagyon tudja, hogy hol jó neki. Nem véletlen, hisz nagyon jó génekkel rendelkezik. Ezek a bejegyzések annyira zseniálisak, hogy szerintem a gyerekek számára egy egyszerűbb változat készülhetne tankönyv célra, viszont a teljes napló-anyag olyan tudományos ismereteket is tartalmaz, melyből érdemes lenne egy átfogó gólyavédelmi kiadványt készíteni.
Nagyon hálás vagyok ezekért az ismeretekért, a rengeteg ránk áldozott időért, és úgy gondolom, hogy sokkal több emberhez kellene, hogy eljusson.

Köszönettel: Erzsi

Nagy Károly írta...

Sziasztok!

Köszönöm a hozzászólásokat és elismeréseket!
Jóleső érzés olvasni a véleményeket, de szerintem egy kicsit elfogultak vagytok a Gólyanaplóval kapcsolatban. :-)
Naponta 500-1000 oldalmegtekintés van ilyenkor, ami nem kevés. Akit igazán érdekel a téma, az idetalál. Persze ebben ti is segíthettek (ahogy sokan segítetek is), ha megosztjátok a különböző közösségi oldalakon. ;-)

Ami a blogban videókkal, animációkkal és linkekkel működik, az a hagyományos könyv formátumban nem működne. Persze egy kicsit másféle szerkesztésben, kiegészítve és "könyvesített" formában való kiadás lehetőségén már töröm a fejem, de egyelőre ez még nem áll azon a szinten, hogy közel lenne a megvalósuláshoz. Ha komolyra fordulna ez az irány, akkor arról úgyis hírt adok majd. :-)

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Így igaz! Akit érdekel a téma megtalálja.Próbálom én is megszerettetni az ismerőseimmel... hát elég kevesen "vevők" rá. Megnézik, elolvassák egyszer és ennyi. Pedig én is így kezdtem másfél éve és még itt vagyok!Lehet, hogy mi visszük túlzásba?

Névtelen írta...

Ezt nem lehet túlzásba vinni: egyszerűen szeretjük őket.
Tavasszal már úgy be vagyunk sózva, és várjuk a gólyákat. Ismerőseimnek én is állandóan adagolom a fejleményeket: megérkeztek, van már tojás, nincs még tojás, kikeltek, esik nem esik, hidegfront, túlélték, stb. Van akit sikerül megfertőzni, van akit nem. Már így is sokkal többet tudhatunk mint pár éve a költözésről, telelésről, stb. Azért persze jó lenne egy könyv is róla.

Üdv.: Tünde

B.Beata írta...

Sziasztok!
Köszi a bejegyzést :) Nálunk is azt hallgatja az egész család, mi van a gólyákkal. :) Én gólyakamera nézéssel kezdtem, ezelőtt 5 évvel, a blogra nem is emlékszem mikor találtam rá, de talán tavaly nyáron. :)

Nagy Károly írta...

Közben most vettem csak észre, hogy nemrég átlépte a Gólyanapló számlálója a 900 000 oldalletöltést. Most éppen 900 799-nél tart. :-)

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Már vártam az újabb hírt és íme itt van ;-)
Egyelőre jó helyen vannak gólyáink, egyenek, igyanak dőzsöljenek mert ugye ott sem mindenhol kánaán az élet. Még jöhetnek szűkösebb napok.
Karcsi, vevő leszek a könyvre! ;-)Véleményem szerint nem csak a gólyákról, hanem a vonuló madár fajokról kellene szólnia. Ez bőven ad témát és iskolai olvasmány is lehetne. Dokumentum és regény ötvözete.

üdv
Heni

Nagy Károly írta...

Kedves Heni!

Az már nem a Gólyanapló lenne. ;-)

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Hát igen! Maradjon így, mert ez az igazi!

Névtelen írta...

Szia Karcsi!
Januárról szeretnék érdeklődni. Úgy néz ki, hogy ő marad?! Ezt, hogy kell elképzelni? A fészkéből repül ide-oda élelemszerzési körútra és pihenni hazajár? (mint nyáron) Így volt tavaly is?
Üdv:Kati

Névtelen írta...

Karcsi!
Tudom, hogy ilyen-olyan okok miatt előfordulhat...de Nógrád 08.28 óta nem küldött jelet. Reméljük nem esett baja!

Unknown írta...

Sziasztok!
Én is aggódtam Dalmáért és Nógrádért. Láttam tegnap Dalma bejelentkezett, de mi lehet Nógráddal?

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!
A gólyákra szerelt jeladóval kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Mikor és hogyan működik a jeladó, működik-e a madár bármilyen helyzetében, repülés, táplálkozás, pihenés /stb./ közben, vagy csak nyugalmi állapotában?
A kérdés azért merült fel, mert láttam, hogy Tura 09.12-i jeladása egy törökországi település, YeniYurt/Hatayból érkezett.Amikor ráközelítettem a műholdfelvételen erre a helyre, azt láttam, hogy a jeladás a helység külterületén lévő gyümölcsösben lévő épület sarkától érkezett.Lehet, hogy Tura nem az épület mellett tartózkodott, hanem a ház felett repült amikor a jeladás történt? Csodálkoznék, ha épület mellett lett volna, mert eddig a tartózkodási helyeik általában kint a természetben voltak,a műholdképek szerint.
A választ előre is köszönöm.
Üdvözlettel
Szitáné.

Nagy Károly írta...

Kedves Szabó Lászlóné!

Dalma szeptember 1. óta nem küldött adatokat, szóval a napokban nem jelentkezett be. Valamit elnézhetett vele kapcsolatban.

Üdv,
Karcsi

Nagy Károly írta...

Kedves Szitáné!

A jeladók működnek mindig, de csak az általunk meghatározott gyakorisággal mentik az adatokat.
Ha figyelmesebben nézi, akkor láthatja, hogy gólyáink egy része a vonulás során is többször megpihen településeken, akár házakon is.
Ez főként a repatriált madarakra jellemző, melyek sajnos nem mindig nagy csapatokkal vonulnak, ezért is érhetnek le olyan lassan, s ezért is pusztulhatnak el nagyobb arányban a vonulás során. Ahogy láttuk ezt az előző két évben.

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

A jeladós gólyák bejárt útvonalait látva igazán örülhetünk ha tavasszal viszontláthatjuk a településünkön fészkelő gólyapárt(-okat ). Mert akkor biztosan kijelenthetjük: - nekik sikerült! Olyan rövid az idő amíg itthon vannak és kezdődik minden előröl!

Unknown írta...

Remélem kis Picurkám jól van Afrikában, nem történik velemi semmi és marciusba hazatalál valamelyik fészekben már párjával!

Unknown írta...

Dalmának nincs jeladója, akik igy ismerek Picur kapott mikor kikerült a fészekben. Azért tudják ők követni jobban. Gondolom csoportba vonultak, igy körülbelül lehet tudni, hogy ki mikor indult, mert mindegyiknek volt meghatározott területe, ezért tudják, hogy honnan melyik golya csoport indult el. A csitrik korábban elvonultak már. Bár lasabban ,de odaértek Afrikába.

Névtelen írta...

Dalmának is van jeladója!

B.Beata írta...

Sziasztok!
Én azt szeretném kérdezni, hogy mikor lesz új bejegyzés? :) :)

Nagy Károly írta...

Kedves Mirjam!

Picur és az idei fiatalok többsége jövőre nem valószínű, hogy hazajön, költeni pedig még kisebb valószínűséggel fognak.

Dalmának pedig van jeladója, másképpen nem is tudhatnánk, hogy Csádba érkezett szeptember elején.

Üdv,
Karcsi

Nagy Károly írta...

Kedves Beáta!

Amint lesz időm. De nyugi, Picurtól nem jöttek újabb adatok, úgyhogy nem maradtok le semmiről.

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Miert nem jonnenek haza jovoben a fiatal golyak?

Koszi a tudositasokat,Zsolt Besztercerol

Nagy Károly írta...

Kedves Zsolt!

Nem a jövőben, hanem jövőre.
S azért, mert a fiatalok az első telelésük után (már, amelyik túléli) gyakran kóborolnak, s nem jönnek vissza a költőterületre.

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Karcsi ha lesz időd azért gondolj ránk egy picit! Minket érdekelnek a többiek is.

Nagy Károly írta...

A többiekről mesél a satellitetracking.eu adatbázisunk. ;-)

Sajnos nem nagyon van időm komolyabb posztot összehozni.

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Hát mesél... csakhogy az nem olyan, mintha te "mesélnél"!
De megértjük, hogy nincs időd, addig várunk.
Üdv. Szilvi

Nagy Károly írta...

Amint lesz 2 szabad órám, akkor lesz egy új bejegyzés. Most értem haza Debrecenből egy munkaértekezletről (Biológiai adatbázisok és adattárolás), s reggel megyek vissza, egész nap ott leszek. Pedig szívesen írtam volna posztot ide. De ami késik, az nem múlik. ;-)
Picurtól egyébként ma sem jöttek újabb adatok.

Üdv,
Karcsi