2014. szeptember 30., kedd

Meglátogatnád Picurt, Petert és Keszit Szudánban?

Legutóbb már írtam róla, hogy Picur, Peter és Keszi egymáshoz közel töltötték az elmúlt heteket. Azóta sem indultak tovább, s Picur és Keszi most is New Halfa közelében vannak. Ahogy azt már tudjátok, itt található Szudán második legnagyobb öntözött mezőgazdasági területe. Egyelőre az ültetvényekre még nem merészkedtek be, de nincs is rá szükségük, mert amint azt a vegetációs indexek (NDVI) térképein* láthattátok, a környéke is elég zöld mostanában.

*Ha nem tudod, hogy mi az az NDVI, akkor olvass vissza egészen szeptember 7-ig!

Picur rendszeresen küldi adatait, az előző bejegyzés óta is szinte minden nap küldött SMS-t, s néhány kósza adat Keszitől is érkezett. Legutóbb mindketten pénteken (szept. 26.) üzentek, s akkor alig 75 km-re voltak egymástól. Picur, ahogy legutóbb is, a hatalmas kiterjedésű öntözött mezőgazdasági területtől északra, Keszi pedig ekkor már legalább két napja New Halfa településtől nyugatra volt.

Picur (piros: szept.13-22., kék: szept. 23-26.) és Keszi (sárga: szept. 25-26.) pozíciói az utóbbi napokban

Eltelt három hét azóta, hogy a Kassala régióba érkeztek, s ahogy azt már akkor jeleztem, ott éppen most van az esős időszak. Tehát most még jó helyen vannak. (Gólyáink a teleléskor általában nomádok módjára viselkednek, ha az táplálék mennyisége csökken, akkor továbbállnak. Több tanulmány szerint is nagyon fontos, hogy a megérkezésük idején milyenek a csapadékviszonyok a Száhel övezetben, ahol első hosszabb megállóhelyük található. Ha szárazság fogadja őket, az jelentősen csökkenti a túlélésüket.)

A Kassala régióba az idén jóval hamarabb érkezett a csapadék és sokkal több hullott eddig, mint 2013-ban vagy az átlagos években. Ez jót jelent vonuló madaraink számára!
Forrás: USGS - FEWS NET Africa Data Portal
Mivel a csapadék több, így az NDVI értékek is jóval magasabbak a szokásosnál. S ahol több a klorofill, ott több a fitofág rovar is. Márpedig gólyáink nagyon kedvelik pl. a sáskákat. :-)
Forrás: USGS - FEWS NET Africa Data Portal
Picur, Keszi és az NDVI értékek - Látható, hogy az odaérkezésük óta délebbre tolódtak a zöldebb területek. Ott ahol most Keszi van, három hete még nem volt túl sok klorofill, de mostanra már kizöldült.
Ha nem tudod, hogy mi az az NDVI, akkor olvass vissza egészen szeptember 7-ig!
Forrás: USGS - FEWS NET Africa Data Portal

Legutóbb említettem, hogy már korábban elkezdtem a mai bejegyzés címéhez kapcsolódó anyagokat gyűjteni, de idő hiányában eddig nem lett belőle poszt. Látni fogjátok, hogy egyes részekhez már két hete elkészült a háttéranyag.

Szóval, ha valaki úgy döntene, hogy meglátogatná Picurékat, akkor nem árt felkészülni! ;-)

Odautazni nem olyan egyszerű, mintha Londonban vagy Isztambulban lenne dolgunk, de nem is annyira bonyolult, mint azt elsőre gondolnánk. Már ami az utazás részét illeti, mert a felkészülés azért jóval összetettebb, de erről majd lentebb írok néhány sort.

Ha New Halfa környékére kell utaznod, akkor adódik a kérdés, hogy milyen úton közelítsd meg? 
Ha Egyiptomig eljutsz repülővel, akkor onnan akár hajózhatnál a Níluson, majd az Atbara folyón, de árral szemben elég sokáig tartana. :-)
Így Szudánba is repülővel ajánlott érkezni, s bár New Halfa közelében is van egy repülőtér, de oda nem indulnak nagyobb utasszállító járatok.

New Halfa repülőtere nem igazán a távoli utazók fogadására termett. Főként mezőgazdasági gépek állomásoznak ott, amelyek a környék öntözött mezőgazdasági területeit permetezik.
Forrás: Panoramio ::: Fotós: Hadesss Loakoon (2006.08.14.)
Felukkák a Níluson (Egyiptom), melyekkel turistákat is szép számmal fuvaroznak.
Persze ilyen hosszú útra nem biztos, hogy ez a megfelelő közlekedési eszköz. Főként, ha gólyáink továbbmenetele előtt oda szeretnél érni. ;-)
Forrás: urbansurf.net

Tehát a legközelebbi nagyobb repülőteret kell megcélozni, ami Szudán fővárosában, Kartúmban van. Onnan már csak 350 km-t kell megtenni, s máris Picurék közelébe értél. Ugye milyen egyszerűnek tűnik? Azért annyira nem az. ;-)
Egyrészt a Kartúmból keleti irányban vezető út, finoman fogalmazva nem egy autósztráda (esős évszakban valószínűleg nem is járható mindenhol), ezért én a sokkal hosszabb, de biztosabbnak tűnő déli útvonalat választanám, ami 650 km. Másrészt már a repülőút megtervezése sem olyan, mintha Londonba vagy Isztambulba utaznánk. Az egy dolog, hogy közvetlen járat nincs Budapestről, de nem is repülnek olyan sűrűn, mint Európában vagy a Közel-Keleten.

Kartúmba induló és érkező repülőjáratok 2014.09.15-én este, amikor éppen nézegettem a Flightradar24 oldalát.
Budapestről Kartúmba egy átszállással Isztambulból, Kairóból vagy Dubajból juthatunk el legkönnyebben.
Ilyen volt a forgalom két hete a Flightradar24 repülőgép nyomkövető oldalán (2014.09.15. 21:38).
Látható, hogy közel sincs annyi járat Afrikában, mint Európában vagy a Közel-Keleten.
A pirossal jelölt gép éppen Kairóba indult Kartúmból.
Így néz ki New Halfa a levegőből.
Persze ilyennek főként a mezőgazdasági területeket permetező pilóták láthatják, nem a turisták. :-)
Forrás: Panoramio ::: Fotós: Hadesss Loakoon (2006.08.05.)
Valószínűleg cukornád ültetvény fölött repül ez a gép New Halfa közelében.
Az öntözött régióban ez az egyik legnagyobb területen termesztett növény.
Forrás: Panoramio ::: Fotós: Hadesss Loakoon (2005.08.10.)

Mielőtt megvennéd a repülőjegyeket, azért nem árt felkészülni, s egy jó helyi vezetőre is szükséged lesz! Mi mindenre készülj? Annak felsorolása is túl hosszú lenne egy Gólyanapló bejegyzéshez, de annyi biztos, hogy sok pénzre és a legideálisabb esetben is hetekre lenne szükséged, mielőtt elindulnál. Az egészségügyi kockázatoknak mindenképpen érdemes külön figyelmet szentelni!

Van egy fontos dolog, ami a Száhel övezetben a csapadékos időszakban indul jelentős növekedésnek. Ez nem más, mint a világon még ma is a legtöbb embert kínzó megbetegedés fertőzötteinek száma. A malária megbetegedést a Plasmodium nembe tartozó parazita egysejtűek okozzák. A négy ismert Plasmodium faj közül sajnos New Halfa környékén a legsúlyosabb lefolyású maláriát okozó Plasmodium falciparum fordul elő. Amint az közismert, a betegséget az Anopheles szúnyogok nőstényei terjesztik, s közülük az érintett régióban főként az Anopheles arabiensis faj egyedszáma kezd el növekedni ebben az időszakban. Ugyanis a szúnyogok szaporodásához víz kell, ami ott nem mindig van elegendő, de köszönhetően az öntözéses földművelésnek is, New Halfa környékén azért akad elegendő. Ráadásul, amint az előzőekben írtam, az idei év eddig jóval csapadékosabb, mint az átlagos. Egy tanulmányban éppen New Halfa környékének malária fertőzöttségét és annak klimatikus viszonyoktól való függését vizsgálták: Climatic variables and transmission of falciparum malaria in New Halfa, eastern Sudan >>
A lényege, hogy ott az esős szeptember-október és a száraz és hideg január-február hónapokban emelkedik meg jelentősen az SPR (slide positive rate, ami azt mutatja meg, hogy 100 ember közül mennyien fertőzöttek egy adott hónapban), s különösen magas a fertőzöttség aránya a csapadékosabb években. Szóval pont most, s pont akkor, amikor a gólyáink is ott vannak. Őket ez nem érinti, de nekünk emiatt kicsit rizikósabb oda utazni. Persze a malária ellenes gyógyszerek (többféle elérhető, s zömében már a kiutazás előtti napokban el kell kezdeni a szedésüket!), a rovarriasztók és a szúnyoghálók jelentősen csökkentik a fertőzés esélyét, de azért van esélye, hogy nem ússzuk meg.

Persze készülhetsz a bilharziára is, ami a malária után második legelterjedtebb trópusi betegség, de azt jó eséllyel elkerülheted. :-)

Hetekkel az indulás előtt egyeztess az orvosoddal, hogy minden szükséges oltást megkapj és a szükséges óvintézkedéseket is megtehesd!

A malária fertőzöttség aránya szorosan együtt mozog a csapadék viszonyokkal, ezért is készítenek rendszeresen frissített térképet erről is. Ott ahol Picurék dekkolnak, most kezd el igazán növekedni az Anopheles szúnyogok száma, s így a malária fertőzöttek aránya is.
Forrás: USGS - FEWS NET Africa Data Portal
Anopheles arabiensis, a szúnyog amit kerülj, ha ott leszel!
Forrás: www.vectorbase.org/organisms/anopheles-arabiensis

Ezek után jó utat kívánok! 
Ha látod Picurékat, mindenképpen add át üdvözletünket, s hozzál fotókat is! ;-)

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!
Ez nagyon érdekes volt és a látogatás is az lenne!

mogyoro írta...

Hehe! :D Super! Imádtam minden betűjét! :D Mindenképp kérek Picurtól egy fotót :D

Tipitá írta...

:))))))))))))))

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

A bejegyzés címének előzetes ismeretében egyáltalán nem számítottam rá, hogy Afrika-utazókká válunk. De ez annyira érdekes, mint egy izgalmas könyv, amit nem lehet letenni. Nagyon sok helyet megismertünk a szép munkádnak köszönhetően. Meg aztán itthon olvasni sokkal biztonságosabb,hogy hol jár Picur és sok társa, minthogy azzal a sok parazitával közelebbről megismerkedjünk. Köszönöm ezt a nagyon igényes, informatív bejegyzést és a Nyíregyházi Főiskolán a Kutatók Éjszakája keretében tartott rendkívüli előadást.:-)

Üdv: Erzsi

Kata írta...

Szia Karcsi! Megint csak ámulok, és bámulok, én megmondom őszintén, a tragédia napjától minden egyes napot egy csodának élek meg, szinte most is beleremegek, ahogy lejátszódnak az események most előtttem, Picur a fészekbe érte nyúló kézben, szinte elveszett benne, Ti ott lennt a szakadó esőben, aztán a nyíregyházi napok, Rita csodás naplója, és hát most, az afrikai beszámolóid,nagyon sajnálom azokat az embereket, akik nem lehetnek tanui ennek a csodának. Köszönet a mai hatalmas munkádért, és hát drukkolunk tovább Picurnak, no meg a többi gólyánknak is, hogy még nagyon sokáig tartson ez a csoda! (Dalmáért aggódunk) Köszönjük Karcsi :-)Kata

Névtelen írta...

Ez jó volt ;-)...egy kis humor sosem árt. Ezek után nem is kívánkozok arra a vidékre. Inkább megvárom míg magyar földön landolnak a gólyáink :-)
Még 1-2 évtized globális felmelegedés és a gólyák sem mennek el ;-)
üdv
Heni

B.Beata írta...

Sziasztok!
Inkább maradok itthon, mondjuk amúgy sem akartam menni ... :D :D

N.Ilona írta...

Köszönöm Károly, akkor maradok itthon és várom a jövő tavaszt, amikor visszajönnek. De addig minden alkalommal ámulva olvasom az új bejegyzéseit. Ez az afrikai ismeretterjesztés is csodálatos volt, köszönöm.
üdv.N.Ilona

Unknown írta...

Köszönöm ezt a gyönyörű képzeletbeli utazást. Nagyon jó lenne Picurral találkozni, mely persze lehetetlen, legalábbis számomra. Tegnap azonban Nyíregyházán voltam az Állatparkban, ahol nagyon - nagyon sokat gondoltam a mi kis halászi gólyáinkra, a sok szeretetet adó Ritára és a többi gondozó áldozatos munkájára. Csodálatos emberek dolgoznak ott az állatok életének széppé tevéséért.
Köszönöm munkádat, tájékoztatásodat szeretet Picurkánkról és persze minden utazó madárról.
Jutka mama

Névtelen írta...

Gyönyörű, de ezer veszéllyel teli kontinens.
Gólyáink és más vonuló madaraink számára ez az út hosszú és bizonytalan. Sajnos az EMBER (Facebook oldal) ezt csak tovább fokozza és nehezíti...

ILDIKÓ írta...

Kedves Karcsi!

Nagyon szépen köszönjük a tájékoztatást,örülünk hogy a drága gólyáink jól vannak és meg vannak,várjuk a további híreket is mindenkiről de főleg a drága Halász Picurról.Köszönettel:Balog Ildikó.

Névtelen írta...

A satellitetracking böngészése után van miért izgulnunk, mert egy jó pár jeladós gólyánk már régen nem küldött adatokat. Reméljük, nem azért mert...
üdv.
Szilvi

Nagy Károly írta...

Kedves Erzsi!

Örülök én is, hogy a Kutatók Éjszakája rendezvényen tartott előadásunk után tudtunk egy kicsit beszélgetni!

Üdv,
Karcsi

Nagy Károly írta...

Kedves Mindenki!

Remélem, hogy senki sem indult még útnak! ;-)

Üdv,
Karcsi

Nagy Károly írta...

Kedves Szilvi!

Afrika egyes részeiről már igen ritkán érkeznek az adatok, erre fel kell készülni.
Meg arra is, hogy a fiatal gólyáink jelentős része nem éli meg az egy éves kort.

Üdv,
Karcsi