2014. szeptember 4., csütörtök

Már 12 jeladós gólyánk van Afrikában!

Három napja írtam legutóbb, s azóta újabb 5 jeladós gólyánk ért Afrikába. Így a 16 aktív jeladós gólyánk (11 magyar és 5 szlovák) közül 12 már biztosan Afrikában van.

Sőt, Matúš szeptember 1-én majdnem ugyanott volt (a Földközi-tenger keleti végénél), mint Varbó, s utóbbi ma már Afrikába ért. Igaz, hogy Varbó felnőtt, Matúš pedig idei fiatal, de ha jó csapatban vonul, akkor nem lehetetlen, hogy ő is leért már Egyiptomba. (Matúš friss adataihoz nem férek hozzá, mert azok szlovákiai kollégánkhoz érkeznek.)

Azt gondolom tudjátok, hogy a 16 aktív jeldós közül Karolína és Natália már nem az idén járnak ott először, s 2013-ban került rájuk a GPS-GSM eszköz.

Tízen a már Afrikában lévők közül, a satellitetracking.eu honlapon. Azok, melyek először járnak jeladóval a fekete kontinensen. Némelyikük adata augusztus 26-án, némelyeké szeptember 02-án volt frissítve a satellitetracking.eu weboldalunkon. Úgyhogy a bejegyzés további részében olyan térképeket mutatok, melyeket eddig még nem láthattatok.

Szeptember 1-én írtam róla, hogy Keszi átért a Vörös-tengeren. Nem állt meg, sőt! Szeptember 01-04. között 1507 km-t tett meg, s már Picur közelében van (Szudánban).

Keszi útja szeptember 01-04. között (1507 km). Pirossal láthatóak Picur utóbbi napjainak pozíciói.
Picur (piros) és Keszi (sárga) mindössze 140 km-re voltak egymástól csütörtök délután.
Keszi és csapata a déli órákban tartottak egy néhány órás pihenőt. S megtalálták a sivatagban az öntözött farmokat. ::: 2014.09.04.

Közben ne feledkezzünk meg Vecáról sem! Ő már jó ideje Csádban van, az utóbbi napokban folytatta útját nyugat felé.

Veca szeptember 01-04. között 520 km-t repült nyugatnak, s már elég közel van a Csád-tóhoz. (Egykor a világ hatodik legnagyobb tava volt, de felülete az utóbbi évtizedekben az 5%-ára zsugorodott össze. A vízkészletek csökkenése katonai összecsapásokhoz vezetett.)
Hófogó (kék) és Mező (zöld) útja szeptember 02-04. között. Előbbi már kedden, utóbbi szerdán repülte át a Vörös-tengert. Hófogó ma meg is pihent a szudáni határon. Az egymás után következő napokat egyre sötétebb árnyalattal jelöltem!
Horka az öreg hím (zöld) és Varbó az öreg tojó (kék) tegnap és ma érkeztek meg Afrikába. Az egymás után következő napokat sötétebb árnyalattal jelöltem! ::: 2014.09.03-04.

Gondolom szeretnétek tudni, hogy mi újság Picurral? A Keszi útját bemutató térképről talán már kiszúrtátok, hogy 5 nap pihenés után ma továbbrepült. Dél körül indultak el.* Ma csak a következő adata, azaz a 14 órai érkezett meg. Így nem tudom meddig repülhetett estig, de annyi biztos, hogy 2 óra alatt megtett 60 km-t délkeleti irányba, ami nem arra utal, hogy ne folytatná útját.

*Nem tudjuk, egyedül vagy csapattal, de valószínűbb, hogy nem egyedül utazik most sem.

Picur elmúlt 5 napjának pozíciói (piros: aug. 31., lila: szept. 01., kék: szept. 02., zöld: szept. 03., sárga: szept. 04.)
Az elmúlt 5 napot a kietlennek tűnő sivatagban töltötte, de néha a Nílus menti öntözött farmokon is időzött.
Kedden és szerdán több órát eltöltött a megművelt földeken. Ezen a nagyításon jól látszanak a földek öntözésére épített csatornák is.

A következő bejegyzésekben megpróbálom majd megvilágítani, hogy Picur talán nem véletlenül töltött el 5 napot azon a kietlennek tűnő sivatagi tájon, s azt is, hogy mik várják Afrikában gólyáinkat. Remélem, hogy várjátok már! ;-)

A német NABU (az ottani MME) által jeladózott hat fehér gólya közül szeptember 02-án még egyik sem volt Afrikában.

17 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Károly!

Köszönöm a részletes és megnyugtató új bejegyzést. Nagy örömömre a vonuló első éves kis gólyáink nagyon jó helyen vannak már. A tavalyi évben sajnos nap-mint nap elkeseredettebb voltam, amikor több is elpusztult az út során bekövetkezett balesetekben.
Remélem Picur csapatban vonul, mert bízom abban, hogy így nagyobb biztonságban van.
Számomra nagyon érdekes információ, hogy a Németországból induló gólyák egy része is a tőlünk vonuló gólyák útvonalán halad, és nem Gibraltár felé. Ezt az útvonal választást az időjárási frontok, vagy más gólyacsapatok útvonala határozza meg?

Üdv: Erzsi

B.Beata írta...

Sziasztok!
Köszönjük a beszámolót és kíváncsian várjuk a következőt! :) Ha jól láttam a satellitetracking.eu oldalon, Január gólya még mindig M.O -gon van.Ő miért nem ment el? Mi lesz vele télen? Tavaly is itt maradt?

Unknown írta...

Szia!
Jó hogy rendben haladnak a gólyáink.
Nagyon szeretem a beszámolóidat.
Dalmáról is van új adat?
Üdv Zsuzsi

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Nagyon jól repülnek a gólyáink!!!!!
Megnyugtató, hogy csapatosan repülnek, így kisebb az esélye annak, hogy valami baj történjen velük...
Neked Karcsi köszönöm a beszámolót már nagyon vártam....
Üdv: Ibolya

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!
Nagyon szépen köszönöm a részletes beszámolót a gólyáinkról és alig várom a következő híreket róluk! Köszönöm, hogy annyit dolgozol ezekkel a bejegyzésekkel, és hogy mindent megteszel, hogy közelebb hozd az emberekhez ezeket a gyönyörű madarakat.

Ha lenne még elég időd az írásra, örömmel olvasnék arról, mi lett a sorsa annak a négy kis gólyának - Eszlárka, Bogdány, Bercel és Legyező -, akik együtt nevelkedtek az állatparkban Halász fiókáival.

Nagyon érdekelne, hogy van Borsod, sikerült-e meggyógyítani? (Őszintén remélem, hogy igen!!)

Már évek óta gyűrűzitek a madarakat, s így követhetővé válnak. Ezért lehet-e tudni Halász és Harmat fiókáinak a sorsáról, Csucsorról és a többiekről, hiszen ők már ivaréretté váltak, és ha még remélhetőleg élnek és egészségesek, visszatérhettek már költeni Magyarországra.
Rájuk találtatok-e már, hol telepedtek le, hol építettek fészket?
Létezik-e olyan nyilvántartás, amiből kiderül, hogy a gyűrűzött fiókák honnan hová kerülnek?

Köszönöm a sok munkádat!
Üdv. Anna

Unknown írta...

Grazie è bellissimo seguire questo resoconto sul viaggio delle vostre cicogne! grazie per l'amore che avete verso questi uccelli e questo progetto è superbo! buona fortuna amiche cicogne, vi spettiamo sempre!

Unknown írta...

Kedves Karcsi

Látod milyen gyarló némberek vagyunk? Ha Picurról írsz .... és Veca? és Dalma?....de ha összefoglalót az összes többiről ... és Picur??? Biztos vagyok benne, ha olyan információd van a kihagyottakról, amit meg kell ezzel a gólyaimádó néppel osztanod, meg is teszed. Bárhogy írsz, én és a családom örülünk neki. (Látom Picur Etiópia felé tart, pedig mehetne Dalma után is.)

Nagyon köszönjük, hogy a munkád mellett még nekünk is tökéleteset raksz le az asztalra.

Üdv Lineless

Nagy Károly írta...

Kedves Erzsi!

"Számomra nagyon érdekes információ, hogy a Németországból induló gólyák egy része is a tőlünk vonuló gólyák útvonalán halad, és nem Gibraltár felé. Ezt az útvonal választást az időjárási frontok, vagy más gólyacsapatok útvonala határozza meg?"

A német gólyák régóta két útvonalon vonulnak, egy részük a nyugati útvonalon, Gibraltáron keresztül éri el Afrikát (ill. egy részük le sem megy addig, hanem Spanyolországban telel), másik részük a keleti útvonalon, a Boszporuszon és a Közel-Keleten keresztül vonul. Ahol egy fészkelőterületről mindkét útvonalat választják, valószínűsíthető, hogy attól függ a választásuk, hogy a "csapatvezetők" merre mennek vagy a gének melyik csapathoz vezérlik őket. De tőlük kellene ezt megkérdezi. :-)

Üdv,
Karcsi

Nagy Károly írta...

Kedves Beáta!

"Ha jól láttam a satellitetracking.eu oldalon, Január gólya még mindig M.O -gon van.Ő miért nem ment el? Mi lesz vele télen? Tavaly is itt maradt?"

Január neve elég beszédes. ;-)
Ezt írjuk róla a satellitetracking.eu honlapunkon:
"Egy 2013-ban kelt és Európában ragadt fiatal madár, ami január 31-én érkezett Pösténypusztára és a télvégig ott is maradt."

Üdv,
Karcsi

Nagy Károly írta...

Kedves Szabó Lászlóné!

"Dalmáról is van új adat?"

Ha lenne, azt megírtam volna.

Üdv,
Karcsi

Nagy Károly írta...

Kedves Anna!

"Ha lenne még elég időd az írásra, örömmel olvasnék arról, mi lett a sorsa annak a négy kis gólyának - Eszlárka, Bogdány, Bercel és Legyező -, akik együtt nevelkedtek az állatparkban Halász fiókáival."

Miután nevelkedtek Góréson, már nem tudjuk mi történt velük, ugyanis nem tudtam meggyűrűzni őket (túl kicsik voltak), mielőtt oda kerültek.

"Ezért lehet-e tudni Halász és Harmat fiókáinak a sorsáról, Csucsorról és a többiekről, hiszen ők már ivaréretté váltak, és ha még remélhetőleg élnek és egészségesek, visszatérhettek már költeni Magyarországra.
Rájuk találtatok-e már, hol telepedtek le, hol építettek fészket?"

Egyik korábbi gyűrűzött Halász fiókáról sincs megfigyelési adatunk a későbbi évekből. A gyűrűzés a jeladóhoz képest egy nem túl hatékony módszer, ezért is kell nagy számban jelölni a fiókákat (eleve nagyobb részük meg sem éri a 2-3 éves kort). Az elmúlt 7 évben gyűrűzött gólyáimból egy tucatnyiról vannak később évekből adataink, sőt olyanokról is, melyek azóta már többször költöttek sikeresen. Sajnos többről áramütés révén kaptunk híreket.

"Létezik-e olyan nyilvántartás, amiből kiderül, hogy a gyűrűzött fiókák honnan hová kerülnek?"

Ha nem létezne, akkor nem is lenne értelme. A legtöbb európai országban van egy nemzeti Madárgyűrűzési Központ, amely a gyűrűzések szervezéséért, a madárgyűrűzők nyilvántartásáért, engedélyeikért (a madárgyűrűzési vizsga után is évente megújított igazolványt kapnak), az adatok feldolgozásáért, a világszerte működő központok közötti kommunikációért és még sok másért felel. Hazánkban ez a mi feladatunk az MME Madárgyűrűzési Központon keresztül. Egyébként Európán belül az EURING szervezete koordinálja a nemzeti központok együttműködését.


Üdv,
Karcsi

Nagy Károly írta...

Kedves Lineless!

"Biztos vagyok benne, ha olyan információd van a kihagyottakról, amit meg kell ezzel a gólyaimádó néppel osztanod, meg is teszed."

Igen, ez így van. :-)

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Miért kell a gólyáknak egészen Afrikáig menniük? Közelebb nem maradhatnának? (Persze olyan helyre gondoltam ,ami élelemszerzés szempontjából is megfelel.)

Kata írta...

Szia Karcsi! Hát...a mai beszámolódat csak átfutottam, mert ehhez nekem már szinte egy egész napra van szükségem, hogy alaposan átrágjam :-)Hihetetlenül érdekes dolgok, és ami a lényeg, hogy eddig minden hír örömteli (kopp-kopp gyorsan)Tényleg nagyon el vagyunk kényeztetve, de talán egy kicsit meg is érdemeljük ezt a kényeztetést, mindenestre köszönjük, hogy a rengeteg munkád mellett ránk szánod ezt az időt! Én változatlanul amondó vagyok, hogy hatalmas siker lenne ebből a történetből egy könyvet megjelentetni..mondjuk a 2015-ös ünnepi könyvhétre! Garantált lenne a siker!!! Kata.

Névtelen írta...

Kedves Károly!

Köszönöm a kimerítő választ, majd jövő augusztus végén a Boszporusznál
megpróbálom megkérdezni.:-)
Bár csak gólyasuttogó lehetnék, vagy olvashatnék a gondolatukban.

Köszönettel: Erzsi

B.Beata írta...

Valoban oda van írva, elnézést elkerülte a figyelmemet. Beszédes a neve, de Hófogó sem azért hófogó, mert M.O -gon marad ;) Köszi a választ.

Anna írta...

Kedves Karcsi!
Nagyon szépen köszönöm a részletes (szeptember 5-i) válaszodat. Egyedül Borsod állapotáról nem kaptam hírt Tőled.
Nagyon érdekel, hogy jobban van-e már?
Válaszodat előre is köszönöm.
Üdv. Anna