2009. július 5., vasárnap

Twitter-verseny – a magyar gólyák is esélyesek?

Sokan talán azt kérdezik a cím alapján, hogy mi az a Twitter?

A 2009. április 22-én közzétett bejegyzésben már említettem, hogy útjára indítottam a magyar gólyákról szóló mikroblogot:
„A gólyanapló rendszeres látogatóinak biztosan feltűnt, hogy néhány napja a jobb oldali sávban új funkciót építettem be, s ott rövid hírek jelennek meg a hazai gólyákról és gólyakamerákról. Ezek az rövid bejegyzések a Storks of Hungary twitter oldalról származnak.”

Mi az a twitter?
Idézet a Wikipédia oldaláról: "A Twitter egy ismeretségi hálózat és mikroblog-szolgáltatás, mely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy rövid bejegyzéseket vagy egymásnak szánt üzeneteket írjanak (formázatlan szövegként, maximum 140 karakter hosszúságban)…"
Akit bővebben is érdekel, az többet is megtudhat a Wikipédia oldalán. >>


A elmúlt két és fél hónapban rendszeresen írtam rövid híreket és érdekességeket a hazai gólyákról, melyek például a gólyakamerákról, a viharok okozta gólya-pusztulásokról, érdekes gólyafészkekről, gólyás bélyegekről, versekről, szobrokról, festményekről vagy zenékről szóltak. Eddig 382 rövid gólyás bejegyzés született, melyeket sok-sok ezer hazai és az utóbbi napoktól sok külföldi twitterező is olvashat.

Amikor a HungarianStorks felhasználó névvel elindult a gólyás twitter, elsősorban az volt a célom, hogy egy újabb célcsoportot elérjek, s az új internetes kommunikációs lehetőséget használókhoz is eljussanak információk a hazai gólyákról, s a gólyavédelemről.

Itt a Gólyanaplóban is sok látogatónk olvassa ezeket a rövid bejegyzéseket (a jobb oldali sávban), amit a hozzászólásokból tudok. Sajnos közülük kevesen twitter felhasználók!

Előző mondatom egy kis magyarázatra szorul, s az alábbiakból ki fog derülni, miért sajnálom, hogy kevesen twittereznek. ;-)

A HVG Online által alapított Goldenblog díjra 2009-ben is meghirdették a versenyt a hazai blogok között. A díjat több kategóriában osztják ki, a legjobbnak tartott webes naplók között. Ebben az évben külön kategóriaként a magyar twitterezők között megszavazzák a Goldenblog Twitter Verseny győztesét.

A verseny első fordulójában a hazai Twitter közösség 3 ismert tagja választotta ki azt a 30 mikroblogot, melyekre szavazni lehet. Idézet a Goldenblog honlapjáról: „Szerdán éjfélkor a Goldenblog Twitter Verseny zsűritagjainak (@doransky, @hh, @planetdamage) szavazatai alapján összesítettük az általuk legjobbnak tartott 30 mikrobloggert.”

Nagy meglepetésemre a HungarianStorks is a 30 kiválasztott mikroblog közé került.

A második fordulóban a Twitter 2009. július 1. előtt regisztrált felhasználói szavazhatják meg, hogy ők kinek ítélnék az első díjat. Hát ezért sajnálom, hogy a Gólyanapló olvasói közül kevesen twittereznek. ;-)

Idézet a Goldenblog honlapjáról: „Közülük a győztest mostantól ti szavazhatjátok meg a Twitteren július 14. (kedd) éjfélig. Jelöljétek a nektek legjobban tetsző három mikrobloggert és figyeljetek a sorrendre is: a sorban először szereplő három pontot kap, az utána következők kettőt, illetve egyet - az így kapott pontszámokat pedig 14-én éjfélkor összesítjük, az eredményeket pedig a feldolgozást követően publikáljuk.
A szavazást a következőféleképpen adjátok le: @goldenblog Közönségszavazás #gbtv @elsonev @masodiknev @harmadiknev
A közönségszavazást csak azon twitterezőktől fogadjuk el, akik július 1. előtt publikálták első tweetjüket.”

A történet itt még nem ér véget, hiszen július 14-ig még közel 10 nap van hátra, s újabb meglepetésemre nem is állunk rosszul a twitter versenyben.

Mivel csupán két és fél hónapja vagyunk jelen a Twitteren, ezért túl sok követőnk még nem volt, s emiatt talán sok esélyünk sem volt, hogy megnyerjük a szavazást. Érdekes módon mégis szép számmal kezdtek érkezni a szavazatok a magyar gólyákra, s tegnaptól több külföldön élő magyar twitterező is elkezdett ránk voksolni. Ami még inkább kellemes meglepetés volt, hogy többen közülük német és angol nyelven is arra bíztatják a felhasználókat, szavazzanak a HungarianStorks-ra a Goldenblog versenyében. :-)

Ezúton is köszönöm a közreműködésüket!

Egy üzenet a twitterről, Németországból: „remélem megnyerik a twitterversenyt!az önök bejegyzései a legérdekesebbek, legszínvonalasabbak és az olvasásra legméltóbbak! :-)”

Egy angol nyelvű bejegyzés, melyben szavazásra buzdítanak: „@hungarianstorks in twitter competition.pls vote by sending this msg: @goldenblog Közönségszavazás #gbtv @hungarianstorks DO NOT RT !!!”

Egy német nyelvű bejegyzés: „alle Naturliebhaber werden schöne Bilder und Beiträge über die Störche in Ungarn finden bei @hungarianstorks”

Természetesen tegnaptól német és angol nyelven is írok twitteket (magyarul csiripeket), hogy immáron a külföldiekkel is megismertessem a magyar gólyákat. :-)

Kedves olvasó! Ha twitterezel, s szeretnéd, hogy a HungarianStorks előkelő helyen végezzen, akkor szavazz ránk! Köszönjük! ;-)


Utóirat:

Időközben a nagyhalászi gólyakamera és a naplónk látogatóinak száma átlépte az 1 milliót! Ezt is köszönjük!

Éjfél után kiderül, hogy mi lesz a neve a 4 fiókának. Holnap ennek megfelelően érkezik a következő bejegyzés, most már a megszokott képekkel és animációkkal. ;-)

4 megjegyzés:

Jutka írta...

Karcsi, gratulálok az egymillióhoz, további sok sikert és látogatót kívánok! :-) És persze drukkolok a twitter-versenyhez is! ;-)

Judy írta...

Minden elismerésem a Tiéd Karcsi, nagyon sok munkád van amögött az egymillió mögött. További nagyon sokszor egymilliót kívánok még. Ha rajtam múlna a twitter verseny győzelme nem volna kérdés. Szorítok nagyon!

Nagy Károly írta...

Jutka és Judymami!

Köszönöm én is Nektek!

W.Kati írta...

Mi köszönjük a sok érdekes, figyelemreméltó, aktuális hírt, amit hozol!