2009. július 22., szerda

IV. Nagy-halász Fesztivál – Beszámoló gólyás szemszögből

Múlt szombaton Nagyhalászba voltunk hivatalosak, a IV. Nagy-halász Fesztiválra.

Örömmel fogadtuk el Nagyhalász város meghívását, hiszen több szállal is kötődünk a településhez, s szerettük volna, ha a fesztiválra kilátogatókkal elbeszélgethetünk a gólyákról, a madarakról és a természetvédelemről. No és persze a rég nem látott ismerősökkel arról, hogy mi történt velük az elmúlt 21 évben, amióta már nem találkoztunk.


A IV. Nagy-halász Fesztivál helyszíne nagyobb térképen való megjelenítése

Talán sokan nem tudták eddig, hogy öcsém (Nagy Zsolt, aki a gólyakamera fő technikai managere) és jómagam Nagyhalászban töltöttük életünk egyik legmeghatározóbb időszakát, hiszen itt jártunk általános iskolába. Ennek megfelelően mai bejegyzésemet az átlagosnál személyesebb hangnemben folytatom, s talán kicsit el is kalandozok szűkebb témánktól, a gólyakamerától és lakóitól. Remélem, elnézik ezt nekem Kedves Olvasóim! ;-)

Sokan talán azt sem tudják, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai vagyunk, s azon belül is a madarak felmérésével, állományaik és élőhelyeik monitorozásával kapcsolatos munkákat koordináló Monitoring Központban dolgozunk, azaz hozzánk fut be minden, ami a madarak számlálásával kapcsolatos programokat illeti (3. munkatársunk – Görögh Zoltán – is ismerős lehet korábbi bejegyzéseimből). Ennek megfelelően a gólyafészek adatbázis kidolgozása, fejlesztése és működtetése is a mi feladataink közé tartozik. Mivel közel 10 éve foglalkozunk internetes technológiákkal, ezért amikor 2008-ban eldőlt, hogy gólyakamerákat tudunk kihelyezni az ország több pontján, akkor természetesnek tűnt, hogy a mi csapatunk fogja végezni ennek koordinálását is. Önkéntesen vállaltuk ezt, hiszen ez nem tartozik a madár monitoring feladatok közé, ahogy a gólyanapló írása sem. Akkor miért vállaltuk? Mert önkéntes munkát végezni jó!

S hogyan kapcsolódik ez a IV. Nagy-halász Fesztiválhoz? Úgy, hogy az MME-t képviseltük ugyan, de nem alkalmazottként, hanem önkéntesként, saját szabadidőnk keretében. Miért? Azért, mert szerettük volna, ha minél több emberrel megismertetjük itt is az MME munkáját. Ha már a nagyhalásziaknak ilyen híres gólyáik vannak, legyenek köztük többen a madárvédők. :-)

Standunk és látogatóink

A célunk tehát az volt, hogy új madárbarátokat toborozzunk és megfelelő madaras (főként gólyás) programokkal fogadjuk a hozzánk betérőket, s ehhez megkaptuk a lehetőséget egy nádfedeles pavilon és a szükséges technikai háttér keretében. Ezúton is köszönjük a szervezőknek, köztük Ujhelyiné Magyari Zsuzsannának (tanítónő és állandó olvasónk) és Orosz Károlynak (polgármester)!

Milyen programokkal fogadtuk a standunkhoz érkezőket? A gyerekeket gólyás kvízzel vártuk (nyereményekkel), a felnőttekkel pedig elbeszélgettünk a gólyákról, madarakról és természetvédelemről. Akik adományaikkal támogatták egyesületünket, azok cserébe elegáns madaras kitűzőket és madárhang CD-ket kaptak tőlünk. Volt nálunk filmvetítés (a Gólyavédő lettem című filmet többször vetítettük) és élő internetes közvetítés (gólyakamerák, fészek adatbázis, időjárás jelentés stb.). Programjainkat ismertető kiadványokat is vihettek tőlünk az érdeklődők, s akár be is léphettek az MME tagjainak sorába.


Sok új madárbarátra leltünk, s közülük többen beléptek az MME-be is. Ők lehetnek majd újabb Önkénteseink, akik segíthetnek nekünk hasonló rendezvényeken a munkánk megismertetésében, részt vehetnek természetvédelmi akcióinkban vagy később madárfelmérési programjainkban.

Itt ér össze munkánk és az önkéntesség.

Bővebb információk az MME tagság előnyeiről. >>

A környezet (Fertő II. horgásztó) és néhány pillanatkép

Mivel szombaton végigvonult az országon egy hidegfront, ami a Dunántúlon és a középső országrészben károkat is okozott, ezért az esti programokat le kellett állítani. Így idő előtt ért véget a jó hangulatú és változatos programokkal megrendezett fesztivál, de mi kellemes élményekkel távoztunk, s biztosan jövőre is ott leszünk.

Szerencsére a keleti országrészbe érve, már jelentősen legyengült a vihar, így errefelé nem okozott károkat sem emberi, sem természeti értékekben. Gólyákban sem! ;-)

4 megjegyzés:

A,my írta...

Karcsi
fantasztikus elmeny lehetett a fesztival.
Szerintem ez sokkal fontosabb mintsem sokan gondoljak.Ugy hiszem,hogy evente egyszer tartani egy ilyen fesztivalt nem eleg.
A kicsi gyerekekben koran el kellene "ultetni" a szeretetet a termeszet irant es azt apolgatni kellene.
A mai vilagban amikor annyi faj kihalofelben van tanitani kellene a csoppsegeket is es o altaluk a felnotteket is a termeszet megovasara.
Sok Nagy Karolyra van szuksege a termeszetnek.

Nagy Károly írta...

Szia Amy!

Én is fontosnak tartom a hasonló rendezvényeken való megjelenést. Ezért is voltunk ott. S a meghívóink is ezért hívtak, mert ők is fontosnak találták.

Velem kapcsolatban azért ne túlozzunk. ;-)

Suvijul írta...

Sok-sok örömet hoztak a minden napjaimba, hogy részesévé válhattam, e gyönyörű gólyacsalád életének.
Nem mulasztom el a napi fészek vizitet. Sokszor meghatódtam a "látogatásomkor". Izgultam, amikor az egyik kis kóbor gólyagyerek később érkezett haza, de megnyugvás volt látni, amikor az összes csemete végre együtt volt. A viharos időkben reggel rohantam a kamerához, hogy megtekintsem, minden rendben van-e.
Hiába no, .... ügyesek ezek a gólyagyerek, és természetesen szüleik is.

Őszinte elismerésem Nagy Károlynak és kedves társainak, akik lehetővé teszik, tették számomra is ezt a csodát.

Köszönöm, köszönöm, köszönöm! :)

Nagy Károly írta...

Kedves Suvijul!

Köszönjük a megtisztelő figyelmet!