2008. június 18., szerda

Hétfőn gyűrűzés lesz

Bár eredetileg nem terveztük a nagyhalászi kamerás gólyafészek fiókáinak meggyűrűzését, de nagy sikerük és nemzetközi ismertségük miatt utólag megpróbáltuk megszervezni, hogy mégis gyűrű kerüljön a fiatalok lábára.

Ha már gyűrűzünk, akkor néhány szóban írok erről is. :-)

A madárgyűrűzés egy olyan, az ornitológiában régóta használatos kutatási módszer, ami a madarak egyedi jelölésén alapul. A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy megkerülése sokat árul el életükről, különösen mozgásukról, vonulásukról. A madárgyűrűzés segítségével - sok más igen hasznos eredmény mellett - megismerhetjük az egyes madárfajok szezonális vonulási útvonalait, pihenő- és táplálkozó helyeit, telelőterületeit, végső soron a madárvonulási rendszerek egész Földünket átfogó hálózatát.

A gólyafiókák esetében arról is információkat szerezhetünk a gyűrűzés által, hogy 3-4 év múlva hol kezdenek majd fészkelésbe, hiszen a fészken megfigyelt madarak lábán a feltűnő jelölő gyűrűk kódja alapján megállapítható, hogy hol és mikor helyezték fel azt a madárra.

ELSA gyűrű egy 2004-ben Kölkeden fiókaként meggyűrűzött gólyán. 2008. május 16-án fotózták le a Riha-tó mellett (Homorúd), ami légvonalban mintegy 10 kilométerre van Kölkedtől, Baranya megyében, de a Dunától keletre.
Fotó: Kalocsa Béla

Hazánkban éppen ebben az évben ünnepeljük a madárgyűrűzés centenáriumát, melynek alkalmából film is készül erről az érdekes munkáról. >>

A madárgyűrűzésről részletesebben az MME honlapján találhatóak információk. >>

Az idei évben a gólyavédelmi kampányunk keretében szervezett Gólya Roadshow-k éppen a napokban értek véget, ahol a több száz érdeklődő testközelből ismerhette meg a gólyagyűrűzés minden részletét.

Az elmúlt napokban két másik kamerával megfigyelt fészeknél is élőben lehetett az interneten keresztül megfigyelni, ahogy a darus-kocsi kosarában felemelkedtek a szakemberek, s a fészekben lapuló fiókák lábára felhelyezték a jelölőgyűrűket.
Tegnap reggel meggyűrűzték a zalaistvándi gólyafiókákat (2008. június 12.) >>
Beharangozó - Gólyagyűrűzés Tápiógyörgyén - élőben az interneten! (2008. június 13.) >>

2004-től hazánkban ELSA gyűrűt is használtunk a gólyák jelölésére, ami az úgynevezett színes gyűrűk közé tartozik (bár nálunk ezek minden esetben feketék, fehér karakterekkel). A színes gyűrűk használata azzal az előnnyel jár, hogy távcsővel távolról is leolvashatóak, s a mai nagy felbontású digitális fényképezőgépekkel és teleobjektívekkel, akár fotó alapján is azonosíthatóak a megfigyelt madarak.

A műanyag ELSA gyűrű felhelyezése az egyik tápiógyörgyei gólyafiókára, az RTL Klub június 15-én este sugárzott híradójában.


A Gólya Roadshow-kat több hónapnyi előkészítő munka előzte meg, s ehhez az egy fészekhez is csaknem mindent szükséges volt elintézni, hogy hétfőn gyűrűzhessünk. Ezzel nem is fárasztom az olvasókat, de az emelőkosaras kocsi megszerzését mindenképpen megemlítem, hiszen azt volt a legnehezebb találni. Nekünk ugyanis csak néhány napunk volt, hogy minden szükséges eszközt előteremtsünk, s szabad darus-kocsi általában nincsen minden bokorban. :-)
A lényeg, hogy végül sikerült, s az EH-SZER Kft. kisegít bennünket, amit ezúton is köszönünk Nekik!

Reméljük, hogy a hétfőn esedékes nagyhalászi gólyagyűrűzést is sokan követik majd figyelemmel a kamera képein keresztül, s az internet kapcsolatunk is bírni fogja a várhatóan jelentős terhelést. :-)

Időpont: 2008. június 23. (hétfő) reggel 8 – 9 óra között

11 megjegyzés:

klari4 írta...

Szép napot,remélem lesz valami!Fél 9,és semmi jele még a dolognak.Ezért maradtam itthon!

klari4 írta...

Ismét én:sajna lassan indulni kell,lehet nem kellett volna műszakot cserélnem,és akkor hazaértem volna mire itt történik majd valami.Remélem valaki videozza és utolag végignézhetem.További szép nyarat:Klári klari4@gmail.com

Nagy Károly írta...

Kedves Klári!

Sajnos nem rajtunk múlott a dolog, mert mi fel voltunk készülve a nagy érdeklődésre.

Az internetszolgáltatás mondott csődöt, s az egész városban nincs jelenleg internet és kábel TV szolgáltatás. :-(

S ennek pont ma kellett megtörténnie. :-(

Évi írta...

Én is felkeltem, és ideültem a géphez, hogy nézhessem, és egyszer csak feltűnt, hogy csak két kép váltakozik és a kamerán az idő megállt 8:30-kor :(
Utólag meg lehet esetleg majd nézni a gyűrűzést? Jó lenne. :)

Nagy Károly írta...

Kedves Évi!

A gyűrűzésről készített fotókat este közzéteszem itt a webnaplóban.

Sajnos internet még mindig nincs Nagyhalászban. Reméljük, hamarosan újra lesz kábelszolgáltatás, elvégre nem azért fizetünk érte, hogy ne legyen.

klari4 írta...

Kedves Károly!Kösz a választ,igen mikor eljöttem otthonrol végülis észrevetem,hogy 8,30 állaz óra.Titokban a melo helyen is rá-rá nyomtam,és most végre beindult a kamera,látom a gyürüket és várom a képeket.Ez a technikai hiba tényleg nem most hiányzott.Üdvözlet

Névtelen írta...

Csak olyanok írjanak ,akik Nagy Károlyt dicsérgetik !!!

Nagy Károly írta...

Kedves Névtelen!

A lényeg nem az, hogy engem dícsérni kell. :-)

Azoknak a véleményét várjuk, akiket a gólyák érdekelnek, s nem azokét akik névtelenül mondanak véleményt olyan dolgokról, melyekről nem rendelkeznek elegendő információval.

Az jó, ha valaki kérdez, mert érdekli a gólyák élete.

A láthatóan csak a kötözködés kedvéért beírt megjegyzéseket a moderátor továbbra is törölni fogja.

Évi írta...

Kíváncsian várom a képeket! :) Valamint örülök, hogy már van kamera, és lehet őket nézni, szerintem nagyon aranyosak és szépek. :)

klari4 írta...

Szép napot,nem találom a fényképeket?

Nagy Károly írta...

Kedves Évi és Klári!

Már fent vannak a képek ill. animációk.

Remélem ideiglenesen megfelelnek, amig a filmrészletet nem tudom feltölteni.