2008. június 7., szombat

4 hét – 4 fióka

Négy hetesek lettek a nagyhalászi fiókák és mind a négyen szépen fejlődnek.

Az első négy hét gyakran vízválasztó, hiszen ekkor vannak leginkább kitéve a kicsik az időjárás viszontagságainak, s ekkor dől el az is, hogy a kisebbek eléggé erősek-e ahhoz, hogy nagyobb testvéreik mellett is elegendő élelemhez jussanak az etetések során zajló tolongásban.

Eddig mindannyian vették az akadályokat, egyre többet állnak fel a fészekben, s már gyakran nyújtóztatják egyre nagyobbra növő szárnyaikat.

Úgy tűnik, hogy esős Medárdunk lesz, de reméljük, ha esős idők is jönnek, jelentős és tartós lehűléstől nem kell tartanunk! A júniusi hideg ugyanis még nagy veszélyt jelenthet az ilyen nagy fiókákra is.

Érkezés némi fészekanyaggal és a reggeli elemózsiával.

Délutáni pihenő

„Nézzétek, mekkora szárnyam van!”

Akik figyelemmel kísérik a hazai kamerával megfigyelt gólyafészkek történéseit, azok már biztosan tudják, hogy a méltán népszerű darányi gólyacsalád kevésbé volt szerencsés ebben az évben, hiszen az öt fiókából kettő elpusztult egyhetes korában (Buci és Batyu), s tegnap éjjel a megmaradt három fiókából a legkisebb is elpusztult (Baldur). A lemaradt fiókának az arrafelé esett sok eső már sok volt, s nem bírta tovább. Drukkoljunk a megmaradt két legnagyobbnak (Bonbon és Boróka), hogy őket már ne érje semmi baj!

Akik még nem ismernék a történetüket, azoknak néhány elérhetőség itt található:
A fészek adatai a fehér gólya adatbázisban. >>
A kamera képe itt érhető el. >>
Friss információk a fészek fórumában. >>

Nagyszerű gólyavédő barátaink a mai napon eltávolították a fészekből a kis Baldur tetemét és száraz fészekbélés anyagot (szénát) is vittek fel. Köszönjük NEKIK!


2 megjegyzés:

Sólyom Fekete Dóra Margit írta...

Örülök, hogy rátaláltam erre a blogra, a webkamerára. Csak gratulálni tudok. Tavaly két kanadai szirti(?)sas fióka fejlődését kisérhettem figyelemmel webkamerán keresztül, és büszke vagyok, hogy magyar vonatkozású témával, magyarországi kamera képei is láthatók.

Nagy Károly írta...

Kedves Sólyom Fekete Dóra Margit!

Örülök, ha gólyás webkameráink elnyerték a tetszését!

Figyelje a fiókák fejlődését, egyre több és egyre érdekesebb dolgokat fognak művelni a fészekben, a kirepülés előtt pedig hatalmas szárny-próbálgatásokkal fognak megörvendeztetni bennünket. :-)