2008. június 15., vasárnap

A média hatalma

Előrebocsátom, hogy nem a sokak által gyakran szidott médiáról és annak mindenhatóságáról fogok írni ebben a bejegyzésben. Nem vetemednék erre, hiszen ez a napló a gólyáknak van szentelve. :-)

Az elmúlt pár nap tapasztalatait szeretném megosztani olvasóimmal, ami viszont a média hatalmával mindenképpen szoros kapcsolatban áll.

Természetesen a főszereplők a nagyhalászi gólyák, s az ő látogatóik, akik a webkamerás közvetítésnek köszönhetően figyelik mindennapjaikat.

Május közepétől 2 - 3 ezer látogatójuk volt naponta, de június 10. után minden megváltozott. Az előtte lévő éjjel tettem közzé bejegyzésemet arról, hogy a kamera bekerült a TOP10-be, a világszerte ismert EarthCam honlapon (You're in the EarthCam Top 10!). Erről kommunikációs munkatársam egy rövid sajtóanyagot állított össze, amelyet megküldött a hazai hírügynökségeknek. Ezúton is köszönöm Neki! ;-)

Az MME rendszeresen tesz közzé sajtóanyagokat, amelyek a hírügynökségeken keresztül vagy közvetlenül eljutnak az írott és elektronikus sajtó munkatársaihoz, akik további kérdésekkel keresnek meg bennünket, interjúkat készítenek, vagy egyszerűen a sajtóanyagot átvéve írnak cikkeket, riportokat az adott témáról. Így a napi- és hetilapokban, a rádiókban, televíziókban és az interneten is megjelennek információk a fontos és érdekes eseményekről.

Azt, hogy melyik hír lesz igazán felkapott sok minden befolyásolja, s jómagam azt gondolom, hogy nem csak az általunk végzett gondos előkészítő munka határozza meg. Valami olyasmi is közrejátszik, amit nehéz meghatározni, s előre nehezen kiszámítható, hogy mire is harap a média. :-)

Nem gondoltam volna, hogy a TOP10-es hír akkora népszerűséget hoz gólyáinknak, mint amekkorát hozott. Már 10-én több tucat internetes hírportál közölte, 11-én rádióinterjúkkal kerestek meg és helyszíni TV riportot kellett forgatni a Duna Televízió híradója számára. S innentől kezdve elindult a lavina, melynek igazi csúcspontját az [origo] főoldalán 12-én éjfél előtt megjelent cikk jelentette.

Néhány pillanatkép a Duna TV híradójából (2008. június 11.)
Természetesen az adás nem fekete-fehér volt. :-)
Gólya hozta siker (a felvétel elérhető a Duna TV honlapján) >>

Néhány hírportál, melyeken cikk jelent meg a nagyhalászi gólyákról.

Mindezeknek köszönhető, hogy péntek 13-án jelentősen megugrott a kamera népszerűsége, s 24 óra alatt 21466 látogatója volt gólyáinknak (a MyStat szerint). Mindemellett a webnaplót is egyre többen olvassák vagy legalábbis ide kattintanak (13-án 5624 látogatót regisztrált a MyStat). :-)

A webkamera látogatottságának alakulása 2008. június 8-14. között. (Forrás: MyStat)

Természetesen látogatóink legnagyobb része hazánkból származik, de egyre többen nézik gólyakameráinkat a világ minden tájáról. Eddig 98 országból tekintették meg őket, Új-Zélandtól Kanadáig, Argentínától Japánig, de Kubából, Indonéziából, Ghánából és Pakisztánból is volt már látogatónk.

Látogatóink a Google Analytics térképén (2008. június 12.)
A legtöbb külföldi Németországból, az USA-ból, Romániából, Lengyelországból és az Egyesült Királyságból nézi a gólyakamerákat.

Az első 90 ország listája (2008. június 14.)

Reméljük, hogy ezek a sikerek az MME Gólyavédelmi Programjának sikeréhez is hozzájárulnak!

2 megjegyzés:

W.Kati írta...

Karcsi! Igazából nem tudom, hova lehet itt beírni, de remélem, látod. Szóval azt tudom, hogy hétfőn nem működött a net, kamera, stb. Ez gyakran előfordul? Most zuhogott az eső, jéggel együtt, és egyszercsak megállt a kamerakép. Ez valami műszaki hiba? Mert nem hiszem, hogy most olyan rengetegen lennénk itt! (Ha nem jó helyre írtam, lécci igazítsál el!)

Nagy Károly írta...

Kati!

Tagnap az elektromos hálózatot szerelték Nagyhalászban és ezért nem volt áram és internet.
Ma pedig áramszünet volt a nagy vihar miatt, ezért állt meg a kamera.
Ez az elmúlt két hónapban egyszer sem fordult elő, most pedig két nap alatt kétszer. Ez egyszerűen csak peches időszak. ;-)