2008. június 24., kedd

Gólyagyűrűzés internetkapcsolat nélkül

Hétfőn két olyan dolog is történt Nagyhalászban, ami ritkaság- számba megy arrafelé.

Reggel ¾ 9-kor meggyűrűztük a kamerával megfigyelt gólyafészek fiókáit, s reggel ½ 9 után sajnos közel 8 órán keresztül nem volt internet szolgáltatás.

Vajon mekkora a valószínűsége, hogy két ilyen esemény egyszerre történjen meg? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel bennünk, amikor a gyűrűzés után megtudtuk, hogy bár több mint ezer látogató figyelte volna élőben az eseményt a webkamerán keresztül, de nem volt látható a fenti okok miatt. (Érdekes, hogy az elmúlt két hónapban egyszer sem fordult elő, hogy Nagyhalászban ne működött volna az internet szolgáltatás.)
Utólag kiderült, hogy az áramszolgáltatás szünetelt a település egyes részein, mivel hálózat karbantartás volt ebben az időszakban, köztük ott is, ahol az internetszolgáltató helyi központi egységei vannak.

Erre szokták azt mondani, hogy ami elromolhat, az el is romlik. No de miért pont tegnap és miért pont a gyűrűzés előtt?

Ezen már nem tudunk változtatni, ami történt megtörtént. Sajnos a fentiek miatt a web-szerverünk sem tudott képeket menteni az archívumba, ezért a nagy eseményről a webkamera által készített képeket nem tudunk bemutatni. Vannak viszont fotók, melyeket Görögh Zoltán kollégám készített lentről, s néhány kép fent is készült. Ezek mellett a templomtoronyban volt Drexler Szilárd, aki éppen a korábban már említett gólyás filmhez készített felvételeket.

A gyűrűk egy nappal a nagy esemény előtt

Az emelőkosárból készített fotókat és a filmhez készített felvételeket csak később tudjuk bemutatni, de Zoli fotói és a gyűrűzés után általam készített fotók alapján röviden beszámolok a történésekről.

A gyűrűzést, ahogy fentebb említettem, kb. ¾ 9-kor kezdtük, s mintegy 20 perc alatt végeztünk is.
A környező házak lakói, néhányan az idősek otthonából és pár nyíregyházi látogató érdeklődéssel figyelte munkánkat, s nagy megelégedéssel fogadták, hogy minden rendben ment.

Előkészületek és útban a fészekhez

Emelkedés közben

A gyűrűzés pillanatai

Az emelőkosaras kocsit az EH-SZER Kft. biztosította, amit ezúton is köszönünk!

Külön köszönet illeti Paprika Anikót, akinél még volt 4 darab ELSA gyűrű, amit elküldött nekünk Zala megyéből! Mátrai Norbert hozta el, aki éppen erre járt. Neki is köszönjük a közreműködést! :-)

A legnagyobb hálával tartozunk mesteremnek, Dr. Legány Andrásnak (Bandi bácsi), aki a gyűrűzést végezte!

A fiókák a nagy esemény után egy ideig még lapultak a fészekben.

Filmfelvétel is megörökítette az eseményt.

A szülők hamar visszatértek a fészekhez, ill. a közeli lámpaoszlopon várakoztak.

Késő délután helyre állt az áramellátás és az internetkapcsolat, s az alábbiakban néhány extra méretű képen és animáción tekinthetőek meg a frissen gyűrűzött fiókák és "ékszereik".

Korai vacsora egy forró nap után, már meggyűrűzve.

Ezen az extra nagy méretű webkamera képen jól láthatóak a kódok is. A képre kattintva 2048*1536 pixel méretben is megtekinthető.

Ezen az extra nagy méretű webkamera képen jól láthatóak a kódok is. A képre kattintva 2048*1536 pixel méretben is megtekinthető.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csodásak a képek, várom a többit is. :-)
halacs

(Bocs, lusta vagyok regisztrálni. :-))

Névtelen írta...

Köszönöm/köszönjük a képeket! :) És a videó részleteit is nagyon szívesen megnézném! :) Várom :)

Judy írta...

Kedves Karcsi !

Nagyon sajnáltam a történteket, én ott tobzódtam a kamera előtt, és gondolom evvel nem voltam egyedül, de sajnos bekövetkezett ez a mondjuk úgy "malőr". Nagyon szívesen el is mentem volna, ha nem 270 km-re lakom Nagyhalásztól. De történt, ami történt, a Ti áldozatos munkátok, az önzetlen szeretetetek az állatok iránt, a fáradhatatlan munkatempó amit Ti diktáltok, az a lényeg mindenben, és ezt én kamera nélkül is tudom, és nagyon nagyra értékelem. (és ezt Te nagyon jól is tudod, hisz testközelből éltem végig a munkatársaid mellett 12 fészek gyűrűzését, úgyhogy én nem beszélek ám mellé) :-)

Nagy Károly írta...

Kedves Halacs!

Örülök, ha tetszett az összeállítás, ha már élőben nem láthattátok!

Jönnek ám további képek és hírek is.
Ha időm engedi, akkor ma még két bejegyzést írok.

Nem kötelező ám regisztrálni, elég ha a végén jelzed. ;-)

Nagy Károly írta...

Kedves Évi!

Ez a minimum, ha már élőben nem figyelhettétek az eseményt. ;-)

A videó sajnos csak pár nap múlva, vagy legrosszabb esetben a jövő hétfőn lesz elérhető, mert Szilárd egész héten terepen van.

Nagy Károly írta...

Kedves Judymami!

Köszönöm, s örülök, ha tetszett!

Tudom, hogy nagy rajongója vagy a halászi gólyáknak is. :-)

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!
Nagyon jók a gyűrűzés képei, kedvencem a kirepülős, plusz amikor az egyik fiókát éppen "kézben van". :-)

Évi írta...

Az nem baj, ha várni kell a videóra, a lényeg, hogy lesz! :)

Névtelen írta...

Köszönjük a képeket, így mégsem madartunk le róla! Ja, és persze az integetést is! ;-)
Gratulálok a csapatnak a sikeres gyűrűzéshez és szép hosszú életet kívánok a 4 kis gyűrűsnek és a szüleiknek!!!!

Nagy Károly írta...

Kedves Ulmo és Jutka!

Külön öröm, ha Nektek, mint GG-knek is tetszik a beszámoló! ;-)

Névtelen írta...

Szia Karcsi!

Nem sikerült még összeszednem a gondolataimat, no de szavakat egymás mellé rakosgatni anélkül is lehet ám! Nem érdemes egy csöppet sem keseregned a hétfői technikai malőr miatt, a csodás képek, a remek beszámoló mindent visszaadtak (mintha csak ott lettünk volna) amit meg mégsem, azt a fantáziánkkal oda tudjuk képzelni: én például az elröppenő papa elégedett "arcán" határozottan látom, hogy sikerült maradéktalanul kiüdvrivalognia magát és kiadós tízóraival kárpótolnia az átélt izgalmakért a kis vasgyúró büszkeségeit! (Ráadásul a mamának is jutott végre egy kis ideje magára, csudára kiszépítkezte ám magát a villanyoszlopon)
Bandi bácsinak mi is köszönjük a gyűrűzést, de ha Ti nem vagytok, biz'a kis bélpoklosak sem viselnének most ilyen hetykén gyűrűt a pipaszár lábacskáikon, szóval köszönet mindezért elsősorban Nektek, nagyon ügyesek voltatok!
Azért a gyűrűket megörökíthetted volna a nagy nap reggelén is, biztos csuda izgatottak voltak!
Csalánkát sajnos a másik nagy képen sem sikerült beazonosítanom... nagy szégyen ez rám!