2015. január 20., kedd

Már két jeladós gólyánk van a Dél-afrikai Köztársaságban!

Már több mint egy hónapja, hogy Picur - elsőként a magyar jeladós gólyák közül - megérkezett a Dél-afrikai Köztársaságba. Két napja Keszi is megérkezett oda, s az elmúlt hetekben egyre többen lépték át az Egyenlítőt. Az Afrikában telelő, s az utóbbi két hónapban adatokat is küldő tíz jeladós gólyánk közül öten már biztosan a déli féltekén kóborolnak. (Lehet, hogy már többen, de Dalma, Hófogó és Varbó jeladója 3-6 hete nem küldött újabb adatokat.)

Picurt és Keszit hárman is követik, Peter Mozambikban van, Michal és Horka pedig Tanzániában. Jeladós gólyáink között utóbbi az egyetlen kifejlett hím, s csak nemrég érkezett meg a Föld déli félgömbjére.

A déli féltekére mind az öt gólyánk a Nagy-hasadékvölgy mentén érkezett, s különösen Tanzánia északi részén feltűnő, hogy milyen keskeny, alig 50-100 km széles sávban haladtak el mindannyian, a Ngorongoro és a Serengeti Nemzeti Park között.

Régóta tudjuk, hogy az Afrikában telelő madaraink vonulásában fontos szerepet tölt be a Nagy-hasadékvölgy. Nem véletlen, hogy nagyszámú és jelentős területű Fontos Madárélőhely (IBA) lett kijelölve a hasadékvölgy mentén, a Jordán-ároktól a kelet-afrikai Mozambikig.

Afrikában telelő jeladós fehér gólyáink legutóbbi ismert pozíciói
Rendszeresen frissített térképük a satellitetracking.eu honlapon érhető el. >>
A déli féltekére mind az öt gólyánk a Nagy-hasadékvölgy mentén érkezett meg.
Tanzánia északi részén feltűnő, hogy milyen keskeny, alig 50-100 km széles sávban haladtak el mindannyian, a Ngorongoro és a Serengeti Nemzeti Park között.
Picur december 14-én, Keszi pedig egy hónappal később érkezett Botswana és egyben a Kalahári egyik legnagyobb sós mocsarához (Sua Pan).
Picur már közel egy hónapja nem hagyta el a Greytown közelében található réteket, s egy néhány kilométeres körzetben mozog. Feltételezzük, hogy nem egyedül van, s számukra ideálisak lehetnek ott a körülmények.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tisztelt Karcsi.

Köszönöm, már vártam az újabb bejegyzést.

Mary

mogyoro írta...

Szuper vagy Karcsi! :)
Jó ez a jeladó :) Így megtudjuk (legalább is én), hogy mikor fordul vissza a fiatal gólya, és mikor az öreg madár :)

Névtelen írta...

Hát lassan, nagyon lassan indulhatnak északnak :D

Névtelen írta...

De jó! Szerencsés telelést nekik!!!