2015. január 30., péntek

Lefotózták Picurt, a Dél-Afrikában telelő fehér gólyánkat

Már másfél hónapja, hogy a Picur megérkezett a Dél-afrikai Köztársaságba, s akkor ő lett az első magyar fehér gólya, amelyik megtette ezt a hosszú utat, az elmúlt években jeladóval útnak indult 46 fajtársa közül. (Azóta már Keszi is megtette ezt, egy hónapnyi lemaradással.)

Szintén most először történt meg, hogy a déli féltekén lefotózták az egyik jeladós gólyánkat.

Picur három naposan, amikor még elfért a tűzoltó markában (2014.05.14.), két hónaposan, amikor jeladót kapott (2014.07.15.) és Dél-Afrikában, amikor lefotózták egy felrepülő gólyacsapatban (2015.01.24.)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei tavaly két projekt keretében jeladókkal láttak el fehér gólyákat („Madárvédelem és kutatás határok nélkül” és „Északi gólyahír”, melyet a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvánnyal közösen bonyolít le). A telemetriás jelölésnek köszönhetően nyomon követhettük útjukat a fekete kontinensre. Többségük sikeresen eljutott az afrikai telelőhelyekre, de olyan is akadt, amelyik a Kárpát-medencében maradt.
Picur és Keszi az Északi gólyahír projekt keretében kapta jeladóját.


Miután Picur megérkezett a Dél-afrikai Köztársaságba, Lesotho érintésével az ország keleti szélére vonult, s közel egy hónapja a Greytown nevű kisváros közelében fekvő hegyi réteken telel. Mivel hosszú ideje egy néhány kilométeres körzetben mozgott, ezért megkerestünk dél-afrikai madarászokat, akik néhány nap után megtalálták a megfelelő embert a feladatra. Január 22-én a közeli Greytown-ban élő Dawie Scholtz indult a gólyánk keresésére, s a megadott koordinátákon hamar meg is találta az telelő gólyacsapatot. Készített róluk fotókat, s a napi viselkedésüket kiismerve, két nap múlva sikerült egy olyan felvételt készítenie, amelyen jól felismerhető Picur hátán a jeladó és a bal lábán lévő fémgyűrű.

Miért tartjuk fontosnak, hogy megtalálták és lefotózták Picurt?
Fehér gólyáinkról eddig is tudtuk, hogy csapatokban vonulnak. Arról is voltak információink, hogy Afrikában is főként kisebb-nagyobb csoportokban látják őket. Ráadásul jeladós gólyáink helyzetéről rendszeres időközönként adatokat kapunk, amelyek alapján pontosan tudjuk (néhány órás felbontásban), hogy hol tartózkodnak az egyes napokon, napszakokban. De eddig csak sejtettük, hogy Picur jelenleg is egy csapattal töltheti idejét.

Most már biztosan tudjuk, hogy nem egyedül kóborol a déli féltekén. 
Dawie Scholtz a fotókon kívül fontos információkkal is szolgált a megfigyelt csapatról. 
Néhány száz méterre tudta megközelíteni őket, s 24-én délelőtt 85 gólyát számlált annál az aprócska vizes élőhelynél, amelyhez rendszeresen ellátogatnak. Ekkor sikerült Picurt úgy lefotózni, hogy a felrepülő csapatban kiszúrta, s röptében látható rajta a jeladó és a bal lábán lévő fémgyűrű. (A jobb lábán lévő, a csüdízület fölötti kék színes gyűrű (HJ67 kóddal) a farktollak belógása miatt nem látható.) 
Másnap délelőtt ugyanott 30 fehér gólyát látott, s becslése szerint a több száz hektáros, magas fű borította területen körülbelül 250 fehér gólya mozgott ezekben a napokban.

A jeladó és a fémgyűrű, amelyek alapján Picur beazonosítható.
Fotó: Dawie Scholtz, 2015. január 24.

Röviden a keresés hátteréről: 
Miután megtudtam, hogy Demeter Iván madarász barátomnak van néhány jó ismerőse Dél-Afrikában, így az ő segítségét kértem. Iván írt Chris van Rooyen-nek, aki az infókat továbbította néhány olyan ismerősének, akik a KwaZulu-Natal tartomány közelében élnek. Közülük Tanya Smith (az International Crane Foundation munkatársa) már másnap válaszolt, s meg is találta a gólyánk keresésére a megfelelő embert. Megküldtem nekik a legfontosabb információkat és a legfrissebb koordinátákat, s Dawie Scholtz már aznap úton is volt. Folyamatosan konzultáltunk, s január 26-án meg is küldte a fotókat, Picurról, a csapatról és az élőhelyekről.
Ezúton is köszönjük a közreműködésüket!

Picur útvonala 2014. augusztus 15. – 2015. január 24. között

Picur története dióhéjban
Valószínűleg sokan ismerik már gólyánk történetét, hiszen néhány naposan már a TV híradókban szerepelt, miután az anyja halála miatt, a webkamerával megfigyelt nagyhalászi gólyafészekből tűzoltók segítségével kellett lehoznunk, testvéreivel együtt
Azóta szinte élete minden napjáról tudósítunk, többször szerepelt az országos médiákban, saját Android alkalmazása is van, s jelentős rajongótáborra tett szert az elmúlt 9 hónapban. 
Bár gólyánk jelenleg 8 600 km távolságban van kirepülésének helyétől, de több mint 17 000 km-t repült, mire odaért, s közben 19 országot érintett. Hosszú útjának minden fontos állomásáról beszámoló olvasható a Nagyhalászi Gólyanaplóban. >>

Eddigi útja hónapokra bontva:
  • augusztus 15-31.: 4592 km
  • szeptember 1-30.: 1288 km
  • október 1-31.: 3099 km
  • november 1-30.: 3505 km
  • december 1-31.: 4556 km
2014. december 25. óta Picur egy néhány kilométeres körzetben mozgott.
Magas füvű rét Greytown közelében, a facsoport előtt gólyacsapattal
Fotó: Dawie Scholtz, 2015. január 22.
Ez a táj tökéletes lehet egy telelő gólyacsapat számára.
Fotó: Dawie Scholtz, 2015. január 22.
Dombvidék, a távolban magasabb hegyekkel
Fotó: Dawie Scholtz, 2015. január 22.
Ehhez az aprócska vízhez rendszeresen ellátogatnak a gólyacsapatok.
Fotó: Dawie Scholtz, 2015. január 22.
A termiken felfelé emelkedő csapatban Picur is ott volt.
Fotó: Dawie Scholtz, 2015. január 24.
Vizes mélyedésben vadászgató gólyacsapat
Fotó: Dawie Scholtz, 2015. január 24.
A harminc gólyából álló csapat egyik fele…
Fotó: Dawie Scholtz, 2015. január 25.
… és a másik fele
Fotó: Dawie Scholtz, 2015. január 25.
A Google Föld 3D nézetében a fotók alapján könnyű volt beazonosítani, hogy melyik magaslaton állhatott Dawie, amikor a fotókat készítette. A lenti videóban még jobban látható!

21 megjegyzés:

Lineless1 írta...

Kedves Karcsi

Ennél örömtelibb hírt nem is kaphattunk volna így reggelre, köszönöm, hogy megosztottad velünk Picur képét, jó tudni, hogy csapatban és biztonságban van.

Üdvözlettel Lineless

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Nagyon köszönöm ezt a csodás hírt!
Napomat bearanyozta, kedvenc fészkem, kis fiókája! Sok boldogságot drága Picurnak!

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Kérlek tolmácsold köszönetemet és hálámat minden közreműködőnek, segítőnek és természetesen Neked is. Ez csodálatos hír!!Öröm volt látni Picurt és a csapatot!!!
Üdv: Ibolya

Beck Éva írta...

Kedves Karcsi.

Ennél örömtelibb hírre érkezni csodálatos dolog.
Köszönöm Mindenki áldozatos munkáját.

Éva

mogyoro írta...

Nem csak PIcur, hanem Te is történelmet írsz!! :) Légy büszke Önmagadra, mi is büszkék vagyunk rád!
ügyes vagy! :)
ili

Kata írta...

Szia Karcsi! Csipkedem magam, hogy hol is vagyok, milyen mesevilágban, mire ráébredek, hogy ez a csoda egy igazi csoda, ami most különösen felértékelődik ebben a ronda világban! Nagy köszönert érte Neked, és mindenkinek, akik részt vettek ebben az akcióban! Csodálatos érzés lehet Nektek is, rólunk már nem is beszélve :-)Karcsi, a GÓLYANAPLÓ mára történelem, mogyoro bejegyzését külön köszönöm én is, mert tényleg légy büszke Magadra, és hogy mi büszkék vagyunk Rád, ez természetes :-) Kata.

Névtelen írta...

Nagyszerű mai meglepetés!:)-Boldogság HalászPicurt látni!-Gyönyörű környezetben telel!
Várjuk vissza,sok szerencsét neki és a többi gólyának!
Köszönöm szépen a fotót és a jó hirt!:)
További sikeres munkát! kugizu

N.Ilona írta...

Köszönjük, köszönjük, köszönjük. De jó volna ott lenni és látni őket így együtt. Reméljük, ha az idén nem is,de jövőre hazajön családot alapítani. Addig is várjuk az ilyen remek híreket.
Üdv.:N.Ilona

Nagy Károly írta...

Sziasztok!

Megírtam Dawie-nek és Tanya-nak, hogy milyen nagy az öröm most errefelé. :-)

Üdv,
Karcsi

Unknown írta...

Kedves Karcsi! Ilyen boldogság régen ért,mint a mai napon. Drága, imádott Picurunkról ilyen kellemes hír és gyönyörű fotó, ez mindennel felér. Hálás köszönet a közreműködnek, Neked pedig kifejezhetetlen köszönet jár mindazért a munkáért, melyet teszel, mellyel sok - sok embernek teszed szebbé a napját.
Jutka mama

Névtelen írta...

Kedves Karcsi ez megint egy profi szervezés volt!

Csodálatos! Köszönjük.

Üdv: Imre

Névtelen írta...

Kedves Károly!
Ami kimaradt előbbimből:gratulálok, hogy ilyen klasszul megszervezte a HalászPicur-felkutatást!
Külön öröm és megnyugvás-számomra-, hogy ott is lelkes természet-, madárbarátok tartják rajtuk vigyázó-óvó szemüket!:):)
Mindnyájuknak hálás köszönet mindenért!-kugizu

Névtelen írta...

El sem hiszem, hogy láthattam Picurt!!!! :-) és a vele vonuló gólyafikat. Nagyon szuper helyen vannak, gyönyörű a táj. Ezer köszönetem Minden közreműködőnek!!! :-)
Drága kicsi Keszit is imádom, nagyon ügyes kisgólya. Mindennap azt kívánom, nagyon vigyázzanak magukra!
Próbálom követni az összes jeladós gólyát, mentegetem őket, hol merre járnak. Igor a közelemben van, talán trónol egy fészekben, mert ugyanonnan jelez.
Ja és a Hattyút is követem ;-)
Karcsi köszönök szépen mindent!
üdv
Heni

Cila írta...

Szia Karcsi!

Mindent leírtak szinte az előttem szólók, magam is csak nagy köszönetemet tudom kifejezni neked és segítőidnek! Mit mondjak, nem hittem volna, hogy ezen a télen még láthatjuk is Picurt! A Föld túlsó végén!!... Fantasztikus, nagy-nagy örömöt érzek én is, hogy ilyen jól van és ennyire szép helyet találtak a csapatukkal! Köszi, hogy tudósítottad Dawie-éket is, hogy mennyire örvendünk a lelkes segítségüknek! :-)
Üdv: Cila

Névtelen írta...

Hát ez csodás!!!

Rita Urbán írta...

Google Földön többször is sétálgattam már Greytown közelében és próbáltam minél jobban megközelíteni azt a helyet ahol Picur épp lehet. De most, hogy megjelentek ezek a fotók tényleg láthatom az ott lévő gólyákat és ez nagyon tetszik!

Köszönöm, hogy feldobtad a napomat! :)

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!
Pénteken érkeztem haza egy hosszabb kórházi kezelésből, szombaton jutott időm megnézni, hogy vajon mi lehet a távolban lévő gólyáinkkal.Nagy -nagy öröm volt számomra látni Picurt és azt, hogy csapatban van, hiszen még olyan fiatal, sok mindent meg kell tanulnia és ez csapatban biztos jobb neki..Gyönyörű az a táj,szinte idilli az a környezet ahol élnek.Jó tudni, hogy jó helyen vannak, ez már a Satellitetracking képein is látszott.Csodálatos érzés tudni, hogy Afrika nagyon távoli végén is élnek emberek akik nem sajnálják a fáradságot hírt adni másoknak, örömet okozni.
Köszönöm elsősorban Karcsinak, hogy felkutatta a távoli kapcsolat lehetőségét,köszönöm a távoli ismeretlen ismerősöknek a gyönyörű fotókat, a jó híreket és a fáradozásaikat.
Üdvözlettel Szita Andrásné.

ILDIKÓ írta...

Kedves Karcsi!!!!!!
Tiszta szívemből köszönöm ezt a csodálatos hírt és hogy megosztották a sok Picur rajongókkal a fényképet is!!!! Csodálatos!!!!! Imádom Picurt!!!! Persze mindegyiket de őt különösen!!!! Drága Halász nagyon büszke lehet,még az is megeshetett hogy találkoztak!!!! Üdv.Balog Ildikó.

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Hú de kalssz!
Legszívesebben csomagolnék és indulnék...

Üdv.: Tünde

Névtelen írta...

Azt a mindenit, Karcsi!!! Hát hogy igazi fotót prezentálsz nekünk Picurról Dél-Afrikából, hát ez minden képzeletemet felülmúlja! Már az eddigiek is lenyűgöztek, na de ilyet!!! Fantasztikus vagy, tényleg légy büszke magadra, nagy dolgok ezek. Olyan jó látni őt ott... Kis cuki Picurunk...

Köszönet, Karcsi, sok örömet szerzel a babavárós időszakomban is!!!

Adrienne

Nagy Károly írta...

Sziasztok!

:-)

Üdv,
Karcsi