2015. január 21., szerda

Keszi rendületlenül repül dél felé...

Pedig ebben az irányban már nem sokáig folytathatja útját, hiszen a ma esti pihenőhelye és Port Elizabeth között már csak 270 km van, s onnan már sokkal délebbre nem juthat*, hiszen az már az Indiai-óceán délnyugati partvidéke.

*Persze, ha elrepül délnyugati irányba 630 km-t, akkor eljuthat Afrika legdélebbi pontjához (L'Agulhas). Onnan aztán már tényleg nincsen délebbre "gólyaleszállóhely". L'Agulhas egyébként Port Elizabeth-től már csak 88 km-el van délebbre.

Még csak három napja érkezett a Dél-afrikai Köztársaságba, de már azóta is több száz kilométert repült, s ma megérkezett a Karoo-ba. Az elmúlt napokban, ahogy ma is, kereste a félsivatagos vidék hegyei között lévő folyóvölgyeket. Dél-Afrika ezen vidékén a folyók mentén gyakoriak az öntözött farmok, s ezek közelében éjszakázott tegnap, és ma is erre készül.

Keszi január első 21 napján 4290 km-t repült, s közben Tanzánia északi határától eljutott a Dél-afrikai Köztársaságba.
Keszi jeladóval a hátán a fészekbe visszahelyezéskor (fotó: Papp Ferenc)
Tegnap reggel is folyóvölgy közelében, öntözött földeken ébredt. ::: 2015.01.20.
Ma délben megérkezett Schoombee közelébe, s látható, hogy a folyó mellett itt is öntözött mezőgazdasági földek vannak. Estére kicsit nyugatabbra húzódott. ::: 2015.01.21.
A déli pihenőhely kicsit közelebbről. Az öntözött körök fölött egy kúposnak tűnő hegy látható, ami a Karoo-ban elég gyakori felszíni forma.
Ha a Google Föld 3D nézetében is megnézzük azt a kúposnak tűnő hegyet, akkor már látható, hogy valóban kúpos. Mögötte van még egy másik is. Az egyik 1540, a másik 1610 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. Persze az öntözött területektől csak 300-400 méterrel magasabbak, mert azok 1180-1200 méter tengerszint feletti magasságban terülnek el.
Így néz ki a kúpos hegyünk Hendrik van den Berg fotóján.
Forrás: Panoramio

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Karcsi, koszonom ezt a bejegyzest is. Engem a golyak elete, vandorutjuk nagyon sziven fogot. Ezert nem csak nagy kedvencuk Picurrol szolo beszamolokat, de minden mas hirt is nagy kedvtelessel olvasok. Es ezek a Te beszamoloid nagyon, nagyon erdekesek, mert persze mindig erdekes utazaskent hatnak. Mindig nagyon varom oket. Udv. Marika

Unknown írta...

Kedves Karcsi!
Jó hogy ujra írtál.
Igy izgalmasabbak a hírek, mintha csak a száraz adatokat látjuk.
Nagyon érdekes, hogy az öntözött területek körök. Gondolom az öntöző berendezések körbe-körbe mennek, azért ilyen szabályosak a megmúvelt területek.
Nemsokára az öregek indulnak haza.
Már alig várom. Sokszor eszembembe jut Halász, látom mikor megigazítja a fészkén a rongyot, aztán indul. Remélem ő is hazaér rendben.
Üdv
Zsuzsi

N.Ilona írta...

...és amikor Halász elkapta röptében a fészek szélén a verebet,azt sem felejtjük el soha.
Köszönöm Károly az eddigi és mostani beszámolót, jó volt ismét olvasni.
Üdv.:Ilona

Kata írta...

Szia KArcsi! Köszönjük a híreket Kesziről is, látom azért Picurunk is szorgalmasan küldi az SMS-t, most végre egy kicsit pihenget :-) Ügyesek ezek a mi gólyáink, és nemsokára izgulhatunk az "öregekért", hogy könnyű útjuk legyen hazafelé, akadálymentes legyen az égbolt! Nagyon várjuk már őket, nehezek ezek az utolsó hetek! Jövő héten fészekállítás lesz Ráckeresztúron, 2 db!!! Hátha egyszer Picur erre veszi az irányt :-) Köszönjük Karcsi az újabb híreket, a munkádat: Kata.

Névtelen írta...

Csodálatos, amit csinálsz, Karcsi, nem tudok betelni a híreiddel és azzal a szeretettel, amivel a (gólya)világot szemléled. Minden üzeneted életörömet sugároz. Jó, hogy vagy! :)
Brigi

ILDIKÓ írta...

Kedves Karcsi!!!
Nagyon szépen köszönjük az újabbnál újabb beszámolókat,örülök hogy a drága Keszi is szépen halad dél felé,nagy öröm hogy Picurunk is pihen már egy kicsit és reméljük amikor megkezdődik majd a gólya szezon nemsokára akkor sem felejt el majd beszámolni nekünk az Afrikában maradt madarainkról.Reménykedünk hogy csak jó hírek lesznek továbbra is.Nagyon kíváncsian várom hogy a kis öreg jeladós gólyáinknak jól sikerül e a hazafelé útjuk.Addig is köszönjük még egyszer a kitartó munkáját.Üdv.Balog Ildikó.

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Nagyon köszönöm mindkét szupervándor gólyánkról ezt a rengeteg jó hírt.
Számomra nagyon érdekes, hogy ilyen óriási távolságot tudnak megtenni, hasonló útvonalon. A napokban olvastam, hogy a madarak vonulása során többféle mechanizmus irányítja őket a tájékozódásban.
Nagyon érdekes cikk jelent meg az Élet és Tudomány ez évi 2. számában, a hét kutatója rovatban, hogy a Magyarországról kiinduló mágneses erővonalak másik talppontja Dél-Afrikában van.
Lehetséges, hogy ez is befolyásolja őket abban, hogy ilyen távoli telelelőhelyet választanak?

Üdv, Erzsi