2014. december 8., hétfő

Irány Zambia?

Szerintetek szombati bejegyzésem óta pihent Picurunk? Ááá, dehogy! Szerencsére a jeladója sem, így a ma reggel megérkezett SMS-ekben benne voltak a szombati és vasárnapi adatai. Bár a szombat reggeli első adatai még nem jöttek meg (talán a Mikulás ludas a dologban?), de azt már így is tudjuk, hogy szombaton legalább 253 km-t repült, vasárnap pedig további 254 km-t. Így december első hetében 855 km-t tett meg, nagyrészt déli irányban.

Lassan maga mögött hagyja Tanzániát is (vagy inkább gyorsan?). A Rukwa-tó közelében, az Uwanda vadrezervátum mellett pihent meg (a Katavi Nemzeti Park része). Már csak 30 km-re van Zambiától, s a következő napokban eldől, hogy folytatja-e útját dél felé, vagy visszafordul, s marad Tanzániában.

Szerintetek folytatja az utat déli irányba? Szóljatok hozzá, s írjátok meg, hogy ti mit gondoltok! 

Miért ne folytatná? Az alábbi térképek és szövegek adnak néhány infót erről is.

Picur útvonala 2014. december 01-07. között. Zölddel jelölve a szombat-vasárnapi repülése.
(Az utolsó piros pont és az első zöld között megtett szombat reggeli útvonala egyelőre nem ismert.)
Talán nem véletlenül ott pihent meg vasárnap este a Rukwa-tó medréhez közel (a Nagy-hasadékvölgy része, a hatalmas Tanganyika-tó és a Nyasza-tó között)?
Pihenőhelye ugyanis 968 méterrel a tengerszint fölött helyezkedik el, de tőle néhány kilométerrel délnyugatira hosszan húzódik egy magaslat, ami 1500-1600 méterrel a tengerszint fölött fekszik. Azaz 500-500 méterrel magasabban, mint ahol megpihent. A Google Föld 3D nézetén látszik is a kiemelkedő fennsík kezdete.
Az előző térképen bemutatott műholdkép részlet 3D nézetben, keleti irányból nézve. 
Ezen talán jobban látható, hogy itt kezdődik Zambia fennsíkokkal szabdalt vidéke, több száz méterrel Picur tegnapi pihenőhelye fölé magasodva.
A Rukwa-tó ugyan sokkal kisebb, mint a Tanganyika-tó és a Nyasza-tó, de azért így sem kicsi. Majdnem tízszer akkora, mint a Balaton. 
A sárga vonal Tanzánia és Zambia határát mutatja.
Picur múlt heti útja (2014. december 01-07.)
Látható, hogy már közelebb van a Tanganyika-tóhoz és a Nyasza-tóhoz, mint a Viktória-tóhoz.

Persze egy 500-600 méteres emelkedő nem valószínű, hogy Picurt visszafogná útja folytatásától, hiszen látott ő már komolyabb hegyeket is. :-)

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy már így is a nagy felfedezők között említhetjük, hiszen az elmúlt 5 évben jeladóval megjelölt 46 fehér gólyánk közül eddig mindössze 1 jutott el délebbre (Oliver), 2 jutott el a Rukwa-tóig (Zagyva és Karolína), s egy majdnem addig kóborolt (Apaj).


Kiemelném még azt a tényt, hogy a fent említett másik négy gólyánk sokkal később érkezett el a Rukwa-tó közelébe. Mindhárman másfél-két hónap múlva, azaz január közepe-vége környékén értek oda. Szóval Picur rendesen belehúzott. :-) 

Apaj, Oliver és Zagyva jóval később érték el Tanzánia délnyugati részét, mint Halász Picur.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Karcsi!
Ismét köszönöm a beszámolót...
A felvételek alapján oda képzelem Picurt is ....
Nagyon örülök hogy ennyire bátor és felfedező !!!
Lehet hogy megdönti Oliver eredményét és rekordot állít fel???!!!!
Sok sikert a hosszú útra!!
Várom a beszámoló folytatását.

Üdv: Ibolya

Éva írta...

Ha ez a Picur mesélni tudna, fantasztikus a teljesítménye! Biztosan buta a kérdésem, de miért vándorolnak ilyen távolra, ha egyébként ételben-italban megfelelő helyet találtak már előzőleg is? Vajon egyedül vág neki ezeknek az utaknak, vagy csapatban fedezik fel Afrika újabb területeit?
Üdv: Éva

Cila írta...

Köszönjük Karcsi! :-) Ha így folytatja Picur, tán még a déli sarkot is megcélozza... :-D Amilyen bátor és teherbíró! Csak ámulok és bámulok hihetetlen teljesítményén! Nagyon jó tudni róla ennyi hasznos infót. Köszi még egyszer! Üdv: Cila

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Csak ámulunk és bámulunk mire képes ez a MADÁR! Az Éva által feltett kérdések engem is nagyon érdekelnének...
Alig várjuk a folytatást!
Üdv. Szilvi

ILDIKÓ írta...

Nagyon köszönjük a beszámolót kedves Karcsi,szerintem el fog repülni egészen délre ahol járt anno Olivér de vissza fog menni Tanzániába és ott fog telelni.Mindenesetre nagyon erős és strapabíró a kis drágaság,imádom.Azt azért szeretném tudni hogy csapatba repülnek,többen vannak e? Lehet hogy butaságot kérdezek ezzel,de a többi jeladósból egyik sem olyan nagy felfedező mint a mi Halász Picurunk? Bárkikkel is vándorol nagyon ügyes a drága.De ő soha nem pihen? Üdv.Ildikó.

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Picur olyan tempót diktál, hogy szerintem valóban irány Zambia. Már a november 26-i bejegyzésedhez írtam, hogy erősen Oliver csúcsának megdöntésére készül.:-)
Elképzelhető, hogy Zambiában hosszabb időt tölt majd kóborlással, aztán irány tovább délnek tapasztaltabb csapattársaival.
Köszönöm, hogy bejegyzésedben ennyi hasznos ismeretanyagot megosztottál velünk.

Üdv, Erzsi

Nagy Károly írta...

Sziasztok!

Én is azt gondolom, hogy tovább megy délnek. Reméljük, hogy hamarosan kiderül!

Üdv,
Karcsi