2014. július 14., hétfő

Neveket kaptak a nógrádi gólyakamerás fészkek gyűrűzött lakói

A mai napon véget ért kéthetes és két fordulós névadó ceremóniánk, melynek eredményeképpen neveket kaptak a nógrádi gólyakamerás fészkek gyűrűzött lakói. Egy hétig vártuk a névajánlatokat a gólyakedvelőktől, majd egy hétig lehetett szavazni az ajánlatokból kiválasztott 5-5 névre. Az eredmények itt tekinthetőek meg, az egyes szavazások linkjeire kattintva. >>

A szavazások alapján a 8 gólya a következő neveket kapta:


Dejtár
  • HN42: Dalma (a jeladós tojó)
  • HGT4: Dió
  • HGT5: Délceg
Dió és Délceg ::: Dejtár, 2014.07.14. 19:09:52
Rimóc
  • HGA7: Rákász
  • HGA8: Révész
Picur, Rákász és Révész uzsonnáznak ::: Rimóc, 2014.07.14. 16:57:02

Szügy
  • HGA1: Feketetoll
  • HGA2: Szeder
  • HGA3: Bogyó
Feketetoll, Szeder és Bogyó uzsonnáznak ::: Szügy, 2014.07.14. 15:21:07

Az elmúlt héten sajnos a kamerák időnként akadoztak, s egyelőre nem tudtunk megoldani minden felmerült problémát, de rajta vagyunk, hogy amit lehetséges orvosoljunk, s a most már névvel is rendelkező gólyák kirepüléseit élőben láthassák a rajongóik.

Végül két mai videó a fenti két képen is látható etetésekről.




12 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia Karcsi! Köszönöm a videókat az etetésről! Jó volt látni a kicsiket Vagyis már olyan nagyok a gólya csemeték! Remélem a ki repüléseket fogjuk látni! Nem lesz semmi bajuk a viharok ellenére! üdv Zsuzsa.

Névtelen írta...

Nagyon szép neveket kaptak a gólyácskák.
Külön örülök, hogy Feketetoll megkapta az általam javasolt nevet.
Csodásak a videók!
Szeretem, ahogy várják kissé fellazított tollal, a gólyaszülőt, hogy hozza a kaját.
Bízom benne, hogy láthatjuk őket majd kirepüléseknél.
Picurt nagyon befogadták, jó testvérek. Örülök, hogy a többi Halász gyerek is fészekben, gólyacsaládban nevelkedett fel.
Valcsi

N.Ilona írta...

Kedves Károly! Köszönöm, köszönjük a videókat és a névsort.Szívünkhöz nőttek az idei gólyák is. Reméljük jövőre ismét valamelyik kamera előtt láthatjuk őket.
Jó egészséget és sok örömet kívánunk Önnek a munkájában is.
Üdv.N.Ilona

Névtelen írta...

Kedves Károly!

A nevek ismeretében még közelebb állnak a szívünkhöz a már nem is olyan kicsi gólyák, hiszen napok kérdése és már ki is repülnek. A rimóci fészekben Halász Picur jeladót visel, így őt folyamatosan figyelemmel kísérhetjük a kirepülés után, és a vonulás során. Hála és köszönet minden megmentett kis gólyáért és az önzetlen tevékenységért.

Üdv.: Erzsi

Névtelen írta...

Nem biztos, hogy jó döntés volt jeladót tenni Picurra!
Már nem szívesen nézem így. Olyan szerencsétlennek tűnik.
Ez a véleményem, de másnak is van hasonló.
Üdv: Imre

N.Ilona írta...

Kedves Károly! Bennem is furcsa érzéseket kelt Picuron látni a jeladót.Tudom én,hogy a megfigyeléshez szükség van erre,de nem tudom elvonatkoztatni a közelmúlt tragikus történésétől, ami a jeladós gólyát ért Egyiptomban.Azt kérdezem, hogy meddig tud rajta maradni ez a jeladó és jött e már vissza jeladóstól gólyánk, egyáltalán van-e ennek tudományos haszna.
Köszönöm és tovább aggódom, üdv. N.Ilona

Nagy Károly írta...

Kedves Imre és N. Ilona!

Amint azt már máshol írtam, ez a lehetőség nekünk is módot ad olyan tapasztalatok gyűjtésére, amire korábban nem volt módunk. Európa-szerte sok-sok gólyára került már jeladó az elmúlt két évtizedben, s az elmúlt 3 évben már nálunk is. A madaraknak kell egy kis idő, amíg megszokják a rájuk került eszközt, amin nem is csodálkozhatunk. Most a kamerának köszönhetően azt is tudjuk majd, hogy Picur esetében mennyi idő kell ehhez (a megszokáshoz). A kamera webszerverének archívumába mentett felvételeket elemezzük, s pontos adataink lesznek arról, hogy mennyi időt fordít Picur a jeladó piszkálásával, s ez az időráfordítás hogyan változik a jeladó felhelyezésének pillanatától távolodva. A mai napon néhány gyakornokunk elkezdte ezt elemezni, s a jövő héten egzakt adatokkal fogjuk a tapasztaltakat megosztani veletek.

Üdv,
Karcsi

N.Ilona írta...

Köszönöm a kedves választ.
Üdv.N.Ilona

Unknown írta...

Mikor a kamerán megláttam Picuron és birizgáltam a tavaji Egyiptomi eset jutott eszembe. Remélem nem lesz valakinek a vacsorája Afrikában

Nagy Károly írta...

Sokan nem értették meg tavaly, hogy Ménes pusztulásának és a jeladónak nem volt közvetlen köze egymáshoz. De sajnos ezt emlegetik azóta is.

Ménest a núbiai vadász azért ejtette el, hogy legyen ennivalójuk. A gólya talán túlságosan közel engedhette magához, s így könnyebben levadászták. Ez pedig azért lehetett, mert nem teljesen vadon nőtt föl. De persze ezek találgatások, viszont az ok az élelemszerzés volt, nem a jeladószerzés.
(A halász esete volt a jeladó miatt, aki először elkapta, mert kémnek nézte.)

Zsuzsanna B. Szőke írta...

Kedves Károly!

Dejtáron Délceg (HGT5) nyakán baloldalon tollhiányt láttam. Kicsit később pedig azt láttam, hogy Dió a csőrével birizgálja neki ezt a részt. Remélem csak a kedveskedés hatására mozdultak el a tollak Délceg nyakán. Kérem, ha tudják nézzék meg nincs-e komolyabb baja.
Előre is köszönöm.
Üdvözlettel
B.Zsuzsa

Nagy Károly írta...

Kedves B. Zsuzsa!

Délceg 20-án reggel 6-kor szerezte a nyakán látható sérülést, ami azóta egyre rosszabbul néz ki. Hamarosan majd írok erről is itt a Gólyanaplóban.

Üdvözlettel: Karcsi