2014. július 19., szombat

Látogatás Nógrád megyébe - Picur jeladózása, Kökény és Vitéz meglátogatása

Amint azt már sokan tudjátok, kedden jeladó került Picurra, s erről az MME honlapon még aznap hírt is adtunk: Műholdas jeladót kapott "Picur", az árván maradt fehérgólya-fióka >>

Mivel nem nagyon volt hét közben időm* a fotók és a kamera archívumából a videók feldolgozására, ezért tartott eddig, hogy itt is közzétehessem az erről szóló bejegyzést.
*Az ilyenkor szokásos munkáim mellett ezen a nyáron 10 főiskolai és egyetemi hallgató gyakornoki programját kell irányítanom, ami elég sok időmet igénybe veszi. De így mindannyian a madármonitoring és a madárvédelem számára hasznosan töltik ezeket a heteket. Többek között gólyafelméréseket is végeztek, s a hét második felében többen Picur videóinak elemzésével voltak megbízva, hogy megtudhassuk, amire a korábbi jeladók felszerelésekor nem volt lehetőségünk. Ugyanis a webkamera minden pillanatát megörökíti annak, hogy a frissen jeladózott gólya mivel töltötte idejét, mennyit tollászkodott, babrálta a jeladót és mennyi idő alatt szokta azt meg. Az eredményekről majd beszámolok, de azt már láthattátok, hogy két nap után nem sokat foglalkozott a jeladójával.

A jeladó hámjának felszerelésével hamar végeztünk. ::: 2014.07.15.

2014. július 15-én szereltük fel a jeladót, melynek révén nyomon tudjuk majd követni, hogy a 3 naposan Nagyhalászból megmentett, majd néhány hétig emberi gondoskodásban részesült, s végül a rimóci fészekbe adoptált gólyafióka hogyan állja meg a helyét a természetben. Vajon túléli-e a kirepülés után rá váró veszélyes helyzeteket, eljut-e a többiekkel Afrikába, s ott merre kóborol majd az első telelése során? Reméljük, hogy sokáig követhetjük majd Picur útját, s néhány év múlva újra találkozhatunk vele itthon!

Picur fészektestvérei (Rákász és Révész) a közeli sportcsarnok tetején ::: 2014.07.15.

Picur útját a kirepülés után bárki nyomon követheti a www.satellitetracking.eu honlapunkon, ahol jelenleg is több jeladós gólya mozgása figyelhető meg. Picur térképe innen közvetlenül elérhető. >>

A Nagyhalászból Nógrád megyei fészkekbe adoptált négy fióka közül (Picuron kívül) meglátogattuk még Ludányhalásziban Kökény és Vitéz fészkét is. Kökény fészkénél az egyik fészektestére már repkedett a környéken, de az etetés előtt hazament, Vitéz fészkében nem láttunk kirepülést (de ettől még lehetett ott is). Még egy fészket meglátogattunk, melyben két fióka volt, s egy korábban jeladózott öreg gólya is.

Kökény fészkébe érkezik haza egyik fészektestvére ::: 2014.07.15.

További fotók láthatóak az alábbi két albumban.
Végezetül néhány videó, amit a webkamera rögzített erről a napról.

A webkamera által rögzített videón az látható, amikor Picur visszakerül a fészekbe a jeladó felszerelése után. Látható, hogy a fészek tele van mezei pockokkal és/vagy fiatal patkányokkal, melyekből ebben az évben minden gólyaszülő sokat vitt a fiókáknak. (Az idei száraz tavasznak köszönhetően a vizes élőhelyekhez kötődő táplálék állatokból nem volt nagy a kínálat, viszont a pocok gradáció segített a gólyáknak is a fiókák felnevelésében. Reméljük, hogy a NÉBIH által a pockok irtására engedélyezett, s az EU-ban tiltott Redentin-től elhullott rágcsálókból nem sok jutott a gólyáinknak! Cikk erről: Tiltott anyaggal, tiltott módszerrel irthatják a rágcsálókat a hazai eseti engedély alapján >>

A webkamera által rögzített videón az látható, amikor Rákász után Révész is visszaérkezik a fészekbe, néhány órával Picur jeladójának felszerelése után. 

Rákász után Révész is visszaérkezik a fészekbe, néhány órával Picur jeladójának felszerelése után. 

Öten a fészekben ::: 3 fiatal és a 2 szülő (Rimóc, 2014.07.17. 17:13) 


4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönöm a posztot.
Csodálatosak a felvételek.
Halász Picurnak a fajvédelem szolgálatában sikeres és nagyon hosszú küldetést kívánok!
Nektek erőt, egészséget, türelmet, kitartást a munkátokhoz!

Üdv: yokas

Nagy Károly írta...

Kedves Yokas!

Köszönjük!
Reméljük, hogy Picurról sokáig kapunk majd adatokat a jeladónak köszönhetően!

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Kedves Károly!

Különlegesek a felvételek. Általuk olyan pillanatait ismerhetjük meg a gólyák életének, melyet másként lehetetlen. Picur kalandos életét a jeladó segítségével folyamatosan nyomon követhetjük. Remélem, hogy a pocokírtás nem fog a madárvilágban visszafordíthatatlan károkat okozni.
Kizárt dolog, hogy erre a problémára nem tudnak valamilyen bio-módszert alkalmazni.
Köszönöm a sok hasznos ismeretanyagot, melyet a feltöltött filmek és fotók nyújtanak számunkra.

Üdv: Erzsi

Nagy Károly írta...

Kedves Erzsi!

Reméljük a legjobbakat!

Üdv,
Karcsi