2014. július 19., szombat

Picur is kirepült!

Pénteken dél körül Picur is kirepült a fészekből.

S erről sajnos nem a rimóci webkamera élőképén szereztünk tudomást, mivel pénteken olyan történt, ami eddig korábban nem. Két éve nem kellett újraindítani a gólyakamerákat kiszolgáló webszerverünket, mert megbízhatóan működött. (Az utóbbi hetekben akadozó kameraképek nem a szerverünkkel kapcsolatos problémák miatt voltak, hanem a helyi internet-kapcsolatok elégtelensége végett, melyeket talán az utóbbi napokban sikerült orvosolni.) 

Szóval pénteken leállt a szerverünk, s a vele foglalkozó kollégám is szabadságon volt, így délelőtt és a délután első felében nem voltak elérhetőek a kameráink. Mikor máskor, mint Picur várható kirepülésének napján? Gondolhatjátok mennyire örültem, így hát megnéztem a jeladók adatait fogadó szervert, hogy vajon ott ácsorog-e még Picur a kéményen? S meglepve láttam, hogy nem, s délben már a szomszédos épület tetején volt, melyen egyébként két fészektestvére is tölti ideje jelentős részét kirepülésük óta.

Így néz kis a helyszín a Google Térkép utcanézetén. Jobbra a kémény a fészekkel, balra pedig a sportcsarnok látható, melynek tetején előszeretettel pihen Picur, Rákász és Révész.


Picur jeladójának pénteki adatai a szerver alkalmazásának térképén. Ekkor még ritkábban mentettük a pozícióit, s így ezen a napon 8 fix pontunk volt Picurtól. (Azóta sűrűbb adatmentésre állítottuk a jeladót.)
Dél körül már a sportcsarnok tetején volt, s a jeladó adatai szerint még 16 órakor is ott tanyázott.
2014.07.18.
Az első kirepülésének videójáról tehát lemaradtunk, de szerencsére a fészekbe visszatérésről már nem, mert pénteken munkaidő után bementem a webszervert üzemeltető szolgáltatóhoz, s újraindítottuk a gépet. Valamikor 17 óra környékén már újra volt élőkép, s a videókat mentette is az archívumba.

A következő videón látható, amint Révész, Picur és Rákász landolnak (ebben a sorrendben), majd vacsoráznak. A gyomruk még hazahúzza őket. :-)


Ma délelőtt már Picur is több időt töltött a sportcsarnok tetején, mint a fészekben. Ez látható a mai nap 14 óráig érkezett jeladós adatok térképén.

Térképen a szombaton 14 óráig érkezett jeladós adatok ::: 2014.07.19.

A következő videó elején egyik fiatal sincs már a fészekben (Picur egy napja, Rákász és Révész már napok óta ki-be röpköd). Először az egyik, majd a másik szülő érkezik a fészekbe, s hamarosan Picur is megjön a közeli sportcsarnok tetejéről, hátha kap egy kis élelmet nevelőszüleitől. De bármennyire is könyörgött, ezúttal hoppon maradt. Nem is sokáig időzött ezután a fészekben, inkább visszaszállt a közeli tetőre a többiekhez.


5 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Karcsi!

Nem igazán idevaló a kérdés, lehet, hogy nincs is lehetőséged válaszolni, de a dejtári kamera egy számomra ismeretlen kismadarat mutat, a kamerakép szerint 1970/01/03 11,58,24 től (vagy még előbbtől) és most 12,09,40 van és még nagyon dolgozik. Talán fakopáncs? Mondjuk barna színűt még nem láttam, de lehet a kamera csalóka.

Előre is köszönöm a választ.

Unknown írta...

P.S.

Most látom Bobojsza elmentette a kismadár képét a gólyafórumban, ha nem archiváltok ott is meg tudod nézni. :D

Dejtár topic 4795. hozzászólás alatt a kép.

Üdv Lineless

Unknown írta...

Ne haragudj, Judit már válaszolt is, és tényleg búbos banka volt.

Még egyszer elnézést, nem gondoltam, hogy felfigyelnek rá, mivel üres a fészek. :D

Nagy Károly írta...

Bocs, ezeket a hozzászólásokat csak most láttam. De időközben bejegyzés is született a témában. :-)

Üdv,
Karcsi

Unknown írta...

Semmi baj, örömmel olvastam róla, kis életrevaló madárka. :D


Üdv Lineless