2014. július 2., szerda

Fekete farkú hamarosan kirepül a képből

A mai bejegyzés újra HGA1-ről szól, mint a tegnapi. Annyit előrebocsátok, hogy eszem ágában sem lett volna ma is Gólyanaplót írni, ha kora este Valcsi (régi gólyafigyelő ismerősöm) fel nem teszi a fekete farktollal kapcsolatos kérdését. Köszi Valcsi! ;-)

A kérdés valami olyasmi volt, hogy mennyire gyakori a fekete farktoll a fehér gólyáknál? A válaszom az, hogy előfordul, de nem túl gyakran. Jómagam is talán, ha egyszer-kétszer találkoztam fekete farktollat vagy farktollakat viselőkkel, pedig láttam már néhányat az elmúlt 25 évben. Az persze reménytelen, hogy a sok ezer gólyás fotómat átnézzem, mennyire lehet ez gyakori. Kicsit keresgéltem hát a neten (2 percet, nem többet), s nem sokkal találkoztam, így gondolom nem lehet mindennapos a fekete farkú fehér gólya.

A legtöbb infót talán az angol Stephen Menzie blogján találtam, mivel ő 2012 februárjában Kirkby on Bain közelében (Lincolnshire megyében) lefotózott egy fekete farktollú felnőtt gólyát, s kicsit utánanézett a témának. Kiderült, hogy az Egyesült Királyságban több helyen is látták ezt a madarat, s később újabb információkat is szerzett, valamint egy Portugáliában fotózott fekete farkúról is közzétett egy képet (ennek a szélső farktollai feketék). Persze arra ő sem talált választ, hogy mennyire gyakoriak az ilyen fehér gólyák.
Annyit még érdemes tudni, hogy az Egyesült Királyságban a gólyák nem túl gyakori vendégek, s 600 éve most először költöttek (Great Yarmouth-ban)!

Ennek kapcsán felajánlok egy Gólyafesztiválos ajándékcsomagot (logózott bögre, fa jojó és hűtőmágnes) annak, aki lefotóz egy fekete farktollat vagy farktollakat viselő fehér gólyát, s a képet megküldi nekem! A fészket meglátogatjuk, s magunk is készítünk róla képeket. ;-)

S akkor következzen egy videó a mai napról, amikor HGA1 megmutatja fekete farktollát, valamint azt is, hogy ő már nagyon készül az első kirepülésre. Utána pedig néhány pillanatképpel zárom a mai naplót, melyen jól látszik mindkettő.


A fekete toll jól látszik HGA1 farktollai között.
Világít a fekete farktoll!
Hamarosan kirepül a képből.
Na itt már nem látszik a farktolla. :-)
HGA1, azaz fekete farktollú. Akár a névajánlásban is segíthet ez a tulajdonsága. ;-)

4 megjegyzés:

N.Ilona írta...

Remek részletek a szárnypróbálgatásról és a farktollról, köszönjük.
Akkor a HGA1 neve lehetne akár: Csinos, Egyetlen, Egyedi, Különleges,Ritka, és talán Szűgy, mert akkor tudjuk, hogy innen jött vissza.
Üdv.N.Ilona

Névtelen írta...

Egy javaslat a névre.
Szügy HGA1
Szerintem simán "Fekete toll"lehetne a neve.
Abból tudni lehet, mitől is egyedi és különleges, így jobban figyelemmel lehetne kísérni, mitől is egyedi.
Üdv.Valcsi

Zsuzsanna B. Szőke írta...

Javaslatom HGA1 nevére: Pántlika, Pártás, Zászlós

Üdv. Zsuzsa

Nagy Károly írta...

Csak halkan jelzem, hogy nem ez a névajánlás helye. ;-)