2012. június 12., kedd

Praktikus információk a Gólyafesztiválra készülőknek


Már csak 11-et kell aludni, így a távolabbról érkezők már biztosan tervezgetik, hogyan, hová, mivel és mikor érkezzenek, hol szálljanak meg, ha mindkét napot a fesztiválon töltenék, s talán egyeseknek még az étkezési lehetőségek is felmerültek a gondolataikban.

Tudom, hogy ma már az internet és a mobiltelefónia világában ezek felderítése, s egy két napos kirándulás megtervezése nem túl bonyolult feladat, de azért néhány tippet és konkrét információt megosztok. Hátha hasznára válik a fesztiválozónak! ;-)

Gondolom, azt már minden Nagyhalászba készülődő tudja, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északnyugati részében kell keresgélni, Budapesttől mintegy 270 kilométerre (Nyíregyházáig pl. az M3 autópályán), s ideális esetben ez a távolság 2 óra 50 perc alatt teljesíthető. Nyíregyházától mintegy 20 kilométerre, északra található.

Ha már Nagyhalászba érkeztem, akkor hol keressem a fesztivál helyszíneit?
Az alábbi térképen minden fontosabb helyszín és időpont megtalálható.



I. Nagyhalászi Gólyafesztivál / Helyszínek nagyobb térképen való megjelenítése, bővebb információkkal


Főként a távolabbról érkezőkben vetődhet fel, hogyan juthat el Nagyhalászba?
A legegyszerűbb saját autóval és baráti körrel érkezni (többen olcsóbb). Ezen kívül az autóval történő utazás megszervezéséhez igénybe vehetőek az interneten elérhető ingyenes „személyfuvar-közvetítő” weboldalak, mint pl. az Oszkár (azaz Online Személyfuvar Közvetítő Rendszer).


Oszkár telekocsi

Vonattal Nyíregyházáig érdemes utazni (Budapestről hétvégeken is legalább 40 vonat jut el oda), s a leggyorsabb választás pl. Budapestről a Keleti pályaudvarról induló InterCity vonatok, melyek 3 óra alatt teszik meg az utat.
A részletes vasúti menetrendek itt elérhetőek. >>

Nyíregyháza vasútállomásáról kilépve, az onnan mintegy 400 méterre található autóbusz-állomásra kell sétálni (a vasútállomásról kiérve, majd balra fordulva), ahonnan pl. június 23-án 14 alkalommal indul olyan helyközi járat, mellyel átszállás nélkül eljuthatunk Nagyhalászba.
A részletes buszmenetrend itt elérhető. >>

Hol aludjak?
Ha távolabbról érkezel és nincs a közelben rokonod vagy ismerősöd, akinél meghúzhatod magad egy éjszakára, akkor valami szállásra is szükséged lesz. Sajnos Nagyhalászban nincsenek hotelek, de még kiadó szobák sem. Ha a közelben szállást szeretnél, akkor a weben érdemes keresgélni. 20-30 kilométeres körzetben találhatóak szállások mindenféle kategóriában, községekben is, de főként Nyíregyházán és a hozzá tartozó Sóstógyógyfürdőn. Utóbbitól mindössze 15 kilométerre lesz a Gólyafesztivál, s még azért is előnyös, mert akár egy hetet is eltölthetsz ott a sokféle programlehetőségnek köszönhetően. Ott található egyik partnerünk, az országszerte ismert Nyíregyházi Állatpark (Sóstó Zoo néven is ismert) és a Sóstói Múzeumfalu, ami fecskevédelmi projektünk egyik fontos helyszíne is. Ezen kívül számos további kikapcsolódási lehetőség van még, melyek közül a remek fürdőket emelném ki (gyógyfürdő, élményfürdő, tófürdő stb.).
Itt egy linkgyűjtemény: Sóstó online >>

Ahol a fesztivál szervezőinek egy része is megszáll majd, az a Nyíregyházi Főiskola területén elhelyezkedő Bessenyei Hotel. Ha nem akarsz sokat költeni, de mégis egy kényelmes szobában pihennéd ki az utazás és a fesztivál fáradalmait, akkor jó választás!

Étkezés
Bevallom, hogy sok mindent nehéz megtervezni egy első fesztiválra, hiszen nem volt még hasonló errefelé, de különösen nagy fejtörést okoz az étkezési lehetőségek kifundálása. Hiszen fogalmunk sem lehet róla, hogy hány látogatóra számíthatunk.

Így a következőket találtuk ki:
  1. a szombati napon a Nyírségi Ízkirályok Egyesülete a déli órákban több száz adag lapcsánkát (tejföllel) fog frissen kisütni;
  2. szombaton (babgulyás) és vasárnap (töltött káposzta) olcsó étkezési lehetőséget biztosítunk (200-300 adag);
  3. az előbbiek mellett a fesztivál egyik fő helyszínén (iskolai sportpálya) lesznek további étkezési lehetőségek.

Remélem, hogy néhány valóban praktikus információval szolgálhattam, s ha lennének még felmerülő kérdések, akkor azt várjuk a hozzászólások közé, vagy a Gólyafesztivál e-mail címére!

7 megjegyzés:

Krisztina írta...

Kedves Karcsi,
mit is mondjak! Már alig bírok aludni, nehezen telik az idő - minél közelebbi a dátum annál lassabban cammognak a napok! Tökéletes a bejegyzésed, mint MINDIG!!!
Nagyon várom az 1. Nagyhalászi Gólyafesztivált!!!
Köszönettel: Krisztina

Nagy Károly írta...

Kedves Krisztina,

Én most örülnék, ha lassabban telne az idő, mert hegyekben tornyosulnak a feladatok, s nem elsősorban a Gólyafesztivállal kapcsolatban.
Persze a szervezés is ad némi plusz elfoglaltságot. :-)
Reméljük, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk!

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Sziatok!
Akit érdekel a szállás, Ibrányban (szomszéd város)a Nagyerdő soron is van szállás lehetőség.

http://www.belfoldiszallasok.hu/index.php?inc=alap&id=654

Információ, szállásfoglalás
Típus: horgásztó, étterem, panzió,
Cím:
4484 Ibrány Nagyerdő út 4/a
Szabolcs-Szatmár-Bereg >> Térkép <<
Nyitvatartás: egész évben
Telefon: 06-42-200-936, 06-30-958-1247

Web: www.tavitunder.hu

Fizetőeszköz: Készpénz, Átutalás,
Szolgáltatásaink
Szolgáltatásaink: légkondi, TV, WC, zuhanyzó/fürdőkád,
Közösen használható: bár, bolt, buszparkoló, csónakázás, ebédlő, étterem, füves kert, horgászat, játszóudvar, játszótér, konferenciahelyszin, különterem, parkoló, portaszolgálat, társalgó, telefon, TV, udvari tűzhely, vadászat, vízibiciklizés, WC, zárt parkoló,

Nagy Károly írta...

Kedves Névtelen!

Esetleg 1-2 plakátot kiraknátok a Tavi Tündér Panzióban és Étteremben?

Üdv,
Karcsi

Nagy Károly írta...

Bocs, azt elfelejtettem írni, hogy holnap járunk Nagyhalászban, s akkor elkanyarodnánk arrafelé is.

Névtelen írta...

Szia Karcsi!
Írtam levelet a facebook ra.

Nagy Károly írta...

Oké! Olvasom, s jelentkezem. :-)