2009. augusztus 1., szombat

Kele, Kócos, Kófic és Kóbor – Jó szerencsét!

Fiatal gólyáink hétfőn hajnalban végleg elhagyták eddigi otthonukat. Ők voltak az elsők, a hazai gólyakamerákon megfigyelhető fészkek fiókái közül. Azóta minden bizonnyal csatlakoztak egy nagyobb csapathoz, s felkészülnek a hosszú útra.

Kele, Kócos, Kófic és Kóbor az utolsó napjukon. Másnap kora hajnalban végleg elhagyták fészküket.
2009.07.26. 10:21:21


Már csak a két szülő látható időnként a fészekben. Végre kipihenhetik az elmúlt közel 4 hónap fáradalmait, s egy kicsit újra foglalkozhatnak egymással. Tavaly augusztus végéig maradtak. Reméljük pár hétig még az idén is megörvendeztetik a gólyakedvelő közönségüket! :-)

A legutóbbi szavazásunk résztvevőinek többsége abban reménykedett, hogy a fiatalok legalább az elmúlt vasárnapig várnak az indulással. Ezt meg is várták a „kicsik”, de sokkal tovább nem maradtak.

A tippelők többsége eltalálta, hogy meddig maradnak.

A legutolsó kameraképet, melyen még láthatóak a fiatalok, Schmidt Emőke mentette hétfőn, még a hajnali időszak előtt (2009.07.27. 02:26:30). Mivel Emőke Kanadában él, ezért általában ő szokott beszámolni a késő éjjeli és kora hajnali történésekről, hiszen mi itthon ekkor éppen alszunk. Ezt ezúton is köszönöm neki! ;-)

Felajánlotta, hogy helyette az itthon legkésőbbi képet beküldő választhasson a nyeremények közül. Így Szabics Marienne lett a nyertes. A kép, amit beküldött, még vasárnap éjfél előtt mutatja a négy fiókát (2009.07.26. 23:27:08). E-mailen várom Marienne jelentkezését, s ezúton is gratulálok neki!

A szerverünk archívumából kikerestem a legutolsó képet, melyen még ott voltak. Ez a 2009.07.27. 03:35:57 pontos dátummal rendelkező kép, s utána a következőt csak 04:41:37-kor mentette a szerverünk, melyen már üres volt a fészek. (A kamerába épített szerver minden éjjel ebben az időszakban újraindul, s ilyenkor mintegy egy órán keresztül nem közvetít képeket.)

Ez az utolsó kamerakép, melyen még láthatóak a fiókák.
A képre kattintva megtekintheti azt eredeti felbontásban is! (800*600 pixel)

Látogatóinkat is szeretném meglepni pár olyan nagyfelbontású kameraképpel, melyeken az utolsó napokban készültek, s láthatóak rajtuk a gyűrűk azonosítói is. (Mivel a fiókák gyűrűzésük után a meleg napokban rendszeresen lemeszelték lábaikat, ezért a gyűrűk azonosítói sokáig csak Kele esetében voltak olvashatóak (HY522). A kirepülés után már néha a magasabb fűben járkáltak, így a fehér ürülék valamelyest lekopott, s láthatóvá váltak a betűk és számok.)

Ezen a képen 3 gyűrű is leolvasható.
A képre kattintva megtekintheti azt eredeti felbontásban is! (1280*960 pixel)

A nagyfelbontású képek akár a számítógépünk háttérképének is használhatóak.
Persze főként gólyakedvelőknek ajánlott! ;-)
A képre kattintva megtekintheti azt eredeti felbontásban is! (1280*960 pixel)

Etetés pillanata extra méretben.
A képre kattintva megtekintheti azt eredeti felbontásban is! (1280*960 pixel)

Etetés pillanata extra méretben.
A képre kattintva megtekintheti azt eredeti felbontásban is! (1280*960 pixel)

Egyszerre négy fiatal gólyacsőr keresgél a szülő csőrében.
Ilyet ekkora felbontásban nem érdemes kihagyni! ;-)
A képre kattintva megtekintheti azt eredeti felbontásban is! (1280*960 pixel)

Ez sem csúnya eredeti méretben. ;-)
A képre kattintva megtekintheti azt eredeti felbontásban is! (1280*960 pixel)

Ekkora fiatalok etetése már eléggé mozgalmas feladat.
2009.07.26. 10:50-10:54 között


30 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Károly!
Ez a napló bejegyzés is és a fotók is fantasztikusak! Már az elmúlt évben is figyelemmel kísértem a nagyhalászi gólyák életét. Nagy élményt jelent számomra! Köszönet érte Neked!
Ismeretlenül is sok szeretettel üdvözöllek! Lena

Nagy Károly írta...

Kedves Lena!

Örülök, ha élményekkel gazdagítottak a nagyhalászi gólyák! Remélem, hogy még egy ideig maradnak, s jövőre is újra visszatérnek! ;-)

Kata írta...

Szia Karcsi! Köszönöm Neked ezt a csodálatos összefoglalót, szívbemarkolóan gyönyörű! FÁj, borzalmasan fáj a búcsu, de tudjuk, hogy ez az élet rendje, és nekünk nem marad más hátra, mint szerencsés utat kivánni ezeknek a gyönyörű madaraknak a hosszú útra, Ők is csodálatos szülők, csodálatos gyermekei, mindent megkaptak tőlük, ami segíti őket a hosszú úton, szerencsés landolást 4K Afrikában, és várunk Benneteket 2-3 év mulva újra itthon! A GG-K szeretete, féltése kisér Benneteket az egek országútjain.

Judy írta...

Szia Karcsi!

Azon túl, hogy – bár tudom, hogy ez az élet rendje - sajnálom, hogy már nem láthatjuk a fiókákat és rövid időn belül a szülőket sem, azért is fáj a szívem, mert a blog-bejegyzéseid is ritkábbak lesznek a szezon elmúltával. Persze tudom, hogy ez Neked nagyon sok munka, csak-hát önző vagyok, a szépből, a jóból sosem elég és a bejegyzéseidet vég nélkül tudnám olvasni és nézegetni. :-)
Hálás köszönet Neked mindazért amit a madarakért teszel, hogy fáradhatatlanul dolgozol már szinte éjjel-nappal. Köszönet ezért is amit értünk teszel, amiért annyi minden újra megtanítasz minden szezonban.
Csodásak a fotók, természetesen mindig mindet kinagyítom, csak nem gondolod, hogy kihagyom?! :-)

Judy

Herb írta...

Kedves Károly!

Nekem lenne még egyy buta kérdéésem (meg még ezer, de azoknak megpróbálok utánajárni):
Hogyan kell kimondani a Ciconia szót?

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Köszönöm, hogy első kézből kaphattunk információkat a szülők és a négy kis madár magyarországi életéről! Hallatlan élmény volt! Én is sok szerencsét kívánok nekik (és persze a szülőknek is)! Jövőre újra ugyanitt!!!
Ági

nagyza írta...

Kedves Herb! Karcsi helyett válaszolok, remélem nem bánja. A Ciconia szó kiejtése: cikónia.

Herb írta...

Még a latin nevük is milyen szép.
Köszönöm a választ!

Nagy Károly írta...

Köszönöm Nagyza gyors válaszát! ;-)

Névtelen írta...

Kedves Gólya Tudósok!

Én,mint hobbi gólyalesőként, feltehetnék egy két kérdést?
- A magányos gólyák a hátralevő éveiket egyedül élik le, nem találnak társra? Esetleg azért magányosak, mert az idevezető úton végzetes baleset történt a társával?
- Gólyaszülők és a gólyakölykök közel azonos telelőhelyre vándorolnak. Illetve a kölykök három év múlva, mikor is visszavárjuk Őket, a költőhely közeli helyre várjuk Őket.
Köszönöm Niki

Nagy Károly írta...

Kedves Niki!

"A magányos gólyák a hátralevő éveiket egyedül élik le, nem találnak társra? Esetleg azért magányosak, mert az idevezető úton végzetes baleset történt a társával?"

A második kérdésben rejlő felvetés egyben az egyik válasz is arra, hogy miért maradnak ideiglenesen magányosak egyes gólyák. Amint sikerül új párra szert tenniük, onnantól nem magányosak. Ezért meg is tesznek, amit csak tudnak.

"Gólyaszülők és a gólyakölykök közel azonos telelőhelyre vándorolnak. Illetve a kölykök három év múlva, mikor is visszavárjuk Őket, a költőhely közeli helyre várjuk Őket."

Nem, a fiatalok és a szülők nem együtt vonulnak. Sőt a hím és a tojó sem. Persze ettől függetlenül telelhetnek azonos régióban. Kérdés, hogy mennyire közeli helyre gondolt?

A költésbe kezdő fiatalok visszajöhetnek akár a szülőhelyük közelébe, de akár attól egészen távoli helyekre is. Erre is és arra is sok példát találunk, hála a gólyák jelölésével kapcsolatos munkáknak.

a Vica írta...

Kedves Károly!

Nekem lenne egy 2009.07.27. 00:51:08-kor készült képem a kis gólyákról, csak problémába ütköztem a kép elküldése során. Valószínűleg roppant figyelmetlenül jártam el, de nem nagyon találtam e-mail címet, amire elküldhetném... A játékban valószínűleg már nem vehetek részt, hiszen ki lett hirdetve a nyertes, de szívesen eljuttatom Önhöz a képet, ha szeretné.

Üdvözlettel:
a Vica

Nagy Károly írta...

Kedves Vica!

A fotókat a megszokott címre vártam, igaz ez nem mindenkinek megszokott. Elnézést ezért!
A cím: nagyhalasz.mme.golyakamera@gmail.com

Üdv,
Karcsi

Ágnes írta...

Kedves Karcsi!
Hát elmentek :-((((. Szomorú vagyok, s megvallom őszintén, megkönnyeztem . Nagyon köszönöm Neked ezeket a hónapokat, mindennap örömmel és óriási kíváncsisággal néztem a gólyákat, olvastam a kérdéseket és a rájuk adott válaszokat. Köszönöm a szeretetet, melyet köztvetítettél mindannyiunk számára. Nem tudom, meddig marad a kamera de egy biztos, most sem (mint tavaly sem) törlöm a kedvencek közül Nagyhalászt a gólykamerával. S ha újra ősz és tél után tavasz lesz, ismét nagy-nagy lelkesedéssel várom haza a szülőket.
Ágnes

Herb írta...

http://golya.mme.hu/golyakamera/kamera.php?c=kolked
Kölkeden még cserepedik a 2 fióka, bár egyre kevesebbet lehet látni belőlük. ;)

Károly, ez a néhány hónap az én számomra is felejthetetlenné, különlegessé vált, a gólyák látványa remdkívül megnyugtató volt, és most is az.
A zalaistvándi fiókák talán még visszatérnek, tegnap vagyy tegnapelőtt még láttam őket.

Lonci írta...

Szia Karcsi!

Még nem jelenti azt, ugye, hogy a fészekben sötétedéskor még csak Harmat van, hogy Halász elindult.
Lehet, hogy csinál magának egy "görbe" éjszakát?

Lonci írta...

Bénult vagyok a fájdalom miatt, amit érzek az elpusztult gólyák miatt. Kérlek, ha tudsz valamit, ird meg.

Lonci írta...

Jaj de jó, újra megvan mindkettő. Előre pánikoltam.. A szoboszlói tv hiradása nagyon elszomorít.

Nagy Károly írta...

Kedves Ilona!

Bővebb információkat lehet valahol találni erről a "szoboszlói tv hiradás"-ról? Én nem tudok erről semmit. Hajdúszoboszlón történt valami?

Nagy Károly írta...

Közben megtaláltam a Szoboszló Televíziót a neten.

Nagy Károly írta...

Sajnálatos, hogy ilyen tömeges pusztulások előfordulnak. A külterületi 20kV-os feszítő oszlopok és trafók ennél még nagyobb számban is gyilkolhatnak madarakat. Gólyák esetében pár éve történt Újtikos település külterületén, hogy néhány veszélyes oszlop több mint 100 (!) gólyát pusztított el pár nap alatt. Azóta sikerült elérni, hogy azt az oszlopsort szigeteljék.

Lonci írta...

Szia Karcsi!

Olvastam, hogy létezik az áramszolgáltatók részéről végső időpont, hogy ezeket a veszélyes átkötésű oszlopokat szigeteljék. Ez csak kérdés, nem lehet esetleg több száz aláírás elérésével leröviditeni, hogy 2020-ig ne kelljen várni. Közt. elnök természetvédő hírében áll, esetleg számára egy levelet küldeni.

Nagy Károly írta...

Kedves Ilona!

Sajnos a 2020-as dátum előrehozása nem egy levéltől függ, amit a köztársasági elnöknek írnánk! Sok milliárd forintról szól a történet. Persze azon vagyunk, hogy a legveszélyesebb szakaszok mielőbb madárbaráttá legyenek téve. Az, hogy sikerült összehozni az Akadálymentes Égbolt megállapodást, már nagy eredmény, s azon leszünk, hogy a többi aláíró fél is komolyan vegye a lépéseket a megvalósítás során. De ez tipikusan nem olyan probléma, melyet egyik napról a másikra, hipp-hopp meg lehet szüntetni. Sajnos!

Névtelen írta...

Kedves Károly !-- Gyerekkorom óta igen érdekelnek a gólyák. /nem csak azért mert az hozott/ Többek között: Csapatosan mennek el ? A fészek elhagyás után mit csinálnak hova lesznek? Ha valahol gyülekeznek / hol ?/ még soha sem láttam, pedig már megéltem jó pár évet. Egy csomó, gólya csak feltünne valakinek Augusztus 20 után egyszerüen eltünnek. Kimerítő választ eddig sehol sem találtam. Talán N Károlytól lesz ?! Ü. Imre

Herb írta...

Egy kis film a gólyákról, a tévéből:
http://szinhaz.hu/~herb/video/a_mi_golyank.avi

Lonci írta...

Szia Herb!

Bemásolva, a http:// .... nem jelenik meg, azt irja, nincs hozzárendelve cím.
Köszi

Herb írta...

"Fájl mentése", valami ilyessminek kellene előjönni, esetleg engedélyezned kell a leetöltést.

Lonci írta...

Sajnos, semmi Herb!

Másolás, beillesztés, enter. Nem is indit el oldalbetöltést. Nem értem. Próbáltam úgy is, hogy a :// után beírtam a www. - de így sem, úgy sem jó. Sajnálom! Nálad megnyitja másolás, illesztés után?
Köszi még1x.
Icu

Herb írta...

http://szinhaz.hu/~herb/video

Névtelen írta...

Köszönöm! Nagy élmény volt figyelemmel kísérni ezt a lenyűgöző családot! Nagyon fognak hiányozni, de remélem tavasszal viszont látjuk őket!Halász és Harmat jó utat, vigyázzatok magatokra és egymásra!!! Visszavárunk benneteket! /Kár, hogy ők ezt nem tudják elolvasni!/