2009. augusztus 26., szerda

Halász és Harmat is útnak indult - Jövő tavasszal visszavárunk Benneteket!

Lassan vége a nyárnak, s augusztusban napról napra kevesebb gólyával találkozhattunk, és sajnos a kirepülések után egyre több hírt kaptunk fiatal gólyák pusztulásáról is. Sokfelé láttunk egyre nagyobb gyülekező gólyacsapatokat, s ezekben a napokban a legnagyobb csapatok már a Boszporusz környékén járnak. Hamarosan (napokon belül) ezekről a dolgokról is írok majd, de most Halász és Harmat távozásáról emlékezem meg röviden.

Tavaly ők voltak a legkésőbb útnak induló, webkamerával megfigyelt hazai gólyák, s az idén is sokáig kitartottak. (2008-ban augusztus 25-én (Halász) és augusztus 28-án (Harmat) hagyták el a fészket.)

Látogatóink többsége arra szavazott, hogy Szent István ünnepe után indulnak útnak.

Egyikük 18-án reggel indulhatott el, mert utána már nem látták a fészekben. Ezután egyedül éjszakázott az itt maradó, s időnként – sokak nagy örömére – napközben is megjelent a fészekben. Bevallom az elmúlt pár hétben nagyon kevés időm volt megfigyelni őket, így abban sem vagyok biztos, hogy Halász vagy Harmat volt-e, aki egyedül maradt*.

*A rendszeres megfigyelők véleménye is erősen megoszlik erről. Ha valaki biztos és bizonyító erejű információkkal tud szolgálni, azt szívesen veszem! ;-)

Az egyik utolsó kép, melyen még mindketten a fészekben voltak.
(2009.08.18. 05:13:29)

Ameddig együtt voltak gyakran megfigyelhettük, hogy a fiatalok távozása után rendszeresen párosodtak és sokat pihengettek a fészekben, ahogy tették ezt 2008-ban is.

Miután egyikük útnak indult, azt vártuk, hogy a tavalyihoz hasonlóan 3 nap után követi majd példáját a másik is, de nem így történt. Tegnap délelőtt (augusztus 25.) még meglátogatta a fészkét, azaz 7 napot volt még itthon. Este aztán már hiába vártuk, ő is elindult.

Sokak nevében mondhatom: Jó utat és sok szerencsét! Jövő tavasszal visszavárunk Benneteket!


Az utolsó kép, melyen még látható volt.
(2009.08.25. 08:54:03)

A legtöbb fészekből már jóval korábban eltűntek a szülők, de Zalaistvándon, Kölkeden és Röszkén hasonlóan sokáig kitartottak, sőt utóbbi helyen még ma is ott éjszakázik az egyik gólya.

Hamarosan újabb bejegyzésekkel jelentkezem, melyekben az elmúlt és a következő napokból is közzéteszek néhány érdekesebb képet és jelenetet (animációkat), de a nagyhalászi gólyákat közvetlenül nem érintő témákról is írok majd. Persze fotókkal illusztrálva, ahogy szoktam.

Addig is minden jót kívánok olvasóimnak és az úton lévő vagy gyülekező gólyáinknak is!

8 megjegyzés:

Amy's írta...

Karcsi
Nagyon ugyes bucsuztatot irtal.
Nekunk nincs mas mar hatra csak hinni ,hogy biztonsagban megerkeznek Afrikaba es 210 nap mulva ujra megjelennek a feszekben mindannyiunk oromere:)

klari4 írta...

Köszönjük Karcsi!
Mint mindig most is könnyeket csaltál a szemembe(és azt hiszem nem csak én leszek így ezzel)
Igen visszavárjuk őket,és várjuk a Te híreidet,összeállításodat is,hisz sok az a 200 nap hiába fog jönni minden nap a kis vonat,azért jó lesz nosztalgiázni is.

Erzsi nagyi írta...

Karcsink!!
Nagyon szép búcsúztatót írtál!!Mint mindig!Drukkolunk gólyácskáinknak,hogy épségben egészségesen térjenek újra vissza!

Névtelen írta...

Kedves Karcsi.Kőszőnőm,hogy megint végig kisérhettem a Gólyák életét,Születésüktől a ki repülésig.Én tavaly is végig kisértem.Remélem jővőre is meg lesz a kamera,és újjab szép képeket láthatunk az új gólyákról.Kőszőnőm,hogy én is láthattam.Tisztelettel.Angyalka.

valcsi írta...

Karcsi!
Köszönöm, hogy gólyafüggő lettem, ezt nektek köszönhetem.
Hát jött a NAGY PARANCS és menniük kellett. Már várom a visszatérésüket.
Gratulálok neked, a goldenblog twitterversenyén elért erdményhez, jó utat a repüléshez.Nagyon megérdemled.Nektek köszönhetően egyre többen figyelnek a világon a gólyákra.
Köszönöm. Valcsi, a Margitszigeti gólyák küldője.

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!
Köszönöm, hogy láthattam Őket, hogy olvashattam a rendkívül kedves és hasznos bejegyzéseid. Nagyon sokba kerül egy gólyakövető kütyü?
A kedvencek között most is marad a halászi kamera :-)
Ágnes

Irenke írta...

Sziasztok, nagyon szerettem nézni a gólyákat, végig kisértem nap mint nap, mig el nem mentek. Hiányozni fognak, meg is sirattam őket, visszavárom őket:) És a 4 kicsi gólyáról is jó lenne tudni, jövőre hol raknak fészket.

Névtelen írta...

rózsi! nagyon szomoruan veszem tudomásul hogy elmennek gólyáink,de mint minden évben igy jövöre is remélem megjönnek,és örvendezhetünk nekik.