2009. június 7., vasárnap

4 hetesek lettek – a szerencse fiai

Négy hetesek lettek a fiókák. Ekkortól már gyakran állnak a fészekben, s egyre többször megmutatják szárnyaikat is. Persze még nem repkednek, de mozgatják és edzik, hogy a 4-5 hét múlva várható első próbarepülésre már felkészültek legyenek. :-)

4 hetesen már jelentős szárnyakkal rendelkeznek. :-)
2009.06.06. 07:59


Tavaly hosszabban megemlékeztem a négy hetes fiókákról, ami itt olvasható: 4 hét – 4 fióka

Most inkább a délutáni viharról ejtek néhány szót, melynek köszönhető mai bejegyzésem alcíme is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már napok óta jelezte, hogy a hétvégén jelentős viharok várhatóak, sokfelé erős széllel és jégveréssel. Vasárnap délután végig is vonult hazánkon a várt viharzóna, s éppen az észak-keleti régióban, azon belül is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében okozta a legnagyobb károkat. Délután 3 - 5 között gázolt át megyénken a sokfelé dió nagyságú jéggel tomboló vihar, s több településen okozott jelentős károkat az épületekben, a növényekben, és sajnos gólyákat is ért végzetes baleset.

Nagyhalászban is ömlött az eső, különösen 16 óra környékén, de szerencsés módon a jégverés elkerülte, így a fiókák sem sérültek meg. A jégverések néhány kilométerre a fészküktől több helyen is pusztítottak, például a szomszédos Kemecsén is nagy károkat okozva.

Ma egy zivatar áztatta a fészket és lakóit, de a jégverés szerencsére elkerülte Nagyhalászt!
2009.06.07. 15:55

Este is esett még az eső, de ez már nem volt olyan vészes, mint a délutáni vihar.
2009.06.07. 21:10

Az OMSz composite radarképein jól látszik a viharzóna, ami végigsöpört megyénken. A bordó színű foltok a vihar legerősebb részeit jelzik (ún. szupercella), ahol a legnagyobb pusztítást végezte. Itt mindig megnézheti az OMSz friss radarképeit.

A megyén átvonuló vihar okozta károkról bővebben olvasható a Szabolcs Online oldalain, ahol sok kép is látható a jég utáni állapotokról. (Forrás: Szabolcs Online)

Kékcse - Egy szerencsétlen gólya esett a jégvihar áldozatául vasárnap délután. (Forrás: Szabolcs Online)



Jégverés Nagyhalász közelében - 2009.06.07. – A zöld jel mutatja a nagyhalászi fészket, a pirosak pedig a jelentős károkat szenvedő helyeket. Nagyobb térképen való megjelenítés.

Délután 17 óra után Kölkeden is esett, s rövid időre a kamera optikája is bepárásodott.

Ma Darányban is volt egy kis jégverés, de szerencsére a fiókákban nem tett kárt!


7 megjegyzés:

Judy írta...

Szia Karcsi!
Sajnos egyre nagyobb mértékben érezhető hazánkban is az éghajlat változással járó szélsőséges időjárás. Nem tudom ez hova vezet, de félek nem kell túl sok idő ahhoz, hogy a gólyák és egyéb, a nyarat itt töltő madár már ne jöjjön erre a vidékre vissza. Hol szárazság és élelem hiány van, hol a jég és pusztítás. Nagyon nehéz már nekik ezekkel a gondokkal megküzdeni. Egyébként is nagyon kevés az idei fióka, és közülük is sokan eléggé kései születésűek. Hova vezet mindez?! Belegondolni is rossz.
Köszönöm az újabb bejegyzést, örülök nagyon, hogy a legtöbb gólya épségben megúszta.
Judy

Nagy Károly írta...

Szia Judymami!

Azért egy nap gólyagyűrűzési tapasztalatai alapján nem kellene messzemenő következtetéseket levonni az idei költésekkel kapcsolatban. ;-)

Tény, hogy van éghajlatváltozás, de a tegnapihoz hasonló júniusi viharok mindig is előfordultak.

Apropó Gólya Roadshow! Gratulálok a tegnapi fotókhoz! Örülök, hogy az adatbázisba is felöltötted az adatokat és a fotókat! Ezzel Béláék kötelező munkájába is besegítettél. ;-)

Orsi írta...

Kedves Karcsi!

Pár éve sokat lehetett hallani Hanna gólyáról, akit Balatongyörökön találtak sérülten, majd Fenékpusztán gondozták. A szelíddé vált madarat aztán szabadon engedték, ezek után Keszthelyen garázdálkodott, kunyerált a horgászoktól, elorozta az emberek kezéből a tízórait és hasonlók :)
Itt van róla egy cikk: http://www.origo.hu/tudomany/fold/20060531golya.html

Mi történt azóta Hannával? Tudsz róla valamit?

Üdv,
Orsi

Unknown írta...

Szia Karcsi!

Van valami adatotok róla hogy mekkora pusztítást végzett a vihar gólyáéknál?
Amit a neten láttam a jégverésről az nagyon durva volt.

Nagy Károly írta...

Kedves Orsi!

Hannáról még egy ideig voltak információim, de mostanában már nem hallottam felőle.

Darázsi Zsolttól megkérdezzem, hogy mi róla az utolsó infójuk?

Nagy Károly írta...

Kedves Egyesület!

Hamarosan (talán még ma éjjel) megírom a friss bejegyzést, amiben kitérek a viharkárokra a gólyák szemszögéből.

Megkérdezhetem, hogy milyen egyesület vagy? ;-)

Irenke írta...

Sajnálom, hogy a kisgólya meghalt a viharban. Még jobban a szülő gólyát aki a vezetéken halt meg. Ilyen az időjárás, hiába tesznek meg mindent az emberek, ha az égiek másként itélnek.